Jump to content

Šarli Ebdo

Featured Replies

• Author

Sa druge strane imaš ljude kojima je to uvredljivo i njih takođe zabole što drugi prihvataju šaljenje sa svojim svecima na drugačiji način. A tek ih za zapadnu kulturu zabole.

Znam, sve to vodi odgovoru: ''nek se onda odsele sa tog zapada'' I to će biti sve popularniji i prihvatljiviji odgovor i to je ipak veći problem i od ugroženosti slobode govora.

Ne moraju sa se odsele, to je naopak odgovor. Neka organizuju proteste demonstracije, sta god hoce, samo da ne ubijaju.

Edited by Lezilebovich

Ti ljudi bockaju sve, i muslimane i hrišane i fašiste i koga hoćeš...

Ako pristaneš na tu igru, onda pristaješ da se ne sprdaš nisakim...

Jednostavno, zapadna kultura je tolerantna, globalno, na takve stvari, ljudi žive u zapadnoj kulturi i smatraju da je to ok i poželjno ponašanje... Nije guranje prsta u oko...

Jasno.

Valjda je tako i za veći deo planete.

Možeš se naljutiti, možeš se buniti ali to je to.

Zato i ono pitanje za koliko muslimana vernika ovo jeste velika uvreda ili je samo pokriće za fanatizam i zločine.

Da li je to bockanje dobro ili je nepotrebno/kontraproduktivno.

Mislim, kada pogledaš vesti složiš, informacije o terorističkim napadima, antiislamskim protestima, izjave Erdogana... Ne izgleda baš sjajno.

Znam, sve to vodi odgovoru: ''nek se onda odsele sa tog zapada'' I to će biti sve popularniji i prihvatljiviji odgovor i to je ipak veći problem i od ugroženosti slobode govora. 

Pa nije, to je ista stvar. Jebo Zapad bez slobode govora. To je prosto apsolutno najveca i najvaznija tekovina savremene zapadne civilizacije, bez toga ona prosto ne postoji. 

Satira je stara koliko i ljudska civilizacija. Ne može se društvo odricati od satire zarad političke korektnosti a još manje zbog toga što je neko spreman da ubije satiričara. Politička korektnost mora imati određene granice a ubicama satiričara ne treba popustiti ni za milimetar. U suprotnom odoše neka jako bitna civilizacijska dostignuća u krasni, i napravićemo jedan solidan korak nazad ka pećinama.

Naše kulture.

Pa nije, to je ista stvar. Jebo Zapad bez slobode govora. To je prosto apsolutno najveca i najvaznija tekovina savremene zapadne civilizacije, bez toga ona prosto ne postoji.

Slusao sam nedavno dobar podkast na ovu temu gde se izucavala Amerika pod Huverom i njihovim lovom na komuniste gde su gazili slobodu govora i misljenja u ime ocuvanja istih.

Sada ce biti interesantna Francuska reakcija koliko ce ici u tom pravcu.

Edited by Ravanelli

Naše kulture.

kad tako upotrebimo kulturni relativizam onda mozemo da dodjemo i do zakljucka da muslimani treba da postuju nasu kulturu. hocu da kazem, argument ti je neupotrebljiv jer ti je zakljucak apsolutno  subjektivan i zavisi samo od unaprijed formirane predrasude.

kad tako upotrebimo kulturni relativizam onda mozemo da dodjemo i do zakljucka da muslimani treba da postuju nasu kulturu. hocu da kazem, argument ti je neupotrebljiv jer ti je zakljucak apsolutno  subjektivan i zavisi samo od unaprijed formirane predrasude.

Pa naravno da trebaju. :huh:

pa eto, a ne postuju.

Pa da, ali onda nema guranja prsta u oko, jer je to deo našeg kulturnog obrasca. Nisu karikaturisti išli u Meku i Medinu da crtaju, nego su to radili u Parizu.

Ono sto treba razumeti je da je deo islamske tradicije integralni deo zapadne kulture.

Grcka i rimska tradicija su se u Evropu vratile preko te srednjovekovne islamske tradicije.

Ne radi se tu toliko o samoj slobodi govora koliko o otvorenosti drustva i toleranciji prema razlicitim religijama. To nisu praktikovali samo zapadnjaci nego i mnoga islamska drustva u proslosti.

Ovde su problem salafisti i vahabizam koji direktno ugrozavaju druge religije, tolerantnije muslimane i ateiste. Njih treba tretirati kao najokorelije naciste.

možda se nismo razumeli, tj. i ja sam wall-a razumela isto kao i morgana

a beowl-ov post potpisujem u potpunosti

i onaj post pre toga, gde govori o tome da ova bagra ide na totalni civilizacijski sukob

opasno zlo koje netoleranciju gaji kao ideologiju

Slusao sam nedavno dobar podkast na ovu temu gde se izucavala Amerika pod Huverom i njihovim lovom na komuniste gde su gazili slobodu govora i misljenja u ime ocuvanja istih.

Sada ce biti interesantna Francuska reakcija koliko ce ici u tom pravcu.

Нису газили слободу говора и мишљења, нико од црвених није убијен већ им је онемогућено да врше пропаганду, а и то само привремено јер су после навалили као мутави да их заливају Оскарима и другим почастима што су, можеш мислити, страшно патили јер су морали да пишу под псеудонимима. Убиства и прогони неистомишљеника су ипак специјалност злочиначких комунистичких режима у апсолутно свакој историјској инкарнацију. Наравно, и нацистичких а ево сада и екстремно исламистичких.

jedini nacin da se ovo ludilo potpuno ne otme kontroli (a blizu smo tome) je da se u islamske zemlje ulozi velika kolicina love, da se ljudi zaposle, uteraju u kredite i da nemaju vremena, zelje ni volje da u ideologiji bilo koje sorte traze krivce za sopstvenu nesrecu. ako se krene sad, ima sanse da se u sledecih dvadesetak godina zivot stabilizuje. kakve su sanse za to? trenutno nikakve. a sve drugo sto bi se moglo preduzimati (i sto ce se nazalost preduzimati) je krajnje kontraproduktivno i dovesce do vecih i grdjih sukoba. ne znam... jedino sto mogu reci je da mi je drago da nemam decu. 

Zašto je onda problem da bude i obrnuto uredu?

Zato što ovi sa puškama znaju da su samo oni u pravu i svi koji nisu sa njima su protiv njih...