Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sinovi kineskog zmaja

Featured Replies

China and Indonesia today fully linked their national QR payment networks.

framework. No USD in the chain.

A Chinese tourist can now scan an Indonesian QRIS code with Alipay or UnionPay and pay like a local at over 39 million merchants. Indonesians can do the same in China with their 33 local e-wallets.

Why it matters:

China-Indonesia trade hit ~$140 billion last year. Switching to local currencies saves businesses 2-3% on forex and hedging costs. Across ASEAN, nearly 45% of China trade is already settling in RMB — and it’s growing fast.

This QR link takes it from big commodity deals down to everyday retail: coffee, hotels, shopping.

Who’s already on board (ASEAN focus):

• Cambodia: Full two-way

• Indonesia: Just went live

• Thailand: PromptPay connected (Chinese tourists scanning)

• Vietnam: NAPAS linked, full two-way soon

• Malaysia & Singapore: Inbound for Chinese visitors

• Laos: Digital RMB pilots active

Beyond ASEAN: Kazakhstan, Sri Lanka, Turkey, UAE, Argentina (full national QR coverage), and Brazil are in various stages. China’s CIPS now reaches 122 countries/regions.

The bigger picture:

One-way links are becoming two-way, then full integration. Central banks are testing mBridge for CBDC-based settlement. A parallel financial infrastructure where the dollar is no longer the only option.

39 countries have local currency settlement deals. QR systems are spreading fast. This is de-dollarization happening in the background, one scan at a time.

https://x.com/Eivor_Koy/status/2050027353523585337

• Replies 2.7k
  • Views 305k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Dragance, slazem se da je nacionalizam Han Kineza u porastu i deo problema (drugi deo je porast nacionalizma i terorizma kod Ujgura). Iskreno, ne razumem upotrebu reci genocid u ovom kontekstu, tim

• James Marshall
    James Marshall

• Filipenko
    Filipenko

Nensi Pelozi je notorni kriminalac ciji je muz najuspesniji berzanac, mnogo uspesniji od najiskusnijih vukova na Volf Stritu, iako se time nikada ranije nije bavio. Volsebno zaradjuju desetine i stoti

Posted Images

Jel' indonezijski QRIS nešto kao brazilski PIX?

On 2. 5. 2026. at 0:47, zorglub said:

Jel' indonezijski QRIS nešto kao brazilski PIX?

Različite stvari pokrivaju, indonežanski Bi-Fast je nešto kao brazilski Pix, pri čemu brazilski Pix pokriva i indonežanski Bi-Fast i QRIS.

SaE

of the Central Military Commission and former state councilors. According to the court rulings, Wei was convicted of the crime of accepting bribes, and Li was convicted of crimes of both accepting and offering bribes, Xinhua reported.

https://x.com/globaltimesnews/status/2052338735300427778

48 minutes ago, Frank Pembleton said:

@banecare1 Ima nešto novo u kineskim medijima? Kako ide Trampari...

ne pratim ja kineske medije, mozda malo soc.mreze. sve sto znam je da su prijateljima iz british council stavili snajpere na krov ofisa, a ovi sto su zaposleni u eu chamber of commerce imaju preporuku da rade od kuce, posto je njihov ofis bas blizu kempinski hotela gde odseda nandzarasti. sorry 😔

7 hours ago, Frank Pembleton said:

@banecare1 Ima nešto novo u kineskim medijima? Kako ide Trampari...

zaboravio sam na video kineskog ministarstva vanjskih poslova. neko mi je pokazao, a video sam ga i na soc.mrezama:

stiglo mi iz Numbeo.com:

Here's how prices in Beijing (China) have changed over the roughly past 5 years:

• Rent (1BR city centre)
      ¥7,630 → ¥7,203  (-6%)

• Meal (inexpensive restaurant)
      ¥34.88 → ¥30.00  (-14%)

• Cappuccino
      ¥29.67 → ¥21.12  (-29%)

• Eggs (12)
      ¥12.99 → ¥14.19  (+9%)

• White rice (1kg)
      ¥7.75 → ¥8.18  (+6%)

jesu pale cene na nekretnine. mislim da je vise od 6%, jer ovi 1BR su bas trazeni.

Kako padaju cene ako je potražnja velika?

Obrok u restoranu 4-5€ u Pekingu?

30 minutes ago, Engineer said:

Ponuda je isto velika, konkurencijske cene?

On 13. 5. 2026. at 19:31, banecare1 said:

ne pratim ja kineske medije, mozda malo soc.mreze. sve sto znam je da su prijateljima iz british council stavili snajpere na krov ofisa, a ovi sto su zaposleni u eu chamber of commerce imaju preporuku da rade od kuce, posto je njihov ofis bas blizu kempinski hotela gde odseda nandzarasti. sorry 😔

da ste vip imali bi ovakve telohraniteljke hihi

14 hours ago, Engineer said:

potraznje je vel'ka i u bangladesu. peking je bio jedan od najskupljih gradova na svetu, sada se to smilrilo malo. isto je bilo i sa moskvom pre dvadesetak godina.

u pekingu prakticno svi jedu u gradu. ima ponuda za svaciji dzep. za rucak noodles 5eur, zasto da ne. evo skrinova iz par restorancica u mom kraju. cene ukljucuju dostavu, ali to je ovde veoma jeftino. jutro je pa je u ponudi uglavnom dorucak. euro je malo ispod 8 juana

Weixin-Image-20260516091218-1632-3.jpg

Weixin-Image-20260516091221-1636-3.jpg

Weixin-Image-20260516091219-1633-3.jpg

Weixin-Image-20260516091220-1634-3.jpg

Weixin-Image-20260516091220-1635-3.jpg

@banecare1 svidja mi se ovaj “never-mind”, 1 dobar heart stopper da ti da energiju sabajle, kao full english ali bez odvratnog crnog pudingaD

On 15. 5. 2026. at 0:42, banecare1 said:

stiglo mi iz Numbeo.com:

Here's how prices in Beijing (China) have changed over the roughly past 5 years:

• Rent (1BR city centre)
      ¥7,630 → ¥7,203  (-6%)

• Meal (inexpensive restaurant)
      ¥34.88 → ¥30.00  (-14%)

• Cappuccino
      ¥29.67 → ¥21.12  (-29%)

• Eggs (12)
      ¥12.99 → ¥14.19  (+9%)

• White rice (1kg)
      ¥7.75 → ¥8.18  (+6%)

jesu pale cene na nekretnine. mislim da je vise od 6%, jer ovi 1BR su bas trazeni.

Cene nekrentina u Kini su u padu u poslednjih 5 godina zbog pucanja balona, sve je zapocelo sa kolapsom Evergranda 2021, cene su vec 5 godina u padu. To ima posledice na kineski rast bdp koji je pao sa nekih 6-7% godisnje u periodu pre 2020 na sadasnjih 4.5-5%. Tokom 2010ih spekulacije u Kini na nekretninama su dovele citavu kinesku privredu u opasnost, toliko je to bilo naraslo, sa sve sivom zonom "bankarstva", gde su se zajmovi davali od nekontrolisanih fonodva itd. Ima jos negativnih trendova u Kini sto se tice nekretnina ali ovo je najvazni.

Ali odluka kineskih vlasti da "ispumpaju" balon nekretnina ima posledice po citav svet. Zato sto je kineski rast preusmeren sa unutrasnjeih osnova, poput nekretnina, na spoljnu trgovinu. Oslabljen je Juan, izvoz je od 2023 poceo da ide gore ali mnogo je veci problem sto je uvoz u Kinu znacajno pao od 2021, pa je trgovinski sufcit Kine dosao na rekordne nivoe. Istine radi, nije samo slabljenje Juana doprinelo tome, ali jeste dosta uticalo, vec i pocetak velikog kineskog tehnoloskog proboja pa ono sto je pre uvozeno od masina i tehnologija postalo znacajno manje bitno za Kinu posto se pravi u Kini. To je razlog deflacije u Kini sto se tice proizvoda, petoljetkama su napravljeni viskovi kapaciteta koji mogu samo da se rese izvozom po znacajno nizim cenama od konkurencije.

Ali to nije dobro za kineska preduzeca, dosta njih je na ivici propasti jer konstantno moraju da spustaju cene zbog konkurencije. Svaka kineska oblast bori sa drugom, pa daju razne podsticaje preduzecima u njihovoj oblasti kako bi bili bolji od drugih i tako dobili naklonost Pekinga. "Komunisticka" Kina sprovodi beskrupuluznu kapitlisticku doktrinu konkurencije.

Koliko je to sve odrzivo na duze, tesko, ali ce u medjuvremenu rasturiti dobar deo evropske industrije.

Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.