x500 Posted October 23, 2023 Posted October 23, 2023 Sotka iz rerne od subote. Lagano pecena ispod folije sa barenim krompirom i sosom od pomorandze Spoiler 3
Popular Post Vapad Posted October 23, 2023 Popular Post Posted October 23, 2023 Jagnjetina u pekaču od subote. Prenoćila namazana solju, biberom, suvim ruzmarinom i maslinovim uljem. Oko sedam u rernu sa šoljicom goveđeg bujona, prekrio papirom za pečenje i dva reda folije i onda težak poklopac. Prvih osam sati na 130c pa onda sat na 160. Možda malo manje vode u startu i bolji plan šta sa neviđenom količinom masnoće, kada sam izvadio na kontrolu mislio sam da ima i dalje previše tečnosti ali sam brzo ukapirao da je to sve masnoća, tipa do trećine nivoa, i to je malo vrcalo na sve strane pa sam odsuo... a mogao sam da planiram neki krompir tu tom zadnjem satu ili da sačuvam... Uglavnom, kosti i sve se samo izvadilo, meso je meko ko duša, ukusno i jako, hladno je lepo isto. Ima par ćoškova za koje bih morao reći da su suvi ali generalno je bilo i vrlo slasno. 10 1
Eleniko Posted October 23, 2023 Posted October 23, 2023 pečenje u masnoći je izuzetna tekovina, ne možeš da pogrešiš s time 2
Popular Post Ras Posted October 23, 2023 Popular Post Posted October 23, 2023 (edited) Jagnjetina i kod mene juče: noga (oko 2,5 kg), standardno tretirana ruzmarinom i belim lukom, premazana muljem i začinjena solju i biberom. Položio sam komad mesa preko crnog i crvenog luka, sipao vode koliko da prekrije dno i gurnuo u rernu koja je prethodno maksimalno zagrejana (250 C). Odmah zatim T na 180 C i za oko dva sata sam imao midrear pečenje. Po pečenju, meso je zamotano u foliju i odstojalo je jedan sat pre serviranja/sečenja. Po isteku prvog sata odvadio sam luk i ubacio krompir, a za još nekih pola sata i komorač da se ispeče. Odvađeni luk sa masnoćom iz pleha sam razredio sa malo vode i limunovim sokom, dodatno začinio čili flekicama, svežim češnjevima belog luka, stabljikama i lišćem komorača i izblendirao u sos. Poslužio uz grčki jogurt sa začinskim biljem, pečenim patlidžanom (beli luk, peršun, tahini, limun, čili p), belolučenim paprikama i grčkom salatom. Pre toga još i čorba od paradajza. Spoiler Danas sam, kad niko ne gleda, uz salatu i hleb divljački navalio na kost i ono što je preostalo okolo, što je slađi deo. Preostalo je još da se oriba pleh. Edited October 23, 2023 by Ras 9 1
x500 Posted October 23, 2023 Posted October 23, 2023 Ja sam danas ponovio sotku u rerni. 2 sata na 150C ispod folije, belo meso na dole. Posle prebacio, jedva uspeo zato sto se raspadalo, u drugi pleh , bmeso na gore, i jos 15 min na 200C, da koza porumeni i postane hrskava. Slike iste kao u subotu 1
Ras Posted October 23, 2023 Posted October 23, 2023 Čekaj, je l i ptica ista ona od subote? To onda nije šotka, nego feniks! 4
Mil@n Posted October 23, 2023 Posted October 23, 2023 (edited) Juče sam jeo u Nišu Albansku salatu u "Mrak"-u. Buraz ja i ortak odlepili! Sutra probavam u svojoj režiji, ako bude jestivo, možda se i okačim ovde. Edit: i slobodno neki savet da sve prođe što bezbolnije! Edited October 23, 2023 by Mil@n
Eleniko Posted October 23, 2023 Posted October 23, 2023 jeste mnogo je zajebano izgrilovati somun ili hleb, iseći na kockice i politi alevom paprikom i zejtinom toliko zajebano da nema saveta da ti pomogne....
Klara Posted October 23, 2023 Posted October 23, 2023 Albanska salata? Zar to u kafanama nije poznatije kao ''ciganski hleb'', grilovan hleb sa mašću (ili uljem, ali mast je ukusnija) i alevom? : D 1 1
Eleniko Posted October 23, 2023 Posted October 23, 2023 u nišu se zove albanska salata, ima razna imena na različitim mestima. u pirotu se zove nešto besmisleno tipa esmeralda /nije tako ali isti nivo besmisla/ 1
Eleniko Posted October 23, 2023 Posted October 23, 2023 5 minutes ago, Eleniko said: u nišu se zove albanska salata, ima razna imena na različitim mestima. u pirotu se zove nešto besmisleno tipa esmeralda /nije tako ali isti nivo besmisla/ setio sam se, zove se bećarac 1
x500 Posted October 23, 2023 Posted October 23, 2023 1 hour ago, Ras said: Čekaj, je l i ptica ista ona od subote? To onda nije šotka, nego feniks! Druga prica, ista rerna U petak sam kupio jednu sotku za subotu. U subotu ujutro kupio jos jednu, da pravim supu, a ovu prvu u rernu. U nedelju odlucim da cu u ponedeljak ipak sotku u rernu, opet Sad imam krila od 2 sotke za supu/corbu Imam u frizideru i dve teglice masti od sotke za jaja ili za poparu 1
Mil@n Posted October 23, 2023 Posted October 23, 2023 1 hour ago, Eleniko said: jeste mnogo je zajebano izgrilovati somun ili hleb, iseći na kockice i politi alevom paprikom i zejtinomtoliko zajebano da nema saveta da ti pomogne.... Odgledao 3 klipa na youtube, sva tri na različit način... A ja se nisam hvalio da sam Milan Oliver.
Ras Posted October 24, 2023 Posted October 24, 2023 8 hours ago, Mil@n said: Odgledao 3 klipa na youtube, sva tri na različit način... A ja se nisam hvalio da sam Milan Oliver. Onda pogledaj kako ga spremaju u Mrak: E, sad, isti ukus ćeš dobiti ako uspeš da pokupiš dim sa roštilja na kome si prethodno ispekao tone mesa, itd... I kad si već išao tamo napiši šta si jeo. Može i na odgovarajućoj temi: 1
Recommended Posts