April 14Apr 14 Imam molbu.Potrebne su mi preporuke.Pravim audiobooks u domaćoj radinosti za osobu koja više nema sposobnost da čita i nema baš svetlu budućnost.Dotična osoba je volela svašta, od Prusta do Murakamija. Ali sad su potrebne lakše teme.Nešto što nije opterećujuće, a nije ni glupo, plitko. Da je lako, vedro štivo,ne baš površno, ne domaće patetične spisateljice.Mačak zvani Bob je referenca. Frederik Bakman, Slika s morem je dobro prošao, ali je bio previše tužan - ljudi koji su zlostavljani u prošlosti i smrt su bili mali problem. Tri čoveka u čamcu su fino primljena, ali je knjiga zastarela, sa previše opisa mesta oko Temze.Pa ako neko ima neku ideju. Može staro, radije nešto novije, a da može da se pozajmi iz biblioteke.Nešto tipa Geopoetika, malo pametnija Laguna...
April 14Apr 14 Ja audio knjige skidam sa balkandownloud foruma. I tako sam nalazila svašta od Greh orla njene majke pa do Knausgarda i Ane Karenjine.https://www.balkandownload.org/ Edited April 14Apr 14 by makondo Greške u kucanju
April 14Apr 14 Hvala na trudu, makondo.Samo, to smo ispucali.A ne igraju nam ni one audiobook aplikacije zbog zeznutosti upravljanja telefonom.
April 14Apr 14 10 hours ago, Malkmus said:Imam molbu.Potrebne su mi preporuke.Pravim audiobooks u domaćoj radinosti za osobu koja više nema sposobnost da čita i nema baš svetlu budućnost.Gle, postoji i Biblioteka za slepe Dr Milan Budmir, oni imaju jako mnogo audio naslova, pa ako možeš da im pristupiš...Od duhovitijih dela na pamet mi padaju knjige Dejvida Sedarisa, novele Erlenda Lua, volim i pisanija starog Čestertona (ne ona dela o ocu Braunu) nego Napoleona sa Noting Hila, dobre su mi i priče Sergeja Dovlatova (mislim, meni je većina ruskih pisaca duhovita) itd...
April 14Apr 14 Hvala ti. Da, tražim vedro/duhovito.Prvo treba dobiti bitku sa birokratijom za članstvo u toj biblioteci, nije do njih (predusretljivi su), nego do sistema i specifične situacije. Edited April 14Apr 14 by Malkmus
April 14Apr 14 Od duhovitih knjiga ja zdušno preporučujem Antu Tomića, - Što je muškarac bez Brkova, Čudo u poskokovoj dragi... za ovu drugu ne sećam se da sam se nekad naglas smejala kao u autobusu Ča- Bg čitajući je :) Od domaćih, Mirjana Djurdjević , duhovita, britka , pitka, ,pročitala sam nekoliko , npr Deda-Rankove riblje teorije, Džakuzi u liftu, Ubistvo u akademiji nauka... ima seriju romana koji su duhoviti kao krimi romani par njenih junakinja koji se dešavaju u Beogradu, , sve je na sajtu Delfija
April 15Apr 15 Hvala vam svimaNaročito jednom forumašu koji mi je poslao nešto jako trenutno vredno na PM
April 15Apr 15 bio koji putopis (bilo sta) od bila brajsonaosmi povjerenik renata baretica, 100 zmajeva nenada velickovica pocetno pitanje dejvida nikolsa (moze jos njegovih, samo ne jedan dan) udruzenje ljubitelja knjiga i pite ljuskuse, meri en saferja mogu uvek ponovo da citam skoro sve nusicevo (devetsto petnaesta, naravno, otpada) takodje me sekspirove komedije cesto razvedre
April 17Apr 17 Od nešto lakše literature, "Stogodišnjak koji je iskočio kroz prozor i nestao" Junasa Junasona i "Klub ubistava četvrtkom" Ričarda Ozmana. Većina romana Erlenda Lua i Begbedea, mada je njihov humor, onako, malo mračnjikav. Ukoliko osoba nije čitala, svakako Barnsova "Istorija sveta u 10 1/2 poglavlja". Ante Tomić je možda najbolja preporuka da bude i humoristično i veselo.
April 18Apr 18 Paul Auster: "Music of Chance", kupih davno Feralovo izdanje u nekom antikvarijatu ("Glazba slučaja") i ponovo je ponekad prelistam. I ne samo to, jednom godišnje odigram brojeve Lota koje su odigrali ekscentrični milioneri pre nego što su to postali (3, 7, 13... ).Roman je na prvi pogled jednostavna priča o Džimu, vatrogascu koji dobija neko manje nasledstvo koje mu je dovoljno da određeno vreme putuje automobilom kroz SAD, slušajući klasičnu muziku sa kaseta, tražeći u svom putovanju neku utehu ili zabavu. Ili je to ipak bekstvo od rutine svakodnevnog života. Tokom svoje vožnje putevima SAD upoznaje mladog kockara Džeka Pocija koji mu pokazuje umeće baratanja kartama i upućuje ga u posao: Ulaganje novca u njegovu veštinu u kartaškoj partiji protiv dva ekscentrična milionera koji žive u kući poput zamka van grada.Džim pristaje da uloži novac u Džekovu kartašku sreću/veštinu u kartaškoj igri protiv neobičnih milionera, a šta će se dalje događati u njihovim životima (po pitanju sreće, apsurda, međusobnih odnosa, bliskosti i otuđenosti) videćete ako pročitate ovaj roman.Postoji i film iz 1993. godine koji sam ranije dva puta pokušao da odgledam, ali sam odustajao, jer mi je nekako roman bio stalno na pameti... Edited April 18Apr 18 by alkibijad