Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sta čitate?

Featured Replies

Ја ироније ли са Лагуниним издањима никад ни најмањи проблем нисам имао док ми се са Лом-овим дешавало да буде дуплих страна, погрешно одштампаних и сл, додуше никада да фали нека а посебно 17.

Сасвим је могуће да су и ту сјебали при штампању, да су тих 17 страна негде иза у књизи али свеједно недопустиво је да то пусте у продају. Ти си срећом узео одмах да читаш, мени би вероватно стајала пар година и онда би било касно свакако.

• Replies 8.8k
  • Views 949.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• slepa živana
    slepa živana

prebacila sam se na ovu temu jer se tamo piše o najavama i medijima   imam jedan bedž, omiljeni na kome piše "što čitaš?" to je naziv neke hrvatske anarhističke edicije, praktično reklamni b

• slepa živana
    slepa živana

upravo sam završila s čitanjem nečeg što se zove "selindžer" iz 2014, autori salerno i šilds. radi se uglavnom o gomili kratkih izjava, delova intervjua, pisama ljudi koji su poznavali selindžera. ima

• slepa živana
    slepa živana

ja sam gledala predstavu po toj knjizi na večernjoj sceni radović. i to monodramu. dug je niz mojih krvavih žrtava kulturnom uzdizanju

Posted Images

12 hours ago, John Coltrane said:

Nije poenta akcija, nego da mi se za 35 godina čitanja knjiga nikad nije desilo da naidjem na 17 strana da fali. Koji jebeni amaterizam.

nije toliko retko, dogadja se. to je 1 tabak koji nije ubacen. greska stamparije.

samo se u bibliotekama pre inventarisanja kontrolise da li je fizicki sve ok sa knjigom pa, ako nije, ide reklamacija. to ne rade ni izdavaci ni knjizari. ev. izdavac, ako je greska masovna i primeti se, traze novo stampanje ili prekoricavanje, kad se doda sta fali.

poz

Edited by le petit nicolas

• 2 weeks later...

Торжество незначительности / Милан Кундера, 2016.

La fête de l'insignifiance, 2014.

Nevelika sveska, čitam, heh, pred spavanje...

što još više dodaje na rasutosti ionako nejako slepljenih vektora pripovedanja.

Da li je ova Nina Savčić dobra? Ne njena fizička lepota, mada je lepa iskreno, već mislim na njene radove. Nisam čitao niti jedan od ova dva njena romana. Na netu bruka pohvala. Je li neko čitao? Iskustva? Ukratko, ako nekoga ne mrzi.

Antonio Tabuki

Putovanja i druga putovanja

Neizmerno uzivam u njegovim iskustvima, razmisljanjima, recenicama..svim tim mestima i ljudima znanim i neznanim.

She was a funny girl, old Jane. I wouldn't exactly describe her as strictly beautiful. She knocked me out, though. She was sort of muckle-mouthed. I mean when she was talking and she got excited about something, her mouth sort of went in about fifty directions, her lips and all. That killed me. And she never really closed it all the way, her mouth. It was always just a little bit open, especially when she got in her golf stance, or when she was reading a book. She was always reading, and she read very good books. She read a lot of poetry and all. She was the only one, outside my family, that I ever showed Allie's baseball mitt to, with all the poems written on it. She'd never met Allie or anything, because that was her first summer in Maine--before that, she went to Cape Cod--but I told her quite a lot about him. She was interested in that kind of stuff.

J.D. Salinger, The Catcher In the Rye

On 13. 1. 2026. at 22:12, Blojler said:

Sledeci na redu "2666" - Roberto Bolanjo.

Solidno, ali nista posebno ni monumentalno, mozda deo o zlocinima prednjaci kvalitetom jer je polu istorijska polu fiktivna prica, kriticari, amalfitano, fejt i arcimboldi su onako zbrda zdola suvoparni isli su tamo isli su vamo onda su ovo onda ono, kvalitet varira kao da se pisalo u naletima. Ima delova i celina koje su odlicne ali kao da su uglavljene izmedju drugih komada koji su tu da popune stranice i godine. Mada koliko sam razumeo Bolanjo je pisao vec svestan blizine kraja tako da je zurio da izbaci sve delove. Da je imao vise vremena i vise citanja i urednistva sigurno da bi bilo bolje. Doduse, mozda je i do mene jer su mi preporucili ovo sa vise strana i sto kazu mladi 'ishajpovali' knjigu a ono nista posebno...

Idemo dalje - Skolice Kortasar.

Месец дана на селу - Џ. Л. Кар

Мислим да сам узео по препоруци одавде, лепа књишка, обимом невелика, некако поетична, пријатна..

Бацам се на Кундерину Бесмртност коначно, све што сам до сада од њега прочитао је било одлично, тако да...

18 hours ago, Blojler said:

Solidno, ali nista posebno ni monumentalno, mozda deo o zlocinima prednjaci kvalitetom jer je polu istorijska polu fiktivna prica, kriticari, amalfitano, fejt i arcimboldi su onako zbrda zdola suvoparni isli su tamo isli su vamo onda su ovo onda ono, kvalitet varira kao da se pisalo u naletima. Ima delova i celina koje su odlicne ali kao da su uglavljene izmedju drugih komada koji su tu da popune stranice i godine. Mada koliko sam razumeo Bolanjo je pisao vec svestan blizine kraja tako da je zurio da izbaci sve delove. Da je imao vise vremena i vise citanja i urednistva sigurno da bi bilo bolje. Doduse, mozda je i do mene jer su mi preporucili ovo sa vise strana i sto kazu mladi 'ishajpovali' knjigu a ono nista posebno...

Jesi li pre 2666 ranije već čitao Bolanja i da li ti se nešto dopalo?

5 hours ago, Ras said:

Jesi li pre 2666 ranije već čitao Bolanja i da li ti se nešto dopalo?

Nisam ranije citao Bolanja, imam na kindle Savage Detectives, mozda probam za par meseci...

Ja sam na godisnjem zbog milion preporuka procitao ova dva glavna krimi romana od Alafair Burke i blago sam razocaran.

The wife i The perfect sister.

4 hours ago, Blojler said:

odličan izbor, imaš tu sva 4A :)

slučajno sam naletela (ili ona na mene) na nabokovljevu prvu novelu

imgonline-com-ua-dexifi-XVBDHCy-WH2F.jpg

nostalgično putovanje kroz vreme i prostor u sećanjima na prvu ljubav je veza između nabokovljeve prve i poslednje heroine. od insekata, ima svitaca.

Liviu Rebreanu: "Šuma obješenih", klasik rumunske književnosti. Roman posvećen Prvom svetskom ratu, iz ugla Apostola Baloge, rumunskog oficira u austrougarskoj vojsci. Kao inspiracija piscu je poslužila sudbina njegovog brata u Velikom ratu. U pitanju je roman oštrog kontrasta (grad-selo, gospodština-blatnjavi rovovi, egzekutor-izdajnik...) i promena koje se događaju unutar jedne ličnosti tokom nekoliko meseci ratovanja za Austrougarsku protiv svojih zemljaka Rumuna 1916. godine.
Rebreanu je kasnije u Drugom svetskom ratu bio na strani Antoaneskua, umro je 1944. godine, a prema njegovom romanu Šuma obešenih snimljen je film 1965. godine koji je uzeo nagradu za najbolju režiju na festivalu u Cannesu.

Virgil Georgiu- "Besmrtnici Agapije", roman rumunskog pisca u francuskom egzilu Virgila Georgiua. Verovartno je Georgiu u našim krajevima najpoznatiji po romanu "25. sat"(mislim da postoji i film) kroz dogodovštine rumunskog Jevrejina koji prelazi tokom Drugog svetskog rata pola Evrope menjajući identitet i spasavajući živu glavu.
"Besmrtnici Agapije" je roman koji govori o 19. veku u Moldaviji, mestu Agapiji, kroz priču Kozme Damjana, mladog sudije i njegovog prvog radnog mesta u dalekoj provinciji u kojoj je prema početnim utiscima sve dosadno i nikad se ništa ne događa. Ali vrlo brzo, nekoliko sati posle Kozminog dolaska dogodi se ubistvo mladog plemića / vojnika u blizini dvorca plemićke porodice gospodara Agapije. Kratke, jednostavne "policijske" rečenice počinju polako da se produžuju, isprepliću i usložnjavaju. Emocije se ukrštaju sa realnim hladnim životom. Ko je ubica i zašto? Neka određena ličnost ili možda vrednosti same Agapije? :)

Agota Krištof: "Velika sveska" - snažan, kratki roman mađarske spisateljice Agote Krištof koja je provela veći deo svog života u Švajcarskoj. Zapravo, Velika sveska je prvi deo Blizanačke trilogije (imam sva dela tri u jednom izdanju, ali 2. i 3. deo koji govori o drugom, odraslom svetu nikad nisam pročitao).
Roman govori o braći / blizancima (oko 14 godina starosti) koje majka ostavlja svojoj majci (njihovoj babi) na čuvanje tokom Drugog svetskog rata u varošici blizu granice. Surovost sredine, okrutnost i nasilnost babe, nemuštost devojčice koja se povremeno pojavljuje, kao i razni sirovi postupci i odnosi likova (vojnika i civila) koji dospevaju u njihove živote ojačavaju blizance, koji svoje dane i događaje beleže u veliku svesku, blizanački u prvom licu množine.
I ne samo da ojačavaju, nego im nagon za opstankom postaje sve snažniji što će i kulminirati na kraju romana. Postoji i film snimljen pre desetak godina, dosta surov.

Edited by alkibijad