Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kriza banaka u Srbiji - zatvaranje filijala, otpuštanja..

Featured Replies

18 hours ago, mraki said:

U banci kažu da je zbog tokena koji je zadužen, on je isti iako se kartica promenila, šta god to značilo. Mogu ga blokirati i to bi u 95% slučajeva trebalo sprečiti naplatu od istog trgovca, ali za ovu sad je gotovo. Mogu samo u ekspozituru da blokiram karticu, pa da se onda traži povraćaj. Posle sam pokušao sa trgovcem i posle duge borbe sa AI chat botom dodjoh do živog agenta i podnesoh zahtev za rifund.

I on se složio da ne bi smelo ako je kartica istekla, preneće nadležnoj službi za proveru.

Trebalo bi da bude ok na kraju, samo mi se eto nikako ne svidja što su uspeli da naplate iako imaju samo podatke nevažeće kartice.

Baš to je u pitanju - ti kada odobriš nekome pretplatu, odnosno nešto što će biti periodično naplaćivano, sistem generiše taj autorizacioni token i on je vezan za tvoj račun i to dalje radi i bez kartice. Ideja je da se ubrza proces naplate i da se ne čuvaju podaci sa tvoje kartice u tuđim sistemima, jer je tako moguća zloupotreba.

Zajeb je što tvoja banka ne poništava sve te tokene kada istekne kartica, ali to je već njihov interni problem, i verovatno nije jedini, svašta se tu dešava - ja sam jednom koristio karticu dobrih mesec i po nakon isteka, izvalio sam tek kad mi je odbijena transakcija dva puta. Suludo.

Tamo onaj operater iz podrške može u sistemu da vidi sve tvoje autorizacije prema raznoraznim servisima i može on da ih poništi, samo za to ih treba cimati na telefon, s chat botovi su nam se svima kolektivno usrali u život - i radnicima i korisnicima.

• Replies 2.6k
  • Views 271.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Ayatollah
    Ayatollah

Hajde ljudi, iskulirajte malo. Em Mobi banka ima obavezne rezerve u NBS koje ne mogu da ispare sa tog računa, em država garantuje za sve uloge do iznosa od EUR 50.000 (znam iz prve ruke da je isplaćiv

• Đorđe Vukadinović krenuo na maskenbal?

• Nema to nikakve veze sa našim bankama, već jedino i isključivo sa ultrarigidnom politikom NBS u vezi deviznog poslovanja (pre svega), njenim hiperregulisanjem i hiperkontrolisanjem propisa i generalno

Posted Images

Nije ista stvar, ali isti koncept: mnogo toga što bi trebalo da radi u stvari ne radi, jer duboko negde u sistemu nešto nije kako treba, a niko nema pojma.

dependency_2x.png

On 14. 9. 2025. at 0:17, mraki said:

Uh, to baš zvuči kao nešto što ne bi smeli da rade.

Pa čemu onda zamene kartica i CVV kodovi za autentifikaciju.

Kod plaćanja kampanja recimo gde bi to trebalo biti automatski i podešeno je tako, bezbroj puta blokiraju i prave problem. Proveravaju, traže kodove… do te mere da ubija u pojam i da je stalno neki nalog blokiran.

I ovako kad plaćam bilo šta karticom online, Inteza šalje sms kod za potvrdu.

Nije mi na kraju jasno kako se ovo desilo.

U banci kažu da je zbog tokena koji je zadužen, on je isti iako se kartica promenila, šta god to značilo. Mogu ga blokirati i to bi u 95% slučajeva trebalo sprečiti naplatu od istog trgovca, ali za ovu sad je gotovo. Mogu samo u ekspozituru da blokiram karticu, pa da se onda traži povraćaj. Posle sam pokušao sa trgovcem i posle duge borbe sa AI chat botom dodjoh do živog agenta i podnesoh zahtev za rifund.

I on se složio da ne bi smelo ako je kartica istekla, preneće nadležnoj službi za proveru.

Trebalo bi da bude ok na kraju, samo mi se eto nikako ne svidja što su uspeli da naplate iako imaju samo podatke nevažeće kartice.

To je navodno neki ugovor koji Master ima sa "proverenim" (citaj: US) kompanijama i onda im automatski salju authorization za zamenske kartice... Tako je bar meni objasnio sluzbenik banke nekad davno kad mi se to desilo... A to je bilo sa potpuno novom karticom, koja ima drugaciji broj. Tek ovo sad kad se samo datum i CVV razlikuju me ne cudi.

On 14. 9. 2025. at 9:26, Frank Pembleton said:

Juče naletim na neku vest kako NBS "daje preporuku" da banke smanje kamate na kredite gradjanima.

Meni to liči na klasičan predizborni PR, ima li to uporište u stvarnosti?

On 25. 8. 2025. at 16:00, Lezilebovich said:

Da li ovo NBS stvarno ima pravo da radi, da naredi bankama da naprave proizvod pod njihovim zeljenim uslovima ?

Eno ti post koji citiram par mesta iznad tvog (ispušten je sam sadržaj, vest).

Reakcija državne banke (BPŠ): Новости

• 2 weeks later...

aktiviranje mbank aplikacije OTP banke izgleda kao nemoguća misija.

nisu mogli da aktiviraju iz poslovnice, prilikom kreiranja računa

govorni automat ne prihvata moj telefon iz ugovora.

operateri nesnađeni, njih tri mi pomagalo i na kraju mi reklo da zovem kasnije jer trenutno ne može.

kako ovi ljudi rade, kakav im je client success...

a jel si otvorio e-bank nalog(na kompu)?

sećam se da je i mene to mučilo pa sam nekako uspeo preko te e bank stranice, token i slične stvari

doduše to je bilo kad je bila stara aplikacija, ova nova radi super

nemam nikakav pristupni parametar.
nemam token.
stigao samo kod sms-om koji ne mogu iskoristiti, traje 24h a govorni automat ne prihvata ukucan mobilni broj iz ugovora.

Ne znam da li nesto gadno tripujem ili...

Bio sam do prosle nedelje u japanu...

I kupivao uglavnom sitnice, par suvenira, nesto sitne elektronike, par puta restoran.....

Bilo to sve rezervisano na racunu...Vratim se i prosle nedelje primetim da mi rezervacija pala, a stanje poraslo za taj isti iznos, nekih 3.500 dinara... mislim, nesto tripujem...

Posle par dana vidim opet smanjilo se na rezervaciji, poraslo stanje... ovog puta oko 100e... Sad sam siguran da nisam tripovao...

Jel se nekad nekom nesto slicno desilo? Transakcije su uredno zelene u izvrsenim...

• 2 weeks later...

Da li je neko uspeo da ubaci Dinu u Wallet na Androidu? Meni izbacuje da kartica nije podržana. U Intesi sam, a vidim da na sajtu Yettel banke stoji da njihova Dina može da se koristi za plaćanje mobilnim telefonom.

• 3 weeks later...

OTP-ov e-banking izgleda potpuno crkao. Rekoše mi da ih pozovem sutra, ako mi nije previše hitno rolleyes

15 hours ago, Halvard said:

OTP-ov e-banking izgleda potpuno crkao. Rekoše mi da ih pozovem sutra, ako mi nije previše hitno rolleyes

proradio m-banking, koji juče nije radio