May 8May 8 4 hours ago, Malvo said:Neki tips&tricks za Stelaris, ko je igrao?Pre par godina me zaintrigiralo, počeo da igram sa idejom da ću razumeti u hodu, shvatio da neće tako ići. Onda se kao pripremao, čitao, gledao, počeo opet - sa sličnim rezultatom A uložio sam dosta vremena, igrao danima. Nešto sam tu zabrljao u startu, privreda i energija sve vreme u problemima. Sad me nakanilo da probam još jednom, mislim da je prva strateška igra koju nisam uspeo da savladam.Na šta ključno obratiti pažnju odmah u startu, šta raditi, šta ne?Koliko se sećam, a davno sam igrao, moraš da se odmah u startu širiš jako agresivno i zauzmeš što više sistema i anomalija, da bi ti one vraćale energy i production i kako bi imao dovoljno targeta za kolonizaciju. U početku su ti prihodi od stanica i anomalija značajni, posle kako razvijaš planete oni budu sve manje važni, ali ako ih nemaš dovoljno u startu imaš problem da razviješ planete. Takođe, ako nemaš dovoljno kolonija takođe imaš problem, a kasno je kada ti se granice sudare sa drugim civilizacijama. On a separate matter, uzeo sam da igram No Man's Sky, i sviđa mi se za sada...
May 9May 9 21 hours ago, Miljenko said:Nisam ni sa Civilisation sjajan, no tu umem povremeno da odigram ok partiju.meni je guilty pleasure da igram civ v na najvećim težinama sa overpowered modovima.
May 10May 10 naleteo sam na zanimljiv Youtube kanalkoncept je da radi reviews i pravi liste igara koje su za "ćalce", u smislu da možeš da pauziraš kad hoćeš, da se igra u kratkim sesijama, da može lako da se nastavi bez da moraš da se prisećaš mehanike igre ili priče do tog trenutka... dakle, sve ono što jedan ćalac koji ima sitnu decu bi trebao da ceni zbog limitiranosti gejminga u svom životu. koliko sam video fokusira se na PC i konzole, iako bi mobile igre bile možda i bolji fit za ovo "usputno" igranje.
May 10May 10 Preporucujem Brotato, neretko se nadju 4 ćalca i igraju do 3 ujutru, iako su u ponoc rekli samo jos jedan run
May 22May 22 Nisam igrao Port Royale 3, pa rekoh da probam cetvorku. Prvo ovi fame poeni za sve i svasta su totalno retardirani, no to manje vise. Hteli su da razviju novi sistem, no ova ideja da ne moze svaki brod da ima tipove, vec da moras da imas bas military ships, to vec ne mogu da pojmim. Kome je moglo pasti na pamet nesto tako glupo, pa jos istorijski skroz netacno (kao da se moze oformiti poseban vojni konvoj za svaku trgovacku flotilu). Ja sam upravo zbog toga u startu angazovao 400+ mornara, pa kada sam video da gubim previse para zbog toga, a nema efekta, smanji sam cifru na 150+.Bolje da probam 3. deo. Tu je vecinom zadrzan stil prva dva dela koje dobro poznajem.Inace autori Disco Elysiuma imaju novi naslov, Zero Parades: For Dead Spies. Nisam jos probao, no da poteram nekog od vas da izvidi situaciju.
May 22May 22 1 hour ago, Miljenko said:Inace autori Disco Elysiuma imaju novi naslov, Zero Parades: For Dead Spies. Nisam jos probao, no da poteram nekog od vas da izvidi situaciju.nisu ti autori, bar ne ovi glavni (kurvitz), za/um se raspao na tipa pet delova i sad svi prave svoju igru ja zero parades neću igrati još neko vreme sem ako ga ne stave na gamepass, ali po onome što čitam deluje da je ipak dobro ispalo...
May 23May 23 U vezi, Zero Parades, u ZA/UM i dalje rade devovi koji su radili pri pravljenju Disco Elysium. Kada sam pisao impresije za demo igre, slali nam da to prepravimo da više niko od originalnih ljudi iz inicijalnog tima nije ostao. Što je verovatno i istina da su ovi koji šrafe i preostali, ali šteta za "prave tvorce" što su morali da odu dalje.Demo nije bio baš merodavan da prikaže, kakva će igra biti, ali uvideo sam jedan patern. Koriste sličnu formu sa dijalozima i ima čak i referenci na ponašanje glavnog lika u DE. Pošto ste špijun u igri, to daje zaista mnogo prostora da igra iskoristi žanrovski milje, i da napravi neke veoma neobične trenutke. Odigraće se nekada, kada bude na popustu.
May 24May 24 17 hours ago, hajde_bajder said:Odigraće se nekada, kada bude na popustu.Na trafikama je uveliko na popustu verzija 1.0.36599, probaću večeras ako stignem pa javljam utiske.
May 27May 27 au, CDPR najavio novu ekspanziju za Witchera 3. moram da nabavim novi kompThe Witcher 3: Wild Hunt – Songs of the Past Announced!Coming in 2027 | Find out more about Songs of the Past — the brand-new expansion to The Witcher 3: Wild Hunt. Get ready for a new adventure as Geralt of Rivia!
May 31May 31 Probao Battlestar Galactica Scattered Hopes. Prilicno napeto, cak i u tutorijalu (gde sam inace izginuo na kraju, posto nisam uspeo da izvedem FTL skok). Zanimljiva mehanika, formiranje tima, heroji. E sad sto sam ja generalno smotan za ovaj tip igara, to je druga prica.Probacu ponovo, mada uvek imam taj problem da se rasplinem na 100 naslova.Recimo, pokusavam da privedem kraju Legend of Heroes Trails to Azure. Sada sam na pocetku 4. segmenta i prica polako dostize kulminaciju. Mozda i ponajbolje vodjen serijal, a igrao sam sve i svasta. Zna se da je uvek naglasak na prici, politickim intrigama i promenama na kontinentu, gde se odvija svih 13 igara (ne racunam tu ova 2 rimejka startnih naslova fransize). Likovi su uvek fino napisani. Neko je manje simpatican, neko vise, no tesko je odoleti, kako god okrenes. Ako sada pokrenem pomenuti 4. chapter, necu leci bar do 3 sata.
June 8Jun 8 Prešao sam Zero Parades.Iako ima jako slab uvod u igru, i moram priznati da me grad Portofira nije kupio skroz. Fali mu autentičnost jednostavno. Kasnije se potrude da dočaraju ekipu sa kojom ste radili i tu zapravo dolazi do srca ove igre. To sakupljanje starih saradnika me jako podsetilo na Mass Effect 2. I vaš odabir ko će sa vama poći u tu bitnu misiju na kraju bi trebalo da utiče na ishode. Iako ih nema mnogo, neki od likova su zapravo dobro napisani, i šteta je što kada ispucate sve dijaloge sa njima dok se pripremate za kraj. Mogli su da ubace još detalja koji bi vam pripomogli da se više zbližite sa njima i da ih bolje upoznate i razumete.Igra je upravo najjača kada se povede priča o bivšim kolegama i prijateljima, tu zapravo dobijamo odličan uvid kako špijuniranje kao zanat, ne štedi apsolutno nikog. Ti ljudi sa kojima radite mogu vam biti prijatelji, kumovi, ljubavnici, ili samo čist alat za završavanje misije. I u svemu tome leži opori osećaj neuspeha kao centralnog dela tematike. Ako je Disco Elysium nudio nadu i ostavio mogućnost za iskupljenjem, Zero Parades je čemer i crnilo.Dosta likova i zadataka koje završavate u sebi imaju DE dnk, i slabije su osmišljeni i razrađeni naspram inicijalne igre koja je ZAUM izgurala u svet video igara. Tačno se vidi da fali ta kreativa i srce koje je iznedrilo igru koja se javlja jednom u generaciji, koja otkriva toplu vodu.Samo roplplejovanje mi je zapravo i bilo najslabiji deo, jer Heršel Vilk naša heroina skoro i da nema svoju ličnost. Smatram da je to najveći propust, jer ako je DE, uspeo da psihološki dotakne svakog mogućeg igrača koji ju je probao i emotivno rezonovao, ovde nisam dobio takvu vrstu satisfkacije koju sam želeo da bude pospešena baš iz ugla špijunke koja mora da se opere od svih sranja iz prošlosti koje je napravila.Mehanika da sada gubite skillove kada vam se napuni neki od statistika koje mogu da utiču na dalje ishode pri bacanju kockica, anksioznost, umor i delirijum. I da je sve to prožeto i kroz izbor rečenica i specijalnih osobina (nešto slično thought cabinetu) umelo je da izazove tenzične momente u određenim sekvencama. Ali trebalo bi tu još nešto da se doradi. Jer se često dešavalo čak i kada mi zaključa pokušaje, spavanjac, pa doziranje sa supstancama i nalaženje prikladne odeće koja pojačava određene veštine. Nisu ponudile preveliki izazov, a tome sam se i najviše nadao u ovakvom tipu igre.Ujedno i muzika je najslabiji segment u čitavoj igri, osim par pesama koje dođu do izražaja. A to je baš veliki propust za igru koja se bavi ovakvim tipom žanra, morali su da se više potrude i da izgrade tu atmosferu gradića i tenzije koja sve više jača dok otkrivate klupko misterije u vezi zadatka i raznih likova.P.S. Inače igra deluje nedovršeno, jer ima nekih priča koje nemaju kraja, i sasvim sam siguran da će uraditi i Final Cut verziju, u kojoj bi trebalo da završe te pričice.Što se tiče problema, bilo je nekoliko u par kvestova, gde me je igra zaključala i nije dala da dobijem drugačiji kraj, a to je jedna od ključnih misija pred poslednju. I nažalost iako većina tekstova jeste sinhronizovana, imaju propusta gde se ispisani tekst razlikuje od onoga što glumci izgovaraju.I desio se povremeno određeni bag, gde me igra zamrzne i morate da izađete i uđete ponovo da bi mogli da nastavite. Mada ovo je tek prva verzija sa trafike, možda su prepravili već neke od bagova, videh da su na stimu izbacili dva peča do sada.Završio sam dva kraja Y i X. A koliko razumem, postoji i treći pod Z. Uglavnom neke male varijacije, tipa da li je glavni zadatak odrađen, ili ko je živ ili ko je mrtav od likova.
June 8Jun 8 4 hours ago, hajde_bajder said:Inače igra deluje nedovršenoŠto se tiče problema, bilo je nekoliko u par kvestova, gde me je igra zaključala i nije dala da dobijem drugačiji krajI desio se povremeno određeni bag, gde me igra zamrzne i morate da izađete i uđete ponovo da bi mogli da nastavite. Mada ovo je tek prva verzija sa trafike, možda su prepravili već neke od bagova, videh da su na stimu izbacili dva peča do sada.Ovo su otprilike i moji utisci, batalio sam posle par dana, sačekaću neku doteraniju verziju.