Lezilebovich Posted November 11, 2023 Posted November 11, 2023 Nisam siguran da je svako more isto ... ovde ljudi masovno idu u, lupam, Pefkohoti za 200e studio 10 dana sa nosenjem hrane od kuce . Pretpostavljam da @bagsov uzorak ne ide na "takvo" more ... 2
adam Posted November 11, 2023 Posted November 11, 2023 ljudi sa osnovnom skolom su mozda isli na more (i to neki) ako su uboli drzavnu sluzbu u firmama koje su dobro poslovale. i ako su iz urbanih sredina gde se more 'zapatilo' kao letovanje. al bilo je mnogo onih koji nisu isli na letovanje. tetkice po skolama, terenci, nadnicari, poljoprivrednici... mali procenat tih ljudi je odvajao za more. neki su slali decu u skolska odmaralista i to ne redovno nego mozda jednom, da vide i to cudo, a bilo je puno dece koja more nisu videla i raspuste su provodili kod baba na selu ili su se kupali u lokalnim rekama i jezerima. moj stric je bio kamiondzija, zena mu domacica i njihova cerka (moja sestra) je videla more prvi put posto se udala i otisla s muzem. strina nikad videla more. stric video jer je vozio svukuda pa naletao usput. da li se okupao, to je vec pitanje. a oni su daleko od izuzetka. evo upravo zamisljam ispijace piva ispred socijalisticke seoske prodavnice u jesen '75 kako razmenjuju utiske s letovanja. 3 1
mackenzie Posted November 11, 2023 Posted November 11, 2023 Islo se vise u Rumuniju i Madjarsku nego na more.
Paul Gompitz Posted November 11, 2023 Posted November 11, 2023 U mom prvom razredu osamdesetih godina, ako izuzmemo Rome koji su bili teski socijalni slucajevi, samo jedno dijete nije bilo na moru. 1
nisam ja Posted November 11, 2023 Posted November 11, 2023 Sećam se ispijača piva ispred ‘pivca’ na lastovu kako veli da 8 godina nije ušao u more. 1
brusli Posted November 11, 2023 Posted November 11, 2023 Danas svi od omladine imaju neke skole i fakultete, tako da treba da idu na more. 3
Ratamahatta Posted November 11, 2023 Posted November 11, 2023 49 minutes ago, mackenzie said: Islo se vise u Rumuniju i Madjarsku nego na more. Balaton je bio pojam devedesetih
Svemir Zeka Posted November 11, 2023 Posted November 11, 2023 Moji su imali za ono vreme, a i kad bi se prenelo na ovo vreme, prilično dobre plate, naročito mama. Ništa nasledstva i privilegije (kupovina stana u socijalizmu, kad niko nije, je moje degradirala tako da se nikad nisu oporavili), samo plata. Išli smo na more po dva puta leti, a ostatak godine smo vileneli kojekuda po Yu. Doduše i familija nam je bila tako. Oni su išli opušteni kad im se ide u inostarnstvo, u hotele, nije se gledalo gde, hoteli su bili standard s punim pansionima....u odmaralištu sam bila na rekreativnim i čini mi se još jednom, s tetkom, u radničkom odmaralištu za radnike rudnuka u Brezi. Ja nisam imala predstavu da je bilo i drugačije, i to do matorih godina. Najiskrenije kažem. Verovatno sam zato imala i previše idiličnu sliku o Jugoslaviji. A pošto sam sad ja prekarijat, otplaćujem karmu svojih roditelja za svo bahaćenje u socijalizmu. I oni, doduše.
Svemir Zeka Posted November 11, 2023 Posted November 11, 2023 4 hours ago, mackenzie said: Au, ovo bolje da nisam gledala.
Sestre Bronte Posted November 11, 2023 Posted November 11, 2023 zato i rekoh za spojler znam za tu izjavu odavno, precrtao sam ga momentalno 3
Ratamahatta Posted November 11, 2023 Posted November 11, 2023 Sto, pa on bi bio idealan opozicioni kandidat
mackenzie Posted November 11, 2023 Posted November 11, 2023 3 minutes ago, Braća Strugacki said: zato i rekoh za spojler znam za tu izjavu odavno, precrtao sam ga momentalno Ja i ne znam ko je doticna osoba.
Svemir Zeka Posted November 11, 2023 Posted November 11, 2023 Ta libek-antikomunustička struja mi je toliko gadna, otprilike imam neki uslovni refleks po tipu Zapad Todorović 5
đorđe geprat Posted November 11, 2023 Posted November 11, 2023 (edited) ko ima para kupa se u moru a ko nema kod kuće u lavoru. pesmica iz mog detinjstva kada su postojale K-15 karte, dečja i radnička odmarališta. edit: ovo što reče majić (kada?) je tužno no, istinito. Edited November 11, 2023 by đorđe geprat 2
Milošica Posted November 11, 2023 Posted November 11, 2023 4 minutes ago, đorđe geprat said: edit: ovo što reče majić (kada?) je tužno no, istinito. Nije problem u istinitosti, nego u tome što mi deluje da je on to izneo i kao svoj stav. 3 1
Recommended Posts