Duhovnost, ljubav i med Posted April 8, 2023 Posted April 8, 2023 Лајк. Степски? Претпостављам да нису планински, пошто је на планинама још снег.
ivy Posted April 8, 2023 Author Posted April 8, 2023 ne,elata.. pored Dunava stepskih jako slabo ove godine..
Frile Posted April 9, 2023 Posted April 9, 2023 Kažeš da ih bereš uz Dunav... koliko daleko od reke? Za koji dan ću (nadam se) posetiti lokaciju koja mi je pristupačna, neposredno uz reku je neprohodna močvara, ali par stotina metara od reke je nasip a iza su njive tu i tamo prošarane šumarcima, livadicama i kanalima - to je maksimalno kilometar-dva od same obale reke, da li je to predaleko od reke za te smrčke? (sa smrčcima nikad nisam iamao sreće pa moram da pitam i glupa pitanja, nema veće frustracije od potrage za gljivama na nemogućem mestu ili u nemoguće vreme)
ivy Posted April 10, 2023 Author Posted April 10, 2023 sama reka nije presudna...ali crne/bele topole i jaseni ovde obicno rastu/sade se pored reke pa je reka u tom kontekstu vazna....znaci bilo gde,sa rekom ili bez,gde imas sumarke najbolje bele ali mi smo juce nalazili i u klonskoj ili ako negde jos ima po koja crna TOPOLA sa po kojim jasenom okolo je staniste...znaci TOPOLA bilo koje vrste,moze i jasika bele topole se lepo uocavaju pa je u tom smislu lakse u klonskoj topoli ,bez obzira na sve,se moze naci i Morchella semilibera
ivy Posted April 10, 2023 Author Posted April 10, 2023 juce smo nasli smrcke u sumi koja je 1km daleko od same reke...bukvalno suma-ostrvo od nekoliko belih topola u okruzeno njivama.. 1
ivy Posted April 10, 2023 Author Posted April 10, 2023 @Frile u Beogradu se oformilo novo gljivarsko udruzenje ako hoces nabavicu ti kontakt da se uclanis...jaaako se puno nauci
Frile Posted April 10, 2023 Posted April 10, 2023 2 hours ago, ivy said: juce smo nasli smrcke u sumi koja je 1km daleko od same reke...bukvalno suma-ostrvo od nekoliko belih topola u okruzeno njivama.. Tačno takav je ternčić gde bih i ja probao, samo da pre odlaska naučim da prepoznajem ključno drveće
werbatim Posted April 10, 2023 Posted April 10, 2023 11 hours ago, ivy said: @Frile u Beogradu se oformilo novo gljivarsko udruzenje ako hoces nabavicu ti kontakt da se uclanis...jaaako se puno nauci Jel mora Frile ili moze i neko drugi?
nenad Posted April 10, 2023 Posted April 10, 2023 18 minutes ago, werbatim said: Jel mora Frile ili moze i neko drugi? frile mora, ostali fakultativno. 1
duda Posted April 11, 2023 Posted April 11, 2023 (edited) kako ti @ivy znaš koje su dobre za jelo ? da li možeš da preporučiš neku dobru knjigu ? ili to može da se nauči samo na kursu ? mislim, uživo ? pitam zato što ja u šetnji po šumi nailazim na dosta gljiva, ali znam samo par njih i samo te i berem, ne usudim se ništa izvan toga znam vrganj, lisičarku, sunčanicu i neke koje lokalci zovu ''kozare'' ili samo pečurka Edited April 11, 2023 by dùda 1
ivy Posted April 11, 2023 Author Posted April 11, 2023 (edited) pa naucila sam kroz godine...ne znam knjigu...ja ucim od boljih poznavaoca na terenu,na sastancima gljivarskog udruzenja,po internetu.. kad nadjem neku nepoznatu gljivu,fotografisem je sasvih strana9od gore,od dole,nogicu,prsten,druge karakteristike..),pogledam detalje i karakteristike pa onda kod kuce gledam po netu ili pitam po grupama na fb,ima par dobrih strucnjaka kojima verujem ili moje ih udruzenja... mada meni jelo nije proioritet...prioritet mi je biti u sumi pa onda pronalaziti zanimljive gljive i uciti..jelo mu dodje poslednje... ok vrste koje koristim..sad smrcak..vrganj i druge za susenje,lisicarka,suncanica,sampinjon...mnoge jestive gljive sam probala jednom i ne moram vise nikad i tako.. Edited April 11, 2023 by ivy 1
Recommended Posts