December 18, 2025Dec 18 On 16. 12. 2025. at 19:36, Svemir Zeka said:Nenaseljena površina drugi plac od kuće u kojoj živi moja sestra, u Ostružnici, ne pored reke nego iznad puta ka Obrenovcu, dakle, pukla je cev pre 2-3 meseca, i voda se izliva a ponegde i šiklja. Njen svekar je više puta zvao vodovod da dođu i poprave, što nisu učinili.Verovatno je da se voda izlivala i natapala zemljište. Ta voda je na kraju došla do njihove kuće i nalazili su je ovih dana do članaka u garaži u suterenu kuće, pa je ispumpavali.Sinoć, kad su svi zaspali, jedino je moja sestra gledala seriju, kaže, čula je kao da je neko ušao i pucao u kući dole. Na sve strane je pucalo. Otvorila je vrata i osetila smrad. Onda je nestala struja. Zatim je svekar uleteo u hodnik i pozvao zeta da siđe, gori kuća. Kaže da se ona toliko pogubila, da je bilo potrebno da svekrva u spavaćici uleti ha sprat, uvije decu u jorgane i iznese ih. Oni su izašli a moja pogubljena sestra je skupljala stvari i ostala. Izašla je neko vreme posle njih i prošla kroz sad već gust dim gde je počela da se guši.Svi su nepovređeni. Ne smem da razmišljam šta bi bilo da je bilo. Preveliki mi je pritisak u grudima da i pomislim.Deca su mu ovde, evo ih svi s temperaturama od ranije, važno da su živi i zdravi. Noćas su spavali kod komšija, sad su kod nas.Garaža i sve u njoj, kotao, pelet, sve je izgorelo. Slušam šta je sve izgorelo, njihove igračke, svašta nešto, uhvati me tuga, a onda me uhvati sreća. Grejanja nema. Vatrogasci su uništili fasadu kuće kako bi prekinuli struju iz garaže da ne ode gore. Uništena je ploča prizemlja, stavljeni podupirači, mora ponovo da se izliva (svi rade u građevinskoj firmi, pa su danas već kolege to obišle).S Vodovodom su se čuli, zvala je sestra. Sad ćemo videti šta dalje. Dakle, njen svekar je zvao više puta - poplavljena je garaža - zahvaćene instalacije. Kuća je mogla cela da izgori. Ali na kraju, jebeš i kuću i sve.Koja sreća da je ona bila budna!Zeko, sve znaš, tu ste, na broju ste, sve drugo će se rešiti.Ako bilo šta možemo da pomognemo - tu smo ❤️
December 18, 2025Dec 18 Na temu poplava...Renovirali smo kuhinju jesenas, kompletno sve (cevi, pločice, stolariju... rušili jedan zid...)To se naravno oteglo.Najzad završavamo, dolazi majstor da poveže novi bojler i staru mašinu za sudove, sve tu oko sudopere.Hteo ja sam, ali reko ajd da se ne zajebavam jer je ipak voda.To je završeno 29. oktobra.Prvog novembra, mi krećemo rano za Novi Sad na veliki protest koji je tog dana bio.Iz stana izlazimo oko 6:30 kako bi izbegli gužve na putu i probali da uhvatimo neko dobro parking mesto.Fenomenalno prolazimo usput, nigde gužve.7:15 ulazimo u Novi Sad i zvoni telefon.Zove komšinica tri sprata ispod nas i kaže da se njoj voda sliva niz zid u sobu, a da sa naše terase/žardinjere voda preliva kao neki vodopad.(Vidi sliku priloženu)Dakle, ovaj navoj na dovodnom crevu za mašinu za sudove je eksplodirao od pritiska.Majstor je izgleda previše zategao, ono naprslo i držalo tri dana dok nije eksplodiralo.Kažu nam posle da su sva ta creva kineska i slabog kvaliteta. Ova naša mašina ima i godina, pa je valjda i to uticalo da kada ga je pritegao naprsne.Srećom komšinica prva ima ključ od stana pa su ona i još jedan komšija uleteli, zatvorili novi ventil (stari da je ostao morali bi da se slikaju i da jure upravnika da zatvara vodu celoj zgradi), i krenuli da skupljaju vodu.E sad zanimljivo, izgleda da je zgrada blago nagnuta pa je nama suprotni i veći deo kuhinje ostao netaknut i voda se slivala kroz trpezariju i dve spavaće sobe.Za 45 minuta koliko je trebalo da neko primeti voda je pod pritiskom na onu "rupicu" uspela da stigne i napravi sranje do tri sprata ispod nas.Komšiji odmah ispod nas sutradan otpao gipsani plafon ceo A ove dva i tri sprata ispod smo samo po zidovima malo oštetili.Nama se podigao parket na nekoliko mesta, ali nije toliko strašno obzirom da je ceo stan "plivao". To će sve morati da se menja, jbg. I crklo napajanje na desktop računaru u dečijoj sobi.Srećna okolnost je da sam imao GRAWE osiguranje stana sa tačkom zaštite i trećih lica.Došli su za 2-3 dana da procene štetu, za 2-3 nedelje uplatili i nama i svima određene sume koje meni deluju korektno.Nemam nameru da reklamiram osiguravajuću kuću, al u našem slučaju su stvarno ispali ok.Nakon što nam je stolar odradio intervenciju na oštećenju dela kuhinje ispod sudopere, montirao samo ovo:https://wifioprema.rs/product/wifi-pametni-senzor-vode-poplave-2/#tab-descriptionJbt, za 3000 dinara dobiješ spravicu koja zove sve povezane brojeve telefona ako detektuje vodu na podu (tako se monitra da senzori idu na pod, dok sam smart uređaj se zakači na pločice ili element). Al to je naknadna pamet. Edited December 18, 2025Dec 18 by Svarog
December 18, 2025Dec 18 1 hour ago, Valk said:Koja sreća da je ona bila budna!Zeko, sve znaš, tu ste, na broju ste, sve drugo će se rešiti.Ako bilo šta možemo da pomognemo - tu smo ❤️Hvala ti, Valki! Ako ikad išta bude trebalo, neću se ustručavati da pitam za pomoć. Trenutno je, osim što je najvažnije da su svi dobro i nepovređeni, povoljna situacija materijalno. Samo treba da se sredi taj teren od poplave, a to zavisi od vodovoda. Valjda će se rešiti uskoro. Ovo je postavljeno da se ne uruši prizemlje.
December 18, 2025Dec 18 37 minutes ago, Svemir Zeka said:Hvala ti, Valki! Ako ikad išta bude trebalo, neću se ustručavati da pitam za pomoć.Trenutno je, osim što je najvažnije da su svi dobro i nepovređeni, povoljna situacija materijalno. Samo treba da se sredi taj teren od poplave, a to zavisi od vodovoda. Valjda će se rešiti uskoro.Ovo je postavljeno da se ne uruši prizemlje.Uh...užas, baš mi je žao. Ali moglo je da bude mnogo gore, bitno je da su svi živi i zdravi - sve ostalo će se srediti. Ako treba neka pomoć javljaj, neće da škodi da se skupe neke parice i pomogne makar malo.
December 18, 2025Dec 18 4 hours ago, Svarog said:Jbt, za 3000 dinara dobiješ spravicu koja zove sve povezane brojeve telefona ako detektuje vodu na podu (tako se monitra da senzori idu na pod, dok sam smart uređaj se zakači na pločice ili element). Al to je naknadna pamet.osim da ti saopšti tužnu vest o poplavi, čemu još služi taj detektor?
December 18, 2025Dec 18 22 minutes ago, garcia said:osim da ti saopšti tužnu vest o poplavi, čemu još služi taj detektor?Pa da možeš da reaguješ odmah, umesto da čekaš poziv od komšinice tri sprata nižeA reakcija odmah znači: pozvati komšije koji imaju ključeve od prostorije sa ventilima (ako živiš u stambenoj zgradi), da zatvore dovod vode na toj vertikali. To se može organizovati uz malo pripreme za krizne situacije. Ako ne živiš u stambenoj zgradi, onda pozvati rodbinu ili osobu od poverenja koja ima ključeve od stana, da uđe u stan i zatvori ventile, itd.
December 18, 2025Dec 18 1 hour ago, garcia said:osim da ti saopšti tužnu vest o poplavi, čemu još služi taj detektor?1) imaš ovo što Frle kaže, uzbuna pa dotrči neko brže da reaguje2) možeš ovaj automatski zatvarač ventila da instaliraš - https://wifioprema.rs/product/wifi-pametni-ventil-za-vodu/. Pa napraviš flow u smarthome aplikaciji da kada se javi senzor za vodu onda ovaj zatvori ventil. Ali ovaj zatvarač nije odgovarajući za tip ventila koji ja imam, plus ovo ne radi za scenario kakvi su u našim stanovima a to je kad probije ventil taj u kuhinji, tu onda nema zatvaranja već moraš ma glavni za celu zgradu. Edited December 18, 2025Dec 18 by Svarog
December 18, 2025Dec 18 mozda je malo off i politicki i spolno nekorektno, ali evo vreme ce pokazati, jedan od glavnih uzroka svih problema kod nas sto su u ovom momentu svi visoki predstavnici nase drzave odnosno elita - homoseksualci
December 18, 2025Dec 18 59 minutes ago, whiskeytown1 said:mozda je malo off i politicki i spolno nekorektno, ali evo vreme ce pokazati, jedan od glavnih uzroka svih problema kod nas sto su u ovom momentu svi visoki predstavnici nase drzave odnosno elita - homoseksualciU pravu si, nekorektno je ali i glupo. Svaka cast.
December 19, 2025Dec 19 8 hours ago, whiskeytown1 said:mozda je malo off i politicki i spolno nekorektno, ali evo vreme ce pokazati, jedan od glavnih uzroka svih problema kod nas sto su u ovom momentu svi visoki predstavnici nase drzave odnosno elita - homoseksualciProblem je sto su poremeceni, normalni gejevi ih mrze koliko i bilo ko drugi.