Jump to content
IGNORED

PPP mali pijac...

yolo

Recommended Posts

Posted

A odakle ti to da ne propusta ? Zvuci kao marketing pesticidne mafije.

Posted

nisam siguran, ali mislim da sistemici voze kroz celu biljku. 

Posted (edited)

Pogresan ti je pristup, Caligula.

Nije stvar u prolasku pesticida ispod kore, vec u izrazu koji poznaje svaki seljak: karenca. U pitanju je minimalno vreme izmedju aplikacije pesticida i iznosenja robe na pijacu. Karenca je, dakle, vreme za koje se pesticid u potpunosti razgradi, nema ga ni na kori, ni u kori, ni ispod kore, aktivna komponenta je nestala i zamenjena je bezopasnim ostacima koji se ispiraju pod mlazom hladne vode.

Svaki ozbiljan i normalan proizvodjac voca i povrca postovace karencu. 

Kreni od toga.

Edited by Грешни Василије
Posted

Samo da  dodam da sam izabrala vrlo slatku lubenicu. Metod odabira je lupanje čvrga+ tzv. ženska lubenica. Naučio me je deda, a on je u stanju da traga za lubenicom na pijaci  po pola  sata.

Posted

U Aromi, osim jeftinih lubenica, imaju i breskve sa malo tvrdjom korom ali super slatke. 50ak din kilo.

Posted

Samo da  dodam da sam izabrala vrlo slatku lubenicu. Metod odabira je lupanje čvrga+ tzv. ženska lubenica. Naučio me je deda, a on je u stanju da traga za lubenicom na pijaci  po pola  sata.

Pa nauci i nas.

Evo ja sam skoro naucio da muski patlidzani imaju manje semenki (mada nisam licno testirao). Na suprotnom kraju od peteljke, zenski imaju, da izvinete, crticu, a muski kruzic. S druge strane, verujem da je to zapravo mit, makar za musko/zenski deo.

Posted

A odakle ti to da ne propusta ? Zvuci kao marketing pesticidne mafije.

nisam siguran, ali mislim da sistemici voze kroz celu biljku. 

Pogresan ti je pristup, Caligula.

Nije stvar u prolasku pesticida ispod kore, vec u izrazu koji poznaje svaki seljak: karenca. U pitanju je minimalno vreme izmedju aplikacije pesticida i iznosenja robe na pijacu. Karenca je, dakle, vreme za koje se pesticid u potpunosti razgradi, nema ga ni na kori, ni u kori, ni ispod kore, aktivna komponenta je nestala i zamenjena je bezopasnim ostacima koji se ispiraju pod mlazom hladne vode.

Svaki ozbiljan i normalan proizvodjac voca i povrca postovace karencu. 

Kreni od toga.

Hvala ljudi.

Sada pre kupovine pitam za karencu, seljak kaze "odavno bilo majkemi" i ja kupim te se otrujem.

Posted

ma da, srpski seljak poštuje karencu, hau jes nou 

Posted

ja da razmisljam gdje bih sve mogla da se otrujem pesticidima i slicnim, otrovala bih se na nervnoj bazi

ne pijem, ne pusim, ne drogiram se i to je to. negdje treba staviti tacku. ako mi je sudjeno da umrem zbog overdoza pesticidima, neka bude tako.

Posted

Jabuka na dan - lekar iz kuće van ili kako već ide... E, jabuka se od zimskog prskanja pa do branja tretira raznom hemijom otprilike 14 puta. Poslednje prskanje je obično 7 dana pre branja... Ko poštuje karencu, naravno.

Neke stvari je jednostavno bolje ne znati. I zato volim svoje kvrgave kruške i jabuke. Znam da ima crv u svakoj, znam i zašto je tu. Isečem plod nožem, sklonim podstanara i ćao. Breskve isto tako.

Posted (edited)

ma da, srpski seljak poštuje karencu, hau jes nou 

kako koji seljak. moja tazbina religiozno postuje karencu. neki njihovi pajtasi isto tako.

a imaju u selu i one koje zivo zabole za to.

ako neko ima ozbiljan strah od pesticida, treba da pronadje seljaka za koga zna da se odgovorno ponasa, i da kupuje od njega.

Edited by Грешни Василије
Posted

ako neko hoce paprike da kupi, bice ove godine i somborki i kurtovki :fantom:

• 2 weeks later...
Posted (edited)

gde je tačno  na kaleniću locirana ona baba što valja mnogo dobar pesto?

Edited by Ravanelli
  • 5 weeks later...
Posted

Htela bih da pravim ajvar opet posle dugogodišnje pauze, ali nisam baš sigurna da li je već vreme, ili da pričekam još malo. Kakve su cene na pijacama?