Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Svi naši pumpaši

Featured Replies

3 minutes ago, Shan Jan said:

Vec od pocetka godine je NIS znao sta ga ceka i krenuo je da unapred isplacuje plate radnicima. Kako cujem, upravo je stigla i novembarska.

Firma za koju sam nekad radio a koja im odrzava datacentre, laptopove, stampace, helpdesk... (inace u vlasnistvu zapadne komapanije) je dobila zabranu da vise posluje sa njima. To znaci da neke stvari vec ne rade a da bilo sta sto se pokvari nema ko da resi. Poseban problem su fizicki kvarovi, tu jednostavno nema resenja. Verujem da je slicna situacija i sa nekim ne-IT stvarima.

Morace da nadju resenje, ili da se skinu sankcije ili da Rusi prodaju svoj deo. U suprotnom mogu da zatvore radnju.

I zatvaranje radnje je resenje...

Oteraju u stecaj, imovinu i zaposlene prebace na novi klub, ovaj firmu, sa novim vlasnikom i nastave kao da nista nije bilo... Ima jedan privrednik iz Železnika, moze im proda know how... fantom

Samo se neki moraju cuvati prolaska pored prozora ili caja....

• Replies 1k
  • Views 120k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• u srbiji uzasno iritira i steti analiticarenje opste prakse, nema gdje da se procita ozbiljna analiza u vezi sa nis-om.

• Zavisi, ako je išao do sela, za 1 dan, inače, preko nedelje do posla, sa posla, nekih 7-8 km dnevno, recimo... Matori je radio i zemlju, pa je dizela uvek bilo, zato je i stavio taj motor... Jedina z

• Filozof manijak
    Filozof manijak

kupi EV

Posted Images

1 hour ago, radisa said:

I zatvaranje radnje je resenje...

Oteraju u stecaj, imovinu i zaposlene prebace na novi klub, ovaj firmu, sa novim vlasnikom i nastave kao da nista nije bilo... Ima jedan privrednik iz Železnika, moze im proda know how... fantom

Samo se neki moraju cuvati prolaska pored prozora ili caja....

Isto baš reče i Brkić

Smatra da bi rešenje bilo u tome da kompanija NIS, koja posluje prema srpskim zakonima, proglasi stečaj.

"Kad u Srbiji neka firma ne može da radi zbog raznih okolnosti – od elementarne nepogode do sankcija, nestabilnosti na tržištu, gubitka tržišta, gubitka podizvođača, ta firma prijavljuje stečaj. Država kao vlasnik ima pravo da kaže – saglasni smo s time, pošto pomaže zakone, firma ide u stečaj, određuje se stečajni upravnik, on ulazi, kreće procedura, pravi se stečajna masa, iz nje se namiruju vlasnici i poverioci prvog, drugog i trećeg reda. Država nakon toga napravi novu kompaniju, razglasi svuda po svetu i krene sa snabdevanjem tržišta", naveo je Brkić.

2 hours ago, KnightLore said:

Danas posle podne u nekoliko stranih banaka stigla je hitna odluka da se računi zaposlenih stave u poseban status blokade. Novi zahtevi za kredit, karticu ili lizing se ne primaju, već podneti biće odbijeni. Ti računi ne mogu da se zatvore dok se sve obaveze ne izmire, a to bi značilo momentalno dospevanje preostalog iznosa. Eventualno prebacivanje računa i obaveza u PŠ bi produžilo agoniju najviše do kraja godine.

Isplata zarada zaposlenima, računa dobavljačima... To je tek haos u najavi.

Ako ovo potraje, naftna industrija će se za pola godine svesti samo na benzinske pumpe.

Brate ja ovo tvoje ne razumem, možeš da pojasniš? Prvo kažeš računi zaposlenih u statusu blokade - nema kartica, kredita i sl… Potom sledeća rečenica “Ti računi ne mogu da se zatvore dok se sve obaveze ne izmire, a to bi značilo momentalno dospevanje preostalog iznosa” - koji “ti računi” i dospevanje čega? Zatvaraju se prisilno računi zaposlenih (po kom osnovu) ili ovde već misliš na firmu?

Zatim kažeš “Eventualno prebacivanje računa i obaveza u PŠ bi produžilo agoniju najviše do kraja godine” - ovde kapiram već pričaš o samom NIS-u, ali sve je jedna celina i ne znam kakve veze ima jedno a drugim. Zašto bi blokirali račune zaposlenima koji su fizička lica i nisu ni pod kakvim sankcijama?

8 minutes ago, ducca said:

Brate ja ovo tvoje ne razumem, možeš da pojasniš? Prvo kažeš računi zaposlenih u statusu blokade - nema kartica, kredita i sl… Potom sledeća rečenica “Ti računi ne mogu da se zatvore dok se sve obaveze ne izmire, a to bi značilo momentalno dospevanje preostalog iznosa” - koji “ti računi” i dospevanje čega? Zatvaraju se prisilno računi zaposlenih (po kom osnovu) ili ovde već misliš na firmu?

Zatim kažeš “Eventualno prebacivanje računa i obaveza u PŠ bi produžilo agoniju najviše do kraja godine” - ovde kapiram već pričaš o samom NIS-u, ali sve je jedna celina i ne znam kakve veze ima jedno a drugim. Zašto bi blokirali račune zaposlenima koji su fizička lica i nisu ni pod kakvim sankcijama?

Mislim da u ovoj situaciji niko ko ima ikakve veze sa USA (a banke imaju, osim PŠ) ne sme da ima bilo kakvu transakciju sa NIS-om... Bukvalno niko... Dakle, NIS ne možeda uplati zaposlenima pare...

Te privatne račune naravno ne moraju da zatvaraju, ali neće biti priliva na njih od NIS-a... Tehnički, ti ljudi su za banke postali oni koji ne mogu da izmiiruju obaveze... Ja tako razumem, ne znači da sam u pravu...

I šta - neko ko ima stambeni kredit banka će da udje u potraživanje preostale sume? Ne vidim koliko je to realno da se desi, plate će se isplaćivati na ovaj ili onaj način, kapiram preko PŠ, a posle svako može uplatiti na sopstveni račun u matičnoj banci iznos koji predstavlja mesečnu obavezu/e. A i bankama je u interesu da nastave da rokaju po provizijama, kamatama i ostalim uslugama, pričamo o hiljadama zaposlenih i njihovim privatnim računima. Možda udju u nekakav monitoring za početak, npr…

31 minutes ago, ducca said:

I šta - neko ko ima stambeni kredit banka će da udje u potraživanje preostale sume? Ne vidim koliko je to realno da se desi, plate će se isplaćivati na ovaj ili onaj način, kapiram preko PŠ, a posle svako može uplatiti na sopstveni račun u matičnoj banci iznos koji predstavlja mesečnu obavezu/e. A i bankama je u interesu da nastave da rokaju po provizijama, kamatama i ostalim uslugama, pričamo o hiljadama zaposlenih i njihovim privatnim računima. Možda udju u nekakav monitoring za početak, npr…

Slazem se ja sa tobom, davao sam samo vidjenje onog napisanog...

Nijedna banka zdrave pameti nece proglasiti kredit dospelim tek tako...

ima neko link za ovaj članak mimo paywall-a?

No image preview

Prema slovu američkih sankcija, Hrvatska bi trebala bloki...

Isto se odnosi i na novac na računima NIS-a u hrvatskim poslovnim bankama

Prema slovu američkih sankcija, Hrvatska bi trebala blokirati ili zaplijeniti svu imovinu NIS-a! Pitali smo naše institucije hoće li to napraviti.

1 hour ago, Time Crisis said:

Isto baš reče i Brkić

tacno nista sto je naveo po Zakonu ne predstavlja razloge za stecaj.

cuveni ekonomski novinar

2 minutes ago, ultra plasticni said:

tacno nista sto je naveo po Zakonu ne predstavlja razloge za stecaj.

cuveni ekonomski novinar

Nećemo se držati zakona kao pijan plota... fantom

1 hour ago, radisa said:

Mislim da u ovoj situaciji niko ko ima ikakve veze sa USA (a banke imaju, osim PŠ) ne sme da ima bilo kakvu transakciju sa NIS-om... Bukvalno niko... Dakle, NIS ne možeda uplati zaposlenima pare...

Te privatne račune naravno ne moraju da zatvaraju, ali neće biti priliva na njih od NIS-a... Tehnički, ti ljudi su za banke postali oni koji ne mogu da izmiiruju obaveze... Ja tako razumem, ne znači da sam u pravu...

Svi zaposleni ce otvoriti racune u PŠ

4 hours ago, Lezilebovich said:

Svi zaposleni ce otvoriti racune u PŠ

Kako će NIS-ov novac (koji već nije tamo) završiti na računima PŠ i onda na računima zaposlenih u istoj? Ne kažem da neće, samo me zanima način. Od većih klijenata svi su doneli odluke kojima obustavljaju sve aktivnosti sa NIS-om, uključujući kupovinu i finansijske transakcije (nigde izuzimajući PŠ).

Da li je ovaj Brkić svestan koliko bi trajao stečaj firme kao što je NIS, čak i kada bi postojali zakonski razlozi za stečaj?

Da li ove sankcije kače i Srbijagas, PSG Banatski Dvor i povezane firme sa NIS ?

Srbijagas i B. Dvor ne, firme koje su pod NIS kišobranom da, npr. Petrohemiju. Ne znam da li misliš na još neku odredjenu firmu?