Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

DOOM! DOOM IS UPON US! (Raspad našeg društva, pbp)

Featured Replies

U isto vreme broj biraca porastao za 200000... fantom

• Replies 44.6k
  • Views 4.6m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted Images

On 8. 8. 2025. at 12:35, radisa said:

U isto vreme broj biraca porastao za 200000... fantom

Da postavim tvoje reci u kontekst, posto mi je nestao jucerasnji post.

N1 Info RS
No image preview

Srbija za deset godina ostala bez 660.000 stanovnika, god...

Za poslednjih 10 godina Srbija je ostala bez više od 660.000 stanovnika, a godišnje gubi grad veličine Kikinde

On 7. 8. 2025. at 22:01, Ayatollah said:
021.rs
No image preview

Novosadska škola bacila knjige, u kontejneru i one sa pos...

U dvorištu osnovne škole "Đura Daničić" u Novom Sadu građani su zatekli pun kontejner izbačenih knjiga.

Ovo je uobičajena stvar, stare i oštećene knjige, prepune bakterija i grinja. Svaka biblioteka ovo sporadično radi.

21 hours ago, copkillah said:

Ovo je uobičajena stvar, stare i oštećene knjige, prepune bakterija i grinja. Svaka biblioteka ovo sporadično radi.

Ovde ima više hiljada knjiga. Prosečna biblioteka neka škole teško ima preko 5.000 knjiga, tako da je sasvim moguće da ćitav knjižni fond stane u ovaj kontejner od 7 kubika.

Čak i da se radi o otpisu starih knjiga i njihovom nošenju na reciklažu, nema opravdanja za ostavljanje napolju.

Nema opravdanja za bacanje knjiga. Nikad!

Bolje da su ih poklonili drugim skolama.

Knjige su sortirane. Ono što je bilo ok kvaliteta je zadržano, a ono što je uslikano je otišlo na reciklažu.

Čak im je neki nadzor rekao da se oslobode viška knjiga i da za to postoji procedura.

Sad ja zvučim kao advokat neki, ali tako je kako je. Ludilo koliko ne umeju da iskomuniciraju to.

2 hours ago, kronostime said:

Zašto bi se oštećene knjige pune bakterija i grinja poklanjale bilo kome?

2 hours ago, dvb-t manijak said:

Čak i da se radi o otpisu starih knjiga i njihovom nošenju na reciklažu, nema opravdanja za ostavljanje napolju.

Ali u kontejneru su, šta tačno treba da urade sa njima?

Sve knjige imaju grinje. Ako su bakterije i buđ problem, to se rešava, ne bacaju se knjige osim ako nisu nepovratno oštećene, a ove tako ne izgledaju.

Da se zbog bakterija i grinja bacaju knjige, ne bismo imali nijednu staru knjigu u bibliotekama i antikvarnicama.

Ne znam, meni je grijeh da se knjiga baci.

6 minutes ago, Klara said:

Sve knjige imaju grinje. Ako su bakterije i buđ problem, to se rešava, ne bacaju se knjige osim ako nisu nepovratno oštećene, a ove tako ne izgledaju.

Da se zbog bakterija i grinja bacaju knjige, ne bismo imali nijednu staru knjigu u bibliotekama i antikvarnicama.

To su reči bibliotekara jbg.

Prosto, uobičajena procedura.

6 minutes ago, Babu Bhatt said:

Ne znam, meni je grijeh da se knjiga baci.

Razumem te, ja imam neke treševe koje sam dobijao ovako ili onako i čak mi je i to glupo da bacim.

• Popular Post
3 hours ago, kronostime said:

ah, taj fetisizam knjigoljubaca.

pored tog sto ima neki sadrzaj, knjiga je i upotrebni predmet. koji ima vek (nekad) sadrzajnog i (uvek) fizickog trajanja. to se zove citalacki vek knjige i za brosirana izdanja iznosi oko 20 citanja. kod nas je veliki problem i to sto je vecina knjizne produkcije, do u 2000-te, na kiseloj hartiji koja brzo stari, zuti, postaje krta, mrvi se. te mrvice papira i sasusenog lepka su hrana i raj za stetocine.

biblioteke su zakonski obavezne da periodicno obavljaju reviziju fonda. ucestalost revizija zavisi od velicine fonda.

tokom revizije se, izmedju ostalog, izdvajaju primerci koji se predlazu za otpis. razlozi mogu biti: neaktuelnost sadrzaja, fizicka ostecenja, u skolskoj biblioteci mozda stara lektira u mnogo primeraka... takav spisak se posalje maticnoj (u strucnom pogledu prvoj nadredjenoj) biblioteci. ona ga posalje drugim bibliotekama u svojoj nadleznosti, svi ga pregledaju i uzmu ako im nesto treba. ono sto ostane se komisijski rashoduje i salje u stari papir.

sve posvete ovog sveta ne opravdavaju da se deca dodirom i udisanjem izlazu anaerobnim bakterijama, sporama plesni...

u srbiji postoje dve laboratorije za konzervaciju i restauraciju papira, u nbs i bms. fondovi skolskih biblioteka su retko kada ekskluzivni, da bi se isplatilo lecenje njihovih primeraka.

skolsko bibliotekarstvo je u srbiji vec decenijama jedan cemer, iz mnogo razloga. jedan je i to sto su skole pod min. prosvete, a bibliotecko-informaciona struka pod min. kulture. to prouzrokuje mnoge probleme, pocevsi od toga koji zakoni i propisi vaze za njih, preko toga da oni koje sutnu (ili sami pobegnu) iz nastave u biblioteku ne moraju imati strucni bibliotekarski ispit, nego im vazi nastavnicki. tako da je veliko pitanje sta su ljudi iz te skole radili, po kojim zakonskim procedurama, ako uopste po ikakvim.

tako nekako to sve izgleda.

poz

Edited by le petit nicolas

@Klara kao tip, skolska biblioteka je slicna javnoj (gradskoj, narodnoj). ona je, pre svega, pozajmna, a ne depozitna. od javne je bitno razlikuju dve stvari: postojanje dva odvojena fonda, za ucenike i nastavnike i to sto je ucenicki fond profilisan kao podrska nastavnim procesima.

pozajmna biblioteka, po svojoj prirodi, ima fond koji manje-vise brzo cirkulise, trosi se i obnavlja novim nabavkama. njen zadatak nije da cuva, nego da podstice koriscenje. cuvaju drugi tipovi biblioteka.

poz

Edited by le petit nicolas

Nema se sta dodati, @le petit nicolas je sve objasnila.

To je kao bacanje hleba, greota je baciti hleb, sto bi rekli matori, svi to mislimo i znamo, ali ako je budjav ne treba ga jesti (pa tako ni dati nekom da jede takav hleb, cak iako je gladan, bolje mu obezbedite svez).