Jump to content
IGNORED

Majstorski topik

Miralem

Recommended Posts

Posted
24 minutes ago, Frank Pembleton said:

IMG_20200203_124419850.jpg

Meni je ovo super, al' odavno ih nema u prodaji (ili bar nije bilo kad sam ja tražio, prošle godine u ovo vreme otprilike).

Fora je da ga zakoveš jednim udarcem, tačno pod pravim uglom, inače se ekserčić(i) iskrivi.

Bila je i pomoćna alatka, kao mali čelični štemajz koji sa jedne strane prihvati kukicu, a po drugoj strani raspališ čekićem, sa tim je uspešnost ukucavanja bila 9 od 10.

• Replies 8.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Frank Pembleton

673

• mire

563

• Блок_64

502

• kud u maglu Simoviću

413

Posted

Da problem je da ga klepiš jednim udarcem, ako ne uspeš iz prve velike su šanse da se iskrivi...
Vidiš lako sam se uzentovao i ostavio ovaj čim je "uhvatio"...
Ima da se kupi al je kvalitet sumnjiv...

... Shiit has hit the fan...

Posted

Ikea pobogu :D

https://www.ikea.com/rs/sr/p/fixa-komplet-za-kacenje-slika-116-del-90169278/

a što se tiče lepljenja, možeš silikonom za lepljenje ogledala. Male i lagane slike možeš obostranom zidnom trakom. Al više štete ćeš naneti zidu lepljenjem nego bušenjem.

A imaš i ovo s čime nemam iskustva. Kupi, probaj, javi:

https://m.kupujemprodajem.com/Uredjenje-kuce/Razne-kucne-stvari/Drzac-za-sve-GRIPEEZ-AKCIJA-Drzac-za-sve-GRIPEEZ-37169491-oglas.htm#mhs0-1580732572535

Posted (edited)
43 minutes ago, Frank Pembleton said:

Hmmm leplenje ne bih preporučivao...
Ranije su postojale plastične kuke sa tri čelična ekserčića. Ali meni je to uvek bilo mučenje.

Još ranije, postojala je limena kukica mesingane boje i ekser sa većom "loptastom" glavom. Imam hrpu slika i tanjira po zidovima kačenih baš na takve kukice. Ikeina za jedan ekser veoma liči na nju.

Edited by ajgor
Posted (edited)

53 minutes ago, Frank Pembleton said:

Hmmm leplenje ne bih preporučivao...
Ranije su postojale plastične kuke sa tri čelična ekserčića. Ali meni je to uvek bilo mučenje.

Da, koristio ih i ja svojevremeno a i pre par nedelja se podsetio pošto imam zalihicu od pre 3-4 decenije.

Fora je da se postave sva tri u kukicu koliko god mogu da uđu bez udaranja, jer je praktično ona držač i vođica, te da se tretiraju čekićem od bar po kile :twak:.

Sve ostalo ih krivi ili odoše prsti.

Edited by Barti66
Posted

Ima "komplet za kačenje" i u Uradi Sam, zadovoljan sam kukicama i mesinganim ekserčićima ali ovi za zid su kako koji...

Posted
Ikea pobogu [emoji3]
https://www.ikea.com/rs/sr/p/fixa-komplet-za-kacenje-slika-116-del-90169278/

a što se tiče lepljenja, možeš silikonom za lepljenje ogledala. Male i lagane slike možeš obostranom zidnom trakom. Al više štete ćeš naneti zidu lepljenjem nego bušenjem.
A imaš i ovo s čime nemam iskustva. Kupi, probaj, javi:
https://m.kupujemprodajem.com/Uredjenje-kuce/Razne-kucne-stvari/Drzac-za-sve-GRIPEEZ-AKCIJA-Drzac-za-sve-GRIPEEZ-37169491-oglas.htm#mhs0-1580732572535
Ovo za lepljenje treba baš paziti.
Jel pitanje za šta lepiš, sloj kreča ili osnovu zida...
A probajte i ovo...

"Postolje za sliku ima poseban žleb koji drži manje ramove pod savršenim uglom.

Postolje omogućava da zamenjuješ slike koliko god želiš."

http://www.ikea.com/rs/sr/catalog/products/40291766/?query=40291766&cid=a1%3Asm%7Ca2%3Ars%7Ca3%3Aappshare%7Ca4%3Astore_app%7Ca5%3Aandroid%7Ca6%3Ashare%7Ca7%3Aikeaglobal%7Ccc%3A216

Posted

a jel se ova ikea lepi ili prišrafljuje

ona je još bolja jer će umjetnina imati svetlo ozgo

Posted
On 2.2.2020. at 15:26, Barti66 said:

Raklica

u mom kraju to se zvalo tako. a municiju smo pravili seckajući one plave i bele telefonske žice. nismo skidali izolaciju.

Posted
a jel se ova ikea lepi ili prišrafljuje

ona je još bolja jer će umjetnina imati svetlo ozgo
Ako mene pitaš, šrafi se...
I ima fora da ima "zarez" tako da slika ne mora do same ivice donjim krajem...

Posted
On 1.2.2020. at 11:56, Milosh76 said:

Poslusao sam te :D iscimali se komsija i ja po principu "samo da vidimo sta je"
Videli, zamenili samo prekidac za bojler, popio pivo i zakazali gledanje Real-Atletiko :D
Žice malo gorele, izolovali izolirkom i to je to

On 2.2.2020. at 17:06, Barti66 said:

Ako je slab kontakt, vod se grejao i goreo. Ako je samo zamenjen prekidač bez skraćivanja načetog dela voda, goreće opet.

Obavezno skratiti do "zdravog" dela i  onda montaža novog prekidača uz povremenu kontrolu istog.

On 2.2.2020. at 17:13, Milosh76 said:

Zica je prilicno kratka, stavljena jzolirka pa cemo videti

On 2.2.2020. at 17:39, Frank Pembleton said:

Da to je unutra sve "tesno", obično je "knap".
Mada se meni u jednom stanu desilo da iznerviran što je kratko povučem žicu u iz rupe izvučem još jedno 5-10 centimetara žice emoji15.png

On 2.2.2020. at 18:01, Bambula said:

Hoce jeftini prekidaci da pale vrh zice, nije to nikakav defekt vec manjak kvaliteta.Radi to dobro ali smercuje i eto paljenja zice. 

19 hours ago, Barti66 said:

Manjak kvaliteta pali instalacije.

Obavezno prekidač sa keramičkim telom i ozbiljnim priključnim klemištem, nikako one sa "sajdžijskim" šrafovima. Stezati do useravanja :)

10 hours ago, rođeni said:

ova izolirka mi nije jasna

7 hours ago, Barti66 said:

Vrv umesto istopljene izolacije

6 hours ago, Milosh76 said:

Bas tako

kada sam napisao da je za ovu rabotu dovoljno nešto alata i mozga, naglasak je na mozgu.

obično se desi da je žica nedovoljno stegnuta  pa to uzrokuje njeno grejanje, topljenje izolacije i često kvar samog prekidača.

- ako je stradao prekidač opcija je da se nađe isti takav, keramički i zameni onaj izgoreli. pod prekidač, mislim na onaj deo koji je namenjen bojleru. u slučaju da nema tog posebnog dela, mora se ići na traženje iste takve garniture da bi se izbeglo kopanje.

- izgoreli deo žice mora se odseći do zdravog i onda, ako je ostatak kratak koristiti "luster klemu". ja lično bih zalemio parče žice na skraćenu i izolovao termoskupljajućim crevom.

- na kraju krvnički stegao kontakte

Posted
10 hours ago, Milosh76 said:

Bas tako

Nego postoji li laksi nacin da se zakaci slika za betonski zid osim busenja rupe? Postoji li nacin da se kukice zalepe za zid umesto da se busi i stavljaju tiplovi i tako to?

Evo ga

https://bolago-m.rs/bison-motaz-kit