Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sinovi kineskog zmaja

Featured Replies

3 minutes ago, Filozof manijak said:

Ne razumem se istoriju Dalekog istoka pa da pitam ovde, jel bio nekad Tajvan nezavisna država pre 1945?

Ne razumem se u istoriju Balkana, da li su Dimitrovgrad ili Bosilegrad ikada bili deo Srbije pre 1919 godine?

• Replies 2.7k
  • Views 305k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Dragance, slazem se da je nacionalizam Han Kineza u porastu i deo problema (drugi deo je porast nacionalizma i terorizma kod Ujgura). Iskreno, ne razumem upotrebu reci genocid u ovom kontekstu, tim

• James Marshall
    James Marshall

• Filipenko
    Filipenko

Nensi Pelozi je notorni kriminalac ciji je muz najuspesniji berzanac, mnogo uspesniji od najiskusnijih vukova na Volf Stritu, iako se time nikada ranije nije bavio. Volsebno zaradjuju desetine i stoti

Posted Images

2 minutes ago, vememah said:

Pa kad su pre više od pola veka popušili na diplomatskom frontu (izbačeni iz UN 1971) i ne preostaje im ništa drugo.

I?

ja lepo pitam što stvarno ne znam. kakav je to glupi manir odgovarati na pitanje pitanjem?

Edited by Filozof manijak

Just now, Filozof manijak said:

ja lepo pitam što stvarno ne znam. kakav je to glupi manir odgovarati na pitanje pitanjem?

Ok, mislio sam da se zajebavaš. Jeste.

za nas neuke. na kraju. jeli tajvan kina ili nije?

Svi su nekada okupirali Tajvan, ali često su zbacivali tudjine sa ostrva. Holandjani su oterani sredinom 1600ih i tada je Tajvan bio nezavisan. Za vreme Minq dinastije u delu današnje Kine koja je zauzela ostrvo i sama ga predala Japanu 1895, kada se digao ustanak lokalnog naroda protiv, no to je bilo ugušeno silom brzo.

The Republic of China was founded in 1912 in China. At that time, Taiwan was under Japanese colonial rule as a result of the 1895 Treaty of Shimonoseki, by which the Qing dynasty ceded Taiwan to Japan. After Japan surrendered at the end of World War II, it handed Taiwan and Penghu to the ROC.

In 1949 the ROC government relocated to Taiwan while fighting a civil war with the Chinese Communist Party. Since then, the ROC has exercised jurisdiction over the main island of Taiwan and a number of outlying islands, leaving Taiwan and China each under the rule of a different government. The People's Republic of China has never exercised sovereignty over Taiwan or other islands administered by the ROC.

https://www.taiwan.gov.tw/content_3.php

Edited by vememah

Srbija do Formoze!

Lepo recite da vam nisu problem imperije, već samo neke imperije koje vam ne odgovaraju idealistički, dok druge, malo bliže vašem srcu, neke imperije (koje se ne zovu tako, jelte) su OK. Ko jebe lokalni narod šta bi oni! Zapadna Obala, Gaza, Tajvan, Tibet, Francuska Gvajana, Donjeck, Krim, Kosovo… dozvolite poredati vaše cenjene kriterijume za ove izlistane primere i ko pod koju kategoriju spada, a ima ih još koje nisam napisao.

znaci tajvan jeste kineski ali nije komunisticki, tj. nece da budu pod vlascu komuista iz pekinga?

1 minute ago, Krampa said:

znaci tajvan jeste kineski ali nije komunisticki, tj. nece da budu pod vlascu komuista iz pekinga?

Za mene je Tajvan Tajvanski. Za narod tamo su oni Tajvanci. Za vladu tamo su Tajvanci.

Ccccc, šta si ti izučitavao sad, crni Draganče, samo na osnovu toga što ti ljudi činjenicama odgovaraju na neodržive teze.

Edited by vememah

Zvati Kinu imperijom je donkle upitno. Danasnja Kina zaista ima sveopstu kinesku kulturu, vise nego Rusija a svakako nenormalno vise nego kolonijalne sile ili Japan koji je isao okolo i pokoravao Koreje, Tajvane i slicno. I dalje ima puno naroda koji su zadrzali nesto svoje u Kini (Tibetanci, Ujguri ali i gomila raznih po jugu) ali to pripadanje sveopstem kineskom kulturnom prostoru jebas jako. Nesto kao da je Jugoslavija potrajala 3000 godina.

Kojim činjenicama? 😂

Vrtimo se u krug. Najbitnije je da taj narod tamo ne želi rat i da im vladaju iz Pekinga, i to bi trebalo biti najbitnije.

9 minutes ago, dragance said:

Za mene je Tajvan Tajvanski. Za narod tamo su oni Tajvanci. Za vladu tamo su Tajvanci.

etnicki su kinezi ili kako?

2 minutes ago, Shan Jan said:

ali to pripadanje sveopstem kineskom kulturnom prostoru jebas jako

Na silu i primoravanje. Hani su najdominantniji i trebaš samo zagrebati ispod površine u Tibetu (da ostavim po strani šta rade Ujgurima) pa da vidiš kako brisanje nacija je na delu. Turci da im zavide.

Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.