October 23, 20231 yr Sotka iz rerne od subote. Lagano pecena ispod folije sa barenim krompirom i sosom od pomorandze Spoiler
October 23, 20231 yr Popular Post Jagnjetina u pekaču od subote. Prenoćila namazana solju, biberom, suvim ruzmarinom i maslinovim uljem. Oko sedam u rernu sa šoljicom goveđeg bujona, prekrio papirom za pečenje i dva reda folije i onda težak poklopac. Prvih osam sati na 130c pa onda sat na 160. Možda malo manje vode u startu i bolji plan šta sa neviđenom količinom masnoće, kada sam izvadio na kontrolu mislio sam da ima i dalje previše tečnosti ali sam brzo ukapirao da je to sve masnoća, tipa do trećine nivoa, i to je malo vrcalo na sve strane pa sam odsuo... a mogao sam da planiram neki krompir tu tom zadnjem satu ili da sačuvam... Uglavnom, kosti i sve se samo izvadilo, meso je meko ko duša, ukusno i jako, hladno je lepo isto. Ima par ćoškova za koje bih morao reći da su suvi ali generalno je bilo i vrlo slasno.
October 23, 20231 yr Popular Post Jagnjetina i kod mene juče: noga (oko 2,5 kg), standardno tretirana ruzmarinom i belim lukom, premazana muljem i začinjena solju i biberom. Položio sam komad mesa preko crnog i crvenog luka, sipao vode koliko da prekrije dno i gurnuo u rernu koja je prethodno maksimalno zagrejana (250 C). Odmah zatim T na 180 C i za oko dva sata sam imao midrear pečenje. Po pečenju, meso je zamotano u foliju i odstojalo je jedan sat pre serviranja/sečenja. Po isteku prvog sata odvadio sam luk i ubacio krompir, a za još nekih pola sata i komorač da se ispeče. Odvađeni luk sa masnoćom iz pleha sam razredio sa malo vode i limunovim sokom, dodatno začinio čili flekicama, svežim češnjevima belog luka, stabljikama i lišćem komorača i izblendirao u sos. Poslužio uz grčki jogurt sa začinskim biljem, pečenim patlidžanom (beli luk, peršun, tahini, limun, čili p), belolučenim paprikama i grčkom salatom. Pre toga još i čorba od paradajza. Spoiler Danas sam, kad niko ne gleda, uz salatu i hleb divljački navalio na kost i ono što je preostalo okolo, što je slađi deo. Preostalo je još da se oriba pleh. Edited October 23, 20231 yr by Ras
October 23, 20231 yr Ja sam danas ponovio sotku u rerni. 2 sata na 150C ispod folije, belo meso na dole. Posle prebacio, jedva uspeo zato sto se raspadalo, u drugi pleh , bmeso na gore, i jos 15 min na 200C, da koza porumeni i postane hrskava. Slike iste kao u subotu
October 23, 20231 yr Juče sam jeo u Nišu Albansku salatu u "Mrak"-u. Buraz ja i ortak odlepili! Sutra probavam u svojoj režiji, ako bude jestivo, možda se i okačim ovde. Edit: i slobodno neki savet da sve prođe što bezbolnije! Edited October 23, 20231 yr by Mil@n
October 23, 20231 yr jeste mnogo je zajebano izgrilovati somun ili hleb, iseći na kockice i politi alevom paprikom i zejtinom toliko zajebano da nema saveta da ti pomogne....
October 23, 20231 yr Albanska salata? Zar to u kafanama nije poznatije kao ''ciganski hleb'', grilovan hleb sa mašću (ili uljem, ali mast je ukusnija) i alevom? : D
October 23, 20231 yr u nišu se zove albanska salata, ima razna imena na različitim mestima. u pirotu se zove nešto besmisleno tipa esmeralda /nije tako ali isti nivo besmisla/
October 23, 20231 yr 5 minutes ago, Eleniko said: u nišu se zove albanska salata, ima razna imena na različitim mestima. u pirotu se zove nešto besmisleno tipa esmeralda /nije tako ali isti nivo besmisla/ setio sam se, zove se bećarac
October 23, 20231 yr 1 hour ago, Ras said: Čekaj, je l i ptica ista ona od subote? To onda nije šotka, nego feniks! Druga prica, ista rerna U petak sam kupio jednu sotku za subotu. U subotu ujutro kupio jos jednu, da pravim supu, a ovu prvu u rernu. U nedelju odlucim da cu u ponedeljak ipak sotku u rernu, opet Sad imam krila od 2 sotke za supu/corbu Imam u frizideru i dve teglice masti od sotke za jaja ili za poparu
October 23, 20231 yr 1 hour ago, Eleniko said: jeste mnogo je zajebano izgrilovati somun ili hleb, iseći na kockice i politi alevom paprikom i zejtinomtoliko zajebano da nema saveta da ti pomogne.... Odgledao 3 klipa na youtube, sva tri na različit način... A ja se nisam hvalio da sam Milan Oliver.
October 24, 20231 yr 8 hours ago, Mil@n said: Odgledao 3 klipa na youtube, sva tri na različit način... A ja se nisam hvalio da sam Milan Oliver. Onda pogledaj kako ga spremaju u Mrak: E, sad, isti ukus ćeš dobiti ako uspeš da pokupiš dim sa roštilja na kome si prethodno ispekao tone mesa, itd... I kad si već išao tamo napiši šta si jeo. Može i na odgovarajućoj temi: