Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

DOOM! DOOM IS UPON US! (Raspad našeg društva, pbp)

Featured Replies

mislim da bi se dosta ljudi zakacilo za 85k kao dobru platu sa kojom mogu da plate racune i preguraju mesec, ne razmisljajuci mnogo o tome koliko slobodnih dana imaju.

• Replies 44.6k
  • Views 4.6m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted Images

16 hours ago, Mel said:

Jedino ako ne jedu nista i nemaju potrebe sem da plate infostan i struju. To je tako niska cifra za mesec dana rada, potpuno nerealna za danasnje troskove...

Plata u zdravstvu za nemedicinski kadar, sa ovim famoznim povećenjem od 5%, administrativni posao sa IV stepenom, koeficijent je 11,60, cena rada je 5.427,77, plata je celih 62.962,13 dinara. Uz minuli rad je par hiljada veća.

Sa fakultetom koji nije medicina, je 106.601,40 din.

Molim vas, nemojte da se šokirate.

'90 i neke je prvi put napravljena ta velika razlika izmedju sr. skole i faxa, posle se samo povecavala, jer procentualno.

onda su dosli hanex-manex fakulteti... sad samo poslednja budala nema visoku diplomu, makar iz glogovca.

poz

53 minutes ago, spettacollo said:

Onaj okačeni oglas sam video na prodavnici Mega Sunce u Meljaku. U njemu rade radnici iz okolnih sela, ali od pre mesec dana imaju i uvezene strane radnike koji slažu robu. Realno su uslovi jezivi. Nedavno čuh da su i u kladionicama smešne plate, a obrću i zarađuju milione € na mesečnom nivou. Taj deo mi nikad neće biti jasan: možeš radnika da platiš pošteno, da živi život dostojan čoveka i ne daš mu jer može ti se. Psihopate najobičnije.

Па то је чист капитализам, смањи трошкове да би повећао приход. Оних који хоће да раде има очигледно довољно. Држави не пада на памет да рецимо повећа минималац или строжије контролише послодавце - нама ја на власти економска суперхик десница.

А што би рекла Камала Харис, капитализам = демократија. Титани бизниса су задовољни и све је супер.

19 minutes ago, Hamlet Strašni said:

Па то је чист капитализам, смањи трошкове да би повећао приход. Оних који хоће да раде има очигледно довољно. Држави не пада на памет да рецимо повећа минималац или строжије контролише послодавце - нама ја на власти економска суперхик десница.

А што би рекла Камала Харис, капитализам = демократија. Титани бизниса су задовољни и све је супер.

Cist kapitalizam je prvi uveo DS, a sad su ga prigrlili i do nivoa izivljavanja svojih perverzija implementirali SNSovci.

Ja sam pre 10 god bila u firmi na zapadju Jurope koja od neke situacije da su jedva funkcionisali pocne da prima rojaltije i udje u ozbiljan priliv novca, menadzeri krenu da se aljaju u zlatu, neki i bukvalno, a radnicka klasa ostane na istim platama.

Krene tad "sindikalni" pokret u firmi da nam poviseplatem kao moramo da se bunimo, ja kazem sto, to su direktorove pare, ako hoce da ih da lepo, ako nece slobodno nam je da trazimo druge poslove. Kolega jedan kaze ali sad kad imaju novca trebao bi da krene trickle down, a nigde ga nema, otprilike generisalo se nezadovoljstvo i radnici su vrsili pritisak jer ipak firmi treba da firma radi, a ako su svi nezadovoljni..

E ja to dosavsi iz Srbije iskreno nisam kapirala, tek sad vidim koliko mi je mozak bio ispran ideologijom ranih 2000tih kod nas i nacinom na koji je privatizacija u najgrubljem pljackaskom obliku predstavljana kao legitimna i "tako je svuda u svetu"

Dugo mi je trebalo da provalim koliko nisam kapirala koja je to jedna fina pljacka bila pod geslom tako je svuda u svetu.

1 hour ago, spettacollo said:

Onaj okačeni oglas sam video na prodavnici Mega Sunce u Meljaku. U njemu rade radnici iz okolnih sela, ali od pre mesec dana imaju i uvezene strane radnike koji slažu robu. Realno su uslovi jezivi. Nedavno čuh da su i u kladionicama smešne plate, a obrću i zarađuju milione € na mesečnom nivou. Taj deo mi nikad neće biti jasan: možeš radnika da platiš pošteno, da živi život dostojan čoveka i ne daš mu jer može ti se. Psihopate najobičnije.

Meni je taj deo najjasniji, ceo kapitalizam je baziran na tome, bitne su samo margine profita, firme kao Microsoft i Sony objave rekordne rezultate, pa onda pootpustaju gomilu radnika.

Posle WWII postojale su dve vrste kapitalizma, uslovno receno Evropski i USA...

Evropski je bio mnoogo bolji i po radnike i a mogao bi reci da je bio na neki nacin bolji i za poslodavce, iako je margina bila manja....

Posle 90ih sa pobedom u hlednom ratu, pobedio je i amercki kapitalizam, sa parolom daj sve i daj odmah... Jbg...

29 minutes ago, Mel said:

Cist kapitalizam je prvi uveo DS, a sad su ga prigrlili i do nivoa izivljavanja svojih perverzija implementirali SNSovci.

Ja sam pre 10 god bila u firmi na zapadju Jurope koja od neke situacije da su jedva funkcionisali pocne da prima rojaltije i udje u ozbiljan priliv novca, menadzeri krenu da se aljaju u zlatu, neki i bukvalno, a radnicka klasa ostane na istim platama.

Krene tad "sindikalni" pokret u firmi da nam poviseplatem kao moramo da se bunimo, ja kazem sto, to su direktorove pare, ako hoce da ih da lepo, ako nece slobodno nam je da trazimo druge poslove. Kolega jedan kaze ali sad kad imaju novca trebao bi da krene trickle down, a nigde ga nema, otprilike generisalo se nezadovoljstvo i radnici su vrsili pritisak jer ipak firmi treba da firma radi, a ako su svi nezadovoljni..

E ja to dosavsi iz Srbije iskreno nisam kapirala, tek sad vidim koliko mi je mozak bio ispran ideologijom ranih 2000tih kod nas i nacinom na koji je privatizacija u najgrubljem pljackaskom obliku predstavljana kao legitimna i "tako je svuda u svetu"

Dugo mi je trebalo da provalim koliko nisam kapirala koja je to jedna fina pljacka bila pod geslom tako je svuda u svetu.

Ne sporim ja to. Ekipa oko Boška Mijatovića je bila glavni ekonomski deo DS u vreme Đinđića. Ulazak u SI je bio taktički potez. Tek posle je počeo okret na levo

14 minutes ago, radisa said:

Posle WWII postojale su dve vrste kapitalizma, uslovno receno Evropski i USA...

Evropski je bio mnoogo bolji i po radnike i a mogao bi reci da je bio na neki nacin bolji i za poslodavce, iako je margina bila manja....

Posle 90ih sa pobedom u hlednom ratu, pobedio je i amercki kapitalizam, sa parolom daj sve i daj odmah... Jbg...

Zapadna Evropa je sluzila kao onaj izlog trgovine sa Bozicnom dekoracijom za malu odrpanu decu sa ulice da vire kroz njega aka istocnoEvropljane bez najlon carapa.

Sa odlaskom Berlinskog zida taj pritisak na kapitaliste nestaje da zapadna Evropa ima neki kombo i jednog i drugog, ali naravno nista nije clear cut rez. Gledala sam medjutim dok sam setkala u trudnoci po okolnim kvartovima, kako su prozori puni nekih plakata tipa sacuvajmo svoje naselje, zivimo ovde vec 30 godina, masovno su iz tog kraja gde je bilo dosta zgrada pa cak i kuca fino izgledajucih, iseljene porodice jer to su bili stanovi nekadasnjeg socijalnog programa. Taj socijalni program inace nije bio nista sramotno, ljudi sa nizim platama su bili tu, sa prihodima ispod neke linije, bilo je dosta takvih ljudi ali sa druge strane imali su reseno jako povoljno stanovanje i ilo je skroz ok ziveti tako. E to se sve isposasecalo, grad je prodao te zgrade i kuce korporacijama, oni su to malo omalterisali i iznajmljuju za silan novac.

I USA, koliko god da nije usvojila taj "socijalni" model kapitalizma, je ipak imala neke momente koji su se prelivali, i kod njih je postalo surovije posle 90ih. Iako kreiranog bogatstva nikad vise, samo ovi na vrhu su kao magnet za imovinu...

1 hour ago, Hamlet Strašni said:

Vučić je povećao minimalac od oktobra, a sledi još jedno povećanje. Pre toga je bilo povećanje u januaru. Jeste za Doom da ljudi rade za 500 evra, ali nažalost za mnoge poslodavce je problem i ovo povećanje, nisu svi kladionice.

Inače, u trafici na trgu Nikole Pašića odnedavno radi lik iz Bangladeša, a kod mene u Suncu strance sam viđao još početkom godine.

1 hour ago, Hamlet Strašni said:

Ma sve jasno, manje-više. Problem je što ja ne mogu ni posle ovoliko vremena da prihvatim te izraze "trošak radne snage", "daje mi platu" i slično.

Posle ćemo da kukamo za upropaštenom životnom sredinom a za ljudske živote nas realno bole kurci, dizvinete.

14 hours ago, đorđe geprat said:

ja ne znam šta više da mislim o cenama. recimo, zbog ovakvog kursa €, sve uvozno (ono sa rafova i tehnikalije) trebalo bi da bude jeftino. da li je? nemam pojma koliko košta,recimo, TV koji se ovde prodaje za 12 - 18 hiljada. onaj stoper, italijan, reče mi da je gorivo ovde skuplje nego kod njih. kad odem u privatnu kasapnicu na vidikovačkoj pijaci, sloši mi se od cene. koliko košta biftek tamo negde? u lidlu je 33€, u kasapnicama sigurno više.

U avgustu sam bio u Italiji, i gorivo je skuplje nego kod nas, neznatno, ali ipak skuplje.

U Sloveniji i Hrvatskoj je jeftinije bilo, i to na autoputu.

E sad, mi smo deo odmora bili u Lido di Jesolu, koje je, sudeci po premium automobilima poprilicno atraktivno letovaliste. U samom centru, u manjim prodavnicama, cene su poprilicne, solidno vece nego kod nas, medjutim, mozda nekih 700-800 m van te centralne ulice smo nasli malo vecu trgovinu u kojoj su cene ili znacajno jeftinije nego kod nas, iste kao kod nas i za manji broj proizvoda vece do 10%. Ja i zena smo bar 5 puta proveravali racun vrteci glavama u neverici pitajuci se kakvom magijom dobar deo Srba prezivljava. Dotukao nas je racun u piceriju u Sirmioneu, tik pored stare tvrdjave, koji je za nas troje izneo 50€, ukljucivsi 3 pice, koka kolu, 2 flase vode (7 € fpalm) i uracunatu napojnicu od 7.5 €.

Toliko bi nas kostalo i u Kragujevcu, u malo boljoj piceriji.

Ovo oko dojave o bombama u školi...

U OŠ na Konjarniku došla dojava o bombi, oni izveli decu na teren.

Moj ortak prišao direktorki i pitao je šta je plan da deca ne stoje na terenu večno...

Ova pozvala miliciju i tražilla da ga legitimišu.

I dobacila : Šta imate vi mene da propitujete!

I na BB dojava o bombi. Samo javili roditeljima da dodju po decu.

Pitam se sta je sa decom kojima roditelji ne rade od kuce ili na 5 min od skole?

N1 Info RS
No image preview

Preminula žena ranjena u pucnjavi u Višnjičkoj banji

Žena koja je 30. septembra ranjena u ugostiteljskom objektu u Višnjičkoj banji, preminula je u Kliničkom centru, saznaje Tanjug. Tog dana je ranjena još jedna ž