porucnik vasic Posted July 31, 2014 Posted July 31, 2014 Martin je se u "divljim kartama " cesto ozbiljno bavio problemom rasizma i diskriminacojom manjina u drustvu (znaci nije covek rasista)... U PLIVU je za podlogu uzeo neki rani srednji vek u evropi, pa su zato Lordovi belci a tamnije puti pretezno robovi i urodjenici (sa nekih juznih neistrazenih kontinenata) , odnosno nebitni likovi ... Ne vidim uopse neki veliki problem u tome ali mi zato smeta kada HBO menja izgled l karakter likova jer tako je korektnije... @Verte Stvarno nisam vidjao izbledele crnce osim Majkla Dzeksona... Logicnije mi je da je Martin zamislio da su taj Kart kao i mnoge slobodne gradove osnovali neki doseljenici(izbeglice) iz Valirije ... Није рани већ касни Средњи Век у потању. Толкин нике култур расиста његово дело је покушај стварања оригинално енглеске митологије. Логично је да користи германски образац. Његови епигони су други падеж.
Geo Posted July 31, 2014 Posted July 31, 2014 U pravu si ako se gleda u odnosu na "Rat ruza" kao glavnu inspiraciju ... Ja tu najvise gledam naoruzanje, pa ako nema baruta odmah spustim vremenski period nekoliko vekova u nazad :)
porucnik vasic Posted August 1, 2014 Posted August 1, 2014 http://www.huffingtonpost.com/2014/07/31/maisie-williams-snobby-game-of-thrones_n_5638332.html?ncid=fcbklnkushpmg00000063 Таленат.
Lrd Posted August 1, 2014 Posted August 1, 2014 http://www.huffingtonpost.com/2014/07/31/maisie-williams-snobby-game-of-thrones_n_5638332.html?ncid=fcbklnkushpmg00000063 Таленат. Ariel se potpuno slaže. :)
Ariel Posted August 1, 2014 Posted August 1, 2014 (edited) Ne, ja sam jedan od tih, spojlovao sam knjigu (edit: zapravo, seriju) hiljadama ljudi, bukvalno. Ne zezam se. Edited August 1, 2014 by Ariel
Verterdegete Posted August 1, 2014 Posted August 1, 2014 (edited) Ja sam mojoj ekipici sagledalaca spojlovao za Tiriona i Tajvina. Satro mi se omaklo, al da budem iskren - bilo je iz ciste zlobe. Edited August 1, 2014 by Verterdegete
Ariel Posted August 1, 2014 Posted August 1, 2014 Iz zajebancije, u nekom tekstu sam pomenuo, a i jer ne mislim da je presudno za uživanje u nekom narativnom delu to da li znaš šta će da se događa, nego da je još bolje ako znaš, pa se pitaš KAKO će da se dogodi. Dokazano iskustveno, a ima i neka istraživanja koja to podupiru.
Amelija Posted August 1, 2014 Posted August 1, 2014 Ok je ako si znao da i ti ljudi misle tako i da im neće biti problem. Ako pak nisi...
Ariel Posted August 1, 2014 Posted August 1, 2014 Ma tekst se zvao PAŽNJA SPOJLERI, tako da... djuli vornd.
Lrd Posted August 1, 2014 Posted August 1, 2014 ne mislim da je presudno za uživanje u nekom narativnom delu to da li znaš šta će da se događa, nego da je još bolje ako znaš, pa se pitaš KAKO će da se dogodi. Dokazano iskustveno, a ima i neka istraživanja koja to podupiru. Uglavnom jeste tako za akcije, vesterne, horore i sl, ali ima stvari koje ne treba kvariti, a mislim da su red veding i ubistvo tajvina među takvima, jer takvi preokreti doprinose kvalitetu.
Ariel Posted August 1, 2014 Posted August 1, 2014 Da, jer se toliko napetosti plete oko njih, a tenzija je za dobar doživljaj trilera bitna (u ovom kontekstu je "triler" sve što izaziva "tril", pa tako i GoT). Ma u suštini spojlovanje je klinački potez, to što sam ja sebe odavno istrenirao da me zabole za zaplet i što puštam da mi sve pričaju o zapletu ne znači da to mnogim ljudima ne ubija uživanje. Evo, sada čitam Blood Meridian i iako znam sve o čemu se radi, oću da se smrznem koliko je dobra knjiga u koliko uživam u svakom pasusu, ali dobro to je Mekarti, ne važi to za svakog, Martin sigurno gubi mnogo ako se oduzmu preokreti u samoj radnje. Ali, evo i onog istraživanja koje sam pominjao, pa da ne oftopičim više. http://ucsdnews.ucsd.edu/archive/newsrel/soc/2011_08spoilers.asp
malkin Posted August 1, 2014 Posted August 1, 2014 (edited) samo studenti koji su dobili neku kintu ili kredit da učestvuju u istraživanju mogu uopšte da uzmu da čitaju Agatu Kristi za koju znaju ko je ubica. misim, ovako inače, ima spojlera i spojlera. za bajku nije spojler ako kažeš nekome da će na kraju svi osim zle veštice da žive zauvek srećni i veseli. a sa druge strane, mislim da mi se, recimo, Sinsinati Kid ne bi ni približno dopao onoliko koliko mi se dopao da mi je neko spojlovao kraj. što, naravno, nije isto kao kad uzmem da ga gledam peti put... Edited August 1, 2014 by malkin
Recommended Posts