Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sneakers kultura

koji ste team 136 members have voted

1. 1. team

Please sign in or register to vote in this poll.

Featured Replies

Bajadera-blog-uspravno-1.jpg

✓ ♡ @Valk

Edited by Klara

• Replies 2.3k
  • Views 144.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Moonwalker
    Moonwalker

Poklekoh, ali tesim se da ce meni trajati…   Adidasove retro patike ovog proleca   

• Stigle su mi Veja patike!    Ako se nekom ne sviđaju  keep your terrible taste in sneakers to yourself   

• kud u maglu Simoviću
    kud u maglu Simoviću

brt mili nosio si ovo?

Posted Images

Dobar način da se kaže da su slatke

On 11. 3. 2026. at 3:38, Seabass said:

Treba imati barem dva para obuce i mijenjati svaki dan. Jedan par nosen svakodnevno ce trajati mozda godinu dana, dva para ce trajati barem tri godine. To vazi za svu obucu, a za patike pogotovo.

Baš me zanima koje je racionalno objašnjenje za ovakvu (meni neočekivanu) pojavu - nije dosta da patike odleže bar 6-7 sati preko noći, nego što duže se ne nose, to se više "oporave" nekako?

Zato sto su od plastike.

1 hour ago, papapavle said:

Baš me zanima koje je racionalno objašnjenje za ovakvu (meni neočekivanu) pojavu - nije dosta da patike odleže bar 6-7 sati preko noći, nego što duže se ne nose, to se više "oporave" nekako?

Pa tako nekako. Ne vidim sta ima nejasno u tome. Sto manje nesto nosis, manje se haba.

Najvjerovatnije su u pitanju znoj i bakterije koje uticu na degradaciju, pa je susenje od 24h bolje nego 6-7. Opet nije isto ako provodis 16h ili 2h dnevno u obuci tako da tu ima variabli.

4 hours ago, Seabass said:

Ne vidim sta ima nejasno u tome. Sto manje nesto nosis, manje se haba.

Naravno, no mi nije baš očigledno zašto bi to bilo toliko nelinearno, dakle ako nosiš patike svaki drugi dan da ti traju ne duplo (što bi bilo očekivano), nego 3-4x duže...

Verovatno je u pitanju neki mehanizam kao iz tvog drugog pasusa - ChatGPT bi sigurno znao, ali iz principa neću da ga pitam 🙂

5 minutes ago, papapavle said:

Naravno, no mi nije baš očigledno zašto bi to bilo toliko nelinearno, dakle ako nosiš patike svaki drugi dan da ti traju ne duplo (što bi bilo očekivano), nego 3-4x duže...

Verovatno je u pitanju neki mehanizam kao iz tvog drugog pasusa - ChatGPT bi sigurno znao, ali iz principa neću da ga pitam 🙂

Pa nije 3-4 puta duze, nije ti dobra matematika.

Jedne patike - 1 godina

Dvoje patike - 3 godine, znaci produzen zivot patikama 6 mjeseci, sto je 50%.

Slažem se, ja sam malo drukčije formulisao...

2x ništa je ništa, crva nije ni bilo

Jedne patike svaki dan - baciš ih za manje od godinu ("možda godinu dana")

Jedne patike svaki drugi dan - baciš ih za više od tri godine ("barem tri godine")

Dakle bar 3x su duže u životu, a očekivalo bi se tačno 2x, da je u pitanju nešto što se troši linearno s vremenom korišćenja

Kako god, poenta mi je da nisam očekivao da je habanje funkcija ne samo kilometraže, već da u tolikoj meri zavisi i od pauza u nošenju.

Mozes gledati i ovako: jedne patike ce nakon 6 mjeseci i izgledati kao da im je 6 mjeseci. Kad imas dvoje onda ce oba para biti 3 mjeseca stara (po habanju) nakon 6 mjeseci.

Mada patike-shmatike, ko ce sad kupovati dvoje isti model da bi duze trajale ali recimo ako moras kupiti obucu za rad, neke zastitne cizme npr, koje mogu kostati nekoliko stotina dolara/eura, onda je isplativije kupiti dvoje.

Meni patike izgledaju ofucano posle tri meseca nošenja, iako su mi na redu svakog drugog dana. Objektivno verovatno ne, ali meni se smuče. Zato sam ih i ishordovala toliko

ove su nice. nikad nisam inao asix

Screenshot_2026-04-17-09-14-46-824_com.instagram.android-edit.jpg

asics-x-bait-bruce-lee-1.jpg

Screenshot-2026-04-17-204932.png

On 18. 2. 2026. at 15:31, Djuro said:

Evo par saveta za one koji zele da kupe patike za hodanje.

Patike za trcanje per se nisu dobre i za walking (kazem walking, da ne bih koristio rec “setanje” - dakle pod “walking” podrazumevam svakodnevno hodanje, bržim tempom, vise kilometara, u cilju smislene aerobne aktivnosti).

Patike za trcanje su konstruisane za trcanje, ne za (dugo) hodanje drop im je veci, imaju neku ugradjenu tehnologiju, ojacanja na odredjenim delovima, grip im je bolji itd. Pozicija naseg tela pri trcanju je znacajno drugacija od one pri hodanju.

Zato je ovaj clanak iz Forbes-a budalastina.

On Running model je uzak i pljosnat, sa losim djonom. Odnos kvalitet-cena je uzasan.

Ovi visoki modeli (sa 4 cm visokim djonovima) su opasni za hodanje, zbog nestabilnosti i potencijalnog izvrnuca zgloba. Onaj under armour je ok za setanje ali precenjen, posto nista na njemu ne opravdava cenu koju su naveli.

Ako zalite da kuppite patike za hodanje, uvek obratite paznju na one koje nose konobari - to su uvek gotovo ravne patike, lake, sa prozracnim gornjim delom (koji se brzo i suši) i ne kostaju vise od 60-80 evra.

Disclaimer: naravno da se moze hodati i u (nekim) patikama za trcanje od 150-200 evra ali gledajte da drop bude sto manji i da stabilnost dolazi iz oblika/sirine djona.

(Sto se tice setnje od par desetina min, par km, to moze u bilo kakvoj obuci. Ali to vec znate i sami :) )

Stojim na raspolaganju za sva eventualna pitanja.

Biće da ovde ipak postoje dve struje mišljenja.

Nike Motiva, patike napravljene namenski za hodanje, po mnogim listama najbolje za tu namenu. Oblik im se totalno kosi sa ovde navedenim.

Uzeh ih nedavno, i izuzetno su udobne.

Naravno, razumem da nisu za svakoga, nekom je možda problem stabilnost ili mu ne odgovara taj bouncing efekat. Ipak, mnogi koje znam da dosta hodaju/provode puno sati dnevno na nogama, a nisu baš nešto za trčanje, biraju te cushioned varijante sa djonovima na stereoidima. Ravan djon im ne odgovara i više ih umara. Mogu donekle svrstati i sebe u tu grupu.

Od trenera i instruktora sam više puta čuo da za brzo hodanje/trčanje bilo na otvorenom ili na traci preporučuju taj tip patika, a za weightlifting ravan djon zbog stabilnosti i manjeg rizika od povreda kolena i zglobova. Kažu da su te za trčanje uvek odličan izbor i za hodanje, ali ne i obrnuto jer je trcanje ipak zahtevnije.

Naravno, nisam ekspert i ne dovodim u pitanje tvoje znanje i iskustvo, samo primećujem da su te patike za trčanje zadnjih godina baš zaživele medju narodom i našle mnoge druge namene, pokazale se kao svestrane i udobne za mnoge prilike… daleko od toga da svi trče.

Pomenute Motiva…

DV1237-002_600_600px.jpg

Edited by mraki

Pre nego što se osvrnem na izbor patika za hodanje, imam jedno drugo pitanje: kako se rešavate neprijatnog mirisa iz patika?