Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sneakers kultura

koji ste team 136 members have voted

1. 1. team

Please sign in or register to vote in this poll.

Featured Replies

Dajte neke dobre patike za leto za nas podebele, za duga hodanja.

• Replies 2.3k
  • Views 144.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Moonwalker
    Moonwalker

Poklekoh, ali tesim se da ce meni trajati…   Adidasove retro patike ovog proleca   

• Stigle su mi Veja patike!    Ako se nekom ne sviđaju  keep your terrible taste in sneakers to yourself   

• kud u maglu Simoviću
    kud u maglu Simoviću

brt mili nosio si ovo?

Posted Images

Pomenute Nike Motiva.

Ako hoćeš nešto više profi, što je odlično za trčanje, ali po meni i za dugo stajanje na nogama/hodanje, onda Nike Air Zoom Pegasus 41, Nike Vomero 18 ili Vomero plus, Adidas Adizero Evo sl… zavisi sve koliko mekan djon voliš i da li ti odgovara taj bouncing efekat.

Pegasus 41 su bile najudobnije patike koje sam imao, dok nisam probao Vomero plus.

Čekam još da mi stignu u željenoj kombinciji pa onda mogu da testiram i dam detaljnije utiske.

U zadnjih par godina sam prešao pun krug od monohromatskih Samba i AF1 do šarenih patika na steroidima za svaki dan.

Edited by mraki

Uskoro cu da menjam patike za teretanu, dajte preporuke. Treba mi nesto allround, radim i weight lifting, ali i kardio trcanje na traci i slicno.

Vidim da ovde svi furaju asics kayano, su stvarno toliko dobre?

Sad furam nike legend react, triple black, stariji model (fala geminiju na id-ju), ok su ali su pocele da popustaju.

Edited by precog

@mraki sad sam isprobao vomero 18 i 18 wide i imam dilemu. Ove 18 su mi taman u sirini dok su u wide siri noga ko u saloncu. Sta da uzmem? Kako ce za duze setnje od sat dva da se ponasaju? Jel ce ove prve da se rasire lepo a druge plivaju ili ce prve da stezu a druge da budu taman?

Nisam siguran za to, kontam da zavisi od tvog stopala i preferencija. Ja ne volim da mi stopalo ima mnogo prostora, i regular su mi ok.

Wide nisam ni probao, mislim bar.

Kako ti se sad čini razlika, koje ti više odgovaraju?

Ja bih uzeo na osnovu toga, ne bih racunao da će da se šire, a pogotovo ne stežu.

Možda ipak regular ako su ti taman i ne stežu.

Edited by mraki

I ja sam mislio regular.

On 18. 2. 2026. at 15:31, Djuro said:

Evo par saveta za one koji zele da kupe patike za hodanje.

Patike za trcanje per se nisu dobre i za walking (kazem walking, da ne bih koristio rec “setanje” - dakle pod “walking” podrazumevam svakodnevno hodanje, bržim tempom, vise kilometara, u cilju smislene aerobne aktivnosti).

Patike za trcanje su konstruisane za trcanje, ne za (dugo) hodanje drop im je veci, imaju neku ugradjenu tehnologiju, ojacanja na odredjenim delovima, grip im je bolji itd. Pozicija naseg tela pri trcanju je znacajno drugacija od one pri hodanju.

Zato je ovaj clanak iz Forbes-a budalastina.

On Running model je uzak i pljosnat, sa losim djonom. Odnos kvalitet-cena je uzasan.

Ovi visoki modeli (sa 4 cm visokim djonovima) su opasni za hodanje, zbog nestabilnosti i potencijalnog izvrnuca zgloba. Onaj under armour je ok za setanje ali precenjen, posto nista na njemu ne opravdava cenu koju su naveli.

Ako zalite da kuppite patike za hodanje, uvek obratite paznju na one koje nose konobari - to su uvek gotovo ravne patike, lake, sa prozracnim gornjim delom (koji se brzo i suši) i ne kostaju vise od 60-80 evra.

Disclaimer: naravno da se moze hodati i u (nekim) patikama za trcanje od 150-200 evra ali gledajte da drop bude sto manji i da stabilnost dolazi iz oblika/sirine djona.

(Sto se tice setnje od par desetina min, par km, to moze u bilo kakvoj obuci. Ali to vec znate i sami :) )

Stojim na raspolaganju za sva eventualna pitanja.

18 hours ago, mraki said:

Biće da ovde ipak postoje dve struje mišljenja.

Nike Motiva, patike napravljene namenski za hodanje, po mnogim listama najbolje za tu namenu. Oblik im se totalno kosi sa ovde navedenim.

Uzeh ih nedavno, i izuzetno su udobne.

Naravno, razumem da nisu za svakoga, nekom je možda problem stabilnost ili mu ne odgovara taj bouncing efekat. Ipak, mnogi koje znam da dosta hodaju/provode puno sati dnevno na nogama, a nisu baš nešto za trčanje, biraju te cushioned varijante sa djonovima na stereoidima. Ravan djon im ne odgovara i više ih umara. Mogu donekle svrstati i sebe u tu grupu.

Od trenera i instruktora sam više puta čuo da za brzo hodanje/trčanje bilo na otvorenom ili na traci preporučuju taj tip patika, a za weightlifting ravan djon zbog stabilnosti i manjeg rizika od povreda kolena i zglobova. Kažu da su te za trčanje uvek odličan izbor i za hodanje, ali ne i obrnuto jer je trcanje ipak zahtevnije.

Naravno, nisam ekspert i ne dovodim u pitanje tvoje znanje i iskustvo, samo primećujem da su te patike za trčanje zadnjih godina baš zaživele medju narodom i našle mnoge druge namene, pokazale se kao svestrane i udobne za mnoge prilike… daleko od toga da svi trče.

Pomenute Motiva…

DV1237-002_600_600px.jpg

Ja sam do pre godinu dana izuzetno više cenio da li mi se patike estetski sviđaju ili ne, a ne da li će mi biti udobne tokom nekih dugotrajnih hodanja. I nekako, vremenom, osetio sam da me stopalo boli nakon što sam, recimo hodao desetak kilometara. I nije to bila neka velika bol, ali sam gotovo svaki put nakon što bih izuo patike osetio bolove u predelu stopala. I onda sam odlučio da probam ove modele sa podupiračima iako sam bio veoma skeptičan prema njima.
Uzeo sam ovaj Adidas model:

adidas RUNFALCON 5 - Men's running shoes - 1

i nosio sam ih prošle godine 4, 5 meseci i to gotovo non-stop. Zapravo, čim sam krenuo da isprobavam ove modele, kao da mi se potpuno novi svet otvorio, svet kojeg, sa jedne strane nisam bio svestan, a sa druge strane, to je bio svet sa kojim nisam znao šta da radim. Prilikom probanja patika osećao sam se prilično drugačije, bolje, naprosto nisam verovao da nešto može biti tako udobno iako sam se bojao kako će se to odraziti na uglavnom svakodnevna hodanja. Probao sam i one skuplje, On i Hoka modele - sećam se da sam mislio da sam na oblacima kada sam prvi put obuo On patike rolleyes - ali generalno ne želim da dajem tolike novce za patike, pa sam se odlučio za ove mnogo povoljnije Adidaske. I pre neki dan sam ponovo ušao u njih posle oktobra ili novembra, i i dalje vidim značajnu razliku u odnosu na one ravne modele koje sam do sada nosio. Umaranja više nema, mislim da i noga lepo hodi, ja se osećam prijatno. Inače, ja u proseku hodam oko 7, 8 kilometara dnevno, i uglavnom imam nešto brži hod od standardnog. Sa njima sve to gotovo savršeno radi. Sada se razmišljam da uzmem ove Skechers što ste predlagali na nekim od ranijih stranica (Go Walk, čini mi se).

Kad smo kod cene, Nike Motiva mogu da se nadju na sniženju za ispod 10k.

Teško da za te pare ima nešto bolje za hodanje.

42 minutes ago, mraki said:

Kad smo kod cene, Nike Motiva mogu da se nadju na sniženju za ispod 10k.

Teško da za te pare ima nešto bolje za hodanje.

Na primer ovde: https://www.n-sport.net/patike-za-trening/muske-patike-za-trening-nike-motiva.html

Jedva cekam da probam ove moje 18ice na duze staze. Kad sam hodao u njima u radnji ko da te same teraju da se kreces )

Sad mi je ostalo da nadjem neke cipelo-patike za uvece. Za sad imam samo ovo ko casual varijantu:

175287948952458-NVY.webp

17 hours ago, Shan Jan said:

1.png

Vidi imaju li imaju sa lampicama u djonu. D

No judgement, ali ja ziv u ovo ne bih. Ne samo sto su ruzne, nego i ovaj djon, pa to mora kao po jastucima da hodas. Meni je to neprirodno i imam utisak da je na duze staze nezdravije nego jednostavna obuca bez narocitog paddinga. Ako te bole noge od hodanja mozda nije do obuce nego do tehnike hodanja i fitnes levela?

Za trčanje, pogotovo leti, mi ubedljivo najviše pašu patike od "mrežice" jer su ultra lagane i najbolje ventiliraju. Imam neke Pumine trenutno, na ovaj fazon

Screenshot_20260420_191158_com_android_chrome_ChromeTabbedActivity.jpg

2 hours ago, Seabass said:

1.png

Vidi imaju li imaju sa lampicama u djonu. D

No judgement, ali ja ziv u ovo ne bih. Ne samo sto su ruzne, nego i ovaj djon, pa to mora kao po jastucima da hodas. Meni je to neprirodno i imam utisak da je na duze staze nezdravije nego jednostavna obuca bez narocitog paddinga. Ako te bole noge od hodanja mozda nije do obuce nego do tehnike hodanja i fitnes levela?

Sigurno je do fitnes levela a i toga sto sam jedno 30% tezi nego bi trebalo da budem. Do sad sam i koristio klasicne patike, bas me zanima kakvo ce iskustvo biti sa ovakvima na duze staze. A za lepotu... to moze da ceka kad smrsam malo.

11 minutes ago, Shan Jan said:

Sigurno je do fitnes levela a i toga sto sam jedno 30% tezi nego bi trebalo da budem. Do sad sam i koristio klasicne patike, bas me zanima kakvo ce iskustvo biti sa ovakvima na duze staze. A za lepotu... to moze da ceka kad smrsam malo.

Ako ce ti dati motivaciju da se kreces, to je to.

Ja sam pazario neke Altra zero drop i meni su sasvim ok mada sam skoro i prestao da trcim. I ja bih mogao malo da se djipnem, nakupilo se i kod mene 10ak kila koje bih radije da ne nosim.

3 hours ago, Seabass said:

No judgement, ali ja ziv u ovo ne bih. Ne samo sto su ruzne

Ja. Do pre jedno dve godine.

Danas, pored toga što tvrdim da je patika neverovatno udobna…

Independence Day GIF by Paramount Network

Ima ovde detaljan review i objašnjenje šta i kako ovaj djon radi, ako nekoga zanima…

https://runrepeat.com/nike-motiva

Edited by mraki

5 hours ago, Seabass said:

pa to mora kao po jastucima da hodas. Meni je to neprirodno i imam utisak da je na duze staze nezdravije nego jednostavna obuca bez narocitog paddinga.

Kod mene je ovo odavno potvrđeno, poslednji put koliko prekjuče. Stigle mi ove:

mizuno_unisex_mizuno_rb87_quiet_shadeban

Isti rezultat kao sa prethodnom ultra-mekanom obućom - kolena otkidaju.