Jump to content
IGNORED

Srbi i Srbijanci, još jedna od onih rasprava

stoka

Recommended Posts

Posted (edited)

17 minutes ago, napadaj said:

Voleo bih da prisustvujem sceni u kojoj bi neko iz tog kraja Mađara iz Mihajlova ili Srbina iz Banatskog Karađorđeva nazvao Srbijancem.

Srbi iz Mačve bi reagovali dvojako. Neki bi ga psovali naglas, a neki u sebi.

Edited by duma
  • +1 1
Posted
3 hours ago, BWA said:

Srbijanac je egzonim.

to srbijanac sam cuo kad sam dosao ovde da zivim.

jednom prilikom kad se pricalo o nekom liku, drugu ovog mog poznanika jedan od njih je rekao za ovog da je cicija a frugi je samo rekao " srbijanac".

podrugljivo naravno.

tako sam to vise puta cuo u tom kontekstu.

ipak daleko vise kao geografsku odrednicu.

• +1 1
Posted

Ja sam Sumadinac i smatram se Srbijancem, bas mi se svidja taj naziv jezicki. Neka neko smisli bolju rec.

• +1 7
  • Hvala 1
Posted

stokholmski srbijanski sindrom :fantom:

• +1 1
  • Haha 3
Posted
2 minutes ago, Meazza said:

Ja sam Sumadinac i smatram se Srbijancem, bas mi se svidja taj naziv . ..

Van Šumadije niko sebe ne smatra Srbijancem. Dobar deo ostalih smatra za uvredu. 

7 minutes ago, Meazza said:

Neka neko smisli bolju rec.

Za šta?

Šta znači ta reč? 

• +1 3
Posted

Srbijanac je samo reč, i ništa više.

• Haha 6
Posted (edited)
12 minutes ago, duma said:

Van Šumadije niko sebe ne smatra Srbijancem. Dobar deo ostalih smatra za uvredu. 

Za šta?

Šta znači ta reč? 

Prvi put cujem da neko u Sumadiji to smatra za uvredu. Rec znaci "covek iz Srbije".

Edited by Meazza
  • +1 6
  • -1 1
Posted

Kod mene u kući su Šumadinac i Srbijanac oduvek korišćeni kao sinonimi, a pritom mi je cela jedna polovina familije iz Šumadije. To da je Srbijanac termin kojim se označava svaki čovek iz Srbije je tumačenje koje sam čuo mnogo kasnije, i to samo u hrvatijanskim i bosnijanskim medijima.

• +1 4
  • Haha 2
Posted
4 hours ago, Mel said:

U mom jeziku ta rec ne postoji, ali dopustam da postoji u nekim drugim jezicima. Prefina sam.

Šta znam, umene postojala oduvek. Ćaća studirao u Novom Sadu, pa je tamo bio Srbijanac. Ja kad odem u Crnu Goru, tamo sam Srbijanac. 

3 hours ago, napadaj said:

Srbijanac je čovek iz uže Srbije i to nije izraz za sve Srbe koji žive u Srbiji.

Samo prečanima. Tamo postoje Srbijanci i Bosanci iz Like Ličani, pod zajedničkim terminom dođoš

58 minutes ago, BWA said:

Pa i građani Srbije Srbe iz BiH nazivaju Bosancima.

A dobar dio BiH je Hercegovina a solidan dio turska Hrvatska.

Bihac je Bosna koliko i Benkovac.

Regionalno, naravno.

Jašta. Ali kad Bosanci Srbe iz Srbije zovu Srbijancima, onda seru kako to ne postoji. 

57 minutes ago, aram said:

U Nišu, uopšte na jugu, niko sebe ne smatra Srbijancem

Već? 

Pozdrav s juga, mi smo Srbija od 1190-te. 

3 minutes ago, napadaj said:

Kod mene u kući su Šumadinac i Srbijanac oduvek korišćeni kao sinonimi, a pritom mi je cela jedna polovina familije iz Šumadije. To da je Srbijanac termin kojim se označava svaki čovek iz Srbije je tumačenje koje sam čuo mnogo kasnije, i to samo u hrvatijanskim i bosnijanskim medijima.

E jebi ga, ako je samo Šumadija Srbija, onda ništa. 

• Hvala 1
  • -1 1
Posted
Just now, Tribun_Populi said:

E jebi ga, ako je samo Šumadija Srbija, onda ništa. 

Nije samo Šumadija Srbija, nego je termin tako odomaćen u velikom delu države.

Posted
Just now, napadaj said:

Nije samo Šumadija Srbija, nego je termin tako odomaćen u velikom delu države.

Jer je tako simbolički prikazivan u vreme SFRJ. Srbijanac je gedža u šumadijskoj narodnoj nošnji s opancima, čakširama na brič, crnim vezenim prslukom i zelenom vojničkom šajkačom. 

Otprilike kao Bulajićevi četnici. 

• +1 1
  • Hvala 1
Posted
Just now, Tribun_Populi said:

Jer je tako simbolički prikazivan u vreme SFRJ. Srbijanac je gedža u šumadijskoj narodnoj nošnji s opancima, čakširama na brič, crnim vezenim prslukom i zelenom vojničkom šajkačom. 

Da, i hteo sam još ranije da napišem da taj termin donekle može da se posmatra kao sinonim za "opančar", jer ima takav prizvuk kad ga koriste ovi okolo.

• +1 1
Posted (edited)
1 hour ago, nautilus said:

U mom kraju se izraz Srbijanac koristio za lice koje dolazi iz Srbije, ne nužno Srbina, i imao je blago pežorativno značenje.

Edit: kao kad Srbina sa Kosova nazovete Kosovarom.

E vidis bas zbog te pezorativnosti koju i mi prepoznajemo izuzetno drzim do njega. Drzali su i oni koji su presli Albaniju, vratili se sa Karadjordjevim zvezdom (moj jedan pradeda) ili dosli iz nemackog zarobljenistva dizuci se iz mrtvih posle tifusne groznice u improvizovanim vojnim mrtvacnicama (moj drugi pradeda i treci pradeda). 
Citava sela izginula u “duminom” trouglu za Srbiju u velikom ratu, videli se kao Srbijanci i od jednom da ih gledaju odozgo.

Secam se da nas je maturskoj ekskurziji (SFRJ) provocirao neki Hrvat u muzeju na Korculi gde sam ga fino tada pred rat oterala u ono rodno mesto zajednicko na gostujucem terenu.

Osetilo se to na dva nivoa, prvo kako se prezrivo obraca zenskom, a onda to prema Srbijancima..

A mi bas nismo vaspitavane da budemo drugotne, cak ni da se pretvaramo. 

Edited by Moonwalker
  • +1 5
  • Wub 2
  • Hvala 1
Posted
2 minutes ago, Tribun_Populi said:

Ja zemčo, od toga da me nazivaju srbijancem, više mrzim samo kad me ubedjuju da su zbog toga u pravu. :lolol:

Kako kažu kod nas...zovi me i grne, al nemoj me razbiješ :rolleyes:

• +1 2