Jump to content
IGNORED

Budućnost elektroenergetskog sistema

Spooky

Recommended Posts

Posted

Gledao sam, meni pokazuje po mjesecima (svaki mjesec od juna prosle godine). Ima i drugih podataka. Pogledacu opet malo kasnije da usporedim (ne kazem da je ovaj moj lonk tacan).

Posted (edited)

Po linku koji sam postavio, ovo j enjemacki izvoz struje u francusku od Juna 2022 do Maja 2023 (po mjesecima i u MWh)

A ovo je uvoz isti period 

image.thumb.png.646726d655c60f429dd4964518a536d6.png

Plus Minus u 2023 od prvog do petog mjeseca : + 153 885 MWh u korist njemacke

Po tvom linku podatci su drugaciji, +3,7 TWh u korist njemacke za prvih pet mjeseci.

image.png

Edited by borris_
Posted

Zakljucak: Oba grafika su najvjerovatnije tacna (najvjerovatnije = jako je tesko naci prave tacne podatke na internetu). Tvoj pokazuje trgovisnke tokove, moj fizicke tokove (fr preko njemacke izvozi u druge zemlje). Fr i De su evropske elektricne uticnice.

Svjacarska je na primjer zemlja koja najvise profitira od Fr i De. Kupuje jeftinu struju da bi napunila svoje brane i kasnije prodaje struju iz brana ali po mnogo visim cijenama (najvise italiji koja je u najgorem polozaju). Izvoz fr struje moze biti i negativan to jest fr placa zemlji da bi prodala svoj visak struje (jer je skuplje zaustaviti i ponovo upaliti Nu). Ista stvar se desava sa njemackom i strujom dobijenom iz ENR. Zbog toga je za sada u 2023. ekonomski balans njemacke negativan (pokazano na strani ranije) usprkos velikom izvozu. 

Posted

Mrzi me da se udubljujem u cemu je tacno problem. Moguce da je ta razlika jer u aplikaciji postoji checkbox za fizicku razmenu i "trgovinske tokove", kad se prebaci na fizicku razmenu drugacije su brojke. Ali ne znam koja je razlika u praksi, osim ove logicne da je jedno placeno a drugo nije. To bi onda impliciralo da Francuska mnogo vise struje salje za dzabe, sto mi opet nije jasno zasto bi ikome u Nemackoj smetalo. Ali ne znam da li je tako.

Pravi zakljucak je da to sustinski nije bitno, struje ima dovoljno i domace, ali je prljava, i radi se samo o jeftinom populizmu i senzacionalizmu. Naravno desni populisti ne mogu da kazu "proizvodimo struju iz uglja" jer njihovi glasaci nemaju nista protiv, naprotiv. Ali mogu da izazivaju paranoju o nacionalnoj bezbednosti jer "uvozimo struju 😱", sto nesto negativno vec treba da znaci. Predizborna kampanja, ali ne bi bilo lose kad bi to sto pricaju makar ovlas odgovaralo cinjenicnom stanju.

Osim povredjenog ponosa desnih populista, i dalje mi nije jasno u cemu je tacno problem s uvozom struje. Da nema dovoljno kapaciteta u rezervi bih razumeo, ali ima. Jeftinija i cistija struja, nema problema osim ako se ne zarati unutar EU. Ako je nemacki izvoz jeftin kad ima viska, onda je i danski izvoz u Nemacku jeftin kad ima viska vetra. Veca regionalna saradnja i jeste buducnost. U Nemackoj ove godine solarni paneli ce zavrsiti na 10-15GW novih kapaciteta, sto je vise od planiranog, nazalost podbacio je vetar, bice oko 2 od planiranana 4GW. Ali to je samo jedna godina.

Posted

Naravno umesto da radim nesto pametno, ja se ipak udubljujem. Trebalo bi da je ovako:

trgovinska razmena: doslovno razmena izmedju dve zemlje

fizicka razmena: struja je presla istu granicu, ali je trgovinska razmena izmedju drugih zemalja. Npr. u Nemackoj je zavrsila svajcarska struja, ali je prosla kroz Francusku

Onda i dalje stoji: FR je iz DE do 30.08 uvezla 2.3 TWh vise nego sto je izvezla.

Posted

https://spectrum.ieee.org/grid-scale-battery-storage-nickel-hydrogen

Možda je na vidiku prihvatljvo rešenje za skladištenje energije iz obnovljivih izvora (solar, vetar). Mada svega smo se nagledali i naslušali poslednjih godina, pa treba sačekati još koju godinu. Ali za razliku od prethodnih velikih najava, ova ima potporu u već postojećem, sličnom, (pre)skupom rešenju. Tako da je jedini problem cena :D

Posted

"Francuska firma Naarea je uspjela pokrenuti prvu "petlju rastaljene soli na svijetu". Ovo je veliki korak prema razvoju nuklearnih mikroreaktora."

Posted

Neverovatnih 200 miliona evra. Čitavih 10% od onoga što EDF traži svake godine u narednih pitaj boga koliko. Za to vreme u Nemačkoj na aukciji prodata prava na gradnju 7GW novih vetroparkova za 12 milijardi evra.

Posted (edited)

Sunak je najavio ograničenja na solarne panele jer zauzimaju previše mesta. Pogledajte podatke i zaključite sami da li se radi o tome ili se štite interesi postojećih igrača u energetici, jer drugačije ne mogu da izađu na kraj s obnovljivim izvorima. Inače u isto vreme zemlja koja sipa na desetine milijardi subvencija u nuklearnu energiju.

Edited by Venom
Posted

Pametni su englezi u vezi ulaganja u nuklearke. Shvatili ljudi da kada nema vjetra i sunca nema struje. 

Sto se tice ogranicenja za solarne panele, citajuci ovaj tvit, izgleda kao populisticki potez.

Tako su ugasili i brzu liniju (HS2) iz Birminghena do Manchestera jer je kostala preskupo (citav projekat od Londona do Manchestera bi kostao >110m€, gradice se samo prvi dio).