Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Now cooking!

Featured Replies

• Popular Post

Nedelja, dan za domaći hleb i mrtve piksele. :happy:

1.jpg.87e70f11d5ab61b263c184d69830d707.jpg

4.jpg.d6c643fb87ed238486b28b7c74689226.jpg

• Replies 11.5k
  • Views 869k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Dobro su ispale, ako je verovati alavim ukućanima. Meso sam koristila pola-pola svinjski but i juneću plećku, krčkala se tri sata. Eto, sad i ovo znam da kuvam ✔️

• mammy two shoes
    mammy two shoes

pitanje za sve koji kače slike na ovoj temi. da li vi samo ovolicko pojedete ili posle slikanja dopunite tanjir?    

• Ćufte  

Posted Images

Kuvam petla, tačnije kopuna, u prokupcu. Imam vezu za snabdevanje kopunima, guskama i morkama sa jednog vojvođanskog salaša, pa je roba prvoklasna

Sastojci isti kao za coq au vin, samo što ja to sve spakujem u pekač, zatvorim pak papirom i lagano par sat. Pevca ostavim ucelo, pod kožu naguram putera, pa šampinjoni, slanina, šargarepa, celer, ljutika, praziluk, timijan, lovor i sve po redu... Umesto pino noara, naravno, prokupac.

A za doručak pravio dinstane pevčije iznutrice na guščijoj masti i seljačka pržena jaja uz turšiju i kiseli lebac iz zemunskog Pretopa

Morao sam da guglam šta je kopun.... 😂

šta mu dođu seljačka pržena jaja?

Možda jaja od seoskih koka. Ili jaja pržena sa lukom i kobasicama. A možda sam se nalupala. :lolol:

15 minutes ago, Frank Pembleton said:

Morao sam da guglam šta je kopun.... 😂

Mnogi ne znaju, nažalost. Ono, kopun je još jedna paradigma našeg odnosa prema sopstvenom kulinarskom nasleđu, zapostavljenom i razjebanom. 

Kao što smo u samo jednoj generaciji zaboravili šta je maslo, pa nam sad hipsteri i zdravohranaši prodaju ghee kao super-namirnicu. Kao sto me gledaju kao  idiota kad prepričavam kako je moja prababa šopala (kljukala) guske pred zimu i kako smo dinstanu guščiju džigericu ( pravi foa gra) doručkovali kao deca - što je radilo pola Vojvodine na selu. Kao što kupujemo istarske tartufate u tegli, a švercujemo prvoklasne mačvanske i sremske tartufe u gepecima za Italiju da bi ih neko tamo preprodavao kao pijemontske... I da ne tupim dalje...

14 minutes ago, aram said:

šta mu dođu seljačka pržena jaja?

Pržena na jako ugrejanoj masti u debelom tiganju, pod poklopcem, da im izađu mehurići, da se krajevi belanaca zapeku i uhrskave, a žumance ostane polutečno. Pa umačeš rustičnu koricu hleba u mešavinu slane masnoće i iscurelog žumenceta, sve stružući hrskave i rumene zagoretine sa dna.

@Frank Pembleton sad guglao i ja iz radoznalosti, i jbg, samo wiki rečnik na srpskom daje objašnjenje i to.preuzeto iz Rečnika srpskih govora Vojvodine, sve ostalo na hrvatskom

Kopun je odnosu na petla kao vo u odnosu na bika, dakle uštrojen. Kopun se zato lako ugoji, meso mu bude meko i fino, a tamno i aromatično, posebno kad je gajen slobodno. 

Ima samo jedna farma, mislim u Temerinu, koja to radi regularno, ostalo sve može da se nabavi jedino po retkim ( i sve ređim) gazdinstvima, ako imaš sreće da poznaješ ljude

Čoveče, koji hedonizam izbija iz tvojih opisa, opet sam gladna :lolol:

Bukvalno zamiriše ekran kad čitaš.

18 minutes ago, Milošica said:

Bukvalno zamiriše ekran kad čitaš.

34 minutes ago, banatjanin said:

Pržena na jako ugrejanoj masti u debelom tiganju, pod poklopcem, da im izađu mehurići, da se krajevi belanaca zapeku i uhrskave, a žumance ostane polutečno.
Pa umačeš rustičnu koricu hleba u mešavinu slane masnoće i iscurelog žumenceta, sve stružući hrskave i rumene zagoretine sa dna.

ba04c90e6beaf271adb2e9dc9d383aad.gif

@Klara jel pravis i punjene kiflice?

Zar ne kažu u Crnoj Gori za petla kopun? Mislim ja sam tamo čula tu reč, a Vojvođanka sam? 😀

5 minutes ago, pufikaflafi said:

Zar ne kažu u Crnoj Gori za petla kopun? Mislim ja sam tamo čula tu reč, a Vojvođanka sam? 😀

Moguće, na italijanskom je cappone, na francuskom chapon, na srpskom i hrvatskom kopun, a sve od latinskog korena capo

U svakoj opciji označava kastriranog petla, što ne znači da je nemoguće da negde u dijalektima svakog petla zovu kopun.

Usput:

Screenshot_20240128-140718_Chrome.thumb.jpg.4d648ada7b8acca2e2b68dd016add140.jpg

Edited by banatjanin

@Shan Jan

Daaaa

Ali ova izreka gore, za koku i petla, siroti kopun...malo što je uškopljen, nego mu ode glava i zarad dobrih komšijskih odnosa. 

Sve sam pripremila, divim se sebi, e sad sta cu sa ovim :D

IMG_20240131_115043.jpg