Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Iran: novi front

Featured Replies

5 minutes ago, Lo Zingaro said:

Da nije malo prerano pricati o zaglavljivanju nakon 6 dana bombardovanja?

Možda, samo razvoj događaja i zbunjenost aktera na agresorskoj, te rezilijentnost onih koji se brane, ukazuje da idemo baš u tom pravcu.

Mislim da je, pošto prelazimo na teren Gaza-level poravnavanja Teherana*, i više nego očigledno jasno da blitzkrieg plan i nije baš uspeo.

Sad dolazi mrcvareća faza, a da ni Iranci još uvek nisu rekli poslednju reč.

__

*u akciju se uključio i veteran B-52 a debil iz ministarstva rata je juče saopštio kako prelaze na iron bombing, jer su šatro neutralisali PVO (a u stvari rapidno ostaju bez stand off raketa).

• Replies 10.9k
  • Views 974.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Lo Zingaro
    Lo Zingaro

O EU najbolje govori podatak da je italijanski ministar odbrane blokiran u hotelu u Dubajiju s porodicom. Isli na odmor jbg.

• Ayatollah
    Ayatollah

Kad se samo setim da sam kao dete 21. vek zamišljao kao doba nauke i prosvećenosti - Rodenberijeve Zvezdane staze, Beyond 2000, Saganov Cosmos i slične stvari, a nas zajahali najgori mogući verski fun

Posted Images

9 hours ago, Ogawa said:

To je sasvim legitimno misljenje sa kojim ne bih mogao da se slozim...

Ja sam nekad negde procitao knjigu (vidi dole) i shvatio da je - sto bi neki rekli - CCCP pao jer je padu bio sklon. Godine i godine ozbiljnog rada su ulozene u (samo)unistenje CCCPa.

image.png

.

Neki bi jos rekli da se SSSR raspao zbog farmerica i hulahopki

Ako se pogleda sirok, horizontalni istorijski kontekst mi svi mozemo da budemo u pravu.

Citirani tekst se vise odnosio na mogucu paralelnu istorijsku granu koja se nikad nije desila. U drugom postu i sam odgovornost za raspad SSSR prebacujem na samu drzavu.

Kako god... Danas je malo glupo da govorimo o "Grand Failure" komunizma , u trenutku u kome je komunisticka drzava pretendent na supersilu broj 1 u svim aspektima u sagledivoj buducnosti, i daleko ispred samog SSSRa.

Razlika izmedju te dve drzave je u tome sto se Den vise bavio perestroikom za razliku od Gorbaceva koji je o perestroiki trubio a bavio se glasnoscu.

I na kraju, dobro sto si doneo na temu Zbignewa jer je to ta zapadna paradigma koja se vuce jos od Makkindera, stara vise od 100 godina.

Sasvim jasan vektor po kome US idu bez obzira na to koje na vlasti vec skoro 40 godina.

" Ko vlada istocnom Evropom vlada Heartlandom... Ko vlada Heartlandom vlada Svetskim Ostrvom ... Ko vlada Svetskim Ostrvom ... Vlada Svetom"

.

Edited by barba

41 minutes ago, Shan Jan said:

Opa, izgleda krenulo "proglasavanje pobede". Dace bog da se ovo brzo zavrsi.

Tramp ne moze da proglasi pobedu ako Iran to ne prati.

Ako Iran drzi zatvoren Ormuz, ne moze Tramp da se izvuce proglasavnjem pobede jer se posledice sire na ceo svet pa i SAD.

59 minutes ago, kronostime said:

Nije dzabe receno Religija je opijum za narod.

Izlizana tvrdnja kao i ona Rambova od 300 evra. Većina naroda je na nivou: danas sam pojeo kebab i dobro mi je u životu, sutra imam kod majstora zamenu filtera na Pežou 405 i posle toga idemo nas dvojica u čajdžinicu. Jeftine urme na pijaci uzeću dva kartona. Pokloniću komšinici šaku da vidim jel me još želi. Život je lep.

Jedini koji guraju tu opijumsku priču su ovi što imaju dionice u Rayethonu i što čekaju neka proročanstva da se ispune uključujući i ono koliko bi mu se bogastvo povećalo ako koka kola uđe na tržište Irana.

Ide prica da Kinezi pregovaraju sa Iranom da pustaju kineske ali i katarske brodove. Koliko znam, kineski brodovi se vec pustaju, sa Katarom mozda ako se Iranu obeca nesto znacajno.

8 minutes ago, Emerald said:

Ako Iran drzi zatvoren Ormuz, ne moze Tramp da se izvuce proglasavnjem pobede jer se posledice sire na ceo svet pa i SAD.

.

Tramp sve moze))).

On naravno moze da kaze da je opet unistio nuklearni program, da doda tome i raketni program...oslabio vlast i prepusta samom narodu da se "izbori za svoju slobodu"

... Pokupi svoje igracke i odjebe u picku lepu materinu dalje odatle...sa etiketom na sred cela teskog luzera i rastvori se u nistavilu ... Sto je razlog sto se to verovatno nece desiti posle "6dana".

Iran vise nema razloga u tom slucaju da drzi bilo sta zatvorenim.

.

Edited by barba

1 hour ago, Mr.Mxyzptlk said:

ovo gadjanje farbanih aviona je slikar vs jew 2.0

Sličnu taktiku su imali i naši, uredno su gađali drvene makete. Iranci samo ofarbali beton, low tech rješenje. Napravili su mali milion decoy lansirnih rampi, ovi sve uredno poklapaju.

Edited by Jesper23

13 minutes ago, Emerald said:

Nigde veze... Zamalo da stavim smajlija pa se setih zna se vec... )

Pobeda je relativna prirodna pojava: ako je '99. mogao Sloba da je proglasi, moze 'ladno i Tramp, publika mu se vrlo malo i sve manje razlikuje od svojevremene, a bogami i danasnje Slobine.

Obaska sto su dosadasnji rezultati kampanje protiv Irana medijski vrlo impresivni, naravno bas za publiku koju sam pomenuo.

Sto se zatvaranja Ormuza tice: Iran nema vojnih kapaciteta da ga vojno zatvori, a i da pokusa, intevencionistitm bi ga bez po muke udaljlili na sigurnu udaljenost od priobalja...

Vise je nego dovoljna - sto se Irana tice - sama pretnja plovidbi: dovoljna utoliko sto ce sve brodare sveta odvratiti od Ormuza jer je, jednostavno - preskupo.

Samo siroti Huti su uspeli da pretnjom i nasumicnim gadjanjem i pogadjanjem po nekog broda dugorocno skrenu prakticno bitan deo svetskog pomorskog prometa...

26 minutes ago, barba said:

u trenutku u kome je komunisticka drzava pretendent na supersilu broj 1

Kina je komunistička, koliko i divlja Amerika.

BTW, protrcavajuci topikom videh raspravu isuse o Ratu, objavljivanju/neobjavljivanju, itd...: na stranu sto je Rat zabranjen kao sredstvo resavanja sukoba izmedju drzava, raznim dokumentima pocev od Povelje UN, ali - jebes medjunarodno pravo i ostale gluposti, tek - objava Rata je formalni cin koji ima itekakve posledice, zakonske pre svega i za drzavu koja ga objavljuje.

Pocev od ogranicavanja ovlascenja Parlamenta, zakonskih procedura oko same objave, prava na objavu, zvanicnog uvodjenja kontrole medija, pa sve do raznih mobilizacija, racionisanja, itd, itd..., sve od reda ekstremno nepopularne mere narocito u zemljama poput SAD koje bi neprekidno da ratuju, zbog kojih niko ne pribegava formalnoj objavi rata kao takvoj.

A i zasto bi se cimao...

10 minutes ago, namenski said:

Nigde veze... Zamalo da stavim smajlija pa se setih zna se vec... )

Pobeda je relativna prirodna pojava: ako je '99. mogao Sloba da je proglasi, moze 'ladno i Tramp, publika mu se vrlo malo i sve manje razlikuje od svojevremene, a bogami i danasnje Slobine.

Obaska sto su dosadasnji rezultati kampanje protiv Irana medijski vrlo impresivni, naravno bas za publiku koju sam pomenuo.

Sto se zatvaranja Ormuza tice: Iran nema vojnih kapaciteta da ga vojno zatvori, a i da pokusa, intevencionistitm bi ga bez po muke udaljlili na sigurnu udaljenost od priobalja...

Vise je nego dovoljna - sto se Irana tice - sama pretnja plovidbi: dovoljna utoliko sto ce sve brodare sveta odvratiti od Ormuza jer je, jednostavno - preskupo.

Samo siroti Huti su uspeli da pretnjom i nasumicnim gadjanjem i pogadjanjem po nekog broda dugorocno skrenu prakticno bitan deo svetskog pomorskog prometa...

Ormuz je zatvoren, bespilotne lete na tankere i sve velike pomorske transportne kompanije, zapadne i istocne, su zaustavile plovidbu jos prva 2-3 dana.

Za proglasavanje pobede, to stoji, moja greska.

Just now, Emerald said:

Ormuz je zatvoren, bespilotne lete na tankere i sve velike pomorske transportne kompanije, zapadne i istocne, su zaustavile plovidbu jos prva 2-3 dana.

O tome i pricam...

Nikakva formalna zatvaranja, blokade, objave blokada, dovoljna je (bila) sama pretnja plovidbi...

BTW, izuzetno povoljno po Iran: ne mora da se trosi na pucanje po brodovima.

Kojih ionako - nema...

Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.