December 19, 2025Dec 19 Kod zeleznicke su 3 kule, ima solitera i kod keja. Nije problem ako su temelji uradjeni kako treba, a kod svih ovih primera jesu. I Novi Beograd je bio mocvarno zemljiste, pa nikli silni soliteri.Problem jeste sto se decenijama vodilo racuna o osnovnim standardima i propisima (ako i bude muljanja i javasluka, to nije sa fundamentima), sa ovom bagrom poslednjih 10-ak godine je i to palo u vodu. Nema nadzora, sve moze da prodje i onda imamo nadstresnicu..
December 19, 2025Dec 19 Ta nova zgrada, podignuta pored suda je par desetina metara udaljena samo. Gledao sam kad su rušili staru baraku gradske uprave za urbanizam na tom mestu, i kad su kopali temelje.Rupa je bila ogromna i solidno duboka. Uveren sma da su time nešto narušili i izazvali ovo pucanje zgrade suda. Nema šta drugo biti.Isti mehanizam kao kad su izazvali oštećenja na Tanurdžićevoj palati, Gradskoj kući i Katedrali, kopanjem one podzemne garaže u centru.Mix javašluka ali mnogo više i neznanja građevinaca. Edited December 19, 2025Dec 19 by Filozof manijak
December 19, 2025Dec 19 Ispod močvare može da bude pesak. NBg na primer, pa tamo grade 20+ i za sada bez posledica. Kod peska je rešenje u šipovima, a za glinovito prašinasti materijal najbolje izbegavati, ako je toliko masivan objekat baš neophodan, onda drugačije fundiranje (temelj) na što većoj površini.Ova pomenuta zgrada 10+ u neposrednoj blizini ovog suda koji je "napukao" je verovatno uzrok, iliti neujednačena konsolidacija tla kada se gledaju obe zgrade. Konsolidacija tla → dugogodišnji proces sleganja tla usled opterećenja objekta, na osnovu geotehničkog elaborata nastoji se da očekivano sleganje (uvek postoji ako se ne gradi na stenskoj masi) bude ujednačeno, tj. da svaki ćošak zgrade ima isto sleganje. Kod starije zgrade suda proces konsolidacije se prilično usporio ako je zgrada starija od na primer 30 godina. Kod novih zgrada proces sleganja je relativno "brz" u početku, odnosno do 5 godina, vremenom usporava. Šta se desilo: Sleganje nove zgrade je izazvalo delimično sleganje tla starije zgrade suda samo na jednom delu, tom "komšijskom", i zato je došlo do pukotine koja će se povećavati do loma, tj. rušenja objekta. Rešenje sanacije je verovatno skuplje nego obe zgrade, kao što je Italijane skupo koštalo zaustavljanje naginjanje krivog tornja u Pizi.
December 19, 2025Dec 19 Mene samo zanima po kom urbaniatičkom planu je dozvoljena izgradnja objekta od 10 i više spratova na toj lokaciji
December 19, 2025Dec 19 Problem sa svim tim budalama je sto su kod svih tih planova i regulacija postojali debeli zdravorazumski razlozi zbog kojih su oni doneseni.Kod ovih likova ne postoje ti problemi. Njima su svi ti urbanisticki planovi samo neko glupo pravilo koje ih sprecava da naprave sta god su zamislili.Njima jednostavno pamet ne smeta. Nema je.
December 19, 2025Dec 19 Mora biti nesto pameti i kod takvih, ali je sve to sklonjeno u cosak ili upregnuto u sluzbu oholosti, sebicnosti i zlobe.Sve, pa i pamet ode u penis kada se pogleda racunica, 50 stanova x najmanje 100.000 eurica svaki, dok ih izgradnja tih kula od papira ne kosta vise od lupicu, 800.000-1.500.000 eura. Pa i da ih je dvoje-troje investitora, kada se sve odbije, i skloni/izbegne/zanemari/zaboravi/utali, svako bude dobar po milionce i vise.Sve je ovo odokativno ali slikovito koliko je unosno to novogradjenje, naslusao sam se takvih prica a neki su me i zvali da ulozim misleci da imam kesa jerbo 'pa ti radis sa kompjuterom od kuce'.
December 19, 2025Dec 19 49 minutes ago, lord_s said:Sve je ovo odokativno ali slikovito koliko je unosno to novogradjenje, naslusao sam se takvih prica a neki su me i zvali da ulozim misleci da imam kesa jerbo 'pa ti radis sa kompjuterom od kuce'.
December 19, 2025Dec 19 3 hours ago, Filozof manijak said:Mene samo zanima po kom urbaniatičkom planu je dozvoljena izgradnja objekta od 10 i više spratova na toj lokacijimene zanima ko će te stanove da kupi.
December 19, 2025Dec 19 1 minute ago, đorđe geprat said:mene zanima ko će te stanove da kupi.Ovaca koliko hoces. Ljudi se loze na novogradnju kao da je od zlata napravljena.
December 19, 2025Dec 19 5 minutes ago, Shan Jan said:Ovaca koliko hoces. Ljudi se loze na novogradnju kao da je od zlata napravljena.evo kod mene u blizini, preko puta "Petrol" pumpe zsatzidana je zgrada. lepa, ne visoka, tu je i garaža u podrumu. no, fasada je pokrivena stiroporom. samo je lepljen, nije zakivan tiplovima. meni dovoljno jer nije postavljena kamena vuna. ima na vidikovcu par solitera sa kojih je otpadao stiropor.
December 20, 2025Dec 20 On 16. 12. 2025. at 18:46, Shan Jan said:Stravicno... kako se sestra oporavlja od traume? Mogu li da tuze vodovod?moze ali sudstvo je sprdnja.
December 21, 2025Dec 21 mislim da nema coveka vise da ne zna nekoga ko ima problem sa kockom. InstagramStudenti Šumadija on Instagram: "Srbija je druga na svetu...2,412 likes, 105 comments - studenti_sumadija on December 21, 2025: "Srbija je druga na svetu po broju kockarnica po glavi stanovnika. Za deset godina broj zavisnika je porastao sa 30000 na 300000. Ov