August 11, 2025Aug 11 1 hour ago, Ayatollah said:To je zato što su nepokretnosti glavni investiocioni hub u našoj zemlji, ja mislim da se barem 95% viška novca ulaže u nepokretnosti (uključujući tu i poljoprivredno zemljište, ne samo stanove, ali stanovi su opet tu dominantni). Ovo što ja radim sa akcijama je teška egzotika kod nas, gro ljudi me gleda kao vanzemaljca kad im o tome pričam.E sada, ni taj balon nema neograničeni potencijal. Ne možeš imati zemlju od 5 miliona stanovnika sa 5 miliona stanova, tj. možeš, ali ti stanovi će onda vredeti vrlo malo. Dovoljno je samo da se uvede neko malo žešće progresivno oporezivanje viška stambenog prostora, i u roku od mesec dana bi cena kvadrata roknula barem 30%, kada bi vlasnici počeli da se oslobađaju praznih kvadrata koji im prave velike troškove.za neki manji stan (40 kvm) u Beogradu nama je porez preko 20 hiljada. Ovi koji imaju hiljade kvadrata u Beogradu ne placaju nikakav porez a kamoli taj povisen ako naprave, smem da potpisem. Ko Lepa Brena koja ne placa grejanje, a tebi bi isekli za par meseci neplacenih.
August 11, 2025Aug 11 1 hour ago, Ayatollah said:Dovoljno je samo da se uvede neko malo žešće progresivno oporezivanje viška stambenog prostora, i u roku od mesec dana bi cena kvadrata roknula barem 30%, kada bi vlasnici počeli da se oslobađaju praznih kvadrata koji im prave velike troškove.Nije progresivno ali i sada se plaća veći porez za nekretninu u kojoj niko ne živi. Ali nije porez tu toliki problem, nego troškovi. Imam nasleđen stan koji nisam hteo da izdajem ali sam na kraju popustio, grejanje, struja, voda (zajednička potrošnja), upravnik zgrade, bez da otvorim vrata troškovi mesečno idu do skoro 10.000.
August 11, 2025Aug 11 22 minutes ago, JozoMujica said:Nije progresivno ali i sada se plaća veći porez za nekretninu u kojoj niko ne živi. Ali nije porez tu toliki problem, nego troškovi.Imam nasleđen stan koji nisam hteo da izdajem ali sam na kraju popustio, grejanje, struja, voda (zajednička potrošnja), upravnik zgrade, bez da otvorim vrata troškovi mesečno idu do skoro 10.000.Onome ko ima da da 250.000 za stan da mu stoji, i da ga ne izdaje, 100€ mesečno nije ništa za troškove...
August 11, 2025Aug 11 1 minute ago, radisa said:Onome ko ima da da 250.000 za stan da mu stoji, i da ga ne izdaje, 100€ mesečno nije ništa za troškove...Ja mislim da nije bas tako, mislim da za te velike vlasnike idu neke fore oko troskova da ih drzava anulira. Kao pomenuto grejanje kod Lepe Brene. On svi imaju pare, ali nece ih davati na poreze i racune i infostan, sabere se to ni malo nije zanemarljivo. Mislim da te troskove podele po nama, koji placamo evropske a ponekad i iznadevropske cene hrane i racuna.
August 11, 2025Aug 11 1 minute ago, Mel said:Ja mislim da nije bas tako, mislim da za te velike vlasnike idu neke fore oko troskova da ih drzava anulira. Kao pomenuto grejanje kod Lepe Brene. On svi imaju pare, ali nece ih davati na poreze i racune i infostan, sabere se to ni malo nije zanemarljivo. Mislim da te troskove podele po nama, koji placamo evropske a ponekad i iznadevropske cene hrane i racuna.Svašta... Neki ljudi mogu da ne plaćaju, jer znaju ljude koji će im omogućiti da ih trenutno neće vijati poreska ili neko drugi... ALi i oni imaju račune...Mislim, znam par slučajeva gde su poznate ličnosti neplaćale račune, pa su ih sprovodili izvršitelji, i to najčešće stvarno bude, "jbt, zaboravio sam"...Dođu i plate odmah, i još im bude nerijatno...
August 11, 2025Aug 11 Jel vi stvarno mislite da SNSovci nemaju nacina da ne plate troskove svojih stanova u hiljadama?Imamo milion ljudi viska na birackom spisku, trafo stanice imaju po 50 stanara, a oni nemaju nacin da se otarase ogromnoh mesecnih troskova?
August 11, 2025Aug 11 Mislim oni ni svoje kurve ne placaju, nego ih zaposljavaju po drzavnim firmama jer je muka izvaditi koju stotinu evra, a ovamo ce placati desetine hiljada evra mesecno eto tako.
August 11, 2025Aug 11 1 hour ago, Mel said:za neki manji stan (40 kvm) u Beogradu nama je porez preko 20 hiljada. Ovi koji imaju hiljade kvadrata u Beogradu ne placaju nikakav porez a kamoli taj povisen ako naprave, smem da potpisem. Ko Lepa Brena koja ne placa grejanje, a tebi bi isekli za par meseci neplacenih.zna li neko šta bi sa onom kuknjavom DJ žeksa kada mu je obračunat porez za "hram" na topčiderkoj zvezdi?
August 11, 2025Aug 11 Rimski legionarski šlem iz Srbije završio na privatnoj aukciji u Americi – izvezen sumnjivim putemJedinstveni rimski legionarski šlem iz Srbije, izuzetnog istorijskog značaja, našao se na privatnoj aukciji u Sjedinjenim Američkim Državama, i to pod krajnje sumnjivim okolnostima.Ovaj bronzani šlem, odlično očuvan, pripada Weisenau tipu – standardnom legionarskom modelu, nastalom iz keltskih dizajna, poznatom i kao carsko-galski tip B ili G. Ima produženi štitnik za vrat i bogato ukrašene šarnirne za obraze, što je u antičko vreme pružalo savršenu ravnotežu između zaštite i pokretljivosti.Na sajtu aukcijske kuće Treasure Trove Auctions iz Ostina (Teksas) navodi se da je „šlem profesionalno očišćen, privremeno konzerviran voskom i da čuva svoju prelepu patinu“. Iza ovih reči krije se ozbiljan problem. Artefakt ovakvog značaja ne bi smeo da bude u privatnim rukama, a kamoli na prodaji u drugoj državi.Prema njihovim tvrdnjama, šlem je otkriven pomoću metal detektora u blizini Sirmijuma, a kupac je navodno „prošao rigorozno odobrenje vlade“ pre nego što je predmet izvezen u SAD. Međutim, ovakvo „odobrenje“ izaziva ozbiljne sumnje, jer bi izvoz kulturnog dobra iz Srbije bez dozvole nadležnog ministarstva bio protivzakonit i u suprotnosti sa međunarodnim konvencijama, poput UNESCO konvencije iz 1970. godine o zabrani i sprečavanju nezakonitog prometa kulturnih dobara.Ovaj slučaj ponovo otvara pitanje koliko dragocenih predmeta iz naše zemlje nestaje u tišini i završava u privatnim kolekcijama širom sveta, dok javnost i institucije ostaju nemi posmatrači.https://sveoarheologiji.com/rimski-legionarski-slem-iz-srbije-zavrsio-na-privatnoj-aukciji-u-americi-izvezen-sumnjivim-putem/
August 11, 2025Aug 11 3 hours ago, napadaj said:Ma besmisliceneplacanje struje nije besmislica.moja sestra dok je bila pripravnik u apoteci kod gazdarice iz spsa, koja se prethodno nakrala u velefarmu, pitala starije koleginice sto se zimi drze otvorena vrata od apoteke, rade klime i ta peci, ove joj rekle da struja nije trosak, a racuni nikad ne stizu
August 11, 2025Aug 11 15 minutes ago, ultra plasticni said:neplacanje struje nije besmislica.moja sestra dok je bila pripravnik u apoteci kod gazdarice iz spsa, koja se prethodno nakrala u velefarmu, pitala starije koleginice sto se zimi drze otvorena vrata od apoteke, rade klime i ta peci, ove joj rekle da struja nije trosak, a racuni nikad ne stizuTako bilo i kod mene u zgradi dok sam ziveo u stanu, kod komsije u prizemlju...Bio siromasan kao crkveni mis, ali mu struja nije bila trosak jer je krao...Nema to veze sa SPS, nego sa lopovlukom...
August 11, 2025Aug 11 Ja sam tek sad video ovu vest, poznavao sam Gileta radili smo zajedno, vozili se na posao neko vreme. Ostao sam bez reci. https://sportklub.n1info.rs/fudbal/fudbal-ostalo/preminuo-dragisa-savkovic-fudbaler-kojeg-je-udario-grom/
August 12, 2025Aug 12 On 11. 8. 2025. at 16:11, KnightLore said:https://sveoarheologiji.com/rimski-legionarski-slem-iz-srbije-zavrsio-na-privatnoj-aukciji-u-americi-izvezen-sumnjivim-putem/Ako je ovo legalno izaslo iz zemlje, kao sto se na sajtu aukcije insistira, to je moglo samo uz dozvolu za nepovratni izvoz koju pak moze da izda samo Republicki zavod za zastitu spomenika kulture, ni jedna druga institucija ili muzej, bez obzira gde je i kako slem nadjen. Prema tome moglo bi se vrlo jednostavno ustanoviti ko je dozvolio, ako je iko dozvolio.A nalaz je takav da niko normalan na toj funkciji ne bi dozvolio.Nisam videla da se iko oglasio ovim povodom?