duma Posted April 4, 2023 Posted April 4, 2023 (edited) 17 minutes ago, napadaj said: Voleo bih da prisustvujem sceni u kojoj bi neko iz tog kraja Mađara iz Mihajlova ili Srbina iz Banatskog Karađorđeva nazvao Srbijancem. Srbi iz Mačve bi reagovali dvojako. Neki bi ga psovali naglas, a neki u sebi. Edited April 4, 2023 by duma 1
bradilko Posted April 4, 2023 Posted April 4, 2023 3 hours ago, BWA said: Srbijanac je egzonim. to srbijanac sam cuo kad sam dosao ovde da zivim. jednom prilikom kad se pricalo o nekom liku, drugu ovog mog poznanika jedan od njih je rekao za ovog da je cicija a frugi je samo rekao " srbijanac". podrugljivo naravno. tako sam to vise puta cuo u tom kontekstu. ipak daleko vise kao geografsku odrednicu. 1
Meazza Posted April 4, 2023 Posted April 4, 2023 Ja sam Sumadinac i smatram se Srbijancem, bas mi se svidja taj naziv jezicki. Neka neko smisli bolju rec. 7 1
duma Posted April 4, 2023 Posted April 4, 2023 2 minutes ago, Meazza said: Ja sam Sumadinac i smatram se Srbijancem, bas mi se svidja taj naziv . .. Van Šumadije niko sebe ne smatra Srbijancem. Dobar deo ostalih smatra za uvredu. 7 minutes ago, Meazza said: Neka neko smisli bolju rec. Za šta? Šta znači ta reč? 3
Meazza Posted April 4, 2023 Posted April 4, 2023 (edited) 12 minutes ago, duma said: Van Šumadije niko sebe ne smatra Srbijancem. Dobar deo ostalih smatra za uvredu. Za šta? Šta znači ta reč? Prvi put cujem da neko u Sumadiji to smatra za uvredu. Rec znaci "covek iz Srbije". Edited April 4, 2023 by Meazza 6 1
napadaj Posted April 4, 2023 Posted April 4, 2023 Kod mene u kući su Šumadinac i Srbijanac oduvek korišćeni kao sinonimi, a pritom mi je cela jedna polovina familije iz Šumadije. To da je Srbijanac termin kojim se označava svaki čovek iz Srbije je tumačenje koje sam čuo mnogo kasnije, i to samo u hrvatijanskim i bosnijanskim medijima. 4 2
Constantin Posted April 4, 2023 Posted April 4, 2023 13 minutes ago, Meazza said: Prvi put cujem da neko u Sumadiji to smatra za uvredu. Rec znaci "covek iz Srbije". https://www.danas.rs/vesti/drustvo/srbin-i-srbijanac-na-koga-se-pod-kojim-pojmom-misli-i-kako-je-nastala-ova-podela/ https://sh.wikipedia.org/wiki/Srbijanci 1
Tribun_Populi Posted April 4, 2023 Posted April 4, 2023 4 hours ago, Mel said: U mom jeziku ta rec ne postoji, ali dopustam da postoji u nekim drugim jezicima. Prefina sam. Šta znam, umene postojala oduvek. Ćaća studirao u Novom Sadu, pa je tamo bio Srbijanac. Ja kad odem u Crnu Goru, tamo sam Srbijanac. 3 hours ago, napadaj said: Srbijanac je čovek iz uže Srbije i to nije izraz za sve Srbe koji žive u Srbiji. Samo prečanima. Tamo postoje Srbijanci i Bosanci iz Like Ličani, pod zajedničkim terminom dođoš. 58 minutes ago, BWA said: Pa i građani Srbije Srbe iz BiH nazivaju Bosancima. A dobar dio BiH je Hercegovina a solidan dio turska Hrvatska. Bihac je Bosna koliko i Benkovac. Regionalno, naravno. Jašta. Ali kad Bosanci Srbe iz Srbije zovu Srbijancima, onda seru kako to ne postoji. 57 minutes ago, aram said: U Nišu, uopšte na jugu, niko sebe ne smatra Srbijancem Već? Pozdrav s juga, mi smo Srbija od 1190-te. 3 minutes ago, napadaj said: Kod mene u kući su Šumadinac i Srbijanac oduvek korišćeni kao sinonimi, a pritom mi je cela jedna polovina familije iz Šumadije. To da je Srbijanac termin kojim se označava svaki čovek iz Srbije je tumačenje koje sam čuo mnogo kasnije, i to samo u hrvatijanskim i bosnijanskim medijima. E jebi ga, ako je samo Šumadija Srbija, onda ništa. 1 1
napadaj Posted April 4, 2023 Posted April 4, 2023 Just now, Tribun_Populi said: E jebi ga, ako je samo Šumadija Srbija, onda ništa. Nije samo Šumadija Srbija, nego je termin tako odomaćen u velikom delu države.
Tribun_Populi Posted April 4, 2023 Posted April 4, 2023 Just now, napadaj said: Nije samo Šumadija Srbija, nego je termin tako odomaćen u velikom delu države. Jer je tako simbolički prikazivan u vreme SFRJ. Srbijanac je gedža u šumadijskoj narodnoj nošnji s opancima, čakširama na brič, crnim vezenim prslukom i zelenom vojničkom šajkačom. Otprilike kao Bulajićevi četnici. 1 1
napadaj Posted April 4, 2023 Posted April 4, 2023 Just now, Tribun_Populi said: Jer je tako simbolički prikazivan u vreme SFRJ. Srbijanac je gedža u šumadijskoj narodnoj nošnji s opancima, čakširama na brič, crnim vezenim prslukom i zelenom vojničkom šajkačom. Otprilike kao Bulajićevi četnici. Da, i hteo sam još ranije da napišem da taj termin donekle može da se posmatra kao sinonim za "opančar", jer ima takav prizvuk kad ga koriste ovi okolo. 1
Moonwalker Posted April 4, 2023 Posted April 4, 2023 (edited) 1 hour ago, nautilus said: U mom kraju se izraz Srbijanac koristio za lice koje dolazi iz Srbije, ne nužno Srbina, i imao je blago pežorativno značenje. Edit: kao kad Srbina sa Kosova nazovete Kosovarom. E vidis bas zbog te pezorativnosti koju i mi prepoznajemo izuzetno drzim do njega. Drzali su i oni koji su presli Albaniju, vratili se sa Karadjordjevim zvezdom (moj jedan pradeda) ili dosli iz nemackog zarobljenistva dizuci se iz mrtvih posle tifusne groznice u improvizovanim vojnim mrtvacnicama (moj drugi pradeda i treci pradeda). Citava sela izginula u “duminom” trouglu za Srbiju u velikom ratu, videli se kao Srbijanci i od jednom da ih gledaju odozgo. Secam se da nas je maturskoj ekskurziji (SFRJ) provocirao neki Hrvat u muzeju na Korculi gde sam ga fino tada pred rat oterala u ono rodno mesto zajednicko na gostujucem terenu. Osetilo se to na dva nivoa, prvo kako se prezrivo obraca zenskom, a onda to prema Srbijancima.. A mi bas nismo vaspitavane da budemo drugotne, cak ni da se pretvaramo. Edited April 4, 2023 by Moonwalker 5 2 1
Constantin Posted April 4, 2023 Posted April 4, 2023 2 minutes ago, Tribun_Populi said: Jer je tako simbolički prikazivan u vreme SFRJ. Srbijanac je gedža u šumadijskoj narodnoj nošnji s opancima, čakširama na brič, crnim vezenim prslukom i zelenom vojničkom šajkačom. Otprilike kao Bulajićevi četnici. Ja zemčo, od toga da me nazivaju srbijancem, više mrzim samo kad me ubedjuju da su zbog toga u pravu. Kako kažu kod nas...zovi me i grne, al nemoj me razbiješ 2
Recommended Posts