Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sinovi kineskog zmaja

Featured Replies

29 minutes ago, Emerald said:

Odavno Kina ima stopu radjanje ispod 2.1, sto je znak kada pocinje pad populacije ako se vremenski oduzi period od manje 2.1. Postoji duzi period od trenutka kada zemlja padne ispad 2.1 rodjenih po paru i pada stanovnistva. Medjutim, vazi i obrnuto.

U svakom slucaju, ako robotika i vestacka inteligencija nastave ubrzano da se razvijaju pitanje radjanje nece biti toliko vazno sa stanovnista privrede i socijalnih davanja. Javice se neki drugi problemi, mozda.

Vidim niko ne pise o strajku u BYD fabrici u Kini, kazu zaradjuju oko 2000 Junana, oko $300 mesecno, sada im i to smanjuju. Zanimljivo da u zapadnim medijima to uopste nije bila tema, ili ja nisam primetio.

Posto ovde imal judi iz Kine, je l ovo tacno, je l se prica u Kini o ovom?

to je samo jedna od fabrika BYD. ne vidim u kineskim vestima i na soc.mrezama.

• Replies 2.7k
  • Views 302.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Dragance, slazem se da je nacionalizam Han Kineza u porastu i deo problema (drugi deo je porast nacionalizma i terorizma kod Ujgura). Iskreno, ne razumem upotrebu reci genocid u ovom kontekstu, tim

• James Marshall
    James Marshall

• Filipenko
    Filipenko

Nensi Pelozi je notorni kriminalac ciji je muz najuspesniji berzanac, mnogo uspesniji od najiskusnijih vukova na Volf Stritu, iako se time nikada ranije nije bavio. Volsebno zaradjuju desetine i stoti

Posted Images

Da li je i ovo islo uzivo ili je KPK sklanjala sa mreza "brzinom munje"?

A zasto bi u drugim fabrikama BYD bilo bolje? I ko jos misli da bi se o tom pricalo u strogo cenzurisanim medijima...

10 minutes ago, dragance said:

Da li je i ovo islo uzivo ili je KPK sklanjala sa mreza "brzinom munje"?

A zasto bi u drugim fabrikama BYD bilo bolje? I ko jos misli da bi se o tom pricalo u strogo cenzurisanim medijima...

@dragance , ovi se koprcaju kao ti dok kriziras kada vidis post koji govori nesto pozitivno o kini ili rusiji. propusti makar jednom. ne budi tetka koja mora da zvirne iz vrata cim se nesto desava u ulazu.

ima kina svoje socijalne mreze gde se pise o svemu. ne kazem da ne regulisu internet, ali ne moze nesto bitno u firmi kao sto je BYD da prodje bez velikog broja postova. @Emerald lepo pitao, ja mu kulturno odgovorio, sta se ti mesas koji klinac.

20 minutes ago, banecare1 said:

@dragance , ovi se koprcaju kao ti dok kriziras kada vidis post koji govori nesto pozitivno o kini ili rusiji. propusti makar jednom. ne budi tetka koja mora da zvirne iz vrata cim se nesto desava u ulazu.

ima kina svoje socijalne mreze gde se pise o svemu. ne kazem da ne regulisu internet, ali ne moze nesto bitno u firmi kao sto je BYD da prodje bez velikog broja postova. @Emerald lepo pitao, ja mu kulturno odgovorio, sta se ti mesas koji klinac.

Ne mešam se, već je tema. Što se tiče ovih koprcajućih, makar napreduju - nije kritika. Komentar je na hajpovanje i live prenose kada radi, a kada ne radi - guše se komentari.

Šta je to pozitivno u Rusiji danas?

• 3 weeks later...
  • Popular Post

I spent time in Shenzhen last year and when I saw Merz come back from China saying Germans need to work more I immediately knew what broke his brain because I lived the exact same cognitive shock my first week in Huaqiangbei I burned through 4 prototype iterations of a motor controller board for less than a thousand bucks total, back home a friend was working on something similar and spent over 12 thousand for a single revision that took almost two months to arrive when you live that contrast in your own hands with your own project something permanently shifts in how you see the world and it goes way deeper than speed & cost what Shenzhen actually built is a collective learning organism, imagine 20 PCB fabs 15 injection mold shops 30 component distributors and a hundred firmware freelancers all within a 2km radius, looks insanely redundant from the outside until you realize redundancy is actually information density in disguise I watched this firsthand with an injection mold supplier I was working with, this guy had seen a hundred founders iterate similar thermal designs over 6 months so he proactively modified his tooling before I even opened my mouth, he knew what I needed before I knew what I needed, the intelligence lives in the relationships between the nodes and it compounds daily the west thinks about manufacturing as a cost center you optimize by centralizing… China accidentally built a distributed neural network of manufacturing intelligence where knowledge diffuses horizontally across thousands of agents faster than any single western company can process internally so when Merz comes back and says we need to work a bit more I think he saw the problem but COMPLETELY misdiagnosed the solution, telling Germans to work harder is like telling a horse to gallop faster when the other side built a combustion engine the gap is ARCHITECTURAL it’s ecosystem density, you need a custom connector in Shenzhen you walk 200 meters, in Munich you send an email and wait 3 weeks it’s iteration speed, parallel search vs sequential optimization at the system level, it’s risk tolerance, Chinese founders ship something broken on Monday fix it Tuesday ship again Wednesday while European companies are still in the approval phase for the pilot program of the feasibility study… and Merz only saw the surface, what he missed is the tier 2 cities like Hefei Chengdu Wuhan replicating the Shenzhen model at scale right now BYD going from irrelevant to outselling every european automaker combined in roughly 5 years, Huawei building its own 7nm chip under maximum sanctions when every analyst said it was physically impossible & behind all of that a government that treats advanced manufacturing as an existential national priority while europe debates whether AI needs another ethics committee I think what we’re watching is the most asymmetric economic competition in modern history and most western leaders are still framing it as a productivity problem when it’s actually an ontological one Europe & America are optimizing variables that China stopped tracking years ago meanwhile China is compounding on dimensions the west has no framework to even measure Merz at least had the courage to name it out loud and I respect that genuinely but working a bit more inside a broken architecture just means you arrive at the wrong destination slightly faster

@dragance pa kako sad thumbs up za shenzhen? ohmy

Znaci vreme je za knowledge transfer iz Kine ka zapadu?

kad sam vec ovde, da napisem o situaciji pre par dana, kada nam je dosla policija na vrata u deset uvece.

citam neki opskurni forum hihi , slusam muziku i uhvatim perifernim vidom da cerka neko vreme stoji pored ulaznih vrata. dignem glavu sa online baljezganja nekih likova sa interneta i vidim da moji u punom sastavu pricaju sa nekim u hodniku. dok sam se dogegao, policijac i jos neka devojka su na poziv moje zene polako krenuli da ulaze.

devojka je prevodilac, koja nam je objasnila da su uhvatili lopove koji su ukrali sljem sa sinovljevog skutera. posto je on maloletan, da ga ne bi zvali u policijusku stanicu tako kasno, dosli su na nasu kucnu adresu da naspisu protokol. po pravilima ovo mora da se uradi u roku od 5 sati, tako da nisu mogli doci u normalnije vreme.

sin zna da je ostavio sljem na skuteru, ali nije znao da su ga ukrali. on prica kineski, tako da su sa protokolom zavrsili u roku od pola sata i uz ponovna izvinjavanja sto je kasno, saopstili da idu nazad do stanice da stave pecate, potpise drugih lica i vracaju ze u roku od sat vremena da mi potpisemo jos jednom. stanica je udaljena nekih dvadesetak minuta kolima, sto je bio jos jedan razlog da ne zovu sina.

nakon dva dana dobijamo obavestenje da su bila dva lopova. momak od 18 godina ce odmoriti deset dana u istraznom, a drugi koji je maloletan se izvukao sa kaznom od pedesetak evra, na koliko je ocenjena vrednost sljema.

u pekingu je sve pokriveno kamerame, ne bi me cudilo da AI signalizira kada je nesto ukradeno, jer ne znam kako jos su mogli da provale da su ti nesrecni klinci maznuli sljem koji je bio samo okacen na skuter.

Edited by banecare1

6 minutes ago, banecare1 said:

kad sam vec ovde, da napisem o situaciji pre par dana, kada nam je dosla policija na vrata u deset uvece.

citam neki opskurni forum hihi , slusam muziku i uhvatim perifernim vidom da cerka neko vreme stoji pored ulaznih vrata. dignem glavu sa online baljezganja nekih likova sa interneta i vidim da moji u punom sastavu pricaju sa nekim u hodniku. dok sam se dogegao, policijac i jos neka devojka su polako na poziv moje zene polako krenuli da ulaze.

devojka je prevodilac, koja nam je objasnila da su uhvatili lopove koji su ukrali sljem sa sinovljevog skutera. posto je on maloletan, da ga ne bi zvali u policijusku stanicu tako kasno, dosli su na nasu kucnu adresu da naspisu protokol. po pravilima ovo mora da se uradi u roku od 5 sati, tako da nisu mogli doci u normalnije vreme.

sin zna da je ostavio sljem na skuteru, ali nije znao da su ga ukrali. on prica kineski, tako da su sa protokolom zavrsili u roku od pola sata i uz ponovna izvinjavanja sto je kasno, saopstili da idu nazad do stanice da stave pecate, potpise drugih lica i vracaju ze u roku od sat vremena da mi potpisemo jos jednom. stanica je udaljena nekih dvadesetak minuta kolima, sto je bio jos jedan razlog da ne zovu sina.

nakon dva dana dobijamo obavestenje da su bila dva lopova. momak od 18 godina ce odmoriti deset dana u istraznom, a drugi koji je maloletan se izvukao sa kaznom od pedesetak evra, na koliko je ocenjena vrednost sljema.

u pekingu je sve pokriveno kamerame, ne bi me cudilo da AI signalizira kada je nesto ukradeno, jer ne znam kako jos su mogli da provale da su ti nesrecni klinci maznuli sljem koji je bio samo okacen na skuter.

Zastrasujuce.

4 minutes ago, Mel said:

Zastrasujuce.

kako za koga. za lopove svakako.

Just now, banecare1 said:

kako za koga. za lopove svakako.

I za lopove, ali i za nas kad krenu dronovima da nas ulovljavaju.

1 hour ago, banecare1 said:

@dragance pa kako sad thumbs up za shenzhen? ohmy

Pa naravno da je thumbs up, jer mi je uvek išlo na nerve kada moraš mali milion audita da radiš pre nego što nešto možeš da isprobavaš zbog propisa, osim ako se ne radi o lečenju i kritičnim stvarima.

Nisam naravno ljubitelj preskakanja svih pravila i regulacija, da ne ponavljam incidente sa mlekom itd. Ali ako su našli način da rade brže i da je risk aversion smanjen na dovoljan nivo, onda svaka čast.

Naravno, Mel nije skapirala o čemu se radi.

36 minutes ago, dragance said:

Pa naravno da je thumbs up, jer mi je uvek išlo na nerve kada moraš mali milion audita da radiš pre nego što nešto možeš da isprobavaš zbog propisa, osim ako se ne radi o lečenju i kritičnim stvarima.

Nisam naravno ljubitelj preskakanja svih pravila i regulacija, da ne ponavljam incidente sa mlekom itd. Ali ako su našli način da rade brže i da je risk aversion smanjen na dovoljan nivo, onda svaka čast.

Naravno, Mel nije skapirala o čemu se radi.

6 7 Hamster GIF by Grind

Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.