Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kuba - ¡Hasta la victoria siempre! ili posle smrti Kastra i ne baš?

Featured Replies

• Replies 290
  • Views 18.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Strašno je šta im rade već decenijama i onda se to tako upakuje u "eto vidite koliko su nesposobni". Ne postoji nijedna zemlja na svetu ili bilo koji sistem koji bi bio funkcionalan u takvim uslovima.

• kako smo krenuli, doci cemo dotle da kuba ima srece s tim sankcijama. ko zna u kojoj banani bi bili da ih nema.

• Lo Zingaro
    Lo Zingaro

Ti si druze bas jadan i zao.

Posted Images

• Author

Kubanski izvoz i uvoz u 2023:

ml3Gylw.png

https://oec.world/en/profile/country/cub?selector343id=Export&selector2297id=trade_i_baci_a_22&selector359id=HS4

4PAeW1q.png

https://oec.world/en/profile/country/cub?selector343id=Import&selector2297id=trade_i_baci_a_22&selector359id=HS4

Mape na linkovima su interaktivne, možete kliknuti na određenu državu i videti šta Kuba u nju izvozi odnosno šta iz nje uvozi.

Edited by vememah

• Author

https://x.com/aacaldwellLA/status/1999239316946522382

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Edited by vememah

Izgleda kubanci oce da izvoze cigare u us pa im smetaju sankcije? Jbg, zato uvoze svinjske&pilece nogice iz us

• Popular Post
2 hours ago, Bud Stonebraker said:

Izgleda kubanci oce da izvoze cigare u us pa im smetaju sankcije? Jbg, zato uvoze svinjske&pilece nogice iz us

nije sramota nesto ne znati.

ali jeste ne znati a pametovati o tome.

hrana koju spominjes je delimicno izuzeta iz sankcija, i moguca je pod veoma komplikovanim uslovima, zato se i vidi u trgovinskoj statistici

americke sankcije kubi dolaze u raznim oblicima, i verovatno najbezbolniji za kubu je deo direktne trgovine

mnogo gore za kubansku ekonomiju su sankcije na transakcije u dolarima (tako da skoro nijedna medjunarodna banka nece da radi sa njima cak iako kuba zeli da plati u evrima ili nekoj petoj valuti, jer pre ili kasnije ce nesto proci kroz americke banke a onda placaju sulude kazne) i za brodove koji nakon sto pristanu u kubu, ne smeju pola godine da pristaju u americke luke.

ima naravno i dodatnih gadosti, poput "ako ima 10+ % americkih komponenti/patenata/IP.ja - zabranjeno za izvoz na kubu, nebitno ko u svetu to proizvodi" (tako da skoro niko ne zeli da izvozi na kubu da ne bi posle imao problema, isto kao za banke)

ili ogranicenja koja udaraju na kubanski turizam recimo, poput - ako si posetio kubu, ne mozes posle u ameriku bez vize (cak iako si iz zemlje za koju inace ne treba americka viza)

28 minutes ago, Zverilla said:

ako si posetio kubu, ne mozes posle u ameriku bez vize (cak iako si iz zemlje za koju inace ne treba americka viza)

Jel ovo nešto novo?

I kako Ameri znaju, pošto koliko znam Kubanci ne udaraju pečate direktno u pasoš?

34 minutes ago, dunja said:

Jel ovo nešto novo?

I kako Ameri znaju, pošto koliko znam Kubanci ne udaraju pečate direktno u pasoš?

https://esta.cbp.dhs.gov/faq?lang=en&focusedTopic=About%20ESTA%20and%20The%20Visa%20Waiver%20Program&answerToDisplay=How%20does%20Cuba%E2%80%99s%20designation%20as%20a%20State%20Sponsor%20of%20Terrorism%20impact%20my%20travel%20to%20the%20United%20States%20under%20the%20Visa%20Waiver%20Program%3F

The U.S. Department of State designated Cuba as a State Sponsor of Terrorism (SST) on January 12, 2021.

With limited exceptions, a traveler who is found to have visited Cuba on or after this date is not eligible for travel under the Visa Waiver Program (VWP) using an Electronic System for Travel Authorization (ESTA) and must apply for a visa to travel to the United States.

Additionally, a traveler who at the time of application for an ESTA holds dual nationality with both a VWP country and Cuba is not eligible for travel under the VWP using an ESTA and must apply for a visa to travel to the United States.

da li oni to znaju ako nema pecata u pasosu - ne znam

al da sam bio na kubi skoro (nazalost nisam) i da planiram da idem u juesendej u skorije vreme (na srecu ne planiram), ne bih se zajebavao, cisto zbog rizika da bih tad mogao upoznati "fine" ljude iz ICE.a iz prve ruke

"Decades of mismanagement" je u slucaju Kube direktno povezano sa sankcijama.

Kao da, recimo, krivis Milosevica za "mismanagement naftne industrije" u vreme sankcija 1992-1995 zato sto se gorivo prodavalo u plasticnim flasama.

Moze se govoriti o politici, strategiji, itd... ali ne o "mismanagement".

• Popular Post

Strašno je šta im rade već decenijama i onda se to tako upakuje u "eto vidite koliko su nesposobni". Ne postoji nijedna zemlja na svetu ili bilo koji sistem koji bi bio funkcionalan u takvim uslovima.

1 hour ago, Venom said:

Strašno je šta im rade već decenijama i onda se to tako upakuje u "eto vidite koliko su nesposobni". Ne postoji nijedna zemlja na svetu ili bilo koji sistem koji bi bio funkcionalan u takvim uslovima.

Strašno je i što se ovde prenose in-the-know izvori iz 1 Majamija kod kojih je priča uvek ista - Kubanci ginu kao muve, sistem se raspada, vlada laže da ima samo 33 žrtve u zemlji od 10 miliona, itd - a da ni jednom rečju ne pomenu američke sankcije koje sprečavaju uvoz kako lekova tako i dijagnostike.

El Pais US intervjuisao gomilu ljudi, ali nekako za sočni "morgues overflowing" podatak izvora nema rolleyes

2 hours ago, Zverilla said:

da li oni to znaju ako nema pecata u pasosu - ne znam

al da sam bio na kubi skoro (nazalost nisam) i da planiram da idem u juesendej u skorije vreme (na srecu ne planiram), ne bih se zajebavao, cisto zbog rizika da bih tad mogao upoznati "fine" ljude iz ICE.a iz prve ruke

Ja sam bio prošle godine na Kubi, ne planiram ponovo da prelazim okean u dogledno vreme. Nemam pasoš pri ruci pa ne mogu da potvrdim da li se i šta pečatilo.

9 hours ago, dunja said:

Jel ovo nešto novo?

Ako letis nekom 'zapadnom' kompanijom, verovatno znaju.

Ali bitnije na tim ESTA pitanjima je da si u problemu ako provale da je za nesto neistinito odgovoreno.

Ako odes u neku od tih 'nepozeljnih' zemalja izgubis ESTA, ali mozes da izvadis vizu. Ako te uhvate da lazes, mozes samo da dobijes ban...

@Zverilla (ma, neuspesan pokusaj humora)

Word salad onoga sto (mislim da) znam a planiram da vise naucim;

Sankcije/embargo pocinju infantilnim odlukama revolucionara da nacionalizuju US (i ostale) imovinu bez, za US, prihvatljive kompenzacije; saveznistvo sa neprijateljem no.1 + naravno rakete (i komunizam) na kolokvijalnih 90 milja od US.

(braca kastro, Che i ostali su sasvim lepo mogli kao centristi ili center left da vladaju do danas, budu lideri najjace opozicione stranke ako bi ikada bili u opoziciji that is; diktatura proletarijata je opcija koju su izabrali; svinjski zaliv uopste ne uzimam ozbiljno obzirom da mlade revolucije treba testirati da li imaju cojones ili ne)

Stotine hiljada neproletera su uskoro postali izbeglice, vrv su (najpametniji) videli gde to sve ide; milioni ostalih kasnije. Za izbeglice 1 lako objasnjenje, za milione posle 1 counterfactual - ne znamo sta bi se dogodilo da nije bilo sankcija, zar ne, koliko je pobeglo zbog komunizma ili ne?

Opet, sve oko kube je je 1 counterfactual, ne znamo da li bi se pretvorila u 1 vijetnam bez sankcija ili ne?

Sankcije jesu opasne, pogotovu njihova extrateritorijalnost + duzina, kazu bez precedenta u modernoj istoriji => ljudi su, na zalost umrli ili su im bili skraceni zivoti, tu i tamo decenijama, poeni GDP, siromastvo.

Opet, u sankcijama je explicitno navedeno da ce prestati kad kastro braca sidju s vlasti + sprovedu se reforme; na tome se radilo za vreme Obame, to je bio 1 gift od mocnih (zao mi je da im je takva geografija), ili su ga prokockali misleci da je US ok sa njihovim komunizmom, ili su desnokrilci nakon Obame resili da ih sjebu.

Zemlja pod sankcijama od prvog dana zna ili je trebalo da nauci kako sa njima da zivi, komparti elita nije blesava; da li je zla ili nesposobna kad ne moze da kupi naftu&hranu je drugo pitanje; zla vrv.

Alo, Dijaz, u WH imas 1 mamojeba sa kojim je moguce napraviti 1 deal ako mislis da su sankcije tvoj najveci problem!

Ovo je mislim 1 klasican slucaj drzavnog gangsterluka koji samo hoce da ostane na vlasti

Čitah nedavno dobar tekst u Jutarnji (čini mi se prenose Economist) da je Kuba treutno baš u kanal. Čak i za skromne kubanske standarde.

Kako su se usrali u zemlju.

bio je nedavno prilog na RTL Direkt o kubi. žao mi je tog naroda. mogu da se složim s badom.

3 hours ago, Bud Stonebraker said:

@Zverilla (ma, neuspesan pokusaj humora)

Word salad onoga sto (mislim da) znam a planiram da vise naucim;

Sankcije/embargo pocinju infantilnim odlukama revolucionara da nacionalizuju US (i ostale) imovinu bez, za US, prihvatljive kompenzacije; saveznistvo sa neprijateljem no.1 + naravno rakete (i komunizam) na kolokvijalnih 90 milja od US.

(braca kastro, Che i ostali su sasvim lepo mogli kao centristi ili center left da vladaju do danas, budu lideri najjace opozicione stranke ako bi ikada bili u opoziciji that is; diktatura proletarijata je opcija koju su izabrali; svinjski zaliv uopste ne uzimam ozbiljno obzirom da mlade revolucije treba testirati da li imaju cojones ili ne)

Stotine hiljada neproletera su uskoro postali izbeglice, vrv su (najpametniji) videli gde to sve ide; milioni ostalih kasnije. Za izbeglice 1 lako objasnjenje, za milione posle 1 counterfactual - ne znamo sta bi se dogodilo da nije bilo sankcija, zar ne, koliko je pobeglo zbog komunizma ili ne?

Opet, sve oko kube je je 1 counterfactual, ne znamo da li bi se pretvorila u 1 vijetnam bez sankcija ili ne?

Sankcije jesu opasne, pogotovu njihova extrateritorijalnost + duzina, kazu bez precedenta u modernoj istoriji => ljudi su, na zalost umrli ili su im bili skraceni zivoti, tu i tamo decenijama, poeni GDP, siromastvo.

Opet, u sankcijama je explicitno navedeno da ce prestati kad kastro braca sidju s vlasti + sprovedu se reforme; na tome se radilo za vreme Obame, to je bio 1 gift od mocnih (zao mi je da im je takva geografija), ili su ga prokockali misleci da je US ok sa njihovim komunizmom, ili su desnokrilci nakon Obame resili da ih sjebu.

Zemlja pod sankcijama od prvog dana zna ili je trebalo da nauci kako sa njima da zivi, komparti elita nije blesava; da li je zla ili nesposobna kad ne moze da kupi naftu&hranu je drugo pitanje; zla vrv.

Alo, Dijaz, u WH imas 1 mamojeba sa kojim je moguce napraviti 1 deal ako mislis da su sankcije tvoj najveci problem!

Ovo je mislim 1 klasican slucaj drzavnog gangsterluka koji samo hoce da ostane na vlasti

Sve je to logicno, mozes da predjes i na onaj topik o Ukrajini da objasnis zasto nije puj pike cvrc kad neko ulece u saveznistvo sa neprijateljem br 1+, hoce da postavlja rakete, i da likujemo koliko je Ukrajinaca pobeglo u izbeglistvo zbog mudre politike svog vodjstva.

mozemo da translirmao ina prosle sukobe - zasto o zasto su bas svi po Evropi pogromisali Jevreje, koji je njihov udeo u tome?

I tako da picimo redom na izivljavanje jaceg nad slabijim bez kraja i konca.

Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.