July 7Jul 7 1 hour ago, bags said:To je definicija vise klase ako se ne varam.Pre bih rekao da radnicka klasa sebe lozi da je nesto vise Edited July 7Jul 7 by Ratamahatta
July 7Jul 7 1 hour ago, Venom said:Ne slažem se. Istorijski gledano neko ko ne živi od plate je izuzetna privilegija i takvih je bilo ekstremno malo. Srednja klasa su uvek bili ljudi sa uslovno rečeno cenjenim profesijama. Šta je to može da bude predmet diskusije i da li je danas drugačije u odnosu na pre 50 godina. Moguće da je danas srednja klasa neko ko živi od nasledstva koje generiše prihod, ne znam.Slažem se doduše oko toga da je pomalo nebulozni termin, kojeg svi uzimaju u usta, a možda koriste na skroz drugačiji način.To je sve 20. vek i nanizeU 21. ili jebes ili primas
July 7Jul 7 9 minutes ago, Ratamahatta said:To je sve 20. vek i nanizeU 21. ili jebes ili primasIli si u "vozicu", negde na sredini, pa imas i jedno i drugo, i to u isto vreme. ;)Srednja klasa
July 7Jul 7 Sad ce neko da mi prica da su srednja klasa sekretarice i ovi s fantomskim poslovima u JPAman zamanVrlo povrsan i nemultidisciplinaran pristup. Nije uracunato ni sta koliko (i gde) kosta, kolike ko dugove ima za kojesta (stambeni, lizing, potrosacki krediti itd.), razlike u zaposlenju u privatnom/javnom sektoru... Pre svega sam se iznervirao sto se kao kriterijum uzima plata. Koja btw ni slucajno nije prosecna koliko pise da je, pa samim tim ni medijana nijeOvo neko tako nabaco napumpane radikalske plate iz novina i s TV-a i u sklopu toga tako eto ajde da lozimo narod da mu je dobroNapolju je Vucje vreme, malo kreni malo stani sutra nece biti boljeDo tih cifara koje pisu za srednju klasu, vecina ljudi koje znam mora da radi bar 2 posla. 8h robije, pa jos bar po 4 sa strane. Noktici, molovanje, fotkanje, picke materineI ustede 5000 na kraju mesecaTo je rat race/survival mode, kakva crna srednja klasa Edited July 7Jul 7 by Ratamahatta
July 7Jul 7 Najbolju definiciju bogatstva sam procitao negde i ona glasi - Bogat covek je onaj koji ne kora da radi, kome sama imovina pravi dodatni plus (investicije, rente i slicno) i koji moze da se posveti lepim stvarima u zivotu.Svi ostali nisu bogati..i mogu da se rasporede na skali kako im je volja.
July 7Jul 7 26 minutes ago, Ratamahatta said:Pre bih rekao da radnicka klasa sebe lozi da je nesto viseTripuju da odlaze u raj
July 7Jul 7 Takozvana srednja klasa se kurci po instagramu s morima, a u inboxu trazi na zajam za to isto more
July 7Jul 7 3 minutes ago, SNARC said:Najbolju definiciju bogatstva sam procitao negde i ona glasi - Bogat covek je onaj koji ne kora da radi, kome sama imovina pravi dodatni plus (investicije, rente i slicno) i koji moze da se posveti lepim stvarima u zivotu.Svi ostali nisu bogati..i mogu da se rasporede na skali kako im je volja.Nekoga rad ispunjava. Covel se skolovao da bude X i voli to da radi, bez obzira sto ima pasivni prihod koji mu omogucava da ne radi nista i da moze lepo da zivi.Racimo kao Djovak koji voli da lupa zutu lopticu. Ili mnogoi drugi bogati ljudi koli uzivaju u poslu koji rade i za koji su se skolovali.
July 7Jul 7 Pa to i pise, nekom je rad lepa stvar u zivotuVecini nije Daj nekom milion dolara i vidi kako ce da se ponasa. Oce otici u ponedeljak na poso ili ce ih naraniti sve kurcom
July 7Jul 7 Srednja klasa je neko ko moze da zivi lagodan zivot od svoje plate, ja to tako vidim. To bi u Srbiji bio neko ko moze da finansira kredit za stan, ima za kola koja se ne raspadaju, ide na letovanje i zimovanje, ima neku ustedjevinicu i moze detetu da pruzi sve sto mu zaista treba. To je npr. IT, sa tim da ako si samac ili bas dobro zaradjujes, mozes i da se bahatis. To je onda valjda ova visa srednja klasa.Radnicka klasa bi bio neko ko krpi kraj sa krajem i snalazi se nekako il nikako. To je vecina Srbije.Visa klasa - oni koji ne zive od svog rada vec od novca i asseta koje imaju. Upoznao sam nekoliko takvih na jednom putovanju, potpuno drugi svet.
July 7Jul 7 7 minutes ago, Ratamahatta said:Pa to i pise, nekom je rad lepa stvar u zivotuVecini nijeDaj nekom milion dolara i vidi kako ce da se ponasa. Oce otici u ponedeljak na poso ili ce ih naraniti sve kurcom Ja da mogu da zivim od nerada (dal je uopste milionce dovoljno za ceo zivot?), tacno bih danas dao otkaz. Al opet bih nesto radio. Verovatno poducavao decu, poput onih profesora koji zaborave da su u penziji a niko ne sme da im kaze.
July 7Jul 7 1 hour ago, kud u maglu Simoviću said:ovo je velika istinadodao bih i onaj ko može u svakom trenutku meseca da napuni pun rezervoar(50+l po 2+€), a da mu na kasi ne zatreba defibrilatorSta mu dodjemo mi koji se iskljucivo vozimo taksijem?
July 7Jul 7 36 minutes ago, Ratamahatta said:To je sve 20. vek i nanizeU 21. ili jebes ili primasMože biti, ali nisam ubeđen.Mislim da je @reg ubo poentu sa stanom. Ja sam objektivno po primanjima ta srednja klasa, ali pošto sam sve osim da sam iz dobrostojeće familije, onda to da li imaš stan danas pravi ogromnu razliku, zato što je danas nekretnina mnogo više investicija nego ranije. Osim toga imao sam pre desetak godina na računu i pod dušekom što bi rekao Vojko V nula zarez nula. Gledao sam davno jedno predavanje gde je silicon valley tip rekao da je sedamdesetih zarađivao recimo 25-30k godišnje, ali da je kuća bila 50k i to je otplatio brzo. Danas neko kao on zarađuje 400k, al zato je kuća 3 miliona. Bogatstvo danas je pogotovo u zapadnoj Evropi stvar nasledstva, tako da trenutna primanja možda mogu da nekog stave u srednju klasu, ali to je sve klimavo i potencijalno privremeno.
July 7Jul 7 14 minutes ago, Ratamahatta said:Pa to i pise, nekom je rad lepa stvar u zivotuVecini nijeDaj nekom milion dolara i vidi kako ce da se ponasa. Oce otici u ponedeljak na poso ili ce ih naraniti sve kurcom Ja bih da mrzim svoj posao (donekle tačno) tražio povišicu 50% da vidim dal bi pristali i onda dao otkaz ako neće 😆.Mada ni taj milion ti više nije što je ranije bio.