October 5, 20204 yr i pamucna tkanina je znacajno bolja nego nista, a kamoli nesto sto se makar priblizava standardu n95
October 7, 20204 yr Simpaticno ali mislim da je i do same tehnike pevanja. Ovo je ono sto se kaze "pevanje iz dijafragme"
October 7, 20204 yr Quote Comparing the Respirable Aerosol Concentrations and Particle Size Distributions Generated by Singing, Speaking and Breathing ... The cohort of 25 professional singers perform a broad range of genres, including musical theatre (6), choral (5), opera (5), and other genres: gospel (2), rock (2), jazz (2), pop (1), actor with singing interest (1) and soul (1). 6 identified their voice-type as soprano or mezzo-soprano, 7 as alto, 5 as tenor and 7 as bass or baritone. Aerosols and droplet concentrations were measured with an Aerodynamic Particle Sizer (APS, 500 nm – 20 µm) in an operating theatre with each participant and researcher required to wear appropriate personal protective equipment. The high air exchange rate, filtration and laminar air flow reduced the pre-existing particle background number concentration to zero cm-3, enabling the unique and extremely sensitive measurements described. Thus, any particles detected were directly attributable to participant activity, with particle concentrations returning to zero cm-3 between periods of singing, speaking and breathing. Temperature and relative humidity were typically 20o C and 45%, respectively. ... https://chemrxiv.org/ndownloader/files/24339416
October 15, 20204 yr Koliko treba vremena da prđe pre testa na antitela i koliko je uopšte on efikasan?
October 21, 20204 yr On 16.10.2020. at 1:45, Kundera said: Koliko treba vremena da prđe pre testa na antitela i koliko je uopšte on efikasan? cca 5 dana za IgM (pokazatelj akutne upale), i cca 14 dana za IgG (pokazatelj da ste bili zaraženi)
October 24, 20204 yr On 16.10.2020. at 1:45, Kundera said: Koliko treba vremena da prđe pre testa na antitela i koliko je uopšte on efikasan? nekih 50% , mozda ni toliko
October 24, 20204 yr 5 hours ago, Haralampije said: nekih 50% , mozda ni toliko Toliko je loše? Pa to je onda na nivou nasumičnog pogađanja.
October 24, 20204 yr vise je, recimo elisa (koja se radi sada u skoro svim privatnim labovima) je daleko pouzdanija, a ima ih jos... https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7255746/
October 24, 20204 yr 1 minute ago, Aleksija said: vise je, recimo elisa (koja se radi sada u skoro svim privatnim labovima) je daleko pouzdanija, a ima ih jos... https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7255746/ A koji se test radi u nasim bolnicama?
October 24, 20204 yr ne znam sada, u junu/julu se radio onaj najmanje pouzdan. kada nije guzva za testiranje, pretpostavljam da se vise oslanjaju na pcr i/ili druge analize krvi - koliko znam, korona daje specificne nalaze. ovo je moja pretpostavka, ne proverena informacija. inace, ogroman broj ljudi koje poznajem su uradili elisa test privatno, bilo da provere jesu li vec odradili, bilo zbog trenutnih raznolikih simptoma. mislim da kosta oko 2 hiljade, povoljniji je od pcr.
October 26, 20204 yr Za one sa slabijim vidom na forumu (nadam se manje nego ja) kako rešavate problem sa zamagljivanjem naočara kada se stavi maska? Kako postaje hladnije problem je sve veći kada se uđe u bus, radnju... a ja bez njih mogu samo da se zakucam u nešto.
October 26, 20204 yr naočare moraš staviti preko maske, da dodnji deo naočara pridržava masku, tj da je podvučeš ispod, i onda se ne magli