January 11Jan 11 13 minutes ago, Halvard said:Super što ću očistiti ispred svoje zgrade (očistili smo) kad dalje od toga ne možeš da kročiš jer ulica izgleda kao da se na njoj holandski klizači upravo spremaju za predstojeću Olimpijadu.Oni se spremaju za olimpijadu ceo zivot, tako idu od kuce do skole Ove dole su zenske. Mislim da je ovo italijanski patent. Dobije se kao kljuc da se plastika sa ekserima izvuce spolja i vrati unutar djona.MinfotMinfot Dubbskor Idre Mocka Ull SvartSvarta dubbskor i mocka som är fodrade med en värmande ullblandning. Skornas broddsystem heter OC-Systems ALPI och är en patenterad italiensk lösning. Edited January 11Jan 11 by Moonwalker
January 11Jan 11 11 minutes ago, Desmond Bojčinski said:Još da si se prvi setio ...Samo je jedan nacin da saznamo
January 11Jan 11 28 minutes ago, Halvard said:Super što ću očistiti ispred svoje zgrade (očistili smo) kad dalje od toga ne možeš da kročiš jer ulica izgleda kao da se na njoj holandski klizači upravo spremaju za predstojeću Olimpijadu.I to je istina. Trotoare dale od zgrada bi trebalo da cisti komunalno ali tek to nece da stigne na red kad ne ciste nista od ulica sto ne pocinje sa bulevar.
January 11Jan 11 rešenje je jednostavno. ubaciti u stavku infostana a kod privatnih kuća na prikladan način sumu za čišćenje trotoara. glupo je da vlasnici lokala imaju obavezu da čiste ispred svojih radnji a da to ne moraju oni iznad. i da to čišćenje obavljaju oni koji to rade na udaljenim trotoarima, parkovima.
January 11Jan 11 1 hour ago, SNARC said:Samo je jedan nacin da saznamoOdmah da ti kažem, nisi. Taj kartel traje cirka 30 godina u Srbiji, niti je to nešto skupo niti komplikovano (operacija kuka na primer) ali dovoljno su dobri i drže se zajedno da liste čekanja nikad nisu pale ispod 5 godina. Možda jedini jači u toj priči su oftalmolozi, jebeni glaukom se čekalo na operaciju po 10 godina.
January 11Jan 11 2 hours ago, arheolog1981 said:A i za te što ne čiste ispred svojih kuća, zgrada i firmi postoje kazne. Pa se lepo napuni budžet grada u civilizovanom društvu. Samo što smo mi toliko daleko od civilizovanog društva da se ni svetlo na kraju tunela ne vidiLetos je kroz moju ulicu prošla cisterna za pranje nakon cirka 30-tak godina pa sam izašao da snimim taj fenomen, neke komšije posle tražile da im prosledim video da imaju za uspomenu a kako i ne bi kad je taj ciklus otprilike ekvivalentan prolasku halejeve komete Edited January 11Jan 11 by ubibobi
January 11Jan 11 36 minutes ago, Desmond Bojčinski said:Odmah da ti kažem, nisi. Taj kartel traje cirka 30 godina u Srbiji, niti je to nešto skupo niti komplikovano (operacija kuka na primer) ali dovoljno su dobri i drže se zajedno da liste čekanja nikad nisu pale ispod 5 godina. Možda jedini jači u toj priči su oftalmolozi, jebeni glaukom se čekalo na operaciju po 10 godina.Ovaj forum se doslovce posrao po svakom mom polupostenom ili potpuno nepostenom planu da zaradim veliki cash.Nazad u laboratoriju.
January 11Jan 11 Ne gubi nadu, Snarče!Uvek možeš sa Aliekspresa ili još bolje, sa Taobao, da naručiš bescementne proteze kuka - na brodski kontejner su sigurno jeftinije, rendgen aparat i set za hiruršku salu gratis, iznajmiš prostor i nepalćane za doktore, sestre i fizičko obezbeđenje glede nezadovoljnh mušterija i doktora konkurencije, nekom bratu platiš par hiljada mesečno za zaštitu i kreneš u agresivni marketing, kuk za samo 399 evra!
January 11Jan 11 Just now, Desmond Bojčinski said:Uvek možeš sa Aliekspresa ili još bolje, sa Taobao, da naručiš bescementne proteze kuka - na brodski kontejner su sigurno jeftinije, rendgen aparat i set za hiruršku salu gratis, iznajmiš prostor i nepalćane za doktore, sestre i fizičko obezbeđenjeTldr, za 175 evra investicije ima samo ovako
January 11Jan 11 Linkedin post: 1. У данашњој Србији смо сви под надстрешницом.2. У данашњој Србији не раде институције и не постоји систем.3. У данашњој Србији смо препуштени искључиво себи и Богу.Драги пријатељи, У светлу последњих догађаја у вези са колапсом због снега и нестанка струје у великом делу Србије, желим да поделим са вама једну личну причу, која ми се недавно догодила. Због дужине текста, поделићу је у три објаве, па будите стрпљиви да је испратите и прочитате ако вас занима.I део📌 Нови Сад, 26.11.2025. године (Свети Јован Златоусти)На дан Светог Јована Златоустог, нешто пре 05.00 часова ујутру, зачуо се снажан прасак у нашој кући. У то време смо спавали, али нас је продоран звук пробудио и натерао да поскачемо из кревета. Муж је помислио да је неко провалио у кућу и кренуто је према улазним вратима, а ја сам онако буновна и уплашена кренула према кухињи, ни сама не знајући зашто. Успут сам махинално притискала прекидаче за светло, јер је напољу био мркли мрак, али су се нека светла палила, а нека нису. У кухињи се светло није упалило, али је нешто светлело, и то чудно и претеће. Требало ми је пар секунди да схватим да је то цев која спаја шпорет са гасним инсталацијама. Била је усијана као лава, а око ње се ширио густи дим. Викнула сам супруга, а затим сам отрчала до синовљеве собе да га пробудим и истерам напоље. Рекла сам му да зове ватрогасце, а ја сам се вратила у кухињу. Тамо је већ био супруг. Прошло је свега 1-2 минута, али се већ појавио отворени пламен, а дим се брзо ширио и постајао све гушћи. Истовремено се чуло неко брујање и неко шиштање, немам појма од чега. Наша кућа, као и цело насеље имају гасне инсталације, које користимо како за грејање тако и за све друго. Не могу вам описати шта ми је све пролазило кроз главу у том тренутку. Иако сам била присебна, нисам имала појма шта да радим и како да нам помогнем. Хвала Богу, супруг се боље снашао. Сетио се да у орману имамо мали противпожарни апарат (за кола). Некако га је активирао и испрскао место које је деловало као центар проблема. У том тренутку, дим се већ био проширио на целу кућу, а пламен је захватио кухињске елементе. Ни сад не могу да схватим како је мој супруг успео да дође до кухиње и уради то што је урадио. У међувремену, дошао је мој брат који станује у близини. Он је, заједно са мојим сином, одврнуо главне осигараче за струју, како би зауставио доток електричне енергије, а онда су покушали да заврну гас на ормарићу који се налази на спољном зиду куће. Међутим, кад је син покушао да отвори врата ормарића, ударила га је струја! Струје је било тамо где не би смело да је буде, нарочито имајући у виду да су главни осиграчи одврнути.Тад је брат скинуо мајицу, обмотао је око руке и некако је успео да заврне доток гаса.II деоСупруг је изашао из куће и сви заједно смо, полуголи, стојали напољу и чекали ватрогасце, који још нису били стигли иако је од првог позива прошло више од 20 минута. Иако смо били у шоку, у том тренутку смо мислили да је највећа опасност прошла. Међутим, убрзо смо кроз прозор поново видели светло пламена и дим који је почео појачано да куља. Нисмо могли више ништа да урадимо. Стојали смо напољу и беспомоћно гледали како нам гори дом. Не могу вам описати тај ниво очајања. Ватрогасци су се коначно појавили, и то 32 минута након првог позива. Међутим, њихов долазак нас није смирио. Напротив! Било их је двојица, од којих је само један имао опрему са којом је могао да уђе у кућу, а други је морао да остане напољу, потпуно бескористан. „Опремљени“ ватрогасац није имао лампу, већ је простор осветљавао мобилним телефоном?! Били смо шокирани и потпуно обесхрабрени. Ватрогасац је, после неког времена, ипак успео да угаси пожар, али се цев између шпорета и гасних инсталација изнова загревала и усијавала иако је доток електричне енергије одавно био затворен. Дакле, у кући није смело бити струје, али је она ипак некако долазила. Ватрогасцу није било јасно шта се дешава, па је одвалио утичницу за шпорет из зида. Тек тад је цев престала да се загрева. Питали смо ватрогасце откуд струја у кући, али нису знали да нам одговоре.Након тога дошла је полиција, и то обична, патролна, а не противпожарна. Погледали су кухињу, узели су нам податке, рекли су нам да се не разумеју у пожаре и, убрзо, отишли. Скоро у исто време, дошли су радници Електродистрибуције Србије (ЕДС). Њих тројица. Звала их је полиција на нашу молбу. Са рукама у џеповима, брзински су се прошетали кроз кућу, а онда су нам рекли да је проблем сигурно наш шпорет. Иако смо их обавестили о „струјним“ нелогичностима које су се десиле, нису предузели било шта како би проверили да ли је узрок на бандери или на неком другом делу за који су они надлежни. Такође, нису проверили да ли смо, после свега, безбедни у нашој кући нити су нам дали било какав савет у вези са даљим понашањем. Само су нам, у одласку, рекли да морамо наћи приватну фирму која ће нам поправити струју, након чега можемо да им се јавимо како би нам је поново укључили. Свеукупно су били до 5 минута и ниједном нису извадили руке из џепова. То јутро дошли су и људи из предузећа „Нови Сад Гас“. Они су нам рекли да смо имали много среће што цев која спаја шпорет и гасне инсталације није попустила. Закључили су да је то, вероватно, због тога што је то била квалитетна цев (од инокса), а не нека „јефтина, гумирана, која сигурно не би издржала“. Кад смо их питали због чега је дозвољено коришћење тих „јефтиних“ цеви ако су тако опасне, само су незаинтересовано слегли раменима. Извадили су гасни механизам, запечатили ормарић и отишли. Успут су нам рекли да ће нам укључити гас кад им доставимо нови елаборат за гасне инсталације и кад платимо поновно укључење.III део Након што смо испратили све представнике јавних служби, остали смо сами. Тих дана, напољу је било око 5 степени. Нисмо имали струју ни грејање, кухиња нам је била изгорела, а у кући се није могло боравити од дима и мириса паљевине. Иако није било лако, успели смо истог дана да обезбедимо приватну електричарску фирму. Радници те фирме су у року од 5 минута схватили у чему је проблем. Овако су нам објаснили: Струјна глава на бандери, са које иду жице ка нашој кући, је пукла, услед чега је пукла жица „0“, а фаза се спојила са уземљењем. Услед тога се напон ка кући повећао са 220 на 380 волти, уређаји су пуцали и прегоревали, а цела кућа и двориште су били под напоном, чак и након што су поскидани главни осигурачи на кући. На пример, на земљи је измерено 220 волти. До овога је дошло зато што је струјна глава била стара 42 године!?, обмотана изолир-траком и окренута ка горе, а не ка доле, због чега се у њој годинама скупљала вода. Занимљиво је да нису реаговали ни заштитни механизми у трафостаници, који би требало да доведу до искључења струје у целом насељу и тако отклоне опасност од даљих компликација. Напомињем да су стручњаци ово објашњење прилагодили мени, као тоталном лаику, па ми не замерите на нестручним изразима. Приватни електричари су о утврђеном стању одмах обавестили ЕДС. Радници ЕДС-а су дошли тек након 20 сати, јер, како нам је диспичер објаснио, имају само једну корпу, а она се у том моменту налазила у Срему!? Кад су радници ЕДС-а коначно отклонили квар, ми смо могли да кренемо са санацијом штете на кући. Занимљиво је да су нам баш радници ЕДС-а рекли да би тај дан требало да славимо као други рођендан, јер се ретко дешава да последице такве хаварије буду без жртава или велике материјалне штете. Нарочито узимајући у обзир да је цела кућа испреплетана гасним инсталацијама. Не могу вам описати колико је времена, енергије и новца потребно да би се пронашли мајстори, поправиле инсталације, купили уређаји, организовали зидарски, керамичарски и други радови и кућа довела у колико-толико пристојно стање након једног оваквог догађаја. Али, оно што највише боли је понашање јавних служби према нама, као грађанима који их плаћамо. Иако смо тог јутра, без своје кривице, могли погинути или остати без дома у који смо уложили цео свој живот, јавне службе су се према нама понашале као да смо ми криви за то што нам се десило. Нећу вам писати о мукама које смо прошли како бисмо добили записник и извештај ЕДС-а, као и потврду полиције да се догађај десио (коју смо платили 840 динара и чекали неколико дана), као ни колико смо чекали да се покрене поступак за утврђивање и накнаду штете од стране ЕДС-а и осигуравајуће куће са којом имају уговор. Нећу вам описивати како смо тек после 2 месеца добили одлуку осигурања да ће нам надокнадити материјалну штету, и то само 45% штете коју смо претрпели и доказали.Рећи ћу вам само ово!1. У данашњој Србији смо сви под надстрешницом.2. У данашњој Србији не раде институције и не постоји систем.3. У данашњој Србији смо препуштени искључиво себи и Богу.
January 12Jan 12 10 hours ago, Desmond Bojčinski said:Odmah da ti kažem, nisi. Taj kartel traje cirka 30 godina u Srbiji, niti je to nešto skupo niti komplikovano (operacija kuka na primer) ali dovoljno su dobri i drže se zajedno da liste čekanja nikad nisu pale ispod 5 godina. Možda jedini jači u toj priči su oftalmolozi, jebeni glaukom se čekalo na operaciju po 10 godina.Evo cekam operaciju kuka na Banjici vec 2 godine - lista se pomera samo kad neko manjka.
January 12Jan 12 2 hours ago, kronostime said:Evo cekam operaciju kuka na Banjici vec 2 godine - lista se pomera samo kad neko manjka.Osh da kupis sertifikovan, malo koriscen kuk.. proizvod viskog nivoa kvaliteta renomirane firme "Narodni heroj Dzeki Cen".. Ako si dobitnik partizanske spomenice - ugradnja besplatna.
January 12Jan 12 Meni je na ovom snimku ispred Arene najveci doom cinjenica da ljudi niz zaledjene stepenice silaze sa obe ruke u dzepovima