Jump to content

predavanja/seminari

Featured Replies

al ja licno obozavam da vitlam stapom, jos najbolje ako je neka kvrgava mocuga (sto nije retko po nasim departmanima)
ovakvih sredstava na psiholoskim skupovima nema -_-
zasto moj ppt nema small caps?
Koja verzija? U 2007 selektuješ tekst, desni klik, Font... pa imaš check-box Small Caps. Ako u ranijim verzijama toga nema, a ti baš-baš želiš da ti naslov tako izgleda, uvek možeš da primeniš princip grube sile - napišeš sve velikim slovima, malo manjim fontom, pa posle povećaš samo veličinu fonta za početna slova. Nije naročito elegantan način, ali je konačan efekat isti. -_-

Edited by Al-Khwarizmi

znam da menjam fontove :(2003. je verzija, a super je ideja za ovaj lazni smolkaps :D

masi rukama i ako je moguce koristi stap a ne laser.
ako ima štap u ruci, ne može se oslonit na katedru (kako bi izgledala viša i kompetentnija :D )zanimljivo je ovo što je betty rekla o humoru, baš me sjetilo na primjer predavanja s jednog kongresa di je predavač prikazao seriju slajdova s primjerima nekih pretjerano pojednostavljenih shvaćanja i popularnih mitova te iz njih izveo logički ispravan zaključak (koji je glasio btw. psihijatriju možemo ukinuti :D ). ne biste virovali, ali samo pola dvorane se smijalo, druga polovica je negodovala :ph34r: jadan čovik.a šta raditi sa referencama u PP prezentacijama, odmah na slide ispod teksta, na kraj...?

Edited by Nicol

ne biste virovali, ali samo pola dvorane se smijalo, druga polovica je negodovala :ph34r: jadan čovik.a šta raditi sa referencama u PP prezentacijama, odmah na slide ispod teksta, na kraj...?
ima i gori slucaj za humor, kad je predavac jedini koji se smeje...reference: cele ne idu nikad, ja ne volim ni u tekstu da spominjem imena jer je najbitnije iskomunicirati ideju. ima onih koji se ne slazu, pa spominju i imena i godine. ja mislim da je tome mesto u clanku, a ne i u abstraktu ili prezentaciji, izuzev u slucaju jako popularnih faca za koje svi znaju koje se ideje vezuju.edit: a ako u abstraktu bas mora, onda spomenem dve: jednu staru, za koju se vezuje neki klasican nalaz, i jednu sto sveziju.edit editovog edita: spominjem imena usmeno, samo ih ne stavljam na platno.

Edited by betty

ima i gori slucaj za humor, kad je predavac jedini koji se smeje...
:lol:
reference: cele ne idu nikad, ja ne volim ni u tekstu da spominjem imena jer je najbitnije iskomunicirati ideju. ima onih koji se ne slazu, pa spominju i imena i godine. ja mislim da je tome mesto u clanku, a ne i u abstraktu ili prezentaciji, izuzev u slucaju jako popularnih faca za koje svi znaju koje se ideje vezuju.
i ja mislim da ne treba stavljati reference (to je moj cvrst stav, upravo osmisljen), bez obzira sto brave margot to voli.
ja mislim da je tome mesto u clanku, a ne i u abstraktu ili prezentaciji, izuzev u slucaju jako popularnih faca za koje svi znaju koje se ideje vezuju.
a njima reference još najmanje tribaju :D
edit editovog edita: spominjem imena usmeno, samo ih ne stavljam na platno.
spasila te edita, već sam pripala za tvoju znanstvenu čestitost

kroz bolno iskustvo svoje prve ppt prezentacije u zivotu, koja je bila esejisticko- romanesknog tipa, shodno tome dosta losa, polako sam se ucila umetnosti skracivanja i jednostavnosti - vidi pod betty i ostali. jednom sam se, zahvaljujuci manje formalnoj prirodi dogadjaja, upustila u egzibicionizam i napravila prezentaciju koje se sastojala od po tri teze po slajdu, sa po jednom jedinom (kljucnom) reci u svakoj tezi. efektno, ali, naravno, ne cesto primenljivo i primereno (pristalica sam, naravno, toga da sve podatke koji nisu od kljucne vaznosti u datom trenutku treba odstampati i podeliti kao prilog/handout).i da, i dalje ne mogu da se odviknem od belih/zuti slova na plavoj pozadini :(za fensi efekte veliko ne, vise puta sam videla kako su napravili farsu i/ili smaranje od potencijalno solidnih prezentacija.konacno, osim ako ppt prezentacija nije izrazito aljkava i nepregledna, nema toga sto jedna/an kompetentna, duhovita, koncentrisana, harizmaticna, ubedljiva, radijantna prezenterka ne moze da popravi sopstvenim nastupom.dakle, bice dobro -_- inace, mnogo korisnih saveta na topiku, hvala i u moje ime.

i da, i dalje ne mogu da se odviknem od belih/zuti slova na plavoj pozadini :(
dok god ti slova i pozadina nisu iste svetline, i dok god povremeno ipak glasas za cedu, to je prihvatljivo.
sto bre :(ja sve ppt pravim ili sa plavim slovima na beloj pozadini ili belim slovima na plavoj pozadini (takva su pravila, nemam izbora). i izgledaju super.a zuta slova po tamno plavoj pozadini bi bila moj licni izbor, da ga imam.

Super su ova vaša uputstva. Skoro sam pravila bitnu prezentaciju i nije ispalo loše, ali uz sve navedene trikove bilo bi mnogo bolje. @ kingmaker: Jesi li smislila naslov?Moze li nešto polušaljivo: "Ko je jači - bata ili seka?" ili Koje viši/teži - bata ili seka? Neozbiljno, ali bi moglo da zainteresuje.

:blush: ja samo tako znam da pricam. ako mi pozadina nije plava (tamna, teget) propala prezentacija, a najoptimalnije razultate postizem sa bledo-zutim slovima :D dosta dobrih saveta btw.

Ne znam da li znate, verovatno otkrivam toplu vodu, ali PowerPoint omogucuje da snimite svoju prezentaciju (glas) uz slajdove. Znaci, za ove mladje i neukusnije, mozete da se cujete kako zvucite. Ako vam mnogo drhturi glas, drmnite koju votku... (not included with PowerPoint).

nekoliko pravila koje ja uvek sledim, bez obzira na prirodu prezentacije, publiku i sl:- na prvom slajdu posle naslovne stavim pregled svih odeljaka koji ce slediti. ljudi vole da znaju sta ih u sledecih 10 min ocekuje, lakse im je kasnije da usvajaju te koncepte kako slusaju, a i sluzi da se odmah na pocetku upecaju za neku od ideja - na poslednjem slajdu ukratko sumiram prethodno receno, akcentiram osnovne ideje i sl. to ljudima pomaze da na kraju ukace big picture.ovo moze zavisiti i od publike, ali ja generalno izbegavam animacije i sl. i da, mislim da ide negde 2 min po slajdu, sto znaci max 5 slajdova za tvoju prezentaciju.
:thumbsup: Previše slika ili animacije odvuku svu pažnju slušalaca!!!
mozete da pisete savete sta da obucem, i da li boja haljine treba da bude kompatibilna sa pozadinom ili slovima? boja laka za nokte?
Pa sad... Kad već pitaš.... Jeste šala, ali primenljiva... :D :D :D Samo pomislih na face u publici, kada bi se pojavila u pomenutoj garderobi... Sa štapom naravno... :wub:
stap naprotiv smanjuje nervozu, daje oslonac, imas za sta da se uhvatis, podbocis, oslonis o pod, igras a da ne izgleda debilno (i opasno)
:thumbsup: štap je čudo! Bolji od mahanja laserom ili rukama... Obaška njegovo arhetipsko značenje i nesvesni učinak na auditorijum... :P Bez šale, ako imaš neku staru prostačku radio ili TV antenu na izvlačenje otkini je u korenu i kad se razvuče postaje idealni pokazivač na predavanju... (na dužim predavanjima, praktična je za lupiti po stolu i povratiti pažnju auditorijuma, a kad se sklopi fino se parkira u dno tašne :rolleyes: )EDIT: Ako je tema predavanja ozbiljna, onda bez šale!!! Vedro, otvoreno i prijateljsko lice DA! šala NE! I što reče Betty višak entuzijazma u prezentaciji je sasvim OK!

Edited by dare...