November 20, 2025Nov 20 Posle nekoliko poseta Londonu, shvatam zasto se iz ostatka sveta oduseve imperijalnom kicericom pa se prepuste Englezima.Moram reci da mene nije bas nesto odusevila iako Trafalgar sa 101 lavom hoce ostavi utisak na"laki um"😁Ali je nacionalna galerija izuzetno zanimljiva posto su pokrali sve Nindza kornjace. Sto su uzeli od sveta, svaka im cast.
December 1, 2025Dec 1 U blizini London Bridge-a, prilicno tipicno za LondonLondonski Siti kod stanice "Liverpool street"Tu je u blizini Bank od England, odakle se vladalo svetom(neki bi rekli i danas😁)Ovaj na konju je rodjen u Dablinu...Usidreni legendarni brod na Temzi u blizini London Bridge-a, simbolicnog imena "Belfast", Pogled sa Westminister mosta ka Brixton-u😁Pogled od Westminister AbbeyDowning str.Trafalgar
December 4, 2025Dec 4 Centralni deo MancesteraOko stanice PiccadillyMancester je tipican radnicki grad ali su zato muzika i fudbal izvrsni
January 1Jan 1 Popular Post Hteo sam da nabacam neke fotke, jedan album slika od zadnje posete i kako smo je prošli. Ah, neću da smaram, i tako godinama... ali danas, praštajte, ipak bih podelio barem ovu, gledao sam da smanjim drastično i preskočim posete Oksfordu, WB studiju, Batu i stonhendžu. Samo London. Prvi put sam bio 2017. mislim, i posle toga još tri četiri puta, što poslovno što privatno, i onda sam 2023. odveo devojku na devet dana, kasni septembar, da pokušam da objasnim zašto toliko volim taj grad u kome nikada ne bih živeo - ali bih bio u poseti svake godine po mesec dva.London 2023 (01).jpg - Shared with pCloudStore photos in pCloud. Share them with just the right people. Access them on any device. Create a free account now!Dugo sam birao airbnb, nije kontala zašto gledam uz određene linije i šta to znači, ali sada zna, Distrikt i Pikadili linije.I prvi dan, ostavili kofere u premalom iznađalom smeštaju, ali lociranom izvrsno, i idemo severno peške, do Holand Parka, tamo je i muzej dizajna ali nismo bili ovaj put, nego samo da prođemo malo.London 2023 (02).jpg - Shared with pCloudStore photos in pCloud. Share them with just the right people. Access them on any device. Create a free account now!London 2023 (03).jpg - Shared with pCloudStore photos in pCloud. Share them with just the right people. Access them on any device. Create a free account now!I ovde se već oseća taj javni prostor koji ima funkciju, koji se koristi i koji je prelep.Onda desno, pored brda ambasada do Kensingtona.London 2023 (04).jpg - Shared with pCloudStore photos in pCloud. Share them with just the right people. Access them on any device. Create a free account now!I završavamo dan, prolazimo pored Alberta da kompletiramo sliku i odlazimo dole ka Erlu. Sutra krećemo u kontra smeru na doručak i zastajem za jedan detalj, opet nešto što bi mi bila asocijacij za ovaj grad, taj pregršt sitnih detalja na svakom ćošku koji stvara jednu celinu. Dobro jutro.London 2023 (05).jpg - Shared with pCloudStore photos in pCloud. Share them with just the right people. Access them on any device. Create a free account now!Onda idemo do Temze, Embankment stanica, i dok je gužva na svim stranama mi lagano gledamo Kleopatrinu iglu.London 2023 (06).jpg - Shared with pCloudStore photos in pCloud. Share them with just the right people. Access them on any device. Create a free account now!Veličanstveni lopovi ti britanci. Deluje kao da joj je tu mesto , vraćamo se na ovu stranu ulice i prolazimo kroz bogati Viktorija Embarkment Gardens i pored Jork kapije.London 2023 (07).jpg - Shared with pCloudStore photos in pCloud. Share them with just the right people. Access them on any device. Create a free account now!Tu se vrtimo oko Elenorinog krsta, i silnih malih i velikih spomenika i prelazimo Trafalgar da bi prošli kroz Guards house, desno je Dauning strit, levo admiralitet. Impresivno.London 2023 (08).jpg - Shared with pCloudStore photos in pCloud. Share them with just the right people. Access them on any device. Create a free account now!Zatim prolazimo St. James park, park špijuna, bio je maraton i nema slika, trčalo se baš tad i oko palate, tako da smo mi prošli sve to, otišli do Alberta ponovo, muzej tehnike i zatim Viktorija i Albert. Slobodan ulaz u muzeje i jedan suživot divne umetnosti, odličnog prostora i ljudi koji tu prosto obitavaju, jedna normalnost ovakve slike.London 2023 (09).jpg - Shared with pCloudStore photos in pCloud. Share them with just the right people. Access them on any device. Create a free account now!South Kensington station i kući. A sutra, nazad na Temzu. Tate i pogled odozgo.London 2023 (10).jpg - Shared with pCloudStore photos in pCloud. Share them with just the right people. Access them on any device. Create a free account now!St. Pauls pravo, i oblaci. A desno nastavak. To je taj City. Šard nasuprot a u daljini vidimo podno poplara, Canary wharf.London 2023 (11).jpg - Shared with pCloudStore photos in pCloud. Share them with just the right people. Access them on any device. Create a free account now!Idemo dalje i naravno, gaalerije, Šekspir, pa HMS Belfast sa mostom desno a zamkom levo, standard, svako ima ovakvu valjda ..London 2023 (12).jpg - Shared with pCloudStore photos in pCloud. Share them with just the right people. Access them on any device. Create a free account now!Onda do St. Dunstan in the East, opet, i izbombardovan i uništen, javni prostor u funkciji. Pa naokolo, prema St. Pauls, preko puta koje btw, na uglu Kinghtrider ulice, ima jedna fina talijanska pekara i pastara, Mangio, fino smo se najeli.London 2023 (13).jpg - Shared with pCloudStore photos in pCloud. Share them with just the right people. Access them on any device. Create a free account now!Dalje šetnja.. gledao sam Slow Horses, i ima par mesta kojih se sećam ali sam se nasmejao kad sam video u seriji ovo. Čini mi seriju bližom.London 2023 (14).jpg - Shared with pCloudStore photos in pCloud. Share them with just the right people. Access them on any device. Create a free account now!Ne moraju spomenici da budu ogromni, da vladaju prostorom, dovoljno je da su tu i ukusno ukomponovani, dragi nam zmajevi.London 2023 (15).jpg - Shared with pCloudStore photos in pCloud. Share them with just the right people. Access them on any device. Create a free account now!Onda naravno britiš, pa preko Pikadilija ka Batersi power station, pretvorenog u tržni centar.Pikadili, ovako nekako.London 2023 (16).jpg - Shared with pCloudStore photos in pCloud. Share them with just the right people. Access them on any device. Create a free account now!A Batersi deluje da nije bio još zaživeo, no ideja je odlična.London 2023 (17).jpg - Shared with pCloudStore photos in pCloud. Share them with just the right people. Access them on any device. Create a free account now!I umorni ali srećni idemo kući. A sutra, na kanarinca. Meni je ovaj deo bio jako drag proći peške. Ali divno je prolaziti tu i vozom. Ima ona visoka platforma, bukvalno ulaziš u zgrade, kao u nekom SF filmu.London 2023 (18).jpg - Shared with pCloudStore photos in pCloud. Share them with just the right people. Access them on any device. Create a free account now!Pored Mudšut park i farm i kroz Grinički pešački tunel, otvoren 1902. ......London 2023 (19).jpg - Shared with pCloudStore photos in pCloud. Share them with just the right people. Access them on any device. Create a free account now!Pored observatorije, ovaj put nekako zatvorene, prošli put sam slobodno lutao i pio kafu pored Gagarina u dvorištu ali ovaj put samo klinci, zatvorene kapije i gužve. Ali divan pogled odozgo, e, reko, ono dole je Queens House!London 2023 (20).jpg - Shared with pCloudStore photos in pCloud. Share them with just the right people. Access them on any device. Create a free account now!Idemo!London 2023 (21).jpg - Shared with pCloudStore photos in pCloud. Share them with just the right people. Access them on any device. Create a free account now!London 2023 (22).jpg - Shared with pCloudStore photos in pCloud. Share them with just the right people. Access them on any device. Create a free account now!Onda do Ist Hema da vidimo Dr. Who šop i popijemo jeftinu kafu dok svi oko nas žure u medrase. I prilika da se cable car-om prebacimo na West Hem, i O2. Dobar cable car, i radi ojster, kao i svuda, bob ih blagoslovio u transport.London 2023 (23).jpg - Shared with pCloudStore photos in pCloud. Share them with just the right people. Access them on any device. Create a free account now!Šetnjica, pa brodom, koji je preuzeo uber inače, nazad do vestministera, i diskusija kako kada čitaš školski i kada slušaš Londonce drugačije skroz sve zvuči Lep pogled sa broda, da nekačim milion slika, evo samo jedna, treća perspektiva.London 2023 (25).jpg - Shared with pCloudStore photos in pCloud. Share them with just the right people. Access them on any device. Create a free account now!Odmor. Da li si bio u Londonu ako nisi na Noting Hilu i Portobelo Road pijaci. Pa...London 2023 (26).jpg - Shared with pCloudStore photos in pCloud. Share them with just the right people. Access them on any device. Create a free account now!London 2023 (27).jpg - Shared with pCloudStore photos in pCloud. Share them with just the right people. Access them on any device. Create a free account now!London 2023 (28).jpg - Shared with pCloudStore photos in pCloud. Share them with just the right people. Access them on any device. Create a free account now!A onda se spuštamo do kanala kojim bih želeo do Regents Parka.London 2023 (29).jpg - Shared with pCloudStore photos in pCloud. Share them with just the right people. Access them on any device. Create a free account now!London 2023 (30).jpg - Shared with pCloudStore photos in pCloud. Share them with just the right people. Access them on any device. Create a free account now!Tamo šetamo gledajući BT tower u daljini.London 2023 (31).jpg - Shared with pCloudStore photos in pCloud. Share them with just the right people. Access them on any device. Create a free account now!London 2023 (32).jpg - Shared with pCloudStore photos in pCloud. Share them with just the right people. Access them on any device. Create a free account now!I naravno, Ružičnjak! Prelepo i krajem septembra.London 2023 (33).jpg - Shared with pCloudStore photos in pCloud. Share them with just the right people. Access them on any device. Create a free account now!Pa onda gore pored brda zauzetih i živih terena, pored the hub kafića i na Primroz, vidi sve ono a druge strane hon.London 2023 (34).jpg - Shared with pCloudStore photos in pCloud. Share them with just the right people. Access them on any device. Create a free account now!Tu je pored kamden grad a u kamden gradu kamden market. Danas je dan za pijace. Živo, puno, i šašavo.London 2023 (35).jpg - Shared with pCloudStore photos in pCloud. Share them with just the right people. Access them on any device. Create a free account now!A opet, sa mosta levo i...London 2023 (36).jpg - Shared with pCloudStore photos in pCloud. Share them with just the right people. Access them on any device. Create a free account now!Ajmo na Hapsted, parlament hill..London 2023 (37).jpg - Shared with pCloudStore photos in pCloud. Share them with just the right people. Access them on any device. Create a free account now!Pa pored Crkve Hrista, ispred koje je parkirana mečka i aston martin... do pergole.London 2023 (38).jpg - Shared with pCloudStore photos in pCloud. Share them with just the right people. Access them on any device. Create a free account now!Umorni ali zadovoljni idemo kući. Sutra je zadnji dan, idemo na doručak i popodne letimo za Budimpeštu.Jedan kao jutarnji, vikend, izlazak u city.London 2023 (39).jpg - Shared with pCloudStore photos in pCloud. Share them with just the right people. Access them on any device. Create a free account now!Sa vrha 20 fenčrč strita (Fenčrč!!!! HHGTTG forever!) uživamo u pogledu.St Pauls, i sve desnoLondon 2023 (40).jpg - Shared with pCloudStore photos in pCloud. Share them with just the right people. Access them on any device. Create a free account now!A levo puca još lepšeLondon 2023 (41).jpg - Shared with pCloudStore photos in pCloud. Share them with just the right people. Access them on any device. Create a free account now!Jedemo sa novim pogledom na HMS Belfast, videli smo ga sa staze, sa reke a sada i ovako. I to je prelepo.London 2023 (42).jpg - Shared with pCloudStore photos in pCloud. Share them with just the right people. Access them on any device. Create a free account now!Nadam se da se vidimo ponovo, lepi grade. Edited January 1Jan 1 by Vapad
January 1Jan 1 Sledeći put obidji Richmond, Twickenham, Teddington, Hampton Court. Od Richmonda ovo možeš i pešaka polako, ili uz pomoć R70 autobusa. Sve uz Temzu i polako. Edited January 1Jan 1 by dragance
January 1Jan 1 On 10. 10. 2025. at 17:05, jms_uk said:V&A East kazu da je super.Osim David Bowie postavke ima se jos sto sta vidjeti ali je u sustini skladiste zanimljivih eksponata bez nekog reda.
January 1Jan 1 @Vapad (a i ostali) kakva je situacija sa vizom? Čitao sam malo da su dosta rigorozni i naravno niko i ništa ti ne garantuje da će zahtev proći.
January 1Jan 1 Treba ti pozivno pismo, dovoljno para na racunu i da imas stalni posao, koji ce im garantovati da ces se vratiti.
January 1Jan 1 3 minutes ago, Mil@n said:@Vapad (a i ostali) kakva je situacija sa vizom? Čitao sam malo da su dosta rigorozni i naravno niko i ništa ti ne garantuje da će zahtev proći.Na zalost nema pravila - odbijaju neke koje ne bi mislio da bi odbili, nekima daju.
January 1Jan 1 21 minutes ago, Mil@n said:@Vapad (a i ostali) kakva je situacija sa vizom? Čitao sam malo da su dosta rigorozni i naravno niko i ništa ti ne garantuje da će zahtev proći.Ja sam valjda imao sreću prve tri vize mi je firma plaćala, pa je bilo na 2 godine, uz hitnju, sa pozivnim pismom, a i bili su mekši valjda. A sada kada smo išli smo u svojoj režiji i prošlo je glat, ja sam dobio tipa odmah pasoš sa vizom, devojka je čekala par nedelja jer joj prva. Ali generalno, bez natezanja. Znam da su menjali i gde se odlučuje i ko će raditi, menjali su firmu ovde, ne znam da li je to ponovo promenjeno.Bonus, pošto smo imali UK vizu taman pre no što nam je istekla smo išli nešto jefino u Dablin na istu. Tako da ako planiraš, gledaj da spojiš lepo i korisno
January 1Jan 1 6 hours ago, Mil@n said:@Vapad (a i ostali) kakva je situacija sa vizom? Čitao sam malo da su dosta rigorozni i naravno niko i ništa ti ne garantuje da će zahtev proći.treba da ih dovoljno ubedis da neces ostati, meni je to bilo obrazlozenje kad su me odbili.... nisam ih dovoljno ubedio....zaposlenje igra znacajnu ulogu, vecu sansu ima zaposlena cistacica od frilens strucnjakaizvodi iz katastra za svaku imovinu koju imas u srbiji su +i volja da trpis ponizavajuce procedure
January 2Jan 2 19 hours ago, onamonamo said:treba da ih dovoljno ubedis da neces ostati, meni je to bilo obrazlozenje kad su me odbili.... nisam ih dovoljno ubedio....zaposlenje igra znacajnu ulogu, vecu sansu ima zaposlena cistacica od frilens strucnjakaizvodi iz katastra za svaku imovinu koju imas u srbiji su +i volja da trpis ponizavajuce procedureda, to je princip. pomagao rodjacima i prijateljima da odrade papirologiju za vize kad bi dolazili na ovu stranu i princip je takav da nemas listu dokumenata potrebnih za dobijanje vize nego treba da im na prvo citanje bude jasno da se radi o ljudima koji nemaju racuna da se sele u uk jer im je kuci bolje. i to je to. recimo, kad je klinac od prijatelja trazio vizu a tad je bio na faksu (zajebane godine za traziti uk vizu) predlozio sam da uz potvrdu da je redovan student pomene da mu je keva lekar specijalista a otac arhitekta, da je putovao po svetu i da ima zelju da vidi london jer smatra da je to bitna stavka u njegovom opstem obrazovanju. i upalilo. da je podneo potvrdu da je redovan student bez porodicne situacije, nije nemoguce da bi ga odbili. samo kazem, sve sto pomislite da bi klasicni aparatcik u ambasadi mogao da uzme za olakotnu okolnost, ne libite se nego pisite bez blama. ima smisla.
January 2Jan 2 jedino sto vize ne odobrava vise apartcik u ambasadi, to je odavno autsorsovano nekoj agenciji, centrala je valjda u poljskoj