Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

4 hours ago, notenoughreasonsforclaire said:

Dumam glavom, i izbečio sam se od traženja, te moram da pitam. Idem tri dana sredinom novembra za London, od četvrtka uveče do ponedeljka ujutru. Gledam privatne smeštaje po bukinzima, hotelima, i gde god je to moguće, i gotovo da ne vidim ništa za 50/60 evra za noć (za dvoje). Jedino što sam našao je jedan Travelodge hotel koji je u okviru standardnih prevoznih zona u Londonu. Je l' to takvo stanje, ili postoji još neko mesto gde bih mogao da gledam?

Za dvoje nema šanse. Čak i single krevet nećeš naći za te pare. Možda u funtama za toliko, a da ne biraš. Probaj “pods by Premier Inn”, ali možda je već kasno da nadješ jeftino.

• 4 weeks later...
  • Replies 343
  • Views 43.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• otiso sam u wong kei, bas je tako kao sto si napisao. podsetilo me je na studentsku menzu u kunmingu (yunnan) u kojoj smo jeli kad sam snimao neki kratki film tamo. dobra je klopa ali nisam odlepio. a

• London is done. Stigli prošle nedelje i sutra se vraćamo u bazu. Ovih 7 dana je taman koliko treba da se obiđe lagano, malo smo se ganjali sa kišom ali na to smo i računali, pa praznog hoda nije bilo.

• Hteo sam da nabacam neke fotke, jedan album slika od zadnje posete i kako smo je prošli. Ah, neću da smaram, i tako godinama... ali danas, praštajte, ipak bih podelio barem ovu, gledao sam da smanjim

Posted Images

Nije London, ali nisam video temu za Britaniju

IMG-20251002-163624-1.jpg

1000002400.jpg

1000002396.jpg

Stara luka u Liverpulu, mesto odakle je Britanija postala Imperija ukljucujuci trgovinu robovima

Velika viktorijanska zgrada je sediste jedne od najvecih poimorskih preduzeca ikada.

1000002430.jpg

Mesto odakle je krenula Industrijska revolucija

IMG-20251002-092837.jpg

IMG-20251002-093454-1.jpg

Nego bi hteo da pitam ljude koji zive u Britaniji ili su posetili ova dva grada, koji je u sustini jedan grad, sto se vidi iz aviona: kako vam se cine Liverpul i Mancester?

Meni izgledju prilicno zapusteno.

Stanica Viktroija u Mancesteru, koja je jedna od centralnih u samom centru, prilicno otuzno sa sve okruzenjem.

Kazu najlepsi veliki grad Britanije

IMG-20251022-110911-1.jpg

IMG-20251022-134140-1.jpg

IMG-20251022-133344-1.jpg

Nema mnogo Britanije u prestonici Skotske

IMG-20251022-105026.jpg

Pitaj bilo kojeg Škota i reći će ti da Edinburgh nije (prava) Škotska. Mančester i Liverpul su zapušteni. Jork je najlepši u Engleskoj. Ovo iz gradova gde sam živeo/proveo duže vremena.

Stvar ukusa, ali Edinburg je meni top 10 najlepsih velikih gradova u Evropi. Stari grad je predivan, pogotovo posle kise kad se ona kaldrma blista. Ali, jako mi se dopao i New Town, kao i cetvrt Stockbridge. Ali, da, kazu svi da je karakterom manje skotski od Glazgova, da ne govorimo o Aberdinu ili Invernesu. Ja sam imao tako random susrete sa lokalcima, neki su imali prilicno engleski akcenat, drugi bas stereotipni skotski.

1 minute ago, Kampokei said:

Stvar ukusa, ali Edinburg je meni top 10 najlepsih velikih gradova u Evropi

Slažem se. Zato rekoh da je Jork najlepši engleski grad.

Sada razumem zasto Mancester i Liverpul imaju dobru muzicku i fudbalsku scenu, treba ziveti u tim gradovima.

Inace, akcenat u Liverpulu tj. scouse je slican dablinskom, razumem zasto ih ostatak Engleske ne razume😁,npr. "zavrtanje" u na o u izgovoru, tipa Doblin ili op. Cak i ceste uzrecice u govoru su slicne tipa "you know", to sam cuo dosta puta i Liverpulu, sto je normala za Da(o)blin.

Vec u Mancesteru sam manje to cuo, mozda gresim.

Pa prvi stvar koju ces da cujes od vodica u Muzeju irskog R&R u Dablinu je kako su Bitlsima babe/dede iz Irske D.

Najbolji muzej u Dablinu uz onaj o irskoj emigraciji.

To sto je muzikalno, irskog porekla je. lolol

5 hours ago, Kampokei said:

Stvar ukusa, ali Edinburg je meni top 10 najlepsih velikih gradova u Evropi. Stari grad je predivan, pogotovo posle kise kad se ona kaldrma blista. Ali, jako mi se dopao i New Town, kao i cetvrt Stockbridge. Ali, da, kazu svi da je karakterom manje skotski od Glazgova, da ne govorimo o Aberdinu ili Invernesu. Ja sam imao tako random susrete sa lokalcima, neki su imali prilicno engleski akcenat, drugi bas stereotipni skotski.

Dogodine u Edinburgu za mene ako se posreci. Cuh da je u avgustu najlepsi.

Jedan od najboljih univerzitets u Evropi za inzenjerske studije.

Edited by Moonwalker

6 hours ago, Emerald said:

Sada razumem zasto Mancester i Liverpul imaju dobru muzicku i fudbalsku scenu, treba ziveti u tim gradovima.

Inace, akcenat u Liverpulu tj. scouse je slican dablinskom, razumem zasto ih ostatak Engleske ne razume😁,npr. "zavrtanje" u na o u izgovoru, tipa Doblin ili op. Cak i ceste uzrecice u govoru su slicne tipa "you know", to sam cuo dosta puta i Liverpulu, sto je normala za Da(o)blin.

Vec u Mancesteru sam manje to cuo, mozda gresim.

Liverpulski govor mi je bas cudan zbog onog dugackog H koje upadne umesto K. Tipa "lookhhh", "bookhhhh" umesto "look", "book".

6 hours ago, Moonwalker said:

Pa prvi stvar koju ces da cujes od vodica u Muzeju irskog R&R u Dablinu je kako su Bitlsima babe/dede iz Irske D.

Najbolji muzej u Dablinu uz onaj o irskoj emigraciji.

To sto je muzikalno, irskog porekla je. lolol

Dogodine u Edinburgu za mene ako se posreci. Cuh da je u avgustu najlepsi.

Jedan od najboljih univerzitets u Evropi za inzenjerske studije.

U avgustu je fringe festival celi mesec, tako da ako nemaš već rezervisan smeštaj, sve što nadješ će biti dva puta skuplje od Londona.

Kasni jun ili juli su dobri.

Edinburgh ima dva univerziteta.

Javi se za preporuke ako treba.

Scouse akcenat voše zvuči kao arapski jezik nego dablinski akcenat.

Moram reci da nisam znao istorijat scous akcenta i da sam gore napisao na osnovu iskustva i onoga sto sam cuo u Liverpulu. Ali si me zainteresovao i nasao sam neke odgovore koji kazu da ono sto sam cuo ipak jeste istina. Ono sto nisam znao koliko je taj akcenat "mlad" i direktno se poklapa sa irskim migracijama u Liverpul od sredine 19. veka(neuspesni ustanci na Irskom ostrvu i Velika glad) Liverpul je pre toga imao akcenat slican obliznjim engleskim oblastima.

The origins of Scouse

https://www.bbc.co.uk/liverpool/content/articles/2005/01/11/voices_liverpoolaccent_feature.shtml

Speaking with a Scouse accent is a fairly recent trend, up until the mid 19th century Liverpudlians spoke pretty much the same as their Lancastrian neighbours, and traces of the warm Lancashire sound can still be heard in the accent of older residents. The Scouse accent like much else in the city owes its roots to Liverpool’s position as a port. The melting pot created by the influx of people from far and wide was the foundation of the distinctive Scouse sound.

The major influence comes from the influx of Irish and Welsh into the city. The mixing of these different accents and dialects, joining with words and sayings picked up from global maritime arrivals, all fused together to create the unique Scouse sound. Every tide brought ashore a new imported verb and many stuck becoming part of everyday language.

• 2 weeks later...

Kao sto tema kaze, pa da stavim nesto odatle

U legendama ispricani londonski siti, sa aglikanskom katedralom Sv. Pavla, tu je Nacionalna banka Engleske

1000002832.jpg

Ovo ostalo ne bih komentarisao

1000002730.jpg

1000002723.jpg

1000002759.jpg

1000002780.jpg

1000002742.jpg

Snimljeno kod jednog od saobracajnih cvorista Londona, stanica Viktorija(zena je bas uticala)

1000002825.jpg