Jump to content
IGNORED

Obrazovanje 21. veka - reforma ili propast

bigvlada

Recommended Posts

Posted
32 minutes ago, namenski said:

Ne bih bas upotrebio izraz 'problematicno', ali mislim, donekle I iz licnog iskustva sa uzrastom o kome je rec da je Ana Karenjina jednostavno preteska i u knjizevnom i u svakom drugom pogledu za taj uzrast.

Mozda se i varam, ali je roman - savremeni drustveni kontekst na stranu, sa sve znacenjima Tolstoja kao pisca - jednostavno van dometatm citaoca sa iskustvom - i zivotnim i citalackim, van dometa 2 ili 3 razreda srednje skole/gimnazije. 

Obaska sto predstavlja nepotrebno opterecenje, mislim na samu nastavu: Anu Karenjinu je nedopustivo svesti na par casova i obradjivati je kao deo skolske lektire.

Kakvih par časova, radili smo je nekoliko nedelja (fond 5 časova nedeljno) u sitna creva, moralo se znati i kakvu je haljinu nosila i slično, ali jeste mi bila smorna iako sam voleo da čitam, laknulo mi je kad smo završili. :P

Posted

čekajte hoćete da kažete da su deca oslobođena obaveze čitanja lektire preko raspusta?

Posted
18 minutes ago, Time Crisis said:

Kakvih par časova, radili smo je nekoliko nedelja (fond 5 časova nedeljno) u sitna creva, moralo se znati i kakvu je haljinu nosila i slično, ali jeste mi bila smorna iako sam voleo da čitam, laknulo mi je kad smo završili. :P

Ma sta znam, po mom (duplom) iskustvu, stvari poprilicno zavise od profesora i njegovih afiniteta.

Ali, sve na stranu, problem je u citanju kao navici - ne znam bolju rec: potreba za citanjem se stice nezavisno od skole, kako se neguje I razvija mozemo na drugom mestu.

Na skoli, programu je da - koliko moze u sred sranja kojima je opterecena - da u to malo obavezne lektire spakuje nesto od interesa za konkretnu starosnu grupu I to imajuci u vidu da se ne radi o pasioniranim citaocima, nego imajuci u vidu prosek dece I opseg njihovih interesovanja u danasnje vreme.

Posted
2 hours ago, Time Crisis said:

mislim da je ovo bilo samo da bi se izvaćarilo ko je čitao a ko je imao preprič.

sećam se pitanja vezana za drugu knjigu: čime je umorena gospođa barunica?

Posted (edited)
37 minutes ago, djordje geprat said:

mislim da je ovo bilo samo da bi se izvaćarilo ko je čitao a ko je imao preprič.

i zbog toga, ali još važnije, pokazuje se kako su ti detalji bitni u građenju lika.

naime, ana oblači tamnu haljinu na bal na koji žene tradicionalno nose svetle haljine. uz to ne može da ukroti i obuzda jedan pramen bujne kose. to nagoveštava njenu posebnost, spremnost za iskakanje iz društvenih okvira i neuklapanje u poredak, ukazuje na ono što će uslediti. ukratko.

to treba đacima objasniti i na osnovu takvih, upadljivo simboličnih motiva, pokazati im kako da čitaju i tumače ostala dela. jer na časovima, ponavljam, nema vremena da se sve istakne.

sećam se da kružio bauk anine haljine i kad sam ja bila đak, ali očigledno ili neko nije objasnio, ili neko nije pažljivo saslušao zašto se o tome govori.

Edited by Frau Gabrijela
slovo
Posted

I moja majka je citala AK u srednjoj u SFRJ, a i ja u gimnaziji u SRJ.

Posted

Skontao konacno odakle mi rupa u lektiri za gimnaziju: mene su negde u 2 razredu gimnazije izbacili nepovratno, bez prava upisa u druge srednje skole na teritoriji ondasnje SR Srbije, tako da sam Anu Karenjinu morao sam, u sopstvenoj reziji... :ph34r:

Izvinjenje svima.

Ipak, mislim da je Ana Karenjina previse za taj uzrast, a da skolsku lektiru treba koncipiratitm tako da djake nauci, navede da se sami poduhvate citanja.

Posted
5 hours ago, Frau Gabrijela said:

i sad se ana karenjina radi u drugom srednje. tad se obrađuje realizam. primeri iz evropske književnosti su čiča gorio, revizor, ana karenjina i mopasanove novele. onda se prelazi na naše realiste.

ima svašta da se čita u drugom, trećem i četvrtom srednje, ali što oni nisu skloni i što malobrojni, koji jesu, muku muče s razumevanjem, to je druga priča.

Budimo realni, ni u moje vreme, pre skoro tries godina, niko zivi nije citao Anu Karenjinu (a tek o Tihom Donu da  ne govorim).

Bio VHS sa nekom ruskom serijom.

Posted (edited)

mi smo chitali. ima ludaci koji su chitali i tihi don, ja moram priznati da sam nekako eskivirala, pustom srecom. a za rat i mir sam se uortachila sa nekim likom shto je sedeo iza, pa sam ja pochitala samo mir, a on samo rat, pa smo uskakali da se spashavamo :hihi:

elem. ne chitaju deca, nema priche.

edip. beskrajno je zanimljivo videti kako se danashnja gradska deca (drugu ne poznajem), 21 veka, shokiravaju nad tabuima i ogranichenjima 19 veka, kao, wtf :blink:

Edited by gospa buba
Posted
13 minutes ago, Budja said:

Budimo realni, ni u moje vreme, pre skoro tries godina, niko zivi nije citao Anu Karenjinu (a tek o Tihom Donu da  ne govorim).

Bio VHS sa nekom ruskom serijom.

Samo sporta radi: nisi citao u skoli, kao lektiru, ili nisi uopste?

Posted
1 minute ago, namenski said:

Samo sporta radi: nisi citao u skoli, kao lektiru, ili nisi uopste?

Ja jesam, cak sam i Tihi Don procitao ceo! Za lektiru, oba romana.

Komentarisem kako se vecina djaka snalazila.

Posted
5 minutes ago, Budja said:

Ja jesam, cak sam i Tihi Don procitao ceo! Za lektiru, oba romana.

Komentarisem kako se vecina djaka snalazila.

OK, izvini, pitanje jeste bilo malo tendenciozno :)