Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Amerika, zemlja velika

Featured Replies

2 hours ago, Bud Stonebraker said:

Takodje, pomenuto da je po gallupu 60%zadovoljstvo sa us zdravstvom vs samo 30% u UK?!?;

Zato što u UK ljudi pamte bolje vreme.

Part 1: My Life Is a Lie

The economists look at this and cheer. “Look!” they say. “In 1967, only 5% of families made over $150,000 (adjusted for inflation). Now, 34% do! We are a nation of rising aristocrats.”

But look at that chart through the lens of the real poverty line.

If the cost of basic self-sufficiency for a family of four—housing, childcare, healthcare, transportation—is $140,000, then that top light-blue tier isn’t “Upper Class.”

It’s the Survival Line.

This chart doesn’t show that 34% of Americans are rich. It shows that only 34% of Americans have managed to escape deprivation. It shows that the “Middle Class” (the dark blue section between $50,000 and $150,000)—roughly 45% of the country—is actually the Working Poor. These are the families earning enough to lose their benefits but not enough to pay for childcare and rent. They are the ones trapped in the Valley of Death.

• Replies 15.8k
  • Views 1.5m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Za one koji nisu čuli, mustangica je dobro i evakuisana je. 

• To je MAGA narativ o kome sam pisao, nije kriv monstrum koji je ubio uz psovke, nego je kriva ona jer je kao majka trebalo da bude pazljivija. Kratka suknja 1/1. Potpuno odsustvo logike, pameti, emp

• *edited by mod
    *edited by mod

Posted Images

@Engineer definitivno food for thought sto si postovao; srednja klasa od $65k-$195k za porodicu od 4 je malo off.

Ipak, cifre variraju; tih $32k/yr za dvoje dece neko negde sigurno placa 4 godine&9 meseci, neko nista (baba, deda, drzava), neko samo 2 ili 3, to su privremeni troskovi!

5 hours ago, Engineer said:

The economists look at this and cheer. “Look!” they say. “In 1967, only 5% of families made over $150,000 (adjusted for inflation). Now, 34% do! We are a nation of rising aristocrats.”

Ne cini li vam se da su ove inflation adjusted racunice na duzi rok nerealne, tj da se inflacija zvnicno potcenjuje.

7 hours ago, Bud Stonebraker said:

US health care system is expensive primarily because (1) we pay doctors and nurses properly and (2) we over-treat rather than under-treat. Get your facts straight.

Budalaština. Skup je zato što ga ne plaćaju svi. Da imaju osiguranje automobila na istim principima kao zdravstveno osiguranje, odma bi postigli ekološki standard jer bi im na ulicama i hajvejima prometovala samo petina današnjeg broja vozila

Nije budalaština, po svemu što sam video američko zdravstvo ima tendenciju da sve mnogo detaljnije ispituje nego u ostatku sveta. To je možda neki perverzni odnos kad je zdravstvo tržišno, pa onda ljudi koji plaćaju skupo s jedne strane očekuju da dobiju bang for the buck, a s druge i pružaoci usluge gledaju da što više prodaju. Dobro je pitanje koliko ljudi u postojećem sistemu ima kojima je sad dobro, a koji žele promene. Izboriti se za bolje uslove za sve gde će biti manje vremena za tebe i da to ima prednosti je previše apstraktan koncept za mnoge.

Kad sam se jednom prosuo na ledu i dobio tzv whiplash, gledam šta da radim, pa vidim uglavnom se preporučuje mirovanje, osim u Americi gde dobiješ kragnu, pa ovo, pa ono i onda ljudi na kraju imaju "dugoročne posledice" koje hoće da naplate od osiguranja (ako im se desilo u sudaru auta recimo). Sve je to jedna velika igranka koja na kraju puno košta, a mala je korist za društvo.

Nisam doduše siguran koliko su dobro plaćeni, po svemu što sam video medicinsko osoblje je često na ivici burnouta i gde dominira private equity koji gleda da iscedi suvu drenovinu.

Ne znam to za nurses koliko su im placene, ove nocne za kucnu negu svi se zale da im je kvalitet katastrofa, ako je pacijent iole fragilan ne smes da ih ostavis same, menjaju se cesto i otkzuju. Sve vode neke agencije, kapiram da je bak koji stize do tih sestara mizeran ali nista ni ne znaju.

1 hour ago, Venom said:

Nije budalaština, po svemu što sam video američko zdravstvo ima tendenciju da sve mnogo detaljnije ispituje nego u ostatku sveta. To je možda neki perverzni odnos kad je zdravstvo tržišno, pa onda ljudi koji plaćaju skupo s jedne strane očekuju da dobiju bang for the buck, a s druge i pružaoci usluge gledaju da što više prodaju. Dobro je pitanje koliko ljudi u postojećem sistemu ima kojima je sad dobro, a koji žele promene. Izboriti se za bolje uslove za sve gde će biti manje vremena za tebe i da to ima prednosti je previše apstraktan koncept za mnoge.

Kad sam se jednom prosuo na ledu i dobio tzv whiplash, gledam šta da radim, pa vidim uglavnom se preporučuje mirovanje, osim u Americi gde dobiješ kragnu, pa ovo, pa ono i onda ljudi na kraju imaju "dugoročne posledice" koje hoće da naplate od osiguranja (ako im se desilo u sudaru auta recimo). Sve je to jedna velika igranka koja na kraju puno košta, a mala je korist za društvo.

Nisam doduše siguran koliko su dobro plaćeni, po svemu što sam video medicinsko osoblje je često na ivici burnouta i gde dominira private equity koji gleda da iscedi suvu drenovinu.

Poenta?

Skrljao si se na klizavicii, okliznuo se i zajebo se nameri da to naplatis zato sto si trapav?

uncle-albert.gif

Mislim da su poentu razumeli svi koji nemaju samo džak krompira unutar lobanje.

9 hours ago, Engineer said:

Zato što u UK ljudi pamte bolje vreme.

ima ovog dosta al ima i mesanja baba i zaba.

nisam se jednom prepirao s amerima oko ovog. poredi se us privatno zdravstvo s nhs-om a ne s uk privatnim zdravstvom gde kad odes u bolnicu imas privatnu sobu s dodatnim krevetom ako neko zeli da provodi vreme s tobom, imas tv, wifi, restoranski jelovnik + sta god da ti lece, odrade ti jedan ozbiljan sistematski za svaki slucaj.

nhs nije idealan al to ide gore-dole u zavisnosti od vlasti, ulaganja i ostalog sto u to ide. ima toga da pamtimo bolja vremena al kakogod, taj i takav nhs i dalje drzi citavu drzavu u dosta pristojnom stanju. ja kad sam ovde dosao 92ge, nhs je bio u dosta gorem stanju nego sad. jednom sam zaglavio bolnicu, prvu noc prenocio na kolicima u hodniku, sutra popodne mi nasli krevet i sobi s jedno 15-20 kreveta i jednim wc-om, klopa nikakva al zato doktori strucni a sestre i strucne i brizne. opravili me sasvim ok.

zeznuto je dok im nisi stalno na oku pa zakazujes, pa cekas pa uputi, treba doci do specijaliste i do prave dijagnoze. al kad se jednom okacis na nhs s nekom hronicnom boljkom tipa artritis, visok pritisak, dijabetis, bilo sta... onda sve rade sami. i ja i vecina drustva smo u tim godinama i u toj kategoriji i generalno smo zadovoljni. ne moram nista ni da pamtim, ni da pratim, sve rade za mene. zovu i salju poruke za sve sto treba i kad treba. prate dizanje lekova, vakcinacije, preglede, kontrole, vadjenje krvi, sistematske - bas sve. pa kad nesto zaskripi, primete i opravljaju. meni dosta.

17 hours ago, Bud Stonebraker said:

kad vec smaram oko us zdravstva

1 interesantno prepucavanje u danasnjem FT

Takodje, pomenuto da je po gallupu 60%zadovoljstvo sa us zdravstvom vs samo 30% u UK?!?

Taj koji je to napisao u komentarima je masno slagao:

44% zadovoljnih u SAD:

Gallup.com
No image preview

View of U.S. Healthcare Quality Declines to 24-Year Low

Americans' positive rating of the quality of healthcare in the U.S. has fallen to its lowest point in Gallup's trend dating back to 2001.

67% u VB:

Gallup.com
No image preview

Britons' Satisfaction With Healthcare, Transportation Fal...

Satisfaction with healthcare and public transport in the U.K. is the lowest it's been in over a decade. Labor strikes may further cut satisfaction in 2023.

Možda malo šire gledanje, ali to je to što se healthcarea tiče, ili makar javnog zdravlja

Life expectancy, in years, 2023:

The average for 2023 based on 19 countries was 78.09 years. The highest value was in Japan: 84.04 years and the lowest value was in South Africa: 66.14 years. The indicator is available from 1960 to 2023. Below is a chart for all countries where data are available.

Measure: years; Source: The United Nations Population Division

World    Europe  Asia  Africa  North America  South America  Australia/Oceania  European union  Eurozone  Sub Sahara Africa  MENA  South East Asia  Latin America  Low income countries (World Bank classification)  Lower middle income countries (World Bank classification)  Upper middle income countries (World Bank classification)  High income countries (World Bank classification)  G7  G10  G20  OECD  OPEC  NATO  MSCI Emerging Markets  MSCI Frontier Markets  MSCI Developed Markets  APEC  ASEAN  COMESA  EAC  EFTA  IORA  LAIA  MERCOSUR  NAFTA  SAARC  SADC  WAEMU / CFA Franc 

Download data from our database

Countries

Life expectancy, 2023

Global rank

Available data

Japan

84.04

1

1960 - 2023

Italy

83.7

2

1960 - 2023

South Korea

83.43

3

1960 - 2023

Australia

83.05

4

1960 - 2023

France

82.93

5

1960 - 2023

Canada

81.65

6

1960 - 2023

UK

81.24

7

1960 - 2023

Germany

80.54

8

1960 - 2023

Saudi Arabia

78.73

9

1960 - 2023

USA

78.39

10

1960 - 2023

China

77.95

11

1960 - 2023

Argentina

77.39

12

1960 - 2023

Turkey

77.16

13

1960 - 2023

Brazil

75.85

14

1960 - 2023

Mexico

75.07

15

1960 - 2023

Russia

73.25

16

1960 - 2023

India

72

17

1960 - 2023

Indonesia

71.15

18

1960 - 2023

South Africa

66.14

19

1960 - 2023

8 hours ago, adam said:

al zato doktori strucni a sestre i strucne i brizne. opravili me sasvim ok.

Meni su legit spasili zivot 2018. Otisao sam svom GPiju da se pozalim na tegobe u grudima i u roku od 10 dana sam se sepurio sa 3 stenta. Tako su me opravili da sam iducih 12 mjeseci istrcao kumulativno 2500km, od toga 20ak polumaratona od 2h i maraton. Bez NHS bih odavno mirisao tratincice odozdo.

16 hours ago, Roger Sanchez said:

Budalaština. Skup je zato što ga ne plaćaju svi. Da imaju osiguranje automobila na istim principima kao zdravstveno osiguranje, odma bi postigli ekološki standard jer bi im na ulicama i hajvejima prometovala samo petina današnjeg broja vozila

Izvini ako ti trpam reci u usta pretpostavljam da si mislio na na 8%-10% neosiguranih do 65 godina (27mil) => prinudjeni su da idu u urgentno za sve&svasta => nenaplaceni racuni => veca premija osiguranja za sve ostale (da to pokriju)? 1 OK logika!

(Vredelo bi iskopati cifre e.g. moje osiguranje je npr. $200/month skuplje zbog “njih” - (kao primer) i to dokazati da se ne bih razbacivao ciframa!)

Naravno, sto je vise osiguranih to se rizik siri na vise ljudi => manje premije za sve!

Ili si mislio na penzose/siromasne koji ga dobijaju za dz => mnogo ga koriste (jer je dz) => pumpaju cene za ostale? Opet, treba dokazati!

Mislim da US ne ide kod doktora 5X godisnje vs 2X u EU, zar ne(?); tesko je objasniti $20k po glavi vs $6k po glavi zato sto ga svi ne placaju?

6 hours ago, Zverilla said:

Taj koji je to napisao u komentarima je masno slagao:

44% zadovoljnih u SAD:

Jbg, tesko citati taj GallupD(kako su ga napisali); ja vidim 65%-71% zadovoljnih u US?

@milfisland u US se zivi brze pa se I brze umire! Zasto bi neko ziveo u italiji sporo&dugo kad moze brzo&kratko u USD+mi imamo oruzje a u italiji ga nemaju; 1:0 za nas!

@adam @Seabass daleko bilo da neko insinuira nestrucnost osoblja, jbt to je UK!

Znaci japanci koji zive pod stresom, tako nam je bar oslikano, natalitet katastrofa jos moraju da recikliraju sve od poda do plafona, Gospode pomiluj, ispade zive duze od najsrecnijih naroda cuvene hladne skandinavije.

Ajd za italiju i grcku ima smisla, oduglovace sa umiranjem, mrzi ih da prekorace 😂

Zdravstvo totalno sucks u usa. Prva stvar sto te pitaju je hoces neku bocu za grip ili covid. Druga, kako da te zovu: jesi pan, bi, trans, lampa, daska itd... Imam doktora u parku plus je mlad, preslatkog retrivera ima, al tip je je za medalju ispranog mozga. Mene kada vidi bezi ko djavo od krsta 😂

Stalno je nesto bolesljiv, ima i onaj ten kao da je polumrtav... Jednom ga zajebavala, posle neuspesnih pokusaja da mu skrenem paznju na elektrolite i vitamine, ja mu rekla hitno da uzme novu vakcinu za grip. Odmah mu se mozak aktivirao 😂 naravno nije skapirao da je sarkazam ovo moje. Al porazavajuce je kako ih uce u skolama. Prijateljicu poradjali 20 sati, molila ih na carski. Nije joj prvo dete, valjda zene znaju svoje telo. Dete rodjeno sa hendikepom, al barem je ziva i zdrava malecka.

Mene doktor video pre pet godina. Od tada sama vodim racuna o svom zdravlju. Kada mi nesto treba, nazovem im recepciju, trazim to i to ajd zdravo. Nema potrebe da se vidjamo. Radim doduse kompletnu krvnu sliku dva puta godisnje (jednom u usa preko osiguranja) a onda u srbiji ili cg gde zapadnem. Cisto da uporedim rezultate

Bolje spreciti, nego leciti

Sad sam na talasnim duzinama na primer gde bolest uopste ne postoji u mojoj glavi i telu. Odbijam da je spoznajem. Mozda i to ima veze sto sam zdrava sve ove godine?

Think About It GIF by Identity

Edited by mustang

Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.