Jump to content
IGNORED

Stanje u IT sektoru

Svarog

Recommended Posts

Posted
43 minutes ago, x500 said:

@Mel naravno da uvek ima drugacijih primera.

Moj poznanik od pre 10+, Talijan koji je zavrsio fiziku, je radio u Nemackoj kao tester za startnu junior platu od 35k eur bruto (pritom SK1) i posle 2 godine izasao na 38k. Trazio je 42k i nisu hteli da mu daju. 

Trazio u CH platubod 75k CHF, i dobio posao za 90k CHF zato sto i drugi na toj poziciji imaju takvu platu. Pametna firma. 

inace Talijani beze obrzovani(IT,fizika) pun ih je London,imaju jake pozicije. Ali nemaju svoje startupove,luda zemlja.

Posted
3 minutes ago, Miki_belavista said:

inace Talijani beze obrzovani(IT,fizika) pun ih je London,imaju jake pozicije. Ali nemaju svoje startupove,luda zemlja.

Ovaj Talijan mi je pricao da kao pocetnik u Rimu ili Milanu moze da dobije platu od 900 do 1000 eur, i da placa stan 700. Zato je prvo otisao u DE, pa u CH gde i sada zivi i radi.

Posted
30 minutes ago, x500 said:

Ovaj Talijan mi je pricao da kao pocetnik u Rimu ili Milanu moze da dobije platu od 900 do 1000 eur, i da placa stan 700. Zato je prvo otisao u DE, pa u CH gde i sada zivi i radi.

ostane mu za spagete u kucnoj reziji,to gore nego kod nas!

Posted
50 minutes ago, x500 said:

Kao pochetnik davne 2000 neke khm, slichno sa prihodima tom Italijanu. Odgovor je da sa platom od 1000 evra nije ideja da uzima stan od 700 evra u Rimu. uzima se soba gde nadjes i putuje na posao.

Posted

Da pitam ovde prvo, pa posle google i ostalo ... Da li je 95K godisnje u Amsterdamu plata od koje moze porodica da zivi ? 

Posted
14 minutes ago, Lezilebovich said:

Da pitam ovde prvo, pa posle google i ostalo ... Da li je 95K godisnje u Amsterdamu plata od koje moze porodica da zivi ? 

nategnuto

• Hvala 1
Posted

Uz 30% rule i ako nisi bas bas u Amsterdamu onda moze bas fino. Zavisi i kolika su deca (i koliko) i da li ce supruga da radi.

• +1 1
Posted
4 hours ago, Lezilebovich said:

Ne znam dal si s Dobričićem u kontaktu, on je tamo negde?

• +1 1
Posted
On 2. 6. 2023. at 8:54, bags said:

Moja 2 centa sto bi rekli:

• IT generalno nije cenjen u zapadnoj evropi. Nema politike podizanja plata jer je priliv stranaca bio do sada uvek dovoljan tako da mozes raditi dumping. Ja sam imao juce razgovor u nemackoj firmi "En pal" iz Berlina , gde su mi za mesto Lead Developera ponudili junor platu iz Beograda. Mada srecom je bila prva runda. :)
  • Nas sistem obrazovanja koliko god se cinio raspadnut proizvodi dobar IT kadar. Dosta doprinosi i taj neki nas sportski mentalitet gde vecina ljudi nece bude najgori clan tima nego bas obrnuto.
  • Fime iz Srbije imaju generalno dobar delivery. Ljudi su uglavnom motivisani da urade posao. Posto smo generalno alavi na pare ljudi rade dosta i zele da napreduju. Tako da i kad imas na pocetku nizu cenu, odradis par projekata cak i da im podignes cenu iznad zapadne njima odgovara jer isporucujes.

Ponudili su ti 1000-1500e bruto platu za team leada?

Posted
15 minutes ago, djeneralche said:

Ponudili su ti 1000-1500e bruto platu za team leada?

Dobio sam godisnju 48k brutto sto se pretvara u nekih 2600 mesecno.

Tako da sam preterao sa ovim juniorskim poredjenjem.

Posted (edited)
7 hours ago, bags said:

Dobio sam godisnju 48k brutto sto se pretvara u nekih 2600 mesecno.

Tako da sam preterao sa ovim juniorskim poredjenjem.

Neto 50.5K AUD što je malo ispod "prosečne" plate u Australiji po principu sarma prosek. Prilično slabo za lokalne prilike, e sad šta može u Austriji sa tim ne znam. 

Edited by noskich
Posted

Kad smo kod IT.ja u Srbiji: ko su ljudi koji rade IT ovoj SNS žgadiji?

Ne firme, tu će se uvek naći neki vlasnik lakog morala a lakom na pare i usluge, nego baš sljakeri koji odrade šta treba? I zašto to rade? 

Meni da dodje sef i kaže da treba da radim nešto za njih , iste sekunde BiH počeo da tražim nov posao

Posted
27 minutes ago, Zverilla said:

Kad smo kod IT.ja u Srbiji: ko su ljudi koji rade IT ovoj SNS žgadiji?

Ne firme, tu će se uvek naći neki vlasnik lakog morala a lakom na pare i usluge, nego baš sljakeri koji odrade šta treba? I zašto to rade? 

Meni da dodje sef i kaže da treba da radim nešto za njih , iste sekunde BiH počeo da tražim nov posao

Za firme koje rade državni sektor, svi znamo, zar ne... Comtrade, Roming, ProInter i Enetel... Nadam se da nisam nekog zaboravio... S tim što je ProINter pre par godina pao u neku nemilost, to sma pokušao da dokučim šta se desilo, ali sam bio prekratak za pun info...

A šljakere generalno boili briga, to su u tim firmama uglavnom klinci... A i ti projekti koji se odrađuju za državne firme uglavnom niko ni ne gleda da li su urađeni, nego samo da sve prođe papirološki i bilo kako da radi... Ako to pitaš...

AKo pitaš baš za sam SNS, e to neznam, kontam da im sve usluge radi neka od gornjih firmi, ComTrade najverovatnije...

• +1 1