aram Posted March 27, 2013 Posted March 27, 2013 djuvec je jelo, ali se i posude koje se koriste da se on zapece u rerni tako zovu u mnogim krajevima. naravno, zemljana, tj. grncarija je ono pravo:
Amelija Posted March 28, 2013 Posted March 28, 2013 he, eto svašta čovek nauči u životuza mene je đuveč oduvek bilo jelobwt ajd dajte onu vašu bUraniju s pavlakom koju svi pravite tako osim mene (oću i ja da probam)
Frile Posted March 28, 2013 Posted March 28, 2013 I za mene je đuveč prvo bio đuveč, a posle sam naučio da tako zovu i posudu ali ne ovu sa slike, nego onu četvrtastu emajliranu u kojoj se peče đuveč
Amelija Posted March 28, 2013 Posted March 28, 2013 zahvaljujem :-)biće isprobano koliko sutra (za danas je već gotov ručak)
Frau Gabrijela Posted March 28, 2013 Posted March 28, 2013 djuvec je jelo, ali se i posude koje se koriste da se on zapece u rerni tako zovu u mnogim krajevima. naravno, zemljana, tj. grncarija je ono pravo:mater umene za jelo kaže đuveč, a za pomenutu posudu đuvečara. nije što je moja majka, ali meni to ima smisla. :)
Amelija Posted March 28, 2013 Posted March 28, 2013 za jelo kaže đuveč, a za pomenutu posudu đuvečara.vaistinu ima smisla :-)a sada mi se čini da sam i ja u bližem okruženju imala prilike da čujem za "đuvečaru"
aram Posted March 28, 2013 Posted March 28, 2013 na jugu srbije, a cini mi si i u makedoniji, se ta posuda zove djuvece
renne Posted March 28, 2013 Posted March 28, 2013 iscekaj cluk, proprži ga malo. kad dobije boju dodaj boraniju (onu žutu, iseckanu na komade dužine 3-4cm) i dinstaj dok ne omekša. dodaj iskecani bluk pri kraju i kad je gotovo umešaj pavlaku i peršun. sve isto, samo ja dodam na početku i nekoliko čenova krupno sečenog bluka
Valk Posted March 28, 2013 Posted March 28, 2013 (edited) Za gulaš: nikad mi nije meso dovoljno sitno, nakon što ga u kasapnici iseku "na kocke" ja ga posle kod kuće dokusurim na nano-kockice. Obavezno mariniram to meso u mešavini mulja, paprike, bosiljka/peršuna/celera (to sve zamotam u kesu i ostavim da stoji što duže). Prodinstam ga u tiganju obavezno pre nalivanja vode. Posle idu svi mogući začini (ne stavljam šargarepu ali ponekad pečurke da, pogotovu ako sam "kraća" s mesom) i naravno crno vino.Juče sam spremala musaku prvi put. Krompiri sečeni živi a meso prodinstano na malo mulja uz kombinaciju aleve paprike, karija, kumina, belog luka u granulama, peršuna itd. Naslagano, pečeno, izvađeno iz rerne i preliveno jaja+pavlaka za kuvanje smesom i zapečeno. Prelako se pravi a baš je fino ispala.Krompirušu ne volim i ne pravim, jbg Edited March 28, 2013 by Valkyrie
Amelija Posted March 29, 2013 Posted March 29, 2013 iscekaj cluk, proprži ga malo. kad dobije boju dodaj boraniju (onu žutu, iseckanu na komade dužine 3-4cm) i dinstaj dok ne omekša. dodaj iskecani bluk pri kraju i kad je gotovo umešaj pavlaku i peršun. elem, dobra je :)mada realno, od moje etalonke se razlikuje samo u tome što vi stavljate pavlaku na kraju, a ja stavljam paradajz pire (i eventualno iseckani svež paradajz) na početku+ često stavim i mirođijua dobre su obe, praviću ih i ješću ih i u budućnosti
Amelija Posted March 29, 2013 Posted March 29, 2013 (edited) Walt™ se uplašio od nas izgleda ili je zbatalio sve ovo i otišao da kuva drogu Edited March 29, 2013 by Amelija
Recommended Posts