Jump to content
IGNORED

Beogradski prevoz - GSP / Beovoz /... metro?

Recommended Posts

Posted

a da li su se oni bavili pitanjem vandalizma?koliko mi je poznato, u nekim evropskim gradovima (negde sam obratila paznju negde nisam) vozila gradskog prevoza se nadziru, tj. imaju neke kamerice prikacene za plafon il tako nesto. imajuci u vidu ovdasnje prilike, nadzor bi trebalo da smanji problematicno ponasanje i skrnavljenje ovih citaca kartica.

Posted

ako čitač kartica bude samo kod vozača (a to sam ja opet najčešće vidjala), mala je šansa da će biti vandalizovan.@paville - tebi onda nije bitno da li se drže satnice (a to su samo dva polaska u sat vremena max) ili ne. nije ni meni, ja se najčešće popnem do trola pa dalje kombinujem pešice/trole/busevi ali zato dole kod parkića ostaje uvek sveta (i to ne samo bakice&dekice&maladeca!) koji kao one patkice iz ta divna stvorenja željno gledaju ka vrhu čuburske i prepričavaju kako je i juče/prekjuče isto preskočio polazak. meni ih baš žao. a domiko-whatever verovatno uredno od gsp-a dobija pare za tu liniju.

Posted
Karte će se validirati prilikom ulaska u vozilo i to prinošenjem uređaju koji će biti postavljen pored svih vrata u vozilu.
Posted

ups, kad ne čitam pažljivo.onda ništa, a i te kamerice bi prve vandalizovali...

Posted
Karte će se validirati prilikom ulaska u vozilo i to prinošenjem uređaju koji će biti postavljen pored svih vrata u vozilu.
a ko ce nekoga spreci da udje u vozilo nakon sto neko drugi prinese kartu tom citacu? ovo jedino moze da uspe ako je neko jedini putnik na stanici, a nema kartu, a cak i onda moze da se prosvercuje kad se otvore vrata da ostali putnici izadju.
Posted

niko, naravno, mozes uci bez karte, ali kad ridza/ridzovanka dodje, blokiraju se aparati pa nema ponistavanja kad ih vidis.

Posted

niko ga nece spreciti, nego ce i dalje postojati kontrole kao i dosad. kada bi uredjaj bio samo na prvim vratima onda bi mogao da spreci vozac, i tako je bilo u svim gradovima gde sam se ja vozila busom, ali izgleda da je to ocenjeno kao neodrzivo za beograd, i verujem da je onda tako.ono sto mi je zanimljivo, ako sam dobro procitala, je da ce firma koja je instalirala te aparate biti zaduzena i za odrzavanje i naplatu, tako da ce zapravo umesto da privatizuju GSP, privatizovati naplatu karata (vise sam preletela kada sam citala, pa se unapred izvinjavam ako se ispostavi da sam pogresno procitala)

Posted
http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/272950/Pametne-karte-za-prevoz-u-prodaji-po-staroj-ceni-od-29-avgusta
- Tarifni sistem u javnom gradskom prevozu ostaće isti i sigurno je da se cene neće menjati šest meseci nakon uvođenja novog sistema - rekao je Bjelić u Starom dvoru, gde je predstavljen novi sistem elektronskih karata "Bus plus". U novom sistemu postojaće četiri vrste karata. - To su personalizovane beskontaktne elektronske karte, poput sadašnjih markica, koje će sadržati ime i fotografiju korisnika, kao i nepersonalizovane elektronske karte koje neće važiti na ime već za određeni broj vožnji - naveo je menadžer sistema "Bus plus" Veljko Vlahović. U prodaji će biti i papirna beskontaktna "smart karta", namenjena za povremene korisnike javnog prevoza, ali i pojedinačna papirna karta za jednu vožnju koja će se prodavati isključivo kod vozača. Korisnici će za vađenje personalizovanih i nepersonalizovanih karta trebati da izdvoje 250 dinara, kao i do sada za markicu, dok će izdavanje same papirne "smart karte" koštati 40 dinara, a putnici će na nju moći da uplate maksimalno 500 dinara za vožnju. Dobra vest za građane je da će sve tri navedene vrste karata važiti tri godine, ali i da će biti proširena mreža prodaje. Personalizovane karte izdavaće se i dopunjavati na 24 mesta, među kojima su neka od dosadašnjih prodajnih mesta GSP i "Laste", kao i prodavnice "Tempo" na Vilinim vodama i Autoputu i filijale MTS-a i "Erste banke". Dopuna i izdavanje nepersonalizovanih elektronskih karata i papirnih elektronskih karata biće dostupna na 800 mesta širom Beograda. Nove karte očitavaće se na "validatorima" koji se trenutno ugrađuju u sva vozila i služe za kontrolu i naplatu beskontaktnih kartica, rekao je Vlahović, objasnivši da će se putnici "čekirati" prilikom ulaza u autobus tako što će približiti karticu na dva ili tri centimetra od uređaja. - Ceo proces traje manje od sekunde, tako da novi sistem neće usporiti saobraćaj - istakao je Vlahović. Upotrebu novih karata će kao i do sada kontrolisati kontrolori i komunalni policajci, koji će građanima koji nisu platili vožnju na licu moći da naplate doplatnu kartu ili napišu kaznu. - Pomoću pomenutih uređaja biće moguća bolj kontrola i organizacija javnog gradskog prevoza jer će se, pomoću kompujuterskih i satelitskih uredjaja u vozilima, svi podaci pratiti iz Operativnog kontrolnog centra Direkcije za javni prevoz, koji će uskoro biti otvoren - rekao je pomoćnik direktora Direkcije Goran Stanojević. U planu je da se u prvoj fazi, na deset najfrekventnijih stajališta u gradu postave monitori na kojima će biti prikazan red vožnje, eventualna kašnjenja i sve ostalo što zanima putnike.
Posted

"Pored toga, zvučnik integrisan u uređaj, omogućiće i zvučnu najavu naredne stanice."Koliko li će da radi pre nego što ga ućutkaju "budženjem" ili štanglom. Ko beše pominjao da je bio u tramvaju kad je vozač preko mikrofona najavio "stanica pravni fakultet" pa svi počeli da se smeju :isuse:

Posted

a sto? sta fali da se najavljuju stanice? tj sto bi nekom smetalo?

Posted

To je normalno i potrebno, ali neće da prođe dugo pre nego što neko proba da... modifikuje. Da su pametni pa da stave i vehicle visual monitoring ili kako se već zovu one dome kamerice

Posted

kao sto sam rekla, procitala sam da su outsourceovali i odrzavanje firmi koja ugradjuje novi sistem. posto ce to firmi direktno profit zavisiti od kolicine vandalizma, pretpostavljam da ce ugraditi kamere, koje su danas jeftine. pored toga, ako su pametni i uradili due diligence, takodje su se dogovorili sa vlastima da brzo procesuira i strogo kaznjava izgrednike. ako nisu, jebiga, platicemo to mi ostali.

Posted

A cemu bi sluzile te kamere? Grupa "nase dece" lomi automate pozadi, vozac to vidi na monitoru i uradi sta tacno?