August 11, 2025Aug 11 Ma glavna stvar je da bar 100 000 stanova u BGu zvrji prazno. Ljude koji imaju para ne kosta mnogo da im stan stoji prazan a mnogi koji su ulozili velike pare ne zele da se zajebavaju sa stanarima.
August 11, 2025Aug 11 9 minutes ago, Shan Jan said:Ma glavna stvar je da bar 100 000 stanova u BGu zvrji prazno. Ljude koji imaju para ne kosta mnogo da im stan stoji prazan a mnogi koji su ulozili velike pare ne zele da se zajebavaju sa stanarima.I šta takvi likovi onda očekuju od takve investicije? Uložili novac u nepokretnost koja im samo pravi trošak, i nadaju se da će vrednost te nekretnine da neprekidno raste u zemlji koja gubi godišnje cca 35 hiljada ljudi.
August 11, 2025Aug 11 10 minutes ago, Shan Jan said:Kopaonik Posle dve nedelje u Alpima, pokušavam da zamislim Austrijance, Švajcarce ili Italijane da ovako grade, i ne ide mi nešto.
August 11, 2025Aug 11 1 minute ago, Ayatollah said:I šta takvi likovi onda očekuju od takve investicije? Uložili novac u nepokretnost koja im samo pravi trošak, i nadaju se da će vrednost te nekretnine da neprekidno raste u zemlji koja gubi godišnje cca 35 hiljada ljudi.I znaš šta je najgore? Što jebeno raste, većom stopom nego inflacija... Cene su na pojedinim mestima otišle 3-4 puta u poslednjih 10-ak godina, a jebg, inflacija nije bila 300+ posto... A i daje bia, opet si bar sačuvao vrednost...Nešto sa ekonomijom u našoj zemlji ne štima, odavno...
August 11, 2025Aug 11 3 minutes ago, Ayatollah said:I šta takvi likovi onda očekuju od takve investicije? Uložili novac u nepokretnost koja im samo pravi trošak, i nadaju se da će vrednost te nekretnine da neprekidno raste u zemlji koja gubi godišnje cca 35 hiljada ljudi.Ako su u inostranstvu onda im stoji ovde stan i ceka kad dva puta godisnje dodju na nedelju dana. Ako su pak ovde onda se obicno rasire, znam ljude koji kao samci zive u stanovima od preko 100 kvadrata, drugi koji svako dete-studenta smeste u odvojene stanove itd... Jednostavno im se moze, tebe ti stanovi ne kostaju mnogo mesecno. A verujem, kao sto kazes, da se mnogi loze da ce cene samo rasti pa gledaju to kao investiciju u smislu vrednosti stana a ne u smislu izdavanja.
August 11, 2025Aug 11 19 minutes ago, Shan Jan said:stvar je da bar 100 000 stanova u BGu zvrji praznoI zvrjaće i dalje dok se ne uvede porez na luksuz, odakle će se finansirati socijalni projekti. Pored toga, izdavanje stanova mora biti izvučeno iz sive zone, prihvatljivim "pdv" i prozračnim ugovorima koji će jednako da štite ugovorne strane.
August 11, 2025Aug 11 1 minute ago, makaronee said:I zvrjaće i dalje dok se ne uvede porez na luksuz, odakle će se finansirati socijalni projekti. Pored toga, izdavanje stanova mora biti izvučeno iz sive zone, prihvatljivim "pdv" i prozračnim ugovorima koji će jednako da štite ugovorne strane.Ma naravno. Ili kad bi porez eksponencionalo rastao sa brojem stanova koje posedujes za cas bi se unormalila situacija. Ali to ne odgovara mafiji na vlasti tako da nikom nista.
August 11, 2025Aug 11 17 minutes ago, radisa said:I znaš šta je najgore? Što jebeno raste, većom stopom nego inflacija... Cene su na pojedinim mestima otišle 3-4 puta u poslednjih 10-ak godina, a jebg, inflacija nije bila 300+ posto... A i daje bia, opet si bar sačuvao vrednost...Nešto sa ekonomijom u našoj zemlji ne štima, odavno...To je zato što su nepokretnosti glavni investiocioni hub u našoj zemlji, ja mislim da se barem 95% viška novca ulaže u nepokretnosti (uključujući tu i poljoprivredno zemljište, ne samo stanove, ali stanovi su opet tu dominantni). Ovo što ja radim sa akcijama je teška egzotika kod nas, gro ljudi me gleda kao vanzemaljca kad im o tome pričam.E sada, ni taj balon nema neograničeni potencijal. Ne možeš imati zemlju od 5 miliona stanovnika sa 5 miliona stanova, tj. možeš, ali ti stanovi će onda vredeti vrlo malo. Dovoljno je samo da se uvede neko malo žešće progresivno oporezivanje viška stambenog prostora, i u roku od mesec dana bi cena kvadrata roknula barem 30%, kada bi vlasnici počeli da se oslobađaju praznih kvadrata koji im prave velike troškove.
August 11, 2025Aug 11 Цене некретнина расту у великим градовима захваљујући досељавању, док депопулација захвата руралне пределе и мале градове. У селима без асфалта људи нема, куће су џабе, пропадају а потомци људи који су их градили живе по градовима са високим ценама некретнина. Edited August 11, 2025Aug 11 by Snow
August 11, 2025Aug 11 Just now, Snow said:Цене некретнина расте у великим градовима захваљујући досељавању, док депопулација захвата руралне пределе и мале градове. У селима без асфалта људи нема, куће су џабе, пропадају а потомци људи који су их градили живе по градовима са високим ценама некретнина.Samo sto zadnjih par godina pada broj stanovnika i u Beogradu. Balon veci od Meseca.
August 11, 2025Aug 11 29 minutes ago, Ayatollah said:Posle dve nedelje u Alpima, pokušavam da zamislim Austrijance, Švajcarce ili Italijane da ovako grade, i ne ide mi nešto.jako je slično, skoro pa identično: https://www.homegate.ch/acheter/biens-immobiliers/lieu-grimentz/liste-annonces?an=G
August 11, 2025Aug 11 Ja sam bese kacio ovde pricu o Holandjanima i likovicama lala negde u srednjem veku..slicna stvar ce (valjda) i ovde da se desi
August 11, 2025Aug 11 32 minutes ago, Ayatollah said:To je zato što su nepokretnosti glavni investiocioni hub u našoj zemlji, ja mislim da se barem 95% viška novca ulaže u nepokretnosti (uključujući tu i poljoprivredno zemljište, ne samo stanove, ali stanovi su opet tu dominantni). Ovo što ja radim sa akcijama je teška egzotika kod nas, gro ljudi me gleda kao vanzemaljca kad im o tome pričam.Pa naravno, i to svi znaju, ali je pitanje kad će pući... Može to da traje još dugo, i da raste, i da se zaradi na tome... Pitanje je samo nivoa rizika...Sve su to holandske lale™, kao i bitcoin, na primer (bitkoin i više od ovih stanova), ali uvek ima onih koji bi još i dalje da rizikuju... I vidiš bitkoin još raste... Jbg, ko bi očekivao pre 10+ godina da neće ubrzo pući...
August 11, 2025Aug 11 1 hour ago, barrcode said:jako je slično, skoro pa identično:https://www.homegate.ch/acheter/biens-immobiliers/lieu-grimentz/liste-annonces?an=GPa i nije baš slično a kamoli identično, ako upoređujemo mase objekata i povećanje gustine stanovanja, a time i dugoročna šteta predelu, prirodi i čoveku.