Jump to content
IGNORED

Koji digitalni aparat da kupim...G9 ili....?

yolo

Recommended Posts

Posted
Pa, jekavski je?
Da, ne videh 'primjer' :twak:
Posted

Nadam se da ti neki korektor nece zameriti na hrvatskom terminu. :D

Posted

nece, ja sam one-man show :Dzvala sam i udruzenje fotografa, odgovor je bio nalik na "mu", a u skriptama sa fdu se pominje samo engleski izraz. to je to bogatstvo jezika.

Posted

stvarno?a "usiljena perspektiva"?

Posted

na taj izraz sam naisla samo u nekoj raspravi o snimanju gospodara prstenova, ali nigde zvanicno, u udzbenicima ili skriptama. mozda mogu da dodam kao fusnotu negde, hvala ti :)

Posted

ili (pre) naglašena perspektiva?

Posted

e sad me zbunjujete :D ne znam da li mozemo da kazemo da je usiljena ili naglasena ako je poenta u ovom

tehnika slikanja koja se koristi optičkom iluzijom da bi neki objekat izgledao dalje ili bliže te manji ili veći nego što zapravo je
zato sam se i nadala da postoji neki zvanicni izraz, ali mrka kapa izgleda.
Posted

Ne vidim cemu potreba da se izbegne izraz forsirano. (Koristio se onoliko kod nas pre jos mnogo decenija, npr. u vojnim naukama).

Posted

Sta tacno izraz "forsirana perpektiva" znaci, odnosno u kom se kontekstu koristi. Koliko se secam u "Gospodaru prstena" je dosta koriscen sirokougaoni objektiv i to da bi se naglasila perspektiva. Suprotan izraz je slepljena perspektiva, pri cemu se u stvari kaze da su prednji i zadnji plan slepljeni.

• 3 weeks later...
Posted

svaki DSLR na trzistu je ozbiljan aparat.o odnosu cena/kvalitet nema sta da se prica ovde, ovo je ozbiljan i kvalitetan pocetnicki aparat koji ce imati u garanciji. sad, ovde postoji jedan problemcic: Nikon D3100, aparat koji je ovom ekvivalentan po ceni, daje nesto kvalitetnije slike, narocito u uslovima slabog svetla, i to je ozbiljna prednost, a Canon ima jednu drugu ozbiljnu prednost: da ima ugradjen autofokus motor koji mu omogucava da, za razliku od NIkona koji je oslonjen na AF-S objektive sa ugradjenim motorom, "goni" i starije objektive.ako mislis da ce klinca uhvatiti manija za menjanjem objektiva, uzmi Canona.ako mislis da ce mu jedan aparat, sa eventualno jos jednim staklom biti dovoljan u ovoj fazi, uzmi Nikona jer nudi vise toga out of the box.