July 6Jul 6 nisam našao bolje mesto, pa evo ovdeo srednjo klasiprilično sumornoig novchaniknastavak⬇️
July 6Jul 6 Just now, Shan Jan said:Cekaj, oces da kazes da ljudi koji zaradjuju preko 190k dinara su visa klasa u Srbiji?ako žive samine kažem ja nego oecd
July 6Jul 6 36 minutes ago, Shan Jan said:Cekaj, oces da kazes da ljudi koji zaradjuju preko 190k dinara su visa klasa u Srbiji?Viša srednja, ako imaju rešeno stambeno pitanje i žive sami.
July 7Jul 7 3 hours ago, Shan Jan said:Cekaj, oces da kazes da ljudi koji zaradjuju preko 190k dinara su visa klasa u Srbiji?Ja bih rekao da jesu. To su ogromne pare za naše standarde. Ako me ne laže gemini, Beogradske najjače opštine imaju od 132-175k.Novi sad 122k. Inđija i Stara Pazova sa nenormalno (za naše uslove) razvijenom privredom oko 95k a tu posla ima bukvalno na pretek, to pouzdano znam.Slabo razvijene opštine u Srbiji su debelo ispod toga.Ne znam koliko treba da neko da ima zaradu pa da bude viša klasa ako 190k to nije. Srednja viša još i donekle, ali srednja klasa toliko nema, siguran sam.
July 7Jul 7 Ko mora na poso i zivi od plate taj srednja klasa nijeA visa da ne pricamoRekao bih da je srednja klasa mit, malo trudniOvo je podela na tesku, klasicnu i brendiranu sirotinju Edited July 7Jul 7 by Ratamahatta
July 7Jul 7 e vidiš silno ali silno grešiš sinko po kretenskoj definiciji un (sa kojom se btw slažu pojedini forumaši) granica apsolutnog siromaštva je kada neko ima manje od 1$ da potroši dnevno, granica siromaštva je 3 $ dnevno, što će reći da neko ko zarađuje 100 € mesečno (i živi sam) nije siromašan, već je niža srednja klasa
July 7Jul 7 2 hours ago, Ratamahatta said:Ko mora na poso i zivi od plate taj srednja klasa nijeTo je definicija vise klase ako se ne varam.
July 7Jul 7 1 hour ago, Ratamahatta said:Ko mora na poso i zivi od plate taj srednja klasa nijeA visa da ne pricamoRekao bih da je srednja klasa mit, malo trudniOvo je podela na tesku, klasicnu i brendiranu sirotinjuNe slažem se. Istorijski gledano neko ko ne živi od plate je izuzetna privilegija i takvih je bilo ekstremno malo. Srednja klasa su uvek bili ljudi sa uslovno rečeno cenjenim profesijama. Šta je to može da bude predmet diskusije i da li je danas drugačije u odnosu na pre 50 godina. Moguće da je danas srednja klasa neko ko živi od nasledstva koje generiše prihod, ne znam. Slažem se doduše oko toga da je pomalo nebulozni termin, kojeg svi uzimaju u usta, a možda koriste na skroz drugačiji način.
July 7Jul 7 Inače bila je slična diskusija prošle godine oko toga ko je bogat ili tako nešto, pa sam se toga setio dok sam stajao u ovom redu za ukrcavanje na trajekt. I zaključio da su bogat ako ne stojiš ni u jednom od ovih redova 😆. Sad kažem srednja klasa levo 😆.
July 7Jul 7 9 hours ago, reg said:Viša srednja, ako imaju rešeno stambeno pitanje i žive sami.Bukvalno.Pre 10 godina sam sa 2 K neto i stanom koji placam 800 evra mesecno (a gde su racuni) bila srednja srednja klasa u EU, ne cak ni niza.Tako da ne zezajte. 190 K din u Srbiji pa jos ko ne placa stan i ima mozda cak i jedno dete bez nekih ekstra troskova je jaka srednja klasa.
July 7Jul 7 Author 16 minutes ago, Venom said:Inače bila je slična diskusija prošle godine oko toga ko je bogat ili tako nešto,
July 7Jul 7 1 hour ago, Venom said:Inače bila je slična diskusija prošle godine oko toga ko je bogat ili tako nešto, pa sam se toga setio dok sam stajao u ovom redu za ukrcavanje na trajekt. I zaključio da su bogat ako ne stojiš ni u jednom od ovih redova 😆. Sad kažem srednja klasa levo 😆.ovo je velika istinadodao bih i onaj ko može u svakom trenutku meseca da napuni pun rezervoar(50+l po 2+€), a da mu na kasi ne zatreba defibrilator