Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kriza banaka u Srbiji - zatvaranje filijala, otpuštanja..

Featured Replies

14 hours ago, Shan Jan said:

Verovatno su malo spori sa kapiranjem situacije. Sad ispada najbolje kupovati evre preko mbankinga, do skoro nezamislivo.

Bar 5 godina su e-menjačnice u aplikacijama banaka povoljne koliko i one na ulici, često i povoljnije, poput ove sada situacije.

14 hours ago, Milosh76 said:

Virtuelna lova je najbolja lova 😁

Najbolji, jer je najjeftiniji, odnosno provajderima usluga su e-usluge jeftinije. Kad većina nas pređe na e-usluge, počeće da ih naplaćuju po višoj ceni.

• Replies 2.6k
  • Views 271.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Ayatollah
    Ayatollah

Hajde ljudi, iskulirajte malo. Em Mobi banka ima obavezne rezerve u NBS koje ne mogu da ispare sa tog računa, em država garantuje za sve uloge do iznosa od EUR 50.000 (znam iz prve ruke da je isplaćiv

• Đorđe Vukadinović krenuo na maskenbal?

• Nema to nikakve veze sa našim bankama, već jedino i isključivo sa ultrarigidnom politikom NBS u vezi deviznog poslovanja (pre svega), njenim hiperregulisanjem i hiperkontrolisanjem propisa i generalno

Posted Images

26 minutes ago, Ras said:

Bar 5 godina su e-menjačnice u aplikacijama banaka povoljne koliko i one na ulici, često i povoljnije, poput ove sada situacije.

Ovo nije tacno vec bar... 5 godina, za Intezu. Ranije jesu imali neki net kurs koji je bio dobar a onda su postali pljackasi. Ja vec bar par godina dizem platu u dinarima, menjam u evre i vracam evre na racun jer bih inace na 1000 evra u Intezi platio 1000 dindzi vise nego u menjacnici. Ovo je abnormalna situacija gde banka samo sporije reaguje, vec za mesec dva bice kako je nekad bilo.

I kod mene isto u Rajfu, juče sam prvi put menjao na njihovih standardnih 118, na ulici su mi nudili 118.5 i 118.8. Do prošlog meseca sam cele godine na ulici hvatao 117.5-117,7

12 hours ago, Shan Jan said:

Ovo nije tacno vec bar... 5 godina, za Intezu. Ranije jesu imali neki net kurs koji je bio dobar a onda su postali pljackasi. Ja vec bar par godina dizem platu u dinarima, menjam u evre i vracam evre na racun jer bih inace na 1000 evra u Intezi platio 1000 dindzi vise nego u menjacnici. Ovo je abnormalna situacija gde banka samo sporije reaguje, vec za mesec dva bice kako je nekad bilo.

U Intesinom online bankarstvu danas kupovni kurs evra 114,4691, a prodajni kurs 120.3393. blink Kakvi mentoli i lopovi

Kod Erstea kupovni 116,5344, a prodajni 118,2740, mada meni nude i po 116,7 i 118,1.

Inače sam kod Intese imao dijalog pre par nedelja, kada nisam mogao da klijentu sa postojećih evra sa poslovnog računa pustim uplatu u inostranstvo na ime parničnih troškova koje sam naplatio u dinarima, nego su tražili da kod njih prvo kupim evre za te dinare...Pederi sa velikim P

Klijentu dao pare u kešu...Te ću evre podići na ime službenih putovanja u inostranstvo...

Edited by Ayatollah

Kad smo već na temi online kupoprodaje deviza, u NLBu za korisnike TR-a 116,9042 kupovni i 117,9042 prodajni. Ne pamtim kad sam menjao evre u menjačnici

38 minutes ago, Ayatollah said:

U Intesinom online bankarstvu danas kupovni kurs evra 114,4691, a prodajni kurs 120.3393. blink Kakvi mentoli i lopovi

Aplikacija za fizička lica ili za biznis korisnike?

Meni u aplikaciji za fizička lica i dalje da je 118.15, a u app za pravna lica je 118.20.

16 hours ago, napadaj said:

Aplikacija za fizička lica ili za biznis korisnike?

Meni u aplikaciji za fizička lica i dalje da je 118.15, a u app za pravna lica je 118.20.

Физичка. Мени је 120.3569/114.4859. Мада ја имам основни рачун. Вероватно они са ХИТ рачунима имају бољи курс.

17 hours ago, Ayatollah said:

Intesinom online bankarstvu danas kupovni kurs evra 114,4691, a prodajni kurs 120.3393.

Sad proverio, prodaju preko aplikacije 118.15, imam Intesa Hit plus racun.

A kurs jeste kako si naveo

Edited by Milosh76

On 3. 12. 2025. at 20:14, Ras said:

Nije tako.

NBS jeste regulator na tržištu menjačkih usluga, izdaje licence, prodaje softver, vrši obuku, nadzor, itd... Međutim, NBS ne posluje sa (ovlašćenim) menjačima, već sa bankama, dok menjači imaju ugovore sa bankama (sa jednom ili više).

Menjači nemaju ekonomski interes da kupuju efektivni strani novac od banaka i prodaju korisnicima, iz prostog razloga što je propisana obaveza da se sva efektiva kupljena od banke, mora prodati nazad banci u roku od 7 dana (u istoj ili u kombinaciji valuta). Kurseve po kojima će se ove dve transakcije odvijati određuje banka i naravno da će zavisiti od ponude i potražnje na tržištu. Primer: ukoliko je srednji kurs evra 117,4, banka od menjača otkupljuje evro po 117,3 a prodaje menjaču po 117,5 dinara.

Druga, za menjače propisana obaveza je da: menjač banci mora prodati 80% nedeljnog neto otkupa (razlika između otkupljene i prodate efektive na nedeljnom nivou, od pon do ned), pri čemu se ta obaveza mora izmiriti najkasnije dva radna dana po isteku tog roka (u utorak, ukoliko nema praznika).

Tako da, kupovina efektive od banke nije mehanizam koji je previđen za odliv efektivnog stranog novca iz banaka u ruke građana i podmirenje tražnje na tržištu, jer menjača stavlja u nezavidan položaj.

Ipak, ovaj se mehanizam može iskoristit u tu svrhu, spomenuo sam i kad, kada je NBS intervenisala preko BPŠ (banka) i Pošte (menjač), koja je kupila efektivu od BPŠ i prodala korisnicima. Pošti je ostala obaveza da na ovaj način kupljenu efektivu proda nazad BPŠ, pri čemu je NBS privremenom izmenom Odluke o uslovima i načinu obavljanja menjačkih poslova, rok od 7, produžila na 30 dana.

Kako je za menjače propisana obaveza dnevnog izveštavanja o stanju i prometu, NBS je vrlo dobro upućena u kretanja na tržištu.

Iskreno, malo sam se isključio, ali činjenica je da postoji povećanja potražnja, da je evro poskupeo, da su banke i menjači podigli marginu za prodajni kurs, kao i da je srednji kurs evra, dugo (godinama) oko 117,20 plus/minus neka parica, počeo da raste nakon 20. novembra i do danas dogurao do 117,41:

https://webappcenter.nbs.rs/ExchangeRateWebApp/ExchangeRate/IndexPeriod?isSearchExecuted=true&DateFrom=03.11.2025.&DateTo=03.12.2025.&CurrencyCode=978&ExchangeRateListTypeID=3&WorkingDays=1

Odluka o uslovima i načinu obavljanja menjačkih poslova

NBS je izmenila Odluku o uslovima i načinu obavljanja menjačkih poslova: menjaci_202531_id2025.pdf

Saopštenje NBS: NBS | Prikaz vesti

NBS je posegla za istom merom (boldovano u citatu), kao i u slučaju kratkotrajnog poremećaja na tržištu menjačkih poslova - povećanje potražnje stanovništva za evrom, koje se dogodilo po izbijanju rata u Ukrajini, u periodu od kraja februara, pa negde do sredine marta 2022. godine: menjačima je produžen rok za vraćanje efektive kupljene od banaka sa 7 na 30 dana, pri čemu je ova izmena Odluke oročena da važi do 10. januara 2026. godine.

U sledećoj vesti na Nova portalu, komentariše se trenutni porast potražnje, a izdvojio bih tvrdnje sa kojima bih mogao da se složim:

Dejan Šoškić (ex guverner NBS):

...mislim da je to samo neko tehničko pitanje snabdevanja gotovim novcem ili neka panika ljudi koji više kupuju devize jer su se uplašili zbog priče o sekundarnim sankcijama i oko NIS-a.

Borislav Brujić, (Udruženje menjača Srbije)

Što se tiče mogućeg skakanja kursa evra, ističe da tako nešto ne bi mogao da prognozira.

„To zavisi od ponude i potražnje, tako se formira kurs, ali mi menjači ne utičemo na to. To je većinom međubankarsko tržište, odnosno zavisi od ponuda i potražnje između banaka. Mi smo mali deo, šraf ili kap u moru koji direktno ne odlučuje. Banke su te koje odlučuju, to su ogromne sume“,

Inače se u decembru standardno beleži nešto veći promet po osnovu menjačkih poslova, obzirom na praznike, isplate plata i bonusa, priliv efektivnog stranog od naših ljudi zaposlenih u inostranstvu, kao i novca od (tranzitnog) turizma.

Edited by Ras

On 9. 12. 2025. at 20:25, Ayatollah said:

Kod Erstea kupovni 116,5344, a prodajni 118,2740, mada meni nude i po 116,7 i 118,1.

Inače sam kod Intese imao dijalog pre par nedelja, kada nisam mogao da klijentu sa postojećih evra sa poslovnog računa pustim uplatu u inostranstvo na ime parničnih troškova koje sam naplatio u dinarima, nego su tražili da kod njih prvo kupim evre za te dinare...Pederi sa velikim P

Klijentu dao pare u kešu...Te ću evre podići na ime službenih putovanja u inostranstvo...

Reci molim te koliku proviziju uzima Inteza na podizanje evra za putovanje u inostranstvo?

Edited by Paul Gompitz

meni inteza daje 116.6

Sinoć dve menjačnice na Terazijama, otkup 118,0 - prodaja 118,8.

On 8. 12. 2025. at 17:12, jorma shparga said:

A kakva je situacija sa dizanjem tih ( i bilo kakvih drugih) eur iz banaka?

Moja žena je na intezinom bankomatu juče podigla 3000€, kaže mi da je lik pre nje isto neku cifru podigao...

kad bi svi dizali razne novce, oteralji bismo hulju mnogo brze na izbore

Što se tiče kursa u intesi, u aplikaciji, takodje mi stoji 114,xx i 120,xx

Medjutim, kad zaista započnem proces transakcije nudi mi 116,xx i 118,xx.