Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Amerika, zemlja velika

Featured Replies

13 hours ago, lord_s said:

a koji su 'ikada bili u usa' kako pretpostavljam da si i ti boravio, sa onom nadmenom upadicom

Nadmena upadica? Generalizujes situaciju i iskrivljujes mogucnosti koje su dostupne svima, kroz mnogo zrtvovanja i teskog rada.

Mogu da ti dam gomilu primera ljudi koji su uspeli, koje licno znam, a poceli su bez icega. To u Evropi uglavnom nije moguce bez veih ulaganja unapred i/ili bez diplome. Da je sve lepo, nije, ali da li je moguce uspeti nevazno od tvog porekla i novca - jeste.

• Replies 15.8k
  • Views 1.5m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Za one koji nisu čuli, mustangica je dobro i evakuisana je. 

• To je MAGA narativ o kome sam pisao, nije kriv monstrum koji je ubio uz psovke, nego je kriva ona jer je kao majka trebalo da bude pazljivija. Kratka suknja 1/1. Potpuno odsustvo logike, pameti, emp

• *edited by mod
    *edited by mod

Posted Images

1 hour ago, dragance said:

Nadmena upadica? Generalizujes situaciju i iskrivljujes mogucnosti koje su dostupne svima, kroz mnogo zrtvovanja i teskog rada.

Mogu da ti dam gomilu primera ljudi koji su uspeli, koje licno znam, a poceli su bez icega. To u Evropi uglavnom nije moguce bez veih ulaganja unapred i/ili bez diplome. Da je sve lepo, nije, ali da li je moguce uspeti nevazno od tvog porekla i novca - jeste.

Ne znam zasto ja generalizujem, pricamo o americkom snu, floskuli koja postoji medju usa narodom vec vek ili dva - a pitao si me za moj personalni dojam iste, sto sam ti i preneo. I samim tim sto je to nesto sto postoji vek ili dva od gold miners rush vremena i zasluzuje da se provlaci kroz istorijski kontekst americkog uspeha koji je sve - samo nije na nivou nekog nevinog i cistog sna.

Cinjenica je da ima, a nisam rekao da nema, primera i prica ljudi, porodica koji su iskoristili situacije, prilike i okolnosti u Usa koje su pre svega vezane za pojmove ekonomije i geografije a ne za alhemiju i magiju americkog sna. Ali eto moj licni dojam je da bi ti ljudi i slucajevi trebalo da pripisu sve to svojim sposobnostima, rukama, volji i zelji za (materijalnim) boljitkom i uspehom - nikako za nesto sto je kolektivna histerija i missleading fraza koja je kroz istoriju sluzila da obmane ljude, najblaze govoreci.

mucili ste crnce, stoga nema da sanjate americki san

38 minutes ago, 3opge said:

mucili ste crnce, stoga nema da sanjate americki san

Moze da sanja ko god sta hoce, ali prodavati americki san kao meru uspeha koji je a corner away, na dohvat ruke, samo preveslajte pond i preplivajte atlantik je u najmanju ruku ignorant i hypocrite.

10 hours ago, Bud Stonebraker said:

Licno, verujem u to sranje - materijalno&duhovnoD, dosao sam u izlizanim starkama, kupio lepu kucu u keshu, nafatirao 529’s za decu, vozim(o) nova kola od pamtiveka, niko me ne dira

a zasto imam kardiologa je vrv cena koju sam morao da platimD a moja deca nece - an American dream in a nutshellD

Moj ima kardiologa otkako je mene upoznao 😂

Za svaki beta blokator me otpuzuje iako mu na uvce pricam da dise duboko. Nista me ne slusa.

Ja pocinjem ponovi iz pocetka. Hocu sad nesto drugo da ostvarim. Dosta mi je avantura i emocija. To sam doktorirala.

Kakve crnci imaju veze ne kapiram.... Vise crncaca vlasnika robova ima nego belaca, i jos eno u africi robovlasnistvo cveta.

eno ga Kanjiza, seta onu robinju golu ne da joj ni haljinu

On 13. 11. 2025. at 8:18, dragance said:

Brate mili. Jesi li ti ikad kročio u Ameriku?

Da li je tebi ikad kada si sa NZ (ili Severne Irske ili Britanije, svejedno) kročio u Ameriku upalo u oči kao većini Novozelanđana ili Britanaca po stupanju na američko tle tretman ljudi zaposlenih u servisnim delatnostima? Nije ti palo na pamet da je malo čudno američko prihvatanje da taj poslodavac prebaci plaćanje svojih zaposlenih na korisnike?

Ja sam kročio u Ameriku više puta i to me svaki put iznova iznenadi, kao i tretman tog pomoćnog osoblja.

SaE

@Gojko & Stojko tips, konobari/ce, zar ne?

ako ne promasio samD

kao kratkotrajni konobar, bar back&bartender pre 30 godina (princip je isti danas) tesko je logicki opravdati da poslodavac ocekuje od korisnika da mu placa radnu snagu!

Ali da pokusamD

- (vlasnik malo placa zaposlenog); $20 dorucak u dzep a ti mi tipuj zaposlenog $5 = $25 iz dzepa gosta;

- (vlasnik placa fer zaposlenog); $25 dorucak, no tips = $25 iz dzepa gosta

U oba slucaja sve 3 osobe dobijaju isto

@vememah

Konacno sam ukapirao ICED

Radi se o 1, 80(?) godina staroj politici samodeportacije; nemoguce ih je sve deportovati - potrebno je uterivanje straha u kosti a to se najbolje postize hapsenjima na ulici, deca&majke, sudnice, nasilje, maske ali i farmerke&kosulje bez ikakvih oznaka, puna borbena oprema!

Hapsi da je medijska pokrivenost maximalna, sto vise phone videos to bolje, sto vise nevinih to bolje, kontroverznih slucajeva…

Fuck yeah, arrest citizens too!

Lepsa opcija je $10k za samodeportaciju, jos bolje 1 amnestija!

18 hours ago, dragance said:

Mogu da ti dam gomilu primjera ljudi koji su uspjeli u Crnoj Gori, pa i u Srbiji, bez ikakvog početnog kapitala, a i bez diplome ). Mada, nešto se sa njima ne bih družio.

Šalu na stranu, nacije imaju mitove na kojima su nastale. I američki san mit je koji je okupio onako raznoliki narod u jednu naciju. Sad mitovi i njihova realnost... hmmmm...

Svakako, zdraviji je za naciju američki san od kosovskog mita.

Edited by milfisland

On 12. 11. 2025. at 22:18, dragance said:

Brate mili. Jesi li ti ikad kročio u Ameriku?

Ja jos `80ih od Njujorka do San Franciska duz I-80 sa svracanjem okolo i, sem ruralnih predela, nije mi se bas nesto dojmilo.

Mada, ima zadivljujucih predela u okolini ali ima i ovde po Evropi, da ne pricamo o ovj nasoj prokletoj avliji.

fantom

Hm, za ove od 45+ je slabija potraznja?

Zla vremena nastala....

Pravda za 45+ mad

Edited by kronostime

Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.