Jump to content
IGNORED

Tržište rada u Srbiji i kupovina radnog mesta(?)

Elmer

Recommended Posts

Posted
Ni ja ne znam kako se daje mito. Bio sam skoro sa devojkom na Institut za majku i dete zbog neke sitne intervencije. I bio tu jos jedan par. Tamo obicno idu devojke, a momcovi ih prate, kao podrska. Uglavnom, sve to proslo, i sad momak od te druge devojke otvara gepek od auta i krece da vadi pune kese, jedno 4 komada. Svega je tu bilo: par milki od 300 grama, par flasi skivija, par litara koka kole, par litara prirodnog soka i ko zna sta sve jos ne. Malo kasnije u razgovoru sa docom na hodniku ovaj sa kesama prilazi i ono klasicno: Eto, da Vam se nadje! Doca pokazuje rukom gde da spusti, to je posebno mesto za primanje poklona i doca opusteno nastavlja da caska sa mojom devojkom i sa mnom. Nemam pojma da li je ocekivao da mu tutnem makar 200 grama fuke. Kako se sve to dogadjalo pred kraj radnog vremena zaposleni su polako krenuli gajbama. Svi su imali pune kese. Kljucno pitanje je kako se pokloni dele, po kom kljucu: da li doca ukoliko u svom fri sopu ima na lageru dovoljno skivija ponekad dopusti da medicinska sestra odnese koju flajku, da li spremacica ima pravo na svoj deo poklona, koliki je njen deo ili je doca toliko djubre da sve nosi bez ponude za one ispod.U toku dana mi se nekoliko puta javljao deo iz neke knjige koju sam procitao davno: Ruski tenkovi su na ulicama Praga i neki lik povraca na Centralnom trgu i neki lik mu prilazi, tapse ga po ramenu i kaze mu, znam i ja se tako osecam. Nemam pojma ko bi mene tapsao po ramenu, ali znam da su se ljudi totalno saziveli sa korupcijom i vezama kao necemu najnormalnijem.Povraca mi se od ovog topika!
ha! sticajem okolnosti imao sam mali uvid u to šta i koliko dobijaju doktori u GAK Narodni Front pošto sam tamo službovao (čitaj: radio prljave poslove) dok sam odrađivao dug domovini. Interesantno je bilo da je šefica jednog odeljenja imala minimaksi-bar u svojoj kancelariji. u njemu je u tom trenutku bilo brat-bratu jedno 10-15 flaša žestine, sve sam viski do konjaka. i sve flaše su imale markerom ispisane crte da se zna ako je iz iste potego neko ko nije smeo :lol:
  • Replies 349
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Аврам Гојић

36

• ToniAdams

21

• hazard

19

• Sestre Bronte

16

Posted
@glorfindelma cascavanje je bezveze, nema tu spora, nego mi je interesantno to poimanje korupcijedo sada nismo radili nista protiv toga, a sad cemo, kao, da palamudimo o 200 g kafe opet, tacno je da je i to cascavanje uslo ljudima u krvali i da je to na neki nacin racionalno, pretpostavlajjuci kakav je sistem
Meni kad je keva zavrsila u bolnici medicinska sestra je zahtevala da joj kupujemo 2 pakle cigara dnevno. Da ne pricam o doktorima koji se ponasaju na jedan nacin u drzavnoj bolnici a na sasvim drugi kad si im privatni pacijent. I ne pricam o osmehu vec o razlicitom lecenju. Lako je drviti da je za sve kriv sugavi narod a ti doktori i medicinske sestre (i svi ostali sluzbenici) valja sleteli sa neba, ocisceni od svakog poroka.
Posted
Mozda ja zivim na Marsu ali mi je jako tesko da zamislim da neko ko ne moze da nadje posao ni na trafici odjednom dobija cushy opstinsku sinekuru za koju je platio 5.000 evra. Kakav je kvalitet tog radnika, sta ce on raditi, koje predznanje ima? Jednostavno mi je uzasno strano sve to sto govorite, kao da mi opisujete povrsinu Neptuna.
Kvalitet i predznanje radnika u opstini :lol: ti stvarno kao da jesi pao s Marsa. Da l' ti stvarno mislis da postoji bilo kakav objektivni kriterijum koji se odnosi na znanje ili kvalifikacije radnika po opstinama i sl. u 80% slucajeva zaposljavanja?Al da - neko ko ima fakultet i ispunjava papiroloski uslov za posao nekog cate (i ko verovatno ne bi bio los cata) moze mesecima da se muci da nadje bilo kakav posao, pa i posao na trafici ili u prodavnici (znam par primera licno). A taj neko potencijalno moze da iskesira za posao u opstini (takve ne znam licno, ali sam cuo primere) i posle toga sasvim fino da funkcionise na tom poslu. Dakle to je sasvim moguc scenario. U Srbiji je posao jebeno tesko naci, sto ukljucuje i poslove po trafikama, radnjama, kaficima i slicno. Narocito sada, kada je i onako tona ljudi ostala bez posla. A i kada takav posao nadjes, plata je takva da si na ivici egzistencije. A tek ako moras da brines o nekom drugom...To je zapravo problem u Srbiji, sto cesto ne postoji alternativa uprljanom sistemu i mutnim radnjama ukoliko hoces da izgradis neki zivot za sebe. Ne postoji nikakva garancija, nigde gde mozes zasigurno da kazes "OK, da bi radio to i to moram da dam mito/uclanim se u stranku/usemim se sa tim i tim, ali ja uvek mogu da obudem obican radnik X i da od toga pristojno zivim". U tome je i najveci problem. U ogromnom broju slucajeva, ili moras da sudelujes u korumpiranom sistemu na neki nacin ili si najebao. Naravno ne vazi to za sve; neki ljudi jednostavno imaju srece, nadju neku nisu, neku rupu u sistemu gde vaze druga, normalnija pravila. Ali nisu svi te srece, nazalost.
Posted
Meni kad je keva zavrsila u bolnici medicinska sestra je zahtevala da joj kupujemo 2 pakle cigara dnevno. Da ne pricam o doktorima koji se ponasaju na jedan nacin u drzavnoj bolnici a na sasvim drugi kad si im privatni pacijent. I ne pricam o osmehu vec o razlicitom lecenju. Lako je drviti da je za sve kriv sugavi narod a ti doktori i medicinske sestre (i svi ostali sluzbenici) valja sleteli sa neba, ocisceni od svakog poroka.
Ovaaaj mi smo ovde u žestokom nesporazumu izgleda. Naravno da je onaj ko traži mito 20 puta krivlji od onog koji daje. Međutim, kulturu mita perpetuiraju i jedni i drugi. Primer: čovek kome izleče ženu kaže "ja vama ove pare moram da dam, zato što je to sevap, kakav bih bio čovek da ne častim", i tera svoje i tera svoje dok se doktoru ne zamuti pred očima i uzme novac. Ne kažem da je narod kriv, nego da su obe strane deo iste kulture u kojoj je mito sastavni deo svakodnevice.
Posted (edited)
nisam najbolje razumjela da li ovim odgovaras na ono sto pretpostavljas da je moj stav, a mozda sam se nekad neprecizno izrazila, pa evo:ja uopste ne mislim da je za sve kriv narod, naprotiv, ja mislim da se narod ponasa racionalno kad daje poklone jer pretpostavlja da ce time dobiti bolji tretman. to je racionalna kratkorocna orijentacija. a ko jos ima vremena i snage da razmislja na dugi rok i za opste dobro kad ide da rijesi zdravstveni i mozda zivotni problem? legalizam je legalizam, mozda ce da umre ali nece da plati operaciju :D , kako da ne.naravno da to mora da se rjesava prije svega odozgo.edit, jesam nekonzistentna u stavovima, ali bih se slozila sa ovim sto kaze dabovic ako bismo uzeli u obzir redovno davanje poklona uciteljima i nastavnicima. e tu stvarno ne vidim moranje, nema kratkorocne krize na koju je nemoguce uticati. ali avaj, stvoren je sistem, ko ce prvi da prekine obicaj? jezim se kad cujem od rodjaka da nose pokloncice uciteljici. Edited by morgana
Posted
Kvalitet i predznanje radnika u opstini :lol: ti stvarno kao da jesi pao s Marsa. Da l' ti stvarno mislis da postoji bilo kakav objektivni kriterijum koji se odnosi na znanje ili kvalifikacije radnika po opstinama i sl. u 80% slucajeva zaposljavanja?Al da - neko ko ima fakultet i ispunjava papiroloski uslov za posao nekog cate (i ko verovatno ne bi bio los cata) moze mesecima da se muci da nadje bilo kakav posao, pa i posao na trafici ili u prodavnici (znam par primera licno). A taj neko potencijalno moze da iskesira za posao u opstini (takve ne znam licno, ali sam cuo primere) i posle toga sasvim fino da funkcionise na tom poslu. Dakle to je sasvim moguc scenario. U Srbiji je posao jebeno tesko naci, sto ukljucuje i poslove po trafikama, radnjama, kaficima i slicno. Narocito sada, kada je i onako tona ljudi ostala bez posla. A i kada takav posao nadjes, plata je takva da si na ivici egzistencije. A tek ako moras da brines o nekom drugom...To je zapravo problem u Srbiji, sto cesto ne postoji alternativa uprljanom sistemu i mutnim radnjama ukoliko hoces da izgradis neki zivot za sebe. Ne postoji nikakva garancija, nigde gde mozes zasigurno da kazes "OK, da bi radio to i to moram da dam mito/uclanim se u stranku/usemim se sa tim i tim, ali ja uvek mogu da obudem obican radnik X i da od toga pristojno zivim". U tome je i najveci problem. U ogromnom broju slucajeva, ili moras da sudelujes u korumpiranom sistemu na neki nacin ili si najebao. Naravno ne vazi to za sve; neki ljudi jednostavno imaju srece, nadju neku nisu, neku rupu u sistemu gde vaze druga, normalnija pravila. Ali nisu svi te srece, nazalost.
OK znači tako to izgleda. Ne sviđa mi se. Vraćam se sada slepom moralisanju, to je moja niša, bolje mi je tu nego u ovoj zemlji koju si opisao.
Posted

Hahahah. Porodilsta su cudo!Kad je Ogi trebalo da se rodi, drazesna je dobila informacije kako treba to da se pripremi. Krevetac i ostala infrastruktura su bili laksi deo posla. Islo je ovako: bice ta i ta babica, kupis slatkise, stavis 20 eur, kafu, a pare da se ne vide, gde da spustim kesu, kome da javim. Za lekara sam trazio neku besnu rakiju, a za sestre u laktarijumu pare (tako nam je najlakse, rece ona tada). Sve u svemu potrosio sam sigurno 200 eur samo za "male znake paznje". To sam tada radio po automatizmu. Valjda da mi savest bude mirna kakko sam obezbedio odgovarajuci tretman. Isla je prica da ako ne uradim tako, niko nece voditi racuna o njoj neposredno pre, tokom i nakon porodjaja.

Posted (edited)

Sto se doktora vecina njih zaista nema neku preteranu potrebu za kafama, viskijima i slicnim stvarima (money excluded) ali je jedno 10 do 110 puta lakse pokazati rukom gde da stavi pa posle proslediti u svoj kabinet sa picem ili razdeliti medicinskim sestrama nego li se objasnjavati sa nekim ko zna da to mora tako i "zna" da se doca samo necka pa stoga mora biti ubedljiviji dok jedno 10 ljudi ceka da udje na pregled ili sta vec sa istim tim Najlepsim Zeljama i Chivasima.@Hazar ako ti tvoji jos uvek traze posao na trafici ja sam juceo video jednu koja trazi radnika za 32.000 mesecno :)

Edited by pavllle
Posted (edited)

Najjače je što gej lobi svi ignorišu i kao se sprdaju sa samom naznakom postojanja istog, želeći da ostanu politički korektni. Radi se o najvećim dripcima/lažovima i najgorim radnicima, koji će itekako da daju prednost "svojima" i kod zapošljavanja i kod napredovanja i kod protežiranja, sa sve maksimalnom diskriminacijom, dođu li ikako do bilo kakve pozicije da odlučuju bilo šta - a protiv čega se kao bore jer su tobože ugroženi. Nažalost, i dalje ljudi nisu svesni koliko "lenjivaca po državnim firmama" otpada u stvari na beskorisne gejeve koji samo gomilaju svoju (toplu) braću o državnoj grbači, a o medijima da ne govorim. Situacija je katastrofalna. Slično važi i za predstavništva stranih preduzeća, znam bar nekoliko primera (pazi da vam ne otkrijem) gde je jedan gej došao na šefovsko/menadžersko mesto, a zatim zapošljavao svoju (toplu) braću, koji su mu pride vraćali deo svoje plate. A da ne spominjem favorizovanja angažovanja kojekakvih agencija i sličnih paravana na štetu firme, za "PR potrebe", "iventove" i slično, iza kojih se kriju upravo - gejevi.Najveći problem je što se radi, čast izuzecima, o patološkim lažovima koji će da slažu i da ne trepnu oko bilo čega, pretežno nesposobnim likovima koji nisu preterano zainteresovani za lično i stručno usavršavanje, koji se stalno izvlače, lažu, mažu, petljaju i stvaraju haos na svojim radnim mestima i oko njih, sa posledicama kojih ljudi postaju svesni tek dugo nakon što ovi odu i sa njima njihov paravan. Za šta će pak opet da slažu šefove, kolege, nebitno koga. Razumem ja zašto je njima to navika - ovo je odurno društvo, moraju da se kriju, pretvarju, foliraju, lažu ali kada ti to pređe u naviku - dalje od mene, jer za to razumevanja nemam. Najblatantniji skorašnji primer sa kojim sam se susreo je tržišni udeo jednog od najvećih proizvođača računara, gde šefovi na nivou centralnevropske regije imaju potpuno lažne podatke kojima ih ovi filuju, koristeći "usluge" "neutralne" agencije, koju vode njihovi prijatelji, takođe gej, i ljudi predstavu nemaju šta se ovde događa. Dok se oni osveste, ovi su već nafatirali love i para i onda opet u krug, i da dobiju otkaz njihovi gej prijatelji će im dati posao na nekom drugom mestu.Ako želimo da tržište rada napreduje i da ustanovimo neka nova pravila za srećniju i bolju budućnost, gej lobi je nešto sa čime se neminovno treba razračunati, baš kao i sa strankama koje zapošljavaju tako kako zapošljavaju, jer i jedni i drugi su isti kurac.Udrite.

Edited by Filipenko
Posted

Imas 23 godine. Zavrsio si fakultet, ali kriza je, ne moze se naci posao. Draga/dragi se zaposljava u trafici, a ti volontiras u nekoj firmi. Od trafike dobijete 20000, tvoji ti salju jos 20000 i sa tih 40000 vas dvoje nekako prezivljavate iz meseca u mesec. Nista stednja, nista putovanja, izadjete mozda jednom u mesec dana. Nakon dve godine, sestra/brat ti krece na fakultet, tako da roditelji nemaju vise ni onih 20000 mesecno. Ti si u onoj firmi zavrsio praksu nakon 2 meseca, nisi nista nasao u medjuvremenu, ili si bio u jos jednoj firmi u kojoj si takodje izvisio nakon 2 meseca. Nista, bataljujes i zaposljavas se i ti u trafici. Privremeno, dok ne nadjes nesto bolje.Godine prolaze, nista se nije desavalo. Sestra/brat je zavrsio/la faks i zaposlio/la se u trafici. I dalje si podstanar, nemas kola, od putovanja si bio dvaput kod drugara na vikendici i mozda, ako si iskamcio pare od caleta, jednom na moru. Od "struke", ono sto si znao zaboravio si. Matori prodaje traktor i zemlju, ionako vise ne moze da ih obradjuje i ti dobijas tih 5000. 1. Cujes da se negde daje posao za 5 hiljada evra. . Sa platom od 50000, mozes da iznajmis malo veci stan. Ili da ustedis koju paru. Ili da dobijes dete. Nesto ce se u svakom slucaju desiti.2. Mozes da kazes caletu da ne prodaje traktor i zemlju i se vratis na selo. Neko ce to i uraditi. Svake godine mukotrpan rad, da bi se na kraju pitao kako ce roditi i koju ces cenu dobiti. Mali problem nastaje ako nemas afiniteta prema takvom zivotu. Ne, stvarno, nadam se da ne moram da objasnjavam sta znaci ziveti od nekoliko hektara u Srbiji. 3. Neko ce otvoriti cevabdzinicu. Ali opet, od malena si naucio da ides na "sigurno". Ako ti posao propadne, neces imati ni 5 hiljada evra ni posao.4. A mozes i da radis u trafici do kraja zivota, a onih 5 hiljada evra iskoristis za pelene i benkice. I to je za ljude.Razumem ja itekako sta sve ne valja sa opcijom 1, ali mi je ipak tesko da osudim nekog ko se odluci a nju.

Posted
Najjače je što gej lobi svi ignorišu i kao se sprdaju sa samom naznakom postojanja istog, želeći da ostanu politički korektni. Radi se o najvećim dripcima/lažovima i najgorim radnicima, koji će itekako da daju prednost "svojima" i kod zapošljavanja i kod napredovanja i kod protežiranja, sa sve maksimalnom diskriminacijom, dođu li ikako do bilo kakve pozicije da odlučuju bilo šta - a protiv čega se kao bore jer su tobože ugroženi. Nažalost, i dalje ljudi nisu svesni koliko "lenjivaca po državnim firmama" otpada u stvari na beskorisne gejeve koji samo gomilaju svoju (toplu) braću o državnoj grbači, a o medijima da ne govorim. Situacija je katastrofalna. Slično važi i za predstavništva stranih preduzeća, znam bar nekoliko primera (pazi da vam ne otkrijem) gde je jedan gej došao na šefovsko/menadžersko mesto, a zatim zapošljavao svoju (toplu) braću, koji su mu pride vraćali deo svoje plate. A da ne spominjem favorizovanja angažovanja kojekakvih agencija i sličnih paravana na štetu firme, za "PR potrebe", "iventove" i slično, iza kojih se kriju upravo - gejevi.Najveći problem je što se radi, čast izuzecima, o patološkim lažovima koji će da slažu i da ne trepnu oko bilo čega, pretežno nesposobnim likovima koji nisu preterano zainteresovani za lično i stručno usavršavanje, koji se stalno izvlače, lažu, mažu, petljaju i stvaraju haos na svojim radnim mestima i oko njih, sa posledicama kojih ljudi postaju svesni tek dugo nakon što ovi odu i sa njima njihov paravan. Za šta će pak opet da slažu šefove, kolege, nebitno koga. Razumem ja zašto je njima to navika - ovo je odurno društvo, moraju da se kriju, pretvarju, foliraju, lažu ali kada ti to pređe u naviku - dalje od mene, jer za to razumevanja nemam. Najblatantniji skorašnji primer sa kojim sam se susreo je tržišni udeo jednog od najvećih proizvođača računara, gde šefovi na nivou centralnevropske regije imaju potpuno lažne podatke kojima ih ovi filuju, koristeći "usluge" "neutralne" agencije, koju vode njihovi prijatelji, takođe gej, i ljudi predstavu nemaju šta se ovde događa. Dok se oni osveste, ovi su već nafatirali love i para i onda opet u krug, i da dobiju otkaz njihovi gej prijatelji će im dati posao na nekom drugom mestu.Ako želimo da tržište rada napreduje i da ustanovimo neka nova pravila za srećniju i bolju budućnost, gej lobi je nešto sa čime se neminovno treba razračunati, baš kao i sa strankama koje zapošljavaju tako kako zapošljavaju, jer i jedni i drugi su isti kurac.Udrite.
Jebacete Bili, ne sekiraj se.
Posted (edited)
Blablabla
Nema potrebe, to kao kad bih svoju mačku udarao zato što ne poznaje diferencijalni račun. Radim u medijima i sticajem okolnosti srećem se sa popriličnim brojem gejeva u medijima i PR industriji. Ne samo da nisu ni u kakvom lobiju, nego se kolju kao i heteroseksualci, a ako nekome neko nešto i namesti to je zato što mu je dečko, a ne zato što je u pitanju drugi gej, to su gluposti, pogotovo kad se ima u vidu da samo u svom bližem radnom okruženju imam dva geja koji su poprilično homofobni i zalažu se za rasturanje gej parade (ne žele ljudi da izlaze iz plakara i najradije bi ubili svakog ko ih stavlja u situaciju da moraju da javno govore o svom seksualnom opredeljenju). Baš će oni da pomažu sabratu geju.Ovo za gejeve patološke lažove je bolesna generalizacija iza koje se verovatno krije neka tvoja lična profesionalna neostvarenost, da ne kažem pizma. Ostale primere si verovatno izmislio. Edited by Marko M. Dabovic
Posted
:Hail:Filipenko nikada ne razocara.@Fins fleet, +1, to je upravo to. Tesko je takav izbor osudjivati pod poznatim okolnostima.
Posted
Ovaaaj mi smo ovde u žestokom nesporazumu izgleda. Naravno da je onaj ko traži mito 20 puta krivlji od onog koji daje. Međutim, kulturu mita perpetuiraju i jedni i drugi. Primer: čovek kome izleče ženu kaže "ja vama ove pare moram da dam, zato što je to sevap, kakav bih bio čovek da ne častim", i tera svoje i tera svoje dok se doktoru ne zamuti pred očima i uzme novac. Ne kažem da je narod kriv, nego da su obe strane deo iste kulture u kojoj je mito sastavni deo svakodnevice.
Pa nije ti dobar primer. Prvo, to ce kao mito da percepira doktor zeljan mita. Normalan nece, percepirace kao kada castis komsiju sto ti je uleteo u stan koji se poplavljivao i spasio vece stete. Al ja svakako nisam taj covek. Jedini "mito" koji sam davao doktorima su bile kafe i grickalice za jednu prijateljicu kod koje sam radio neke preglede. I to ne zato sto je uradila bilo sta preko reda za mene, niti sto smatram da doktorima to treba davati, vec prosto sto imam naviku da kad god dodjem u goste nekome (bilo kuci il na poso) odnesem nesto. Nepoznatim doktorima nikad nisam davao nista. Jedini put kad smo morali da damo je kad su oni to sami trazili. A trazili su i kad je deda bio na samrti i kad je keva bila bolesna i kad se sestra porodila. I naravno da necu da izigravam legalistu i prijavljujem ih i teram inat dok su mi najblizi u bolnici okruzeni njima. Zato i shvatam donekle onog ko napuni 4 kese jer mu je tako lakse i sigurnije nego da se misli dal ce medicinska sestra da zaboravi njegovoj zeni da da lekove jer ovaj nije provalio njen mig.Mislim da su osnovni problem lose osobe medju medicinskim osobljem (i drugim sluzbama). Pa poneko ce da pocasti i dobrog konobara i dobrog zidara i dobrog majstora. Al opet nece svi ocekivati da ih castis niti ce svi biti pocasceni. Razlog zasto se to podrazumeva kod doktora je sto oni imaju vlast nad tobom, tj. tvojim bliznjima a istovremeno im plata ne zavisi od tebe niti od nekog dobrog glasa. I onda zbog losih ljudi svi preventivno daju poklone. I onda neko dodje i kaze "pa ipak je i narod kriv pomalo". Nije.
Posted (edited)
Pa nije ti dobar primer. Prvo, to ce kao mito da percepira doktor zeljan mita. Normalan nece, percepirace kao kada castis komsiju sto ti je uleteo u stan koji se poplavljivao i spasio vece stete.
Vidi ovako. čast može da bude čokolada, flaša soka. i mora se dati posle intervencije, ne pre. Sve što se da pre intervencije je mito, ma koliko sitno bilo. Ne pričam napamet, žena mni radi u zdravstvu i svakog dana se bori sa ljudima sklonim "čašćavanju". Nema sile da je nateraš da primi nešto iznad ranga čokolade, a i tu čokoladu razdeli ljudima, ne uzme ni kockicu. Argument: ja imam platu, a pacijenti plaćaju cenu usluge. Sve preko toga je crna zona.Ovo što pričam bi trebalo da se podrazumeva, a ne da pričamo o "čašćavanju" ljudi zbog toga što su uradili nešto za šta su već plaćeni. To što ti opisuješ, te odurne ucene u bolnicama - to počinje sitnim čašćavanjem koje se pretvara u krupno, sve dok ne pređe u običnu iznudu. Edited by Marko M. Dabovic