Jump to content
IGNORED

Obrazovanje 21. veka - reforma ili propast

bigvlada

Recommended Posts

Posted

BTW, na lokalu se nešto "šibamo" sa onim debilom gradskim urbanistom Markom Stojičićem oko uvaljivanja škola po blokovima na mestu zelenih površina i kažemo mu da je popunjenost 40-60% i kako treba još škola?
Naravno pravi odgovor je da nisu smeli da uslove privatne investitore da ne rade zauzeće parcele +90%.
Njegov odgovor je:
"Sve vam je to pogrešno jer vi ne znate da će škole ići na jednosmenski rad vrlo brzo."
Ko da to može tek tako...

....shiit has hit the fan.

• 2 weeks later...
Posted

Bahati roditelji, bahata deca.

S tim sto se to promovise kao vrlina u zadnjih 10 godina, a mozda i vise.

• +1 2
Posted
1 hour ago, de Sisti said:

Pre 3 dana, u sredu mi je otac deteta kome sam razredni pretio da ce doci u skolu ili ce me naci u gradu da mi otkine glavu jer sam mu rekao da mora kupiti loptu koju je njegov sin probusio drugu taj dan u skoli. Dva puta me zvao i ponovio te pretnje. Bio sam u policiji da ga prijavim. Do juce se nije pojavio u skoli, dal ce me negde sacekati videcemo...

Edit.

Od srede uvece razmisljam o tome, koliko god se trudili da zivite u svom nekom mikro svetu i da radite posteno svoj posao, ova propast od drzave koja se ogleda u srozavanju drustva ce vas kad tad zakaciti. Ne moze se izbeci, osim da pobegnes odavde

Tesko mi je i da citam ovo sto si napisao. Ti si ispravno postupio. Savrseno 

• Hvala 1
Posted
3 hours ago, brusli said:

Bahati roditelji, bahata deca.

S tim sto se to promovise kao vrlina u zadnjih 200 godina, a mozda i vise.

+1

Posted
4 hours ago, de Sisti said:

Pre 3 dana, u sredu mi je otac deteta kome sam razredni pretio da ce doci u skolu ili ce me naci u gradu da mi otkine glavu jer sam mu rekao da mora kupiti loptu koju je njegov sin probusio drugu taj dan u skoli. Dva puta me zvao i ponovio te pretnje. Bio sam u policiji da ga prijavim. Do juce se nije pojavio u skoli, dal ce me negde sacekati videcemo...

Edit.

Od srede uvece razmisljam o tome, koliko god se trudili da zivite u svom nekom mikro svetu i da radite posteno svoj posao, ova propast od drzave koja se ogleda u srozavanju drustva ce vas kad tad zakaciti. Ne moze se izbeci, osim da pobegnes odavde

Tačno znam o čemu pričaš, i ja sam svedočila nekim sličnim situacijama. Jednom mi je jedan nagovestio kroz igru reči da bi me udario. Pisala izjavu i to je to. 

• +1 1
  • -1 1
  • Tužno 1
Posted

Sira slika.

Problemi obrazovanja nisu samo lokalni.

Ko cita TImes Higher Education znace kakve su zalbe po zapadnom svetu na broj studenata, administrativni posao i sl.

Da dodam da su u pitanju i konfliktni podsticaji odozgo. Sa jedne  strane narativ "ucenik je u centru paznje", sto prevedeno znaci fleksibilnost u metodologiji i sadrzaju, a sa druge strane nepregledni administrativni check list koji bi da uredjuje svaki minut kontakta sa ucenicima/studentima i granularno nametnuto ocenjivanje koje moras da najavis na pocetku nastave. Nece da moze i jare i pare.

Posted
On 13. 3. 2023. at 6:14, Tale said:

Razlozi za ocenu se već upisuju u elektronski dnevnik (broj poena ili drugo). 

Ne znam koliko još informacija treba da prati neku ocenu.

Evo kako izgleda opis ocene sada:

IMG_20230329_072223.thumb.jpg.28c8e9b0eafdb449d927a166697a9ddc.jpg

Posted

Jel ovo Chat GPT postao nastavnik muzickog?

• +1 2
Posted

Natavnik dap GPT-ju da napiše par tekstova za svaku ocenu i sad samo piči c/p... :fantom:

• +1 3
Posted
16 minutes ago, radisa said:

Natavnik dap GPT-ju da napiše par tekstova za svaku ocenu i sad samo piči c/p... :fantom:

Ko pametan (moja baba imala obicaj to da kaze)

• 4 weeks later...
  • 3 weeks later...
Posted

Finci kažu:

(i zvuči odlično)

KiVa metoda je inovativni finski program za borbu protiv maltretiranja u školama, zasnovan na istraživanju i na dokazima za sprečavanje agresije i zaustavljanje uznemiravanja u školama kao i van nje.

Uključuje plan namenjen svim učenicima koji su fokusirani na prevenciju maltretiranja, kao i niz akcija koje treba primeniti kada se otkrije slučaj uznemiravanja i okončati situaciju.

Šta je KiVa metoda?

Ovaj program se fokusira na smanjenje, sprečavanje i kontrolu uznemiravanja među učenicima bilo koje vrste, uključujući maltretiranje putem interneta. Fokusiranje je prvenstveno na svedoke i gledaoce i to je ključni aspekt programa, a ne isključivo fokus na žrtvu ili žrtve.

„KiVa pokušava da promeni pravila koja vladaju u grupi. Unutar grupe su i ostali, oni ljudi koji ne maltretiraju, koji posmatraju, koji su svedoci i koji se smeju. Kroz tu neverbalnu komunikaciju oni prenose poruku da je ono što se dešava zabavno ili dobro, čak i ako imaju drugačije mišljenje“, smatra Kristina Salmivali, profesorka psihologije i jedna od kreatora programa.

Cilj je da grupa uvidi da uznemiravanje nije zabavno, da ga nije potrebno tolerisati, da ga ne treba posmatrati kao dečje stvari i da se ne mora zauzeti pasivan i neutralan stav.

Grupa treba da učestvuje tako što će da zaustavi uznemiravanje tako što neće podržati uznemiravanje. Grupa treba da pruži podršku i zaštitu žrtvi da vidi da nije sama.

https://n1info.rs/lifestyle/kako-su-finci-iskorenili-vrsnjacko-nasilje-za-sve-je-zasluzna-kiva-metoda/

• 2 weeks later...