October 9, 2025Oct 9 3 minutes ago, Shan Jan said:Vec od pocetka godine je NIS znao sta ga ceka i krenuo je da unapred isplacuje plate radnicima. Kako cujem, upravo je stigla i novembarska.Firma za koju sam nekad radio a koja im odrzava datacentre, laptopove, stampace, helpdesk... (inace u vlasnistvu zapadne komapanije) je dobila zabranu da vise posluje sa njima. To znaci da neke stvari vec ne rade a da bilo sta sto se pokvari nema ko da resi. Poseban problem su fizicki kvarovi, tu jednostavno nema resenja. Verujem da je slicna situacija i sa nekim ne-IT stvarima.Morace da nadju resenje, ili da se skinu sankcije ili da Rusi prodaju svoj deo. U suprotnom mogu da zatvore radnju.I zatvaranje radnje je resenje...Oteraju u stecaj, imovinu i zaposlene prebace na novi klub, ovaj firmu, sa novim vlasnikom i nastave kao da nista nije bilo... Ima jedan privrednik iz Železnika, moze im proda know how... Samo se neki moraju cuvati prolaska pored prozora ili caja....
October 9, 2025Oct 9 1 hour ago, radisa said:I zatvaranje radnje je resenje...Oteraju u stecaj, imovinu i zaposlene prebace na novi klub, ovaj firmu, sa novim vlasnikom i nastave kao da nista nije bilo... Ima jedan privrednik iz Železnika, moze im proda know how... Samo se neki moraju cuvati prolaska pored prozora ili caja....Isto baš reče i Brkić Smatra da bi rešenje bilo u tome da kompanija NIS, koja posluje prema srpskim zakonima, proglasi stečaj. "Kad u Srbiji neka firma ne može da radi zbog raznih okolnosti – od elementarne nepogode do sankcija, nestabilnosti na tržištu, gubitka tržišta, gubitka podizvođača, ta firma prijavljuje stečaj. Država kao vlasnik ima pravo da kaže – saglasni smo s time, pošto pomaže zakone, firma ide u stečaj, određuje se stečajni upravnik, on ulazi, kreće procedura, pravi se stečajna masa, iz nje se namiruju vlasnici i poverioci prvog, drugog i trećeg reda. Država nakon toga napravi novu kompaniju, razglasi svuda po svetu i krene sa snabdevanjem tržišta", naveo je Brkić.
October 9, 2025Oct 9 2 hours ago, KnightLore said:Danas posle podne u nekoliko stranih banaka stigla je hitna odluka da se računi zaposlenih stave u poseban status blokade. Novi zahtevi za kredit, karticu ili lizing se ne primaju, već podneti biće odbijeni. Ti računi ne mogu da se zatvore dok se sve obaveze ne izmire, a to bi značilo momentalno dospevanje preostalog iznosa. Eventualno prebacivanje računa i obaveza u PŠ bi produžilo agoniju najviše do kraja godine.Isplata zarada zaposlenima, računa dobavljačima... To je tek haos u najavi.Ako ovo potraje, naftna industrija će se za pola godine svesti samo na benzinske pumpe.Brate ja ovo tvoje ne razumem, možeš da pojasniš? Prvo kažeš računi zaposlenih u statusu blokade - nema kartica, kredita i sl… Potom sledeća rečenica “Ti računi ne mogu da se zatvore dok se sve obaveze ne izmire, a to bi značilo momentalno dospevanje preostalog iznosa” - koji “ti računi” i dospevanje čega? Zatvaraju se prisilno računi zaposlenih (po kom osnovu) ili ovde već misliš na firmu?Zatim kažeš “Eventualno prebacivanje računa i obaveza u PŠ bi produžilo agoniju najviše do kraja godine” - ovde kapiram već pričaš o samom NIS-u, ali sve je jedna celina i ne znam kakve veze ima jedno a drugim. Zašto bi blokirali račune zaposlenima koji su fizička lica i nisu ni pod kakvim sankcijama?
October 9, 2025Oct 9 8 minutes ago, ducca said:Brate ja ovo tvoje ne razumem, možeš da pojasniš? Prvo kažeš računi zaposlenih u statusu blokade - nema kartica, kredita i sl… Potom sledeća rečenica “Ti računi ne mogu da se zatvore dok se sve obaveze ne izmire, a to bi značilo momentalno dospevanje preostalog iznosa” - koji “ti računi” i dospevanje čega? Zatvaraju se prisilno računi zaposlenih (po kom osnovu) ili ovde već misliš na firmu?Zatim kažeš “Eventualno prebacivanje računa i obaveza u PŠ bi produžilo agoniju najviše do kraja godine” - ovde kapiram već pričaš o samom NIS-u, ali sve je jedna celina i ne znam kakve veze ima jedno a drugim. Zašto bi blokirali račune zaposlenima koji su fizička lica i nisu ni pod kakvim sankcijama?Mislim da u ovoj situaciji niko ko ima ikakve veze sa USA (a banke imaju, osim PŠ) ne sme da ima bilo kakvu transakciju sa NIS-om... Bukvalno niko... Dakle, NIS ne možeda uplati zaposlenima pare...Te privatne račune naravno ne moraju da zatvaraju, ali neće biti priliva na njih od NIS-a... Tehnički, ti ljudi su za banke postali oni koji ne mogu da izmiiruju obaveze... Ja tako razumem, ne znači da sam u pravu...
October 9, 2025Oct 9 I šta - neko ko ima stambeni kredit banka će da udje u potraživanje preostale sume? Ne vidim koliko je to realno da se desi, plate će se isplaćivati na ovaj ili onaj način, kapiram preko PŠ, a posle svako može uplatiti na sopstveni račun u matičnoj banci iznos koji predstavlja mesečnu obavezu/e. A i bankama je u interesu da nastave da rokaju po provizijama, kamatama i ostalim uslugama, pričamo o hiljadama zaposlenih i njihovim privatnim računima. Možda udju u nekakav monitoring za početak, npr…
October 9, 2025Oct 9 31 minutes ago, ducca said:I šta - neko ko ima stambeni kredit banka će da udje u potraživanje preostale sume? Ne vidim koliko je to realno da se desi, plate će se isplaćivati na ovaj ili onaj način, kapiram preko PŠ, a posle svako može uplatiti na sopstveni račun u matičnoj banci iznos koji predstavlja mesečnu obavezu/e. A i bankama je u interesu da nastave da rokaju po provizijama, kamatama i ostalim uslugama, pričamo o hiljadama zaposlenih i njihovim privatnim računima. Možda udju u nekakav monitoring za početak, npr…Slazem se ja sa tobom, davao sam samo vidjenje onog napisanog...Nijedna banka zdrave pameti nece proglasiti kredit dospelim tek tako...
October 9, 2025Oct 9 ima neko link za ovaj članak mimo paywall-a?Prema slovu američkih sankcija, Hrvatska bi trebala bloki...Isto se odnosi i na novac na računima NIS-a u hrvatskim poslovnim bankama Prema slovu američkih sankcija, Hrvatska bi trebala blokirati ili zaplijeniti svu imovinu NIS-a! Pitali smo naše institucije hoće li to napraviti.
October 9, 2025Oct 9 1 hour ago, Time Crisis said:Isto baš reče i Brkićtacno nista sto je naveo po Zakonu ne predstavlja razloge za stecaj.cuveni ekonomski novinar
October 9, 2025Oct 9 2 minutes ago, ultra plasticni said:tacno nista sto je naveo po Zakonu ne predstavlja razloge za stecaj.cuveni ekonomski novinarNećemo se držati zakona kao pijan plota...
October 9, 2025Oct 9 1 hour ago, radisa said:Mislim da u ovoj situaciji niko ko ima ikakve veze sa USA (a banke imaju, osim PŠ) ne sme da ima bilo kakvu transakciju sa NIS-om... Bukvalno niko... Dakle, NIS ne možeda uplati zaposlenima pare...Te privatne račune naravno ne moraju da zatvaraju, ali neće biti priliva na njih od NIS-a... Tehnički, ti ljudi su za banke postali oni koji ne mogu da izmiiruju obaveze... Ja tako razumem, ne znači da sam u pravu...Svi zaposleni ce otvoriti racune u PŠ
October 10, 2025Oct 10 4 hours ago, Lezilebovich said:Svi zaposleni ce otvoriti racune u PŠKako će NIS-ov novac (koji već nije tamo) završiti na računima PŠ i onda na računima zaposlenih u istoj? Ne kažem da neće, samo me zanima način. Od većih klijenata svi su doneli odluke kojima obustavljaju sve aktivnosti sa NIS-om, uključujući kupovinu i finansijske transakcije (nigde izuzimajući PŠ).
October 10, 2025Oct 10 Da li je ovaj Brkić svestan koliko bi trajao stečaj firme kao što je NIS, čak i kada bi postojali zakonski razlozi za stečaj?
October 10, 2025Oct 10 hrvatski ugao, oni paralelno imaju problem sa madjarimahttps://www.poslovni.hr/regija/sankcije-stigle-neizvjesnosti-na-energetskoj-sceni-regije-tek-dolaze-4505645 Edited October 10, 2025Oct 10 by morgana
October 10, 2025Oct 10 Da li ove sankcije kače i Srbijagas, PSG Banatski Dvor i povezane firme sa NIS ?
October 10, 2025Oct 10 Srbijagas i B. Dvor ne, firme koje su pod NIS kišobranom da, npr. Petrohemiju. Ne znam da li misliš na još neku odredjenu firmu?