Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Poslednji film koji ste gledali Part II

Featured Replies

On 28. 1. 2026. at 1:41, Nevernik said:

Kao mali bonus, The Prisoner of Second Avenue. Jack Lemmon doživjava mini nervni slom u svakoj sceni, onda u drugom delu filma Anne Bancroft preuzima štafetu. Otkriće. Prvi put gledao. Super zabavno.

Ima urnebesna scena kada istripuje da ga je Stallone opljackao kada su se sudarili na ulici, pa ga onda juri po parku i na kraju obara i uzima mu novcanik. Da bi tek posle shvatio da je svoj novcanik zaboravio kod kuce i zapravo opljackao Rockyja. Sve to godinu dana pre nego sto se Rocky pojavio..

• Replies 23.7k
  • Views 2.5m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Ayatollah
    Ayatollah

Evo, upravo sam se vratio iz Cineplexxa sa Barbie, pa da bacim koju. Nije da je ovo bio moj prvi izbor za gledanje, ali sam dobio u zadatak da vodim ženinu bratanicu u bioskop, te izbor između Barbie

• Nikada se nisam ozbiljno pozabavio, niti mogu da odredim od kada je počela moja fascinacija industrijskim predgrađem?   Gotovo sam siguran da u vreme kada sam po prvi put gledao Psa koji je

• Uobičajen problem vas mladih.   Za ozbiljno, postoje zaista sjajne sekvence, ali bih o filmu rekao da je pre skrpljen, nego montiran i zapravo ostaje utisak propuštene šanse da se napravi (j

Posted Images

On 24. 1. 2026. at 16:12, Kreator said:

https://www.imdb.com/title/tt0083111/?ref_=nm_flmg_job_1_accord_2_cdt_t_128

Southern Comfort

Redak film koji sam reprizirao čak 5 puta. Vreme ga neće nikada pregaziti.

Bio sam u komšiluku otprilike u isto vreme, reprizirao sam Mississippi Burning

I dalje mislim da ovo nije kompletan film i da ima dosta mana, ali ga i dalje volim, jer se zalaže za pravu stvar, za pravdu.

Paradoksalno je da u filmu, kojem je centralna tema borba za ljudska prava i protiv rasizma, nema izrazitih likova koji su predstavnici ugnjetavane rase. To su tek epizode koje gotovo nasumice upoznajemo, detalji u široj slici, ali ih zapravo ne upoznajemo i ne osvrćemo se za njima.

Druga mana je što glavni tok priče pratimo kroz izveštaje (sveprisutnih) medija, pa se nekako dobija utisak segmentiranosti, odnosno nekoherentnosti filma.

Život i žrtve zajednice prikazane su kroz stilizovane slike, koje najčešće prate zvuk i muzika, ali ne i dijalog. Nasilje se odvija noću, osakaćena tela se izbacuju iz automobila u pokretu, kuće (imanja) su u plamenu.

Odgovor zajednice na nasilje često je pasivan, prikazan kroz okupljanja u crkvi i propovedi, turobne pogrebne povorke, dok oni koji podignu glas bivaju izolovani, izloženi pretnjama i surovo kažnjeni, kao pojedinci ili kao čitave porodice. U organima vlasti nema podrške, šta više i lokalna policija i sudstvo nastupaju sa stanovišta bele supremacije, kao podržavaoci ili članovi KKK, lažno se pozivajući na pravo da zadrže svoj tradicionalni način života. Aktivisti za ljudska prava pogrdno se nazivaju kenedijivcima, a pripadnici FBI huverovcima i tako bivaju označeni stranim faktorom za tu sredinu.

Nocioci zla u filmu i njihovi postupci prikazani su daleko uverljivije i detaljnije: kroz likove prevejanog šerifa, šerifovog pomoćnika i njegove supruge, grupe KKK lokalnih siledžija, gradonačelnika, sudije, na kraju i lokalnog biznismena, KKK viteza - sve do jedne izvanredno odigrane uloge!

Glavnu istragu u filmu vodi mladi, ali odlučni FBI agent Ward (William Dafoe), kome je pridodat detektiv Anderson (Gene Hackman), kao policijski službenik sa iskustvom života na jugu. Kroz dinamiku odnosa ova dva lika, koji su na zajedničkom poslu, ali sa različitim iskustvom i stavovima, biraju različite metode borbe, prikazana je i moralna dilema nas posmatrača: koji je ispravan način da se suprostavi zlu? Ne treba napominjati da su i Dafoe i Hackman u svojim ulogama izvanredni.

Alan Parker očigledno voli stilizacije, uostalom, režirao je The Wall i radio za Madonu, pa mislim i da mu je Angels Heart verovatno i bolji film, ali je i u Mississippi Burning ostavio značajan broj upečatljivih slika (kadrova) za pamćenje:

• u scenama pretraga močvarnih terena za telima stradalih aktivista, gde vodu i blato gaze u odela uniformisani pripadnici FBI zakopčani do grla:

ovo

ovo

• slika kuća i krsta u plamenu

ovo

ovo

ovo

• slika nemoći i sumnje da se uobičajenim metodama suprotstavi bezumlju nasilja

ovo

ovo

• slike tuge i želje da se pruži podrška

ovo

Edited by Ras

Dobar je "Mississippi Burning", ali mi je "In the Heat of the Night" još bolji.

Edited by Milošica

1 hour ago, Ras said:

I dalje mislim da ovo nije kompletan film i da ima dosta mana, ali ga i dalje volim, jer se zalaže za pravu stvar, za pravdu.

Paradoksalno je da u filmu, kojem je centralna tema borba za ljudska prava i protiv rasizma, nema izrazitih likova koji su predstavnici ugnjetavane rase. To su tek epizode koje gotovo nasumice upoznajemo, detalji u široj slici, ali ih zapravo ne upoznajemo i ne osvrćemo se za njima.

Druga mana je što glavni tok priče pratimo kroz izveštaje (sveprisutnih) medija, pa se nekako dobija utisak segmentiranosti, odnosno nekoherentnosti filma.

Život i žrtve zajednice prikazane su kroz stilizovane slike, koje najčešće prate zvuk i muzika, ali ne i dijalog. Nasilje se odvija noću, osakaćena tela se izbacuju iz automobila u pokretu, kuće (imanja) su u plamenu.

Odgovor zajednice na nasilje često je pasivan, prikazan kroz okupljanja u crkvi i propovedi, turobne pogrebne povorke, dok oni koji podignu glas bivaju izolovani, izloženi pretnjama i surovo kažnjeni, kao pojedinci ili kao čitave porodice. U organima vlasti nema podrške, šta više i lokalna policija i sudstvo nastupaju sa stanovišta bele supremacije, kao podržavaoci ili članovi KKK, lažno se pozivajući na pravo da zadrže svoj tradicionalni način života. Aktivisti za ljudska prava pogrdno se nazivaju kenedijivcima, a pripadnici FBI huverovcima i tako bivaju označeni stranim faktorom za tu sredinu.

Meni je upravo dobar utisak ta perspektiva znamo da se nesto lose desava i generalno smo protiv toga, ali mozda to i nije bas toliko... Ta pasivnost je stecena godinama prelazenja preko nepravde, okretanja glave i skretanja pogleda, dok je crnackoj zajednici ostalo da cute i trpe, nevidljivi su (nedovoljno su vidljivi) i nadaju se da ce se nesto promijeniti. Tako gledano, meni je savrseno leglo.

IMDb
No image preview

Edge of Tomorrow (2014) 7.9 | Action, Adventure, Sci-Fi

1h 53m | PG-13

Za snimanje ovako nečega slao bi na dugogodišnju robiju. Ocena -beskonačno/10.

IMDb
No image preview

The Revenant (2015) 8.0 | Adventure, Drama, Western

2h 36m | R

E ovo je film. Filmčina.

Vidim Leonardo dobio i oskara za ovu ulogu. Sasvim zasluženo.

Edited by Kreator

IMDb
No image preview

Farewell (2009) 6.9 | Drama, Romance, Thriller

1h 53m | Not Rated

Gledanje ovog filma je ko da čitam neki blazirani politički članak iz centralnog komiteta saveza komunista Jugoslavije.

A Kusturica je takav očajan promašaj castinga da nemam reči.

Gledala sam

IMDb
No image preview

Firebrand (2023) 6.3 | Drama, History

2h 1m | 15

Jude Law u neobicnoj ulozi, zanimljiv mi je bio. Film onako, tezak scenario, nisam se udubljivala

3 minutes ago, Sandradjer said:

Gledala sam

IMDb
No image preview

Firebrand (2023) 6.3 | Drama, History

2h 1m | 15

Jude Law u neobicnoj ulozi, zanimljiv mi je bio. Film onako, tezak scenario, nisam se udubljivala

Uspeo je da docara smradic D

24 minutes ago, Sandradjer said:

Uspeo je da docara smradic D

Da, htedoh da te pitam da li se vidi u filmu da je ovima okolo neprijatno D

On 30. 1. 2026. at 23:51, Kreator said:
IMDb
No image preview

1h 53m | PG-13

Jedan od boljih SF koji sam gledao fantom

On 30. 1. 2026. at 23:51, Kreator said:
IMDb
No image preview

1h 53m | PG-13

Šta ti je tačno problem u ovom filmu?

Sajentološka verzija Dana Mrmota heart

Hoćeš da kažeš da film propagira sajentologiju?