Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kriza banaka u Srbiji - zatvaranje filijala, otpuštanja..

Featured Replies

Pamtim da je NBS u poslednjih x godina samo jednom intervenisala na menjačkom tržištu i to preko Pošte, u situaciji sličnoj ovoj (jagma za evrom), u vreme početka rata u Ukrajini.

Nemam uvid kako stoje stvari u bankama.

• Replies 2.6k
  • Views 271.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Ayatollah
    Ayatollah

Hajde ljudi, iskulirajte malo. Em Mobi banka ima obavezne rezerve u NBS koje ne mogu da ispare sa tog računa, em država garantuje za sve uloge do iznosa od EUR 50.000 (znam iz prve ruke da je isplaćiv

• Đorđe Vukadinović krenuo na maskenbal?

• Nema to nikakve veze sa našim bankama, već jedino i isključivo sa ultrarigidnom politikom NBS u vezi deviznog poslovanja (pre svega), njenim hiperregulisanjem i hiperkontrolisanjem propisa i generalno

Posted Images

ne znam šta znači intervenisati u tvom konkretnom primeru ali menjačnice koliko znam (a možda ovo nije tačno, kako kupio tako prodao) kupuju i prodaju devize NBS po njenom zvaničnom kursu. recimo imaju potražnju za većom količinom evra (koju nemaju a koja nije tako velika da ugrozi kurs) i to potražuju od NBS.

izvesno u ovakvim situacijama to ne funkcioniše.

Nije tako.

NBS jeste regulator na tržištu menjačkih usluga, izdaje licence, prodaje softver, vrši obuku, nadzor, itd... Međutim, NBS ne posluje sa (ovlašćenim) menjačima, već sa bankama, dok menjači imaju ugovore sa bankama (sa jednom ili više).

Menjači nemaju ekonomski interes da kupuju efektivni strani novac od banaka i prodaju korisnicima, iz prostog razloga što je propisana obaveza da se sva efektiva kupljena od banke, mora prodati nazad banci u roku od 7 dana (u istoj ili u kombinaciji valuta). Kurseve po kojima će se ove dve transakcije odvijati određuje banka i naravno da će zavisiti od ponude i potražnje na tržištu. Primer: ukoliko je srednji kurs evra 117,4, banka od menjača otkupljuje evro po 117,3 a prodaje menjaču po 117,5 dinara.

Druga, za menjače propisana obaveza je da: menjač banci mora prodati 80% nedeljnog neto otkupa (razlika između otkupljene i prodate efektive na nedeljnom nivou, od pon do ned), pri čemu se ta obaveza mora izmiriti najkasnije dva radna dana po isteku tog roka (u utorak, ukoliko nema praznika).

Tako da, kupovina efektive od banke nije mehanizam koji je previđen za odliv efektivnog stranog novca iz banaka u ruke građana i podmirenje tražnje na tržištu, jer menjača stavlja u nezavidan položaj.

Ipak, ovaj se mehanizam može iskoristit u tu svrhu, spomenuo sam i kad, kada je NBS intervenisala preko BPŠ (banka) i Pošte (menjač), koja je kupila efektivu od BPŠ i prodala korisnicima. Pošti je ostala obaveza da na ovaj način kupljenu efektivu proda nazad BPŠ, pri čemu je NBS privremenom izmenom Odluke o uslovima i načinu obavljanja menjačkih poslova, rok od 7, produžila na 30 dana.

Kako je za menjače propisana obaveza dnevnog izveštavanja o stanju i prometu, NBS je vrlo dobro upućena u kretanja na tržištu.

Iskreno, malo sam se isključio, ali činjenica je da postoji povećanja potražnja, da je evro poskupeo, da su banke i menjači podigli marginu za prodajni kurs, kao i da je srednji kurs evra, dugo (godinama) oko 117,20 plus/minus neka parica, počeo da raste nakon 20. novembra i do danas dogurao do 117,41:

https://webappcenter.nbs.rs/ExchangeRateWebApp/ExchangeRate/IndexPeriod?isSearchExecuted=true&DateFrom=03.11.2025.&DateTo=03.12.2025.&CurrencyCode=978&ExchangeRateListTypeID=3&WorkingDays=1

Odluka o uslovima i načinu obavljanja menjačkih poslova

Da li je pametno sada neki skromniji dinarski iznos sa stednog racuna prebaciti u evre na devizni stedni eur racun po vidjenju? Sve preko aplikacije naravno...

Edited by ajeto

ma da, ja to radim kad imam višak love

doduše nisu u pitanju štedni računi već oni obični

ne želim da se cimam i opterećujem sa 100-200 dinara na hiljadu €

Hoće li Revolut skoro u Srbiju? Čuo sam totalno neprovereno da se šire svuda...

Neće, dok se ne promeni Zakon o deviznom poslovanju i Zakon o bankama.

Što se neće desiti skoro, jer to NBS ne dozvoljava.

U menjacnicama po centru placaju evro max 117, a prodaju do 119, a retko gde ima vise od 100e.

Zato je mbanking zakon, kod Intese 118.15, a za "izabrane" 117.40, doduse ne u Intesi 😁

13 minutes ago, Milosh76 said:

U menjacnicama po centru placaju evro max 117, a prodaju do 119, a retko gde ima vise od 100e.

Zato je mbanking zakon, kod Intese 118.15, a za "izabrane" 117.40, doduse ne u Intesi 😁

Verovatno su malo spori sa kapiranjem situacije. Sad ispada najbolje kupovati evre preko mbankinga, do skoro nezamislivo.

Virtuelna lova je najbolja lova 😁

8 minutes ago, Shan Jan said:

Verovatno su malo spori sa kapiranjem situacije. Sad ispada najbolje kupovati evre preko mbankinga, do skoro nezamislivo.

A kakva je situacija sa dizanjem tih ( i bilo kakvih drugih) eur iz banaka?

26 minutes ago, jorma shparga said:

A kakva je situacija sa dizanjem tih ( i bilo kakvih drugih) eur iz banaka?

Mozes da ih dignes sa bankomata, limit je valjda 3000 dnevno. Ako treba vise mozes da najavis u banci. Mislim tako je standardno, ne znam da li sada ima nestasice.

Isplacuju koliko kupe/imaju u kasi, a za vece cifre zakazujes.

Revolut trenutno prodaje po 118.31 a kupuje po 116.56

(plaćam račune u Srbiji njihovom karticom, zato pratim)