papapavle Posted August 31, 2020 Posted August 31, 2020 8 hours ago, mustang said: izgleda kao crnac pogotovu kako je obucen (carape i papuce) Može li malo detaljnije o čarapama i papučama, baš sam intrigiran? Pola Portlanda se tako nosi, a svega je 3% crnaca.
djili Posted August 31, 2020 Posted August 31, 2020 6 hours ago, borris_ said: U francuskoj se svi koji imaju rak liječe besplatno, monografije, pet sken (na koji se ne čeka sedmicama), operacija, hemoterapija, radioterapija, homeo lijekovi i svi pregledi sledećih godina. Placamo masala poreze ali kada te jedanput nešto ovako zadesi, onda shvatis i ne žalim se više. Vjerujem da je sličan sistem u većini evropskih zemalja. I u Kanadi. Ako je nešto opasno po život ide brzo, ako ne čeka se, na neke stvari duže. Source npr. moj otac, kad mu je usporilo srce dobio je pejsmejker u roku od sedmicu. Sad u kasnim osamdesetim ima rak, ne može se izlijeciti ali imao je radijaciju da se ublaže simptomi. Poznanik u šezdesetim operisan u roku od možda dva mjeseca, kuc kuc kuc potpuno se oporavio. Najveci trošak bolnički parking. Nije idealno naravno. zavisi i od sposobnosti doktora. Moj stari je čekao duže jer njegov prvi doktor (ne onkolog) nije skontao da je on već imao metastaze i plan je bio da se operiše. Ali jbg to je taj doktor, nije "sistem". Drugo zdravstvo je obaveza provincija, siromašnije mogu imati duže liste čekanja i neke malo egzotičnije stvari su negdje pokrivene a negdje ne. Trece svaki doktor ima privatnu praksu i kupuje si sam svoju opremu. Nešto što se ne radi u bolnici, kao IVF, neko će imati stariju neko moderniji opremu. Ako ti se ne svidja probaj drugog doktora i ne odredjuje ti osiguranje kod koga možeš da se liječiš. I na kraju i meni bi bilo drago da Kanada svoje zdravstvo više upoređuje sa zapadnom evropom nego usa, kako bi rekao ovaj iz trustno1 clanka "So we're better than The United States," he wrote, referring to the rankings. "But should we really aim so low?"
mustang Posted August 31, 2020 Posted August 31, 2020 (edited) 1 hour ago, papapavle said: Može li malo detaljnije o čarapama i papučama, baš sam intrigiran? Pola Portlanda se tako nosi, a svega je 3% crnaca. vi ste onda teski shabani tamo. taj fazon je potekao od nba igraca prvo pa se rasirillo na crnacku kulturu. valjda je posle postalo popularno i medju ostalima sa neukusom. kod nas bogami nije tako (belce) Edited August 31, 2020 by mustang
mustang Posted August 31, 2020 Posted August 31, 2020 sa levake da objasne ovaj fenomen...posto mi nikako ne ulazi u galvu
mustang Posted August 31, 2020 Posted August 31, 2020 (edited) well, upravo hapse sve redom u portlandu, cak i neke fishy “press” sve hapse Edited August 31, 2020 by mustang
trustno1 Posted August 31, 2020 Posted August 31, 2020 6 hours ago, papapavle said: Može li malo detaljnije o čarapama i papučama, baš sam intrigiran? Pola Portlanda se tako nosi, a svega je 3% crnaca. Tačno je i ovo što mustang kaže. Ali imaš još razloga zašto neke sub-kulture nose čarape+papuče. Ne pratim dešavanja u Portlandu pa nisam videla kako izgledaju ti što nose. Ali "dream of the 90ies in alive in Portland", to je mesto opuštenih hipstera naslednika grandža pa tako mogu da zamislim da je jedna od manifestacija njihovog duha i čarapa u papuči. Iznad svega je američki duh da te niko ne gleda i da ti je udobno. Ovde je oduvek normalno da izadješ na ulicu u pidžami, na primer. Kad se to sve pomeša, dobiješ i ovo. Posle se, kao i sa svakim fenomenom, pojave nove dimenzije shvatanja i značenja i kao i sa brkovima svojevremeno možeš imati ironijsku distancu ili ne itd. https://www.vogue.com/article/men-socks-and-sandals-trend-justin-bieber-david-beckham-fall-2018 Vidi šta kaže Vikipedija: Socks and sandals is a regular Pacific Northwest phenomenon. Seattle based insurance company PEMCO used the "Sandals & Socks Guy" character as part of a 2007 advertising campaign that portrayed this as a typically Pacific Northwest fashion. The Daily Dot highlighted "sandals and socks" as a term entered into a web search engine more often by Washingtonians than residents of any other state. Wearing socks and sandals is associated by some with geek culture. Takodje: According to Brian Shea of The Evening Sun, wearing socks and sandals is popular among the older generation and Germans.
Weenie Pooh Posted August 31, 2020 Posted August 31, 2020 20 hours ago, trustno1 said: Dobro, što sad i ti izvrćeš? Jedan si od veoma retkih koji napada loptu a ne protivnika. Kada sam rekla da je najbolji na svetu? Rekla sam da nije najgori na svetu. Ljude samo zanima da li je universal HC ili ne. Ako nije - nehumano je. Ne govorim da je američki sistem najbolji, već da nije najgori i da ima neke aspekte koji su bolji nego bilo gde drugde (niko nema bolje bolnice i lekare). Najgori je u razvijenim zemljama, bez konkurencije. Ozbiljni ljudi se time bave, rade statistička istraživanja o procentima obolelih od ovoga ili onoga, o očekivanom životnom veku, o procentu ljudi bez ikakve zdravstvene zaštite i ljudi sa nedovoljnom zdravstvenom zaštitom... neke od tih podataka su ljudi ovde ranije kačili, ti ih komotno zaobilaziš i sviraš svoje. Nemoj da se ljutiš, ali tvoj problem je u tome što gledaš na društvene probleme iz perspektive jednog sociopate. Prosto nisi sposobna da sagledaš stvari van svog mehurića, ali htela bi da pričaš o društvenim pojavama koje utiču na 300 miliona ljudi. To prosto ne ide. "Najbolji lekari" i "najbolje bolnice" ne vrede ništa ako ljudima nisu dostupni, a ogromnoj većini nisu u američkom for-profit HC sistemu. Da bi sebe ubedila da im jesu dostupni, prinuđena si da usvojiš sumanutu republikansku viziju o savršenoj meritokratiji. "It's the land of opportunity folks, ko god hoće može da na brzinu nauči Python i zaradi pare, pa ako posle nema da plati lečenje ko ga jebe, što se nije malo potrudio!" Na taj fenomenalni mindset ti čak uspevaš da nadogradiš liberalnu fantaziju na koju ranije nisam naišao, po kojoj račune čovek realno ne mora ni da plaća Evropljani to ne kapiraju, glupi smo pa se uvek zalećemo i plaćamo, umesto da se potrudimo, naučimo Python, i sprečimo medical bankruptcy. Ogromna masa ljudi, rođenih Amerikanaca, grca u medicinskih dugovima, pa vade trinaesti mortgage pošto im dete dobije upalu krajnika. Veliki deo njih čak ima zdravstveno osiguranje, ali jebiga kad mu ovo ili ono nije pokriveno. Ti to ne želiš da vidiš, čuješ, ili pročitaš, jer te zanima samo tvoje lično iskustvo, eventualno iskustvo ljudi tebi bliskih. Što je OK, ima mnogo socipata na svetu, nije to sramota. Ali nemoj da prodaješ tu mentalnu gimnastiku ljudima sposobnim da iskuse elementarnu empatiju i da pogledaju malo dalje od sopstvenog dupeta. 15 hours ago, trustno1 said: @Weenie Pooh Što se tiče rasizma, da ne zaboravimo tu priču Primer o tome kako rasizam “prožima sve pore društva”. Sa priče o rasizmu si brže-bolje pobegla na priču o zdravstvu, nalupetala se ništa manje na njoj, pa bi sad da opet promeniš temu i obrneš još jedan krug na temu "rasa jednako klasa" Izvini, nemam živaca, možda drugi put. Ne znam kako stigneš svo to high-level programiranje da obaviš od tolikog postovanja. 2
3opge Posted August 31, 2020 Posted August 31, 2020 42 minutes ago, Weenie Pooh said: Najgori je u razvijenim zemljama, bez konkurencije. Ozbiljni ljudi se time bave, rade statistička istraživanja o procentima obolelih od ovoga ili onoga, o očekivanom životnom veku, o procentu ljudi bez ikakve zdravstvene zaštite i ljudi sa nedovoljnom zdravstvenom zaštitom... neke od tih podataka su ljudi ovde ranije kačili, ti ih komotno zaobilaziš i sviraš svoje. Nemoj da se ljutiš, ali tvoj problem je u tome što gledaš na društvene probleme iz perspektive jednog sociopate. Prosto nisi sposobna da sagledaš stvari van svog mehurića, ali htela bi da pričaš o društvenim pojavama koje utiču na 300 miliona ljudi. To prosto ne ide. "Najbolji lekari" i "najbolje bolnice" ne vrede ništa ako ljudima nisu dostupni, a ogromnoj većini nisu u američkom for-profit HC sistemu. Da bi sebe ubedila da im jesu dostupni, prinuđena si da usvojiš sumanutu republikansku viziju o savršenoj meritokratiji. "It's the land of opportunity folks, ko god hoće može da na brzinu nauči Python i zaradi pare, pa ako posle nema da plati lečenje ko ga jebe, što se nije malo potrudio!" Na taj fenomenalni mindset ti čak uspevaš da nadogradiš liberalnu fantaziju na koju ranije nisam naišao, po kojoj račune čovek realno ne mora ni da plaća Evropljani to ne kapiraju, glupi smo pa se uvek zalećemo i plaćamo, umesto da se potrudimo, naučimo Python, i sprečimo medical bankruptcy. Ogromna masa ljudi, rođenih Amerikanaca, grca u medicinskih dugovima, pa vade trinaesti mortgage pošto im dete dobije upalu krajnika. Veliki deo njih čak ima zdravstveno osiguranje, ali jebiga kad mu ovo ili ono nije pokriveno. Ti to ne želiš da vidiš, čuješ, ili pročitaš, jer te zanima samo tvoje lično iskustvo, eventualno iskustvo ljudi tebi bliskih. Što je OK, ima mnogo socipata na svetu, nije to sramota. Ali nemoj da prodaješ tu mentalnu gimnastiku ljudima sposobnim da iskuse elementarnu empatiju i da pogledaju malo dalje od sopstvenog dupeta. Sa priče o rasizmu si brže-bolje pobegla na priču o zdravstvu, nalupetala se ništa manje na njoj, pa bi sad da opet promeniš temu i obrneš još jedan krug na temu "rasa jednako klasa" Izvini, nemam živaca, možda drugi put. Ne znam kako stigneš svo to high-level programiranje da obaviš od tolikog postovanja. Python is a fast prototyping language. 1
trustno1 Posted August 31, 2020 Posted August 31, 2020 (edited) 3 hours ago, Weenie Pooh said: Najgori je u razvijenim zemljama, bez konkurencije. Ozbiljni ljudi se time bave, rade statistička istraživanja o procentima obolelih od ovoga ili onoga, o očekivanom životnom veku, o procentu ljudi bez ikakve zdravstvene zaštite i ljudi sa nedovoljnom zdravstvenom zaštitom... neke od tih podataka su ljudi ovde ranije kačili, ti ih komotno zaobilaziš i sviraš svoje. Nemoj da se ljutiš, ali tvoj problem je u tome što gledaš na društvene probleme iz perspektive jednog sociopate. Prosto nisi sposobna da sagledaš stvari van svog mehurića, ali htela bi da pričaš o društvenim pojavama koje utiču na 300 miliona ljudi. To prosto ne ide. Pa sad, ne znam da li je sociopata onaj koji razmišlja o konkretnim ljudima i svojim bližnjima ili onaj koji ljude posmatra kao statistiku. Šta je sociopatski u tome da kažem kako izgledaju primeri iz prakse kanadskog i američkog zdravstvenog sistema? Pritom, iznela sam i ozbiljne statističke podatke koji su proizvod istraživanja ozbiljnih ljudi. Jedan od tih podataka je da desetine hiljada Kanadjana godišnje odlazi u Ameriku na lečenje. Meni više izgleda sociopatski da čoveka ne zanima da li je njegov neko najrodjeniji umro jer nije dobio lekarsku negu već ga zanima statistika. Quote "Najbolji lekari" i "najbolje bolnice" ne vrede ništa ako ljudima nisu dostupni, a ogromnoj većini nisu u američkom for-profit HC sistemu. Da bi sebe ubedila da im jesu dostupni, prinuđena si da usvojiš sumanutu republikansku viziju o savršenoj meritokratiji. "It's the land of opportunity folks, ko god hoće može da na brzinu nauči Python i zaradi pare, pa ako posle nema da plati lečenje ko ga jebe, što se nije malo potrudio!" Tako je. To je problem u Kanadi. Šta vredi besplatno zdravstveno osiguranje za sve ako ogromnom broju ljudi zdravstvena nega nije dostupna (na vreme). Šta ti vredi zdravstveno osiguranje ako ne možeš da dobiješ terapiju za bolest i umreš? Quote Na taj fenomenalni mindset ti čak uspevaš da nadogradiš liberalnu fantaziju na koju ranije nisam naišao, po kojoj račune čovek realno ne mora ni da plaća Evropljani to ne kapiraju, glupi smo pa se uvek zalećemo i plaćamo, umesto da se potrudimo, naučimo Python, i sprečimo medical bankruptcy. Ne, nisam to rekla. Rekla sam da čak i to sa plaćanjem nije toliko dramatično kao što se predstavlja i kao što ljudi dođivljavaju. Šta znači bankrot u Americi? Ja sam sigurna da kad većini ljudi kažeš da je neka osoba ili firma bankrotirala, misle da je potpuno propala i da je sve gotovo. A nije tako. Bankrot znači da sud može da ti oprosti dugovanja i krećeš ispočetka. Takodje, ja sam jednom dobila račun za neki test krvi 8,000$. Znajući onu lekciju za Ameriku, zvala sam laboratoriju i rekla da mi ne pada na pamet da platim niti da imam da platim. Oni su rekli, ok, plati 200$. Ja sam rekla, ni to nemam nameru da platim, niko mi nije rekao, išla sam na rutinski pregled, nisam imala predstavu šta rade. Prestali su da mi šalju račune i nikad nisam platila. Ali fora je u tome što ćeš ti čuti uvek samo ovaj deo "stigao račun od 8,000$". Naravno, postoje ljudi kojima stižu računi od 200,000$ razne strašne stvari. Quote Ogromna masa ljudi, rođenih Amerikanaca, grca u medicinskih dugovima, pa vade trinaesti mortgage pošto im dete dobije upalu krajnika. Veliki deo njih čak ima zdravstveno osiguranje, ali jebiga kad mu ovo ili ono nije pokriveno. Ja imam zdravstveno osiguranje i moglo bi se reći i da grcam u medicinskim dugovima - imam problem da ih platim i neke ne plaćam već godinama i ovo i ono mi nije pokriveno. Fora je u tome što ljudi imaju predrasude, preconcieved notions. Umesto da otvorenog uma pročitaš ono što pišem i razmotriš napisano, ti pročitaš par reči koje se sukobe sa tvojim predrasudama. Tvoja predrasuda je "svi treba da imaju zdravstveno osiguranje". Zapravo, ni ti to ne misliš. Ti misliš da bi svi trebalo da dobiju zdravstveno negu koja im je potrebna i misliš da se to postiže tako što svi dobiju besplatno zdravstveno osiguranje. Ali, ako pogledamo primere iz prakse, taj sistem u Kanadi to ne obezbedjuje. Ja sam samo želela da na konkretnim primerima pokažem da u sistemu gde svi imaju zdr osiguranje, u bogatoj i razvijenoj zemlji - nemaju svi pristup zdr nezi koja im je potrebna. A s druge strane, u sistemu u kome nemaju svi zdr osiguranje moguće je dobiti negu (kao što sam ranije rekla, nekad uz cenu dugova do guše). To su činjenice. I postavila sam pitanje, na osnovu više od jednog konkretnog primera: da si ti dete od 3 godine čija mama ima rak, da li bi odabrao da umre u Kanadi jer nije stigla na red ili bi odabrao da grcate celog života u dugovima a da ti mama bude živa? Odgovori mi, molim te, na to pitanje. U ovom članku dole lepo piše: treating people equally vs. treating people well. Ali, za tebe postoje samo tvoje predrasude, do te mere da izmisliš stvari o meni, na primer, da nikad u životu nisam bila u Kanadi, dok sam ja tamo živela, išla na operacije i šta sve ne. Dakle, imamo mene koja sam živela u Kanadi i u Americi, imam direktno iskustvo sa oba zdravstvena sistema i poduprla sam svoje tvrdnje zvaničnim statistikama. I sa druge strane imamo tebe, koji si svoje znanje o ovoj temi izgradio kako? Tako što sediš kod kuće i žališ milione ljudi koje nikada nisi video i ne znaš kako im je zapravo? Ja pričam o pravim, konkretnim ljudima: meni, mojoj deci, najbližoj porodici, prijateljima PLUS drugim ljudima. @Ivo Petović Ona statistika koju si priložio ranije. Ispostavlja se da se infant mortality ne definiše isto u Americi i u OECD zemljama. The United States, for example, counts every live birth in its infant mortality statistics. But France only includes babies born after 22 weeks of gestation. In Poland, a baby has to weigh more than 1 pound, 2 ounces to count as a live birth. The CDC found that if the United States had the same pre-term birth rate as Sweden, our infant mortality rate would be cut nearly in half. https://www.forbes.com/sites/sallypipes/2014/07/14/u-s-has-the-worst-health-care-not-by-a-long-shot/#40ca6c002b38 Edited August 31, 2020 by trustno1
trustno1 Posted August 31, 2020 Posted August 31, 2020 (edited) @Weenie Pooh Što se tiče toga odakle mi vreme da postujem, to je pitanje za svakog ovde. Ali kad već pitaš, ostala sam bez posla a deci kupila ajpedove, hvala na pitanju. Edited August 31, 2020 by trustno1
trustno1 Posted August 31, 2020 Posted August 31, 2020 A što se tiče programiranja, pošto si ga više puta spomenuo da ti odgovorim. Mislim da je strašno razmažena i pozicija luksuza reći, nije to za mene, ja sam stvoren za nešto drugo. Nekada te život ne pita, oprosite, mladi gospodine/gospodjice, šta biste izvoleli? Oh pa ja bih da studiram antropologiju. Nego, ako želiš da preživiš, ili obezbediš svoju decu, onda prilično moraš nešto da radiš i niko te ne pita da li si ti talentovan za to. Ja sam naučila digitalni marketing + pajton ne zato što volim, niti me je interesovalo, niti sam bila talentovana, nego zato što hoću svojoj deci, što bi rekli Ameri, da stavim hranu na sto. Ne mogu da razumem da neko ko kuka da nema da prehrani decu odbija da proba da zaradi pare jer "nije to za njega". Nije za tebe da ti deca jedu? Ok.
Recommended Posts