Jump to content

Now cooking!

Featured Replies

Sotka iz rerne od subote. Lagano pecena ispod folije sa barenim krompirom i sosom od pomorandze :)

Spoiler

IMG-20231021-WA0000.thumb.jpg.a519ed95fbdf9866f30b4cbe3dd69ce4.jpg

IMG-20231021-WA0001.thumb.jpg.57647c7b4eb8e59d896411683fb55b89.jpg

• Popular Post

Jagnjetina u pekaču od subote.

Prenoćila namazana solju, biberom, suvim ruzmarinom i maslinovim uljem.

Oko sedam u rernu sa šoljicom goveđeg bujona, prekrio papirom za pečenje i dva reda folije i onda težak poklopac.

Prvih osam sati na 130c pa onda sat na 160.

Možda malo manje vode u startu i bolji plan šta sa neviđenom količinom masnoće, kada sam izvadio na kontrolu mislio sam da ima i dalje previše tečnosti ali sam brzo ukapirao da je to sve masnoća, tipa do trećine nivoa, i to je malo vrcalo na sve strane pa sam odsuo... a mogao sam da planiram neki krompir tu tom zadnjem satu ili da sačuvam...

Uglavnom, kosti i sve se samo izvadilo, meso je meko ko duša, ukusno i jako, hladno je lepo isto. Ima par ćoškova za koje bih morao reći da su suvi ali generalno je bilo i vrlo slasno.

meso.thumb.jpg.69ca44ea52a75c38a6870b3346be0888.jpg

porcija.thumb.jpg.07774736c25a4e46ef42d2acbbbb7c86.jpg

pečenje u masnoći je izuzetna tekovina, ne možeš da pogrešiš s time

• Popular Post

Jagnjetina i kod mene juče: noga (oko 2,5 kg), standardno tretirana ruzmarinom i belim lukom, premazana muljem i začinjena solju i biberom. Položio sam komad mesa preko crnog i crvenog luka, sipao vode koliko da prekrije dno i gurnuo u rernu koja je prethodno maksimalno zagrejana (250 C). Odmah zatim T na 180 C i za oko dva sata sam imao midrear pečenje. Po pečenju, meso je zamotano u foliju i odstojalo je jedan sat pre serviranja/sečenja.

Po isteku prvog sata odvadio sam luk i ubacio krompir, a za još nekih pola sata i komorač da se ispeče.

Odvađeni luk sa masnoćom iz pleha sam razredio sa malo vode i limunovim sokom, dodatno začinio čili flekicama, svežim češnjevima belog luka, stabljikama i lišćem komorača i izblendirao u sos.

Poslužio uz grčki jogurt sa začinskim biljem, pečenim patlidžanom (beli luk, peršun, tahini, limun, čili p), belolučenim paprikama i grčkom salatom. Pre toga još i čorba od paradajza.

Spoiler

embed?resid=30485E1F704BB219!29480&authk

embed?resid=30485E1F704BB219!29483&authk

embed?resid=30485E1F704BB219!29478&authk

Danas sam, kad niko ne gleda, uz salatu i hleb divljački navalio na kost i ono što je preostalo okolo, što je slađi deo.

Preostalo je još da se oriba pleh.

Edited by Ras

Ja sam danas ponovio sotku u rerni. 2 sata na 150C ispod folije, belo meso na dole. Posle prebacio, jedva uspeo zato sto se raspadalo, u drugi pleh , bmeso na gore, i jos 15 min na 200C, da koza porumeni i postane hrskava.

Slike iste kao u subotu :)

Čekaj, je l i ptica ista ona od subote? To onda nije šotka, nego feniks!

Juče sam jeo u Nišu Albansku salatu u "Mrak"-u. Buraz ja i ortak odlepili! 

Sutra probavam u svojoj režiji, ako bude jestivo, možda se i okačim ovde.

Edit: i slobodno neki savet da sve prođe što bezbolnije! :D

Edited by Mil@n

jeste mnogo je zajebano izgrilovati somun ili hleb, iseći na kockice i politi alevom paprikom i zejtinom

toliko zajebano da nema saveta da ti pomogne....:vesala2:

Albanska salata? Zar to u kafanama nije poznatije kao ''ciganski hleb'', grilovan hleb sa mašću (ili uljem, ali mast je ukusnija) i alevom? : D 

u nišu se zove albanska salata, ima razna imena na različitim mestima. u pirotu se zove nešto besmisleno tipa esmeralda /nije tako ali isti nivo besmisla/

5 minutes ago, Eleniko said:

u nišu se zove albanska salata, ima razna imena na različitim mestima. u pirotu se zove nešto besmisleno tipa esmeralda /nije tako ali isti nivo besmisla/

setio sam se, zove se bećarac

Sataraš!

tst,medium,507x507-pad,600x600,f8f8f8.jp

1 hour ago, Ras said:

Čekaj, je l i ptica ista ona od subote? To onda nije šotka, nego feniks!

Druga prica, ista rerna :)

U petak sam kupio jednu sotku za subotu. U subotu ujutro kupio jos jednu, da pravim supu, a ovu prvu u rernu. U nedelju odlucim da cu u ponedeljak ipak sotku u rernu, opet :)

Sad imam krila od 2 sotke za supu/corbu :)

Imam u frizideru i dve teglice masti od sotke za jaja ili za poparu :)

1 hour ago, Eleniko said:

jeste mnogo je zajebano izgrilovati somun ili hleb, iseći na kockice i politi alevom paprikom i zejtinomtoliko zajebano da nema saveta da ti pomogne....:vesala2:

Odgledao 3 klipa na youtube, sva tri na različit način...

A ja se nisam hvalio da sam Milan Oliver.

8 hours ago, Mil@n said:

Odgledao 3 klipa na youtube, sva tri na različit način...

A ja se nisam hvalio da sam Milan Oliver.

Onda pogledaj kako ga spremaju u Mrak: 

E, sad, isti ukus ćeš dobiti ako uspeš da pokupiš dim sa roštilja na kome si prethodno ispekao tone mesa, itd...

I kad si već išao tamo napiši šta si jeo. Može i na odgovarajućoj temi: