Jump to content

PPP vs. Coronavirus - tema za praktične savete i korisne informacije

Featured Replies

2 minutes ago, Mindaugas Žukauskas said:

Izvinte što ne čitam redovno temu, možda je već bilo. Drugarica se pelcovala astrom 25.februara, imala poprilične nus pojave sa sve temperaturom i drhtavicom dva dana. Sinoć mi javlja "kasljem, boli me grlo, zeludac, drhtim i sve kosti me bole i glava", ali bez temperature i sva čula su ok. Kakve su šanse da ovo bude covid, i šta dalje preduzeti?

pcr test, pa dalje

AZ navodno posle prve doze daje zaštitu od "preko 70%," naravno ako je prošlo dovoljno vremena da se uopšte razviju antitela. Ovde deluje da je prošlo manje od 3 nedelje od vakcine do zaražavanja, tako da možda i nije bilo antitela. Preporuka da pozove covid hot line pa prođe s doktorom kroz simptome da je upute dalje.

Preuzeto sa FB, korisno ako neko hoce da proveraca Igg antitela, pa da se ne zabuni

RAZLIKA IZMEĐU SEROLOŠKOG TESTA NA IgG At I NOVOG TESTA IgG At NA SPAJK („SPIKE”) PROTEIN

U svetlu aktuelne epidemiološke situacije i mera aktivne imunizacije koje se sprovode, neophodno je razumeti da postoje jasne razlike između testova koji se koriste za detekciju At na SARS-CoV-2. Te razlike, ukoliko ih ne razumemo i ne tumačimo na adekvatan način, mogu dovesti u zabludu kako pacijenta, tako i zdravstvenog radnika.

Utvrđeno je da organizam u sklopu odbrane protiv infekcije SARS-CoV-2 virusa stvara IgG antitela na različite proteine virusa: 

- najčešće na spajk protein (S protein),
- nukleokapsid (N),
- u određenoj meri i na omotač (E - envelope) 
- i membranu virusa (M). 

Titri antitela mogu biti dobri biomarkeri efikasne zaštite i uspešnog humoralnog imunog odgovora nakon izlaganja SARS-CoV-2.

RAZLIKA IZMEĐU SEROLOŠKOG TESTA NA IgG ANTITELA I NOVOG  IgG TESTA NA SPAJK PROTEIN JE U TIPU ANTITELA.

SEROLOŠKI TEST NA IgG ANTITELA meri antitela na nukleokapsid virusa, koja najbrže nastaju, ali najbrže i nestaju iz cirkulacije.

NOVI TEST SARS-CoV-2 IgG ANTITELA NA SPAJK PROTEIN ( „spike“ protein) je test koji detektuje antitela IgG klase na receptor vezujući domen („RBD- receptor biniding domain“) S1 subjedinice, uključujući i antitela kojima se neutrališe virus (neutrališuća antitela). 

Nakon primene vakcina formulisanih tako da stimulišu sintezu IgG antitela usmerenih na S protein (npr. Pfizer-Biontech, Sputnjik V, Moderna, AstraZeneca), organizam stvara samo ovu vrstu antitela i njihova efikasnost se može proveriti  isključivo određivanjem IgG At na S protein. U slučaju testiranja antitela na druge proteine SARS-CoV-2 virusa, test će kod vakcinisanih biti negativan (npr. test koji detektuje IgG antitela usmerena protiv nukleokapsida).

Sa druge strane, IgG antitela na S protein mogu (ali ne moraju) se razviti nakon aplikacije vakcina sa inaktivisanim virusom (npr. Sinopharm i Sinovac). Kod ovih vakcina treba razmisliti i o upotrebi testova detekcije At na nukleokapsid.

Odsustvo nivoa detektovanih antitela ne znači nužno da će većina oporavljenih pacijenata postati potpuno podložna COVID-19. Imunitet takođe zavisi od imunološog odgovora posredovanih T-ćelijama koji može trajati i duže.

E fenomenalno. Ništa nisam razumeo. Šta da u laboratoriji tražim da urade ako se smislim da radim test za kineza?

spike

7 hours ago, Anonymous said:

E fenomenalno. Ništa nisam razumeo. Šta da u laboratoriji tražim da urade ako se smislim da radim test za kineza?

RBD s protein radiš 

14 hours ago, Anonymous said:

S i N protein ako mozes

On 14.3.2021. at 11:07, Mindaugas Žukauskas said:

Izvinte što ne čitam redovno temu, možda je već bilo. Drugarica se pelcovala astrom 25.februara, imala poprilične nus pojave sa sve temperaturom i drhtavicom dva dana. Sinoć mi javlja "kasljem, boli me grlo, zeludac, drhtim i sve kosti me bole i glava", ali bez temperature i sva čula su ok. Kakve su šanse da ovo bude covid, i šta dalje preduzeti?

Kovid vrv. Poznajem lično ljude koji nisu imali temp uz gomilu stomačnih i gripnih problema.

Neka ide na PCR.

Edited by Caligula

jel se @Djuro žalio da nema čula mirisa/ukusa mesecima?!

evo thread o tome

Kad može da se ima seks s upalom pluća koja lepo zaceljuje? Malo se zadišem kad idem uz stepenice. Ne bih da budem neodgovoran prema sebi, a to je tako multikompleksno.

Pričam o nekom standardnom paketu, nikakav cirkus. Ima li studija, šta kažu lekari?

Sedi Lala u ambulanti dok mu doktor skida gips sa ruke...

- Doktore, a hoću li ja sad moći ono, seks sa Sosom ?

- Hoćeš, naravno, zašto pitaš ? 

- Pa pre nisam mogo...

Danas sam nepredviđeno proveo oko 1 minuta u hodniku stana pozitivne porodice, ulazna vrata su bila poluotvorena i nisam ni sa kim komunicirao, nosio sam masku, da li postoji mogućnost da se zarazim, nadam se da ne, zato sam i ušao unutra, nakon informacije.

Sent from my Le X829 using Tapatalk

Malene su šanse.

No, da sledeći puta ne bi razmišljao (a takvih slučajeva će svakako biti), vakciniši se i prebrini brigu.