Lancia Posted April 19, 2021 Posted April 19, 2021 5 minutes ago, Skyhighatrist said: Portobelo i obični šampinjoni, nebo i zemlja. Koji su nebo?¿
maheem Posted April 19, 2021 Posted April 19, 2021 Hm...baby portobelo sa slike je bliži šampinjonu nego zrelom portobelu :p 1
ivy Posted April 20, 2021 Author Posted April 20, 2021 zar nisu ti braon chestnut mushrooms? meni su oni mnogo ukusniji od belih...od kupovnih gljiva mozda i najukusniji.. 1
triple_nippled Posted April 26, 2021 Posted April 26, 2021 Dva izlaska u potrazi za smrckom rezultirala jednim krpeljom inace, da li je kasno za smrcaka u Podunavlju? Tj u nizim krajevima. Od pecuraka ovde gde sam trazio gomila lentinus tigrinus, mislim da nema panja na kom ih nema. Nasao I jednu lepista personatu. I jos neke, ne znam koje. Inace, livade pune vlasca.
ivy Posted April 26, 2021 Author Posted April 26, 2021 ove poslednje su neki coprinopsis.. slabo sa smrčcima u podunavlju uopste ove godine...ako imas negde borovu,bagremovu ili neku mesanu sumu sa jasenom,leskom,belom topolom bolje probaj tamo... a u podunavlju mozda ima i jablanovaca...a uskoro ce i sumsko pile i sampinjoni.. ja sam nasla djurdjevace(Cliticybe gambosa) na Fruskoj u zbunju trnjine i jedan smrcak (Morchella semilibera)
ivy Posted April 26, 2021 Author Posted April 26, 2021 @triple_nippled a mislim da su tigrinusi jestive dok su mlade... a ima dosta tih coprimatusa/coprinellusa jestivih..treba to istraziti ako te zanima konkretno te tvoje sa trece slike mozda mogu biti Coprinellus micaceus
triple_nippled Posted April 26, 2021 Posted April 26, 2021 trebalo bi da jesu. koliko sam procitao, problem sa starijima je sto su zilave. i zovu je valjda vrbina zilavka. kazu i da moze da se susi i koristi kao zacin. imaju prijatan miris. a ova druga lepista bi isto trebala da bude jestiva, ali koliko sam video njeno vreme je jesen, u prolece je redja. isto bas lep miris ima.
ivy Posted April 27, 2021 Author Posted April 27, 2021 da Lepista personata je jestiva...mozes pojesti jednu ali vise u jelu bas preovlada taj miris,meni se ne svidja.. dok mi je njena rodjaka Lepista nuda medju omiljenim...a plode one kad im se svidja...i Nude navodno plode u kasnu jesen a nalazila sam ih u prolece,nema pravila ova kisa celog proleca je genijalna...bice odlicna sezona!!!
ivy Posted May 1, 2021 Author Posted May 1, 2021 jutros divlji dorucak...omlet sa djurdjevkama (clitoybe gibosa),mladicama divljeg hmelja i nekim od divljih lukova 1
triple_nippled Posted May 25, 2021 Posted May 25, 2021 piletina, mlada koji je najbolji nacin cuvanja sumkog pileta? mariniranje, susenje, zamrzavanje? ono sto sam nasao na netu je bas raznoliko, neki blansiraju, kuvaju prvo, neki ne...
ivy Posted May 25, 2021 Author Posted May 25, 2021 bas je lepo pa uobicajno misljenje kod nas je da bi je trebalo prvo obariti 10tak min...mada vidim da Ameri ne bare ali gljiva je takva da joj barenje nista ne steti a sirova bi mogla da izazove mucninu tako da ja obarim....i mozes ga cuvati u zamrzivacu to je najlakse a moze i ukiseljeno i usoljeno ali ja to jos nisam probala.. sad ga vec ima i u sumi i sa divlje tresnje je 10x bolje nego sa vrbe
triple_nippled Posted May 25, 2021 Posted May 25, 2021 @ivy pa to, kod amera sam i video to, da se ne bare. jedan mali deo sam obario i zamrzao. ili je bolje da se ostavlja sirovo? bice isprobane sve kombinacije
ivy Posted May 25, 2021 Author Posted May 25, 2021 ne,ne.. obari se i spremi(isece/samelje) za koriscenje i zamrzne super je mleveno(zajedno sa malo slaninice) za lazanje/musake/burgere a moze se staviti tako mleveno i na pizzu
Recommended Posts